ΕΕ: 170 δις ετησίως για να επιτευχθούν οι στόχοι ενεργειακής εξοικονόμησης στον κτιριακό τομέα
ΕιδήσειςΕνέργειαΠεριβάλλον 9 Νοεμβρίου 2018 Αργύρης
Του Κώστα Βουτσαδάκη/
Αρμόδια πηγή της Κομισιόν ανακοίνωσε σε έλληνες δημοσιογράφους ότι θα δοθεί πολύ μεγάλη έμφαση στην ενεργειακή αποδοτικότητα τα αμέσως επόμενα χρόνια, τονίζοντας πως για να επιτευχθούν οι στόχοι του 2030 στον κτιριακό τομέα, απαιτούνται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο επενδύσεις πρωτοφανούς μεγέθους, της τάξης των 170 δισεκατομμυρίων ευρώ το χρόνο.
Τα κονδύλια αυτά, όπως είπε, δεν μπορούν να καλυφθούν από την ΕΕ ή τους κρατικούς προϋπολογισμούς και για τον λόγο αυτό προωθούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή λύσεις που θα κινητοποιήσουν τραπεζική χρηματοδότηση για ενεργειακή ανακαίνιση των κτιρίων και κίνητρα για συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Ως προς το 2050, οπότε η Ευρώπη οδεύει προς την πλήρη απανθρακοποίηση, είναι σε εξέλιξη η συζήτηση αν θα προκριθεί η τεχνολογία του υδρογόνου ή της ηλεκτροκίνησης. Ωστόσο, θεωρείται δεδομένο ότι για να επιτευχθούν οι στόχοι θα πρέπει να αναληφθούν προσπάθεια σε όλους τους τομείς (γεωργία, κτηνοτροφία, μεταφορές, κτίρια, ενέργεια).
ΔΕΗ
Σε ερώτηση για τη ΔΕΗ, ο κοινοτικός αξιωματούχος τόνισε ότι η εταιρεία έχει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα τα οποία καλείται να αξιοποιήσει, ενώ παράλληλα γίνονται διαρθρωτικές κινήσεις για τη στήριξή της. Και για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Φλώρινας, ο ίδιος ανέφερε ότι αν δεν πετύχει ο διαγωνισμός θα εξεταστούν οι αιτίες για να εξευρεθεί η σωστή λύση.
Σε σχέση με την πιθανότητα παύσης λειτουργίας των μονάδων της ΔΕΗ σε Καρδιά και Αμύνταιο, επίσης για περιβαλλοντικούς λόγους, αν δεν δοθεί παράταση από την ΕΕ, η ίδια πηγή ανέφερε ότι μπορεί να γίνουν κάποιες εξαιρέσεις αλλά το “τρένο” πρέπει να πάει προς τη σωστή κατεύθυνση που είναι περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Σε αυτό το πνεύμα, ο κοινοτικός αξιωματούχος συνέστησε στην ελληνική κυβέρνηση να κλείσει όλες τις μνημονιακές εκκρεμότητες στον τομέα της ενέργειας, προκειμένου η διαπραγμάτευση να γίνεται στο γενικό πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής για το κλίμα και την ενέργεια. Όπως τόνισε, οι στόχοι για ανανεώσιμες πηγές, εξοικονόμηση και εκπομπές αερίων θερμοκηπίου του 2020 είναι επιτεύξιμοι από την Ελλάδα, όμως για το 2030 θα είναι πολύ πιο φιλόδοξοι.
Σχετικά Άρθρα
- Πράσινη μετάβαση: οι λύσεις για χρηματοδοτικό κενό 60 δις ευρώ
- Δέκα πλεονεκτήματα για την ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Ελλάδα
- Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο: «τρύπες» στη χρηματοδότηση ενεργειακής απόδοσης
- EE: νέο ταμείο χρηματοδότησης ενεργειακής απόδοσης κτιρίων
- ΕΕ: εγκρίθηκαν οι νέοι κανόνες για τα ενεργειακά αποδοτικά κτίρια
- ΥΠΕΝ: το σχέδιο νέων Εξοικονομώ για 400.000 κατοικίες έως το 2030
Χωρίς φρένο οι αυξήσεις τιμών οικοδομικών υλικών
Ειδήσεις Δεκ 24, 2024
ΑΔΜΗΕ: ανανέωση θητείας Μανουσάκη έως το 2028
ecoinsider Δεκ 24, 2024