ecopress
Την αναμόρφωση σε νέες βάσεις της εκστρατείας «ECOMOBILITY» ανήγγειλε η διοίκηση της οργάνωσης  ECOCITY, με την ευκαιρία της ανακοίνωσης έναρξης της φετινής διοργάνωσης, που... ECOCITY: Με μοντέλο Γκρέτα Θάνμπεργκ η εκστρατεία ECOMOBILITY

Την αναμόρφωση σε νέες βάσεις της εκστρατείας «ECOMOBILITY» ανήγγειλε η διοίκηση της οργάνωσης  ECOCITY, με την ευκαιρία της ανακοίνωσης έναρξης της φετινής διοργάνωσης, που θα πραγματοποιηθεί  με τη συμμετοχή  ομάδων μαθητών  από 31 Γυμνάσια, Ειδικά Σχολεία και Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας από 28 πόλεις της χώρας.

Η διοίκηση του ECOCITY υπό την προεδρία της Μαργαρίτας Καραβασίλη ανακοίνωσε ότι θα ακολουθήσει με βαριά ευθύνη το όραμα του εμπνευστή και δημιουργού του καθιερωμένου θεσμού, αείμνηστου Θάνου Ζαφειρόπουλου, που ευαισθητοποιεί και συγκεντρώνει τη συμμετοχή των μαθητών από σχολεία περιοχών όλης της χώρας, με πρωτότυπες και δημιουργικές προτάσεις  για τις οικολογικές μετακινήσεις.

Ταυτοχρόνως έδωσε το μήνυμα ότι θα εμπλουτίσει τη δυναμική του θεσμού με τα σύγχρονα μηνύματα του αγώνα και των κινητοποιήσεων που αναπτύσσουν οι νέοι στην Ευρώπη κατά της κλιματικής αλλαγής.

Οι νέοι της Ευρώπης στέλνουν συνεχώς μηνύματα από το Παρίσι, τις Βρυξέλλες, το Μόναχο ότι μπαίνουν στην πρωτοπορία της παγκόσμιας κινητοποίησης κατά της κλιματικής αλλαγής, διεκδικώντας το αυτονόητο δικαίωμα τους να ζήσουν σε ένα υγιές περιβάλλον τόνισε ό Θάνος Βλαστός, καθηγητής Πολεοδομίας και Συγκοινωνιακού Σχεδιασμού ΕΜΠ και μέλος του ΔΣ ECOCITY, υπογραμμίζοντας ότι:

Το παράδειγμα της Γκρέτα Θάνμπεργκ, της  νεαρής σουηδής ακτιβίστρια , που επισφραγίζει με την παρουσία της τις κινητοποιήσεις των νέων της Ευρώπης για το κλίμα αποτελεί σημείο αναφοράς για την αναμόρφωση της εκστρατείας του  ECOCITY.

Συνέντευξη Τύπου

Η διοίκηση του ECOCITY σε συνέντευξη Τύπου ανακοίνωσε την έναρξη της εκστρατείας ECOMOBILITY Οικολογική Μετακίνηση η οποία διοργανώνεται για δέκατη έκτη συνεχόμενη χρονιά από το ECOCITY σε συνεργασία φέτος για πρώτη φορά με την ΚΕΔΕ και με τη συστράτευση σημαντικών Επιστημονικών Ιδρυμάτων και Οργανισμών.

Παράλληλα, για πέμπτη χρονιά υλοποιείται και η εκστρατεία FREE MOBILITY για τα Ειδικά Σχολεία και για πρώτη χρονιά, πιλοτικά, εκστρατεία για τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας της χώρας.

Τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η διάρκεια των εκστρατειών είναι ετήσια. Η διαγωνιστική διαδικασία ξεκινά αυτό το μήνα και ολοκληρώνεται με την επίσκεψη στις Βρυξέλλες και τη συμμετοχή των ομάδων στο ECOCAMP το καλοκαίρι 2019.

Στη νέα περίοδο 2018-19, στην εκστρατεία ECOMOBILITY συμμετέχουν oμάδες μαθητών από 31 Γυμνάσια, Ειδικά Σχολεία και Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας από 28 πόλεις της χώρας.

Οι ομάδες των μαθητών, με τις εργασίες και τις προτάσεις τους, καλούνται να αναδείξουν λύσεις για την αλλαγή συνθηκών και συνηθειών κυκλοφορίας στην πόλη τους, ενώ κυρίαρχο στοιχείο είναι η στήριξη του δικαιώματος της ελεύθερης μετακίνησης και ο περιορισμός των εμποδίων στην πρόσβαση στις πόλεις. Ταυτόχρονα παρουσιάζουν την ανάγκη της πράσινης μετακίνησης, του καθαρού αέρα και της σωστής λειτουργίας των πόλεων. Στόχος είναι οι προτάσεις των μαθητών να αξιοποιηθούν από τους αρμόδιους φορείς και τις τοπικές αρχές.

Η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ECOCITY κ. Μαργαρίτα Καραβασίλη αναφέρθηκε στην σημαντικότητα της δράσης που εστιάζει στην αυτενέργεια και την ομαδικότητα των μαθητών, την ανάπτυξη της δημιουργικότητας και της ευγενούς άμιλλας των εκπαιδευτικών και την ευγένεια του έργου των εθελοντών αξιολογητών και οργανωτών.

Ο Δρ. Μιχάλης Χρηστάκης, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Αυτοδιοίκησης “Κλεισθένης” παρουσίασε συνοπτικά τα  Συμπεράσματα πρόσφατου Συνεδρίου με θέμα «Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα στις Ελληνικές Πόλεις».

Ο Δρ Κώστας Βαφειάδης, Μέλος ΔΣ ECOCITY, Υπεύθυνος Επιτροπών Αξιολόγησης παρουσίασε την μεγαλύτερη συστράτευση που πραγματοποιείται σε εθελοντικό πρόγραμμα Επιστημονικών Ιδρυμάτων, Οργανισμών και Κοινωνικών Φορέων που συνεργάζονται για την ευαισθητοποίηση των νέων και την αλλαγή συμπεριφορών μετακίνησης στις πόλεις της χώρας.

Ο κ. Θάνος Βλαστός, Καθηγητής Πολεοδομίας και Συγκοινωνιακού Σχεδιασμού ΕΜΠ και μέλος του ΔΣ ECOCITY, παρουσίασε τα πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα έρευνας του Εργαστηρίου Γεωγραφίας και Ανάλυσης Χώρου της Σχολής Τοπογράφων Μηχανικών με τίτλο «Επιλογές μαθητών για την μετακίνηση προς τα σχολεία» τα οποία συνοψίζονται στο ότι οι μαθητές έχουν ανάγκη τα ΣΒΑΚ για την ασφαλή μετακίνησή τους στα σχολεία.

«Καθοριστικής σημασίας είναι η εφαρμογή των Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) στις Ελληνικές Πόλεις που σχεδιάζονται με διεθνή πρότυπα αλλά προσαρμογή αναγκαία για την ελληνική πραγματικότητα και με έμφαση στην υπέρβαση των εμποδίων τοπικού χαρακτήρα» τόνισε η κα Καλλιόπη Παπαδάκη, Εθνική Συντονίστρια Βιώσιμης Κινητικότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Την ανάγκη δρομολόγησης πρωτοβουλιών και πολιτικών, που θα διασφαλίζουν την υγιή διαβίωση των πολιτών και την ισότιμη πρόσβασή τους στις πόλεις, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης κατά τη συνέντευξη Τύπου.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Αντιπεριφερειάρχης Αττικής Αναγνωστόπουλος Αθανάσιος, αρμόδιος περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής, ο οποίος αναφέρθηκε στις δράσεις βιώσιμης κινητικότητας και στα έργα που έχει δρομολογήσει και υλοποιεί η Περιφέρεια Αττικής.

 

 

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας