ecopress
Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο εξέδωσε Τιμητικό Τόμο 470 σελίδων, αφιερωμένο στο επιστημονικό έργο άλλα και στο όραμα για την Παιδεία και τη Δημοκρατία του... ΕΜΠ: τιμή στο έργο και το όραμα του Σίμου Σιμόπουλου

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο εξέδωσε Τιμητικό Τόμο 470 σελίδων, αφιερωμένο στο επιστημονικό έργο άλλα και στο όραμα για την Παιδεία και τη Δημοκρατία του αείμνηστου πρώην Πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυ­τεχνείου, Ομότιμου Καθηγητή Σίμου Ε. Σιμόπουλου. Η παρουσίαση της Τιμητικής Έκδοσης πραγματοποιήθηκε σε ειδική εκδήλωση στο κτίριο της Παλαιάς Βουλής, με τη συμμετοχή του πρώην πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικαρμένου, του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, του πρύτανης ΕΜΠ Ανδρέα Μπουντουβή, των  συνετλεστών της έκδοσης και πλήθος κόσμου από την τεχνική και ακαδημαϊκή κοινότητα.

-«Η μνήμη του Σίμου παραμένει ζωντανή στην ψυχή του Πολυτεχνείου, σε όσους υπε­ρασπίστηκαν και υπερασπίζονται το δημόσιο Πανεπιστήμιο, σε όσους οραματίζονται μια Δημοκρατία που θα λαμβάνει τις αποφάσεις της με επιστημονική ακεραιότητα, ευ­θύνη αλλά και ευαισθησία. Ο τόμος αυτός ας είναι μια μικρή υπόμνηση της πορείας ενός μεγάλου Ανθρώπου, ακαδημαϊκής και δημόσιας, που το παράδειγμά του αποτελεί έναυσμα σκέψεων και έμπνευσης για το μέλλον», αναφέρει στο εισαγωγικό σημείωμα της έκδοσης, η Τώνια Μοροπούλου Ομότιμη Καθηγήτρια ΕΜΠ Εκλεγμένη Αντιπρύτανις με Πρύτανη τον Σίμο Ε. Σιμόπουλο Μέλος Διοικούσας Επιτροπής Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Μέλος Συμβουλίου Διοίκησης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Και σημειώνει ότι:

«Στον Τιμητικό αυτό Τόμο περιλαμβάνονται όχι μόνο εργασίες από τις επιστημονι­κές περιοχές που θεράπευε και ανέπτυξε στο πλαίσιο της πυρηνικής τεχνολογίας, αλλά και γενικότερες που αφορούν στο όραμά του για την Παιδεία και τη Δημοκρατία, που ήταν στον πυρήνα του ενδιαφέροντος και της προσφοράς του στα κοινά, για τα οποία ήταν πάντα διαθέσιμος.

Το πνεύμα της ελευθερίας τον συνήγειρε, από τα μηνύματα της ιστορικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου το ’73 μέχρι την εμπέδωση της ακαδημαϊκής και επιστημονικής ελευθερίας στο καθημερινό Πολυτεχνείο και σε όλα τα μέτωπα της κοι­νωνικής και πολιτικής ζωής. Δεν είναι τυχαίο ότι στα θέματα αυτά κατά κύριο λόγο συμ­βάλλουν μέλη της Συνόδου Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων της εποχής της Πρυτανείας του (2010-2014). Εποχής κρίσης της Παιδείας, της Οικονομίας, αλλά και των αξιών, τόσο στον ακαδημαϊκό, όσο και στον κοινωνικό χώρο.

Στο πλαίσιο της πυρηνικής τεχνολογίας, τα θέματα ασφάλειας πυρηνικών αντιδρα­στήρων και ραδιοοικολογίας, στην ανάπτυξη των οποίων συνέβαλε, αναπτύσσονται από συνεργάτες του στην Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας και στον Τομέα Πυρη­νικής Τεχνολογίας του ΕΜΠ, στην οικοδόμηση και διοίκηση του οποίου συνέβαλε απο­φασιστικά, σε όλες τις φάσεις της πανεπιστημιακής του πορείας.

Αλλά και τα θέματα ενέργειας, περιβάλλοντος, αειφορίας και νέων τεχνολογιών που αναπτύσσουν εμπνευσμένα στον Τιμητικό Τόμο συνάδελφοι από όλες τις Σχολές του Πο­λυτεχνείου, Αντιπρυτάνεις, Κοσμήτορες, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Διδακτικού – Ερευνητι­κού Προσωπικού ΕΜΠ, και Καθηγητές, σε διεπιστημονική βάση, δείχνουν την απήχηση που είχε το έργο και η προσωπικότητά του στην επιστημονική δημιουργία στο Πολυτεχνείο».

Δείτε τον Τιμητικό Τόμο  αφιερωμένο στο επιστημονικό έργο άλλα και στο όραμα για την Παιδεία και τη Δημοκρατία του αείμνηστου πρώην Πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυ­τεχνείου, Ομότιμου Καθηγητή Σίμου Ε. Σιμόπουλου. ΕΔΩ

Οι πτυχές  της προσωπικότητας, του πνεύματος και της δράσης του Σίμου Ε. Σιμόπουλου

Εκ μέρους της Επιτροπής Επιμέλειας του Τιμητικού Τόμου η κα Μοροπούλου αναφέρει ότι: « ο Τιμητικός Τόμος εκδίδεται από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις του ΕΜΠ σύμφωνα με απόφαση του Πρυτάνεως ΕΜΠ, Καθηγητή Ανδρέα Μπουντουβή» και  σημειώνει ότι:

-«Ο Τιμητικός αυτός Τόμος στη μνήμη του πρώην Πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυ­τεχνείου, Ομότιμου Καθηγητή Σίμου Ε. Σιμόπουλου, προσπαθήσαμε να αποδίδει όλες τις πτυχές της προσωπικότητας, του πνεύματος και της δράσης του.

Στην ενότητα «Αφηγηματικά άρθρα και αναμνήσεις» αναδεικνύονται οι πτυχές της προσωπικότητάς του, τόσο στη διοίκηση του ΕΜΠ, ως Αναπληρωτή Προέδρου και Προ­έδρου της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ, Αντιπρύτανη (2000-2003) και Πρύ­τανη του ΕΜΠ (2010-2014), όσο και κατά τη συμμετοχή του στην Ελληνική Κυβέρνηση, ως Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών (2006-2009), ως Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων στην Υπηρεσιακή Κυβέρνηση Παναγιώ­τη Πικραμμένου (2012), αλλά και σε θέσεις ευθύνης στη διοίκηση επιστημονικών οργα­νισμών, όπως αυτές του Αντιπροέδρου και μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελ­ληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (1996-2017) και του Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας ΟΑΣΑ και Προέδρου όλων των θυγατρικών του Εταιρειών ΕΘΕΛ, ΗΛΠΑΠ, ΗΣΑΠ (2004-2006).

Όπως γράφει ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμμένος, «με το ήθος, την ευγένεια και την αποφασιστικότητα που τον χαρακτήριζαν, επηρέασε την κοινωνία, ξεπερνώντας τα όρια του στενού ακαδημαϊκού χώρου. Σπουδαίος ακαδημαϊ­κός, στιβαρός επιστήμων και πνευματικός άνθρωπος, προσέφερε τις γνώσεις του στους φοι­τητές του, στην κοινωνία και στους συναδέλφους του.»

Όπως αναφέρει ο Πρύτανης του ΕΜΠ, Καθηγητής Ανδρέας Μπουντουβής, στον επικήδειο που εκφώνησε: «περνά στην ιστορία του ΕΜΠ ως ταγός, επιστήμονας και δάσκαλος – δυσεύρετη επιτομή εξαίρετου ακαδημαϊκού πολίτη-λειτουργού», καθώς και ότι ο ίδιος ο εκλιπών για την αντιμετώπιση της λαίλαπας από την πανδημία, του έγραψε: «επιτρέψτε μου να θέσω υπόψη σας ότι τίθεμαι στη διάθεση του συνόλου του Ιδρύματος για προσφορά υπηρεσιών, σε οποιοδήποτε επίπεδο κριθεί ότι χρειάζεται».

Και όπως γράφει ο πρώην Πρύτανης του ΕΜΠ, Καθηγητής Ιωάννης Γκόλιας, στο αφη­γηματικό του άρθρο: «δεν θα σταθώ στα πολυάριθμα επιτεύγματά του. Αυτά είναι καταγεγραμμένα στα βιογραφικά του και στην ιστορία. Θα επιχειρήσω να σκιαγραφήσω την εικόνα του Σίμου, όπως τη διατηρώ μέσα μου. Καθήκον, θεσμικότητα, εντιμότητα, αξιοπρέπεια.»

Ευχαριστίες 

Ευχαριστεί εγκάρδια η κα Μοροπούλου  εκ μέρους της Επιτροπής Επιμέλειας του Τιμητικού Τόμου, όσους συνέβαλαν με άρθρα σημειώνοντας ότι:

-«Θέλω να ευχαριστήσω για την τιμητική συμμετοχή του τον Παναγιώτη Πικραμμένο -πρώην Πρωθυπουργό, Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Κυβέρνησης- και όλα τα μέλη της Επιτροπής Επιμέλειας του Τιμητικού Τόμου: τον Αντώνη Αργυρό -πρώην Υπουργό Επικρατείας, πρώην Νομικό Σύμβουλο ΕΚΠΑ, της Συνόδου Πρυτάνεων, του Πρωθυπουρ­γού και του Υπουργικού Συμβουλίου-, τον Καθηγητή Θεόδωρο Ματίκα -Αντιπρύτανη Έρευνας, Καινοτομίας και Ανάπτυξης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, μέλος του Nuclear Security Advisory Group του ΟΗΕ, Σύμβουλο Γενικού Διευθυντή Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, πρώην μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Επιτρο­πής Ατομικής Ενέργειας-, τον Καθηγητή Μάριο Αναγνωστάκη -Διευθυντή Τομέα Πυρη­νικής Τεχνολογίας Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ, μέλος του Διοικητικού Συμ­βουλίου της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας.

Για την υποστήριξη της έκδοσης ευχαριστώ την κυρία Βάλια Γρίβα, Προϊσταμένη Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων ΕΜΠ, καθώς και τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις του ΕΜΠ, και ιδιαίτερα την κυρία Άννα Τσαχουρίδου, για την τεχνική επιμέλεια και την εργώδη προσπάθειά τους, καθώς και την Αντωνία Λαμπροπούλου με την οποία διεξήλθαμε όλη την έκδοση, ώστε ο Τιμητικός αυτός Τόμος να ανταποκρίνεται πραγματικά στην προσω­πικότητα και το έργο του Σίμου Ε. Σιμόπουλου».

Η εκδήλωση στο κτίριο της Παλαιάς Βουλής

Από αριστερά η Ελένη ΜαΐστρουΟμότιμη Καθηγήτρια, πρ. Πρόεδρος και Κοσμήτορας Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, ΕΜΠ 2011-2016, ο Ναπολέων Μαραβέγιας, Καθηγητής της Σχ. Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου τότε Πρόεδρος της Συνόδου των Πρυτάνεων και πρ. Υφυπουργός Παιδείας , η Αντωνία Μοροπούλου Ομότιμη Καθηγήτρια ΕΜΠ Αντιπρύτανις 2010-2014 Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού ΕΜΠ με Πρύτανη τον Σίμο Ε. Σιμόπουλο – Υπεύθυνη της Έκδοσης, ο Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, ο Ανδρέας Μπουντουβής, Πρύτανης ΕΜΠ, η Ισμήνη Κριάρη,Ομότιμη Καθηγήτρια, πρ. Αντιπρύτανις και Πρύτανις Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών 2011-2020 ο Νίκος Μαθιουδάκης, Καθηγητής Σχ.Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ και ο Κωστής Μαγουλάς Γενικός Γραμματέας Υποδομών Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Τη Δευτέρα, 23/10/23, στις 6μ.μ., πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο κτίριο της Παλαιάς Βουλής η παρουσίαση της Τιμητικής Έκδοσης για τον Πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου 2010-2014  «Σίμος Ε. Σιμόπουλος», από τις εκδόσεις ΕΜΠ.

Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρύτανης του  ΕΜΠ Ανδρέας Μπουντουβής και την προλόγισαν εκ μέρους της Επιτροπής Επιμέλειας της Έκδοσης ο Παναγιώτης Πικραμμένος, πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδας, πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης – Τιμητική Συμμετοχή στην Επιτροπή Επιμέλειας της Έκδοσης, και η Αντωνία Μοροπούλου, Ομότιμη Καθηγήτρια, Αντιπρύτανις 2010-2014 Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού ΕΜΠ με Πρύτανη τον Σίμο Ε. Σιμόπουλο – Υπεύθυνη της Έκδοσης.

Για τον Σίμο στη Δημόσια Διοίκηση μίλησε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης. Για τον Σίμο στο χώρο της Παιδείας και της Δημοκρατίας μίλησε η Ισμήνη Κριάρη, Ομότιμη Καθηγήτρια, πρ. Αντιπρύτανις και Πρύτανις Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών 2011-2020 και η Ελένη Μαΐστρου, Ομότιμη Καθηγήτρια, πρ. Πρόεδρος και Κοσμήτορας Σχολής Αρχιτεκτόνων ΜηχανικώνΕΜΠ2011-2016.

Για το Επιστημονικό του Έργο «Πυρηνική Τεχνολογία: Θέματα Ασφάλειας Πυρηνικών Αντιδραστήρων και Ραδιοοικολογίας» μίλησε ο Μάριος Αναγνωστάκης, Καθηγητής, Διευθυντής Τομέα Πυρηνικής Τεχνολογίας, Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, για τα «Θέματα Μετρολογίας» ο Γιώργος Πανταζής,  Καθηγητής, Σχολή Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής, ΕΜΠ – Πρόεδρος Συλλόγου Διδακτικού – Ερευνητικού Προσωπικού ΕΜΠ και για τα «Θέματα Ενέργειας» ο Παντελής Κάπρος, Ομότιμος Καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας, Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ΕΜΠ.

Παρενέβησαν ο Αντώνης Αργυρός, πρ. Υπουργός Επικρατείας, πρ. Νομικός Σύμβουλος ΕΚΠΑ, Συνόδου Πρυτάνεων, του Πρωθυπουργού και του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, τότε Πρόεδρος της Συνόδου των Πρυτάνεων και πρ. Υφυπουργός Παιδείας, ο Θοδωρής Ματίκας, Αντιπρύτανης Έρευνας, Καινοτομίας και Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Δ. Σ. της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας και Σύμβουλος του Γεν. Διευθυντή του ομόλογου Διεθνούς Οργανισμού, καθώς και ο Νίκος Μαρκάτος, πρ. Πρύτανης του ΕΜΠ και Ομότιμος Καθηγητής, και ο Κώστας Μαθιουδάκης, Καθηγητής Σχολής  Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ.

Στην εκδήλωση, που την παρακολούθησε πλήθος κόσμου, παρέστησαν ο Γ. Γ.Υποδομώντου Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κωστής Μαγουλάς, Πρυτάνεις, Αντιπρυτάνεις, Κοσμήτορες και Καθηγητές του ΕΜΠ, Πρόεδροι Οργανισμών, συμφοιτητές και φίλοι του Σίμουκαθώςκαι η αδελφή του κ. Χρυσάνθη Σιμοπούλου.

Ο Πρύτανης του ΕΜΠ επέδωσε τον Τιμητικό Τόμο στον Καθηγητή Μάριο Αναγνωστάκη, ο οποίος τον παρέλαβε και ευχαρίστησε εκ μέρους της οικογενείας.

ΣΙΜΟΣ Ε. ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ 1947-2020

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ – ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΣΙΜΟΥ Ε. ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΥ

Ο Σίμος Ε. Σιμόπουλος γεννήθηκε στις 17 Απριλίου του 1947 στην Αθήνα από γονείς εκ­παιδευτικούς. Ολοκλήρωσε τις δευτεροβάθμιες σπουδές του στο Εκπαιδευτήριο “Βυζά­ντιο” το 1964.

Το επόμενο έτος 1965 εισήχθη στη Σχολή Μηχανολόγων – Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ, από την οποία αποφοίτησε το 1970. Το καλοκαίρι του 1968 έγινε δεκτός για δύο μήνες ως summer student στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών CERN.

Το καλο­καίρι του 1969 έγινε δεκτός ως υπότροφος στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών “Δημόκριτος”. Κατά τη διάρκεια των 5 ετών σπουδών του στο ΕΜΠ ήταν υπότροφος του Υπουργείου Εργασίας για 4 έτη. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στο ΕΜΠ, το 1970, κατετάγη στην Πολεμική Αεροπορία, στην οποία υπηρέτησε ως έφεδρος ανθυποσμηναγός μέχρι το 1973. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ανέλαβε τον προγραμματισμό μεγάλων εφαρ­μογών του Μηχανογραφικού Κέντρου του Αρχηγείου Αεροπορίας.

Μετά την ολοκλήρω­ση της θητείας του διορίσθηκε, το 1974, ως Έμμισθος Βοηθός με τριετή θητεία στην τότε Έδρα Πυρηνικής Τεχνολογίας του ΕΜΠ.

Το 1975 επιλέχθηκε ως υπότροφος του Υπουργεί­ου Συντονισμού, για εννέα μήνες, για μεταπτυχιακές σπουδές ως φοιτητής – ερευνητής (research student) στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο γνωστικό αντικείμενο της Πυρηνικής Τε­χνολογίας. Οι σπουδές πραγματοποιήθηκαν στον Τομέα Θερμικής Ισχύος (Thermal Power Section) του Imperial College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Το αντικείμενο έρευνας ήταν τα θέματα μεταφοράς θερμότητας κάτω από συνθήκες έκτακτης ανάγκης ψύξεως πυρηνικών αντιδραστήρων ισχύος. Στο τέλος του εννεαμήνου του απονεμήθηκε δίπλω­μα M.Phil. To 1977 συνέχισε τις σπουδές του για Ph.D. με παράλληλη παράταση της υπο­τροφίας του.

To 1978 απέκτησε τον τίτλο του διδάκτορος. Στη διδακτορική του διατριβή ερεύνησε την περιοχή της θερμοϋδραυλικής συμπεριφοράς των στοιχείων πυρηνικού καυσίμου κάτω από τις ανώμαλες καταστάσεις που ακολουθούν ένα ατύχημα απώλειας ψυκτικού. Το 1979 προήχθη σε θέση μόνιμου Επιμελητή του ΕΜΠ.

Το καλοκαίρι του 1979 περιόδευσε στις Η.Π.Α. για ένα μήνα, ως υπότροφος της Αμερικανικής Κυβέρνησης και ενημερώθηκε για όλα τα τρέχοντα θέματα Πυρηνικής Τεχνολογίας και Πυρηνοηλεκτρικών Σταθμών.

Εντάχθηκε σε θέση Λέκτορα Πυρηνικής Τεχνολογίας το 1982.

Το διάστημα 1982 έως 1992 μέσω διαδοχικών κρίσεων έφθασε μέχρι τη βαθμίδα του Καθηγητή Πυρηνικής Τεχνολογίας στη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ.

Εκλέχθηκε Πρόεδρος της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών δύο φορές: μεταξύ 1999 και 2001 και μεταξύ 2003 και 2005. Δι- ετέλεσε Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας μεταξύ 1996 και 1997 και μεταξύ 2004 και 2014. Εκπροσώπησε την Ελλάδα στον Οργανισμό Πυρηνικής Ενέργει­ας του ΟΟΣΑ από το 1992 μέχρι το θάνατό του.

Την περίοδο 1996 – 1999 συντόνισε τη λει­τουργία της Συγκλητικής Επιτροπής Προπτυχιακών Σπουδών του Ιδρύματος.

Την περίοδο 1997 – 1999 κλήθηκε από την Πρυτανική Αρχή να επισπεύσει την πρώτη συνολική εσω­τερική και εξωτερική αξιολόγηση του ΕΜΠ ως ΑΕΙ.

Εκλέχθηκε Αντιπρύτανης του ΕΜΠ το 2000 κατά τη δεύτερη τριετή θητεία του Πρύτανη Θ. Ξανθόπουλου. Από τη θέση του αυτή επιμελήθηκε τα οικονομικά του Ιδρύματος και πέτυχε τη μεγιστοποίηση εσόδων και της απορροφητικότητας στα προγράμματα Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης των Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης της ΕΕ. Επίσης επι­δίωξε και πέτυχε τη στέγαση της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών και του Ειδικού Λο­γαριασμού Κονδυλίων Έρευνας του Ιδρύματος σε νέες κτιριακές εγκαταστάσεις.

Το 2003 ανέλαβε Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών της Αθήνας. Από τη θέση του αυτή, μεταξύ άλλων, επέβλεψε και πέτυχε την εύρυθμη λει­τουργία των αστικών συγκοινωνιών της Πρωτεύουσας κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Από το Μάιο του 2004 μέχρι και το 2006 ανέλαβε και τα καθήκοντα του Προέδρου όλων των θυγατρικών εταιρειών του ΟΑΣΑ, δηλαδή της ΕΘΕΛ, των ΗΛΠΑΠ και των ΗΣΑΠ. Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών από τον Αύγουστο του 2006 έως και το 2009. Τον Μάιο του 2009 ανέλαβε Πρόεδρος στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Εκλέχθηκε Πρύτανης του ΕΜΠ για την ακαδημαϊκή περίοδο 2010 – 2014. Κατά τη διάρκεια της θητείας του προσπάθησε, και πέτυχε, να διατηρήσει το ΕΜΠ στο ύψος του παρ’ όλες τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.

Το 2012 συμμετεί­χε ως Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων στην Υπηρεσιακή Κυβέρνηση που επίσπευσε τις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου 2012.

Στη διάρκεια της ακαδημαϊκής – επιστημονικής του ζωής επιμελήθηκε σειρά βιβλίων και Πανεπιστημιακών Σημειώσεων Καθηγητών του Ιδρύματος, σειρά δικών του Πανεπιστημιακών Σημειώσεων, Αναφορών και Εκθέσεων και συνέγραψε το βιβλίο “Μετρήσεις Τεχνικών Μεγεθών”, το οποίο πρόλαβε να δει ολοκληρωμένο σε 2η αναθεωρημένη ώριμη έκδοση από τις Πανεπιστημιακές Εκ­δόσεις ΕΜΠ, μόλις πριν από το θάνατό του. Δίδαξε τα περισσότερα από τα μαθήματα που προσφέρει ο Τομέας Πυρηνικής Τεχνολογίας στο πλαίσιο του επιστημονικού του πεδίου.

Διετέλεσε κατ’ επανάληψη, και όσο του επέτρεπαν οι άλλες του υποχρεώσεις, Διευθυντής του Τομέα Πυρηνικής Τεχνολογίας από το 2004 και μετά. Επέβλεψε πλήθος Διπλωματικών Εργασιών και 10 Διδακτορικές Διατριβές, κατά την πρόοδο των οποίων συνέβαλλε στην ανάπτυξη πρωτότυπων ερευνητικών πειραματικών εγκαταστάσεων.

Συνέγραψε τουλάχι­στον 40 επιστημονικά άρθρα που δημοσιεύθηκαν σε επιστημονικά περιοδικά και λαμβά­νουν ετεροαναφορές μέχρι και σήμερα. Έλαβε μέρος σε πλήθος συναντήσεων, ημερίδων, διημερίδων και επιστημονικών συνεδρίων με ή χωρίς κριτές στην Ελλάδα και στο εξωτε­ρικό. Διοργάνωσε στην Ελλάδα δύο μεγάλης εμβέλειας διεθνή συνέδρια για τη ραδιενέρ­γεια στο περιβάλλον, με κριτές, των οποίων τα πρακτικά δημοσιεύθηκαν σε επιστημονικά περιοδικά: το 1997 το Διεθνές Συνέδριο “Radon in the Living Environment” και το 2002 το Διεθνές Συνέδριο “Natural Radiation Environment VII”.

Συνταξιοδοτήθηκε μετά από 40 έτη συνεχούς υπηρεσίας στο ΕΜΠ, το 2014. Ανακηρύχθηκε Ομότιμος Καθηγητής το 2015. Έφυγε ξαφνικά από κοντά μας τον Σεπτέμβριο του 2020. Συνέδεσε τη ζωή του με τη μόνι­μη κατοικία του στην Αθηναϊκή συνοικία του Παγκρατίου και το παραθεριστικό καταφύ­γιό του στο Πόρτο-Ράφτη της Αττικής, το οποίο υπεραγαπούσε.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας