ecopress
Της Ντίνας Καράτζιου/ Μία σημαντική περιβαλλοντική διάκριση για τη χώρα με επίκεντρο το νησί της Σύρου και βασική δράση τη μείωση της πλαστικής σακούλας... ΕΕ: Ελληνική διάκριση στη μάχη κατά της πλαστικής ρύπανσης

Της Ντίνας Καράτζιου/

Μία σημαντική περιβαλλοντική διάκριση για τη χώρα με επίκεντρο το νησί της Σύρου και βασική δράση τη μείωση της πλαστικής σακούλας στο θαλάσσιο περιβάλλον, δημοσιοποιήθηκε στο πλαίσιο της Πράσινης Εβδομάδας της ΕΕ, της μεγαλύτερης περιβαλλοντικής εκδήλωσης στην Ευρώπη.

Πρόκειται για το έργο LIFE DEBAG μία δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη μείωση της πλαστικής σακούλας στο θαλάσσιο περιβάλλον με επίκεντρο το νησί της Σύρου που υλοποιήθηκε  με τη χρηματοδοτική συνεισφορά του προγράμματος LIFE.  Ένα πρόγραμμα που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία για αυτό και συγκαταλέχθηκε στους 15 επικρατέστερους υποψηφίους των βραβείων το προγράμματος  LIFE για το περιβάλλον και το κλίμα.

Τα βραβεία του προγράμματος LIFE για το περιβάλλον και τη δράση για κλίμα τίμησαν νικητές σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες: Προστασία της Φύσης (Σλοβενία), Περιβάλλον (Πορτογαλία) και Δράση για το Κλίμα (Ουγγαρία). Ένα ειδικό βραβείο για επιτυχή προσαρμογή στη νόσο COVID-19 απονεμήθηκε σε ένα έργο από την Ιταλία για την προσφορά του μεσούσης της κρίσης του κορονοϊού

Στο επίκεντρο η Σύρος

Η δράση του LIFE DEBAG αποτέλεσε μία  ολοκληρωμένη εκστρατεία ενημέρωσης γύρω από το τεράστιο περιβαλλοντικό πρόβλημα που δημιουργεί η απόθεση και η ρίψη πλαστικών σακουλών στο θαλάσσιο περιβάλλον, με επίκεντρο  το νησί της Σύρου. Με δράσεις και σε εθνικό επίπεδο, το LIFE DEBAG έδωσε το έναυσμα να αφυπνιστούν συνειδήσεις και συμπεριφορές στο ζήτημα της πλαστικής ρύπανσης, δημιουργώντας μάλιστα και ισχυρή επιδραστικότητα στη διαμόρφωση μέρους της σχετικής νομοθεσίας, αλλά και στην αλλαγή ατομικών και επαγγελματικών πρακτικών στη χρήση της πλαστικής σακούλας.

Με εξωστρεφή καθαρά προσανατολισμό, στη Σύρο, ενημερώθηκαν για τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί η πλαστική σακούλα στο θαλάσσιο περιβάλλον, περισσότεροι από 41 χιλιάδες επισκέπτες και οι 16.500 κάτοικοι του νησιού.  Στο εγχείρημα της ενημέρωσης συμμετείχαν όλες οι εκφάνσεις της τοπικής κοινωνίας και βεβαίως ο επαγγελματικός και τουριστικός της βραχίονας. Είναι χαρακτηριστικό, ότι υπογράφηκαν προς αυτόν τον σκοπό 220 εθελοντικές συμφωνίες με τους ιδιοκτήτες των τοπικών καταστημάτων, ενώ ενημερώθηκαν 175 ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια της Σύρου, όπου και τοποθετήθηκαν επίσης 4 χιλιάδες ενημερωτικά φυλλάδια σε οκτώ διαφορετικές γλώσσες.

Η ενημέρωση αφύπνισε συνειδήσεις

Μετά την πολύμηνη καμπάνια ενημέρωσης και το πρόγραμμα εντατικής παρακολούθησης που πραγματοποιήθηκε, μέσω υποβρύχιων καμερών, αναδείχτηκε μία μεγάλη μείωση της χρήσης και της απόρριψης πλαστικής σακούλας τόσο στις παραλίες όσο και στο θαλάσσιο περιβάλλον. Ειδικότερα, η έρευνα του LIFE DEBAG έδειξε:
Μείωση των πλαστικών σακουλών κατά 65% και μείωση της συμβολής των πλαστικών σακουλών στο φορτίο απορριμμάτων στον πυθμένα του κόλπου της Ερμούπολης. Ειδικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία του προγράμματος συλλέχθηκαν και καταγράφηκαν στις παραλίες 60 χιλιάδες απορρίμματα και 3.100 απορρίμματα εντοπίστηκαν και ταξινομήθηκαν από τη βιντεοσκόπηση του πυθμένα.

Σε εθνικό επίπεδο, οι συμμετέχοντες της δράσης καταγράφουν ότι το LIFE DEBAG κατόρθωσε να επηρεάσει την εθνική νομοθεσία για τις σακούλες μίας χρήσης (ΚΥΑ 180036/952/10.08.2017). Αναφέρουν δε, ότι μέσω της διάδοσης των μηνυμάτων και σε εθνικό επίπεδο, κατάφερε να δώσει ένα καλό παράδειγμα που άλλαξε ριζικά πρακτικές σε ατομικό αλλά και επαγγελματικό επίπεδο. Στον επιτυχή απολογισμό της δράσης σε εθνικό πάντα επίπεδο, συγκαταλέγεται  η αποτελεσματική διασπορά της πληροφορίας για το περιβαλλοντικό πρόβλημα της απόρριψης της πλαστικής σακούλας στο θαλάσσιο περιβάλλον, με επτά φόρουμ ενημέρωσης, και κυρίως η εθελοντική συμφωνία με πέντε αλυσίδες σούπερ μάρκετ  που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 50% του μεριδίου αγοράς της Ελλάδας.

Τα βραβεία του προγράμματος LIFE

Τα βραβεία του προγράμματος  LIFE με το ελληνικό έργο LIFE DEBAG να βρίσκεται ανάμεσα στους επικρατέστερους υποψηφίους,  έλαβαν νικητές σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες: Προστασία της Φύσης (Σλοβενία), Περιβάλλον (Πορτογαλία) και Δράση για το Κλίμα (Ουγγαρία). Τα βραβεία LIFE τιμούν τα πλέον καινοτόμα, εμπνευσμένα και αποτελεσματικά έργα του προγράμματος LIFE στους τομείς της προστασίας της φύσης, του περιβάλλοντος και της δράσης για το κλίμα.

Τα βραβευθέντα έργα επελέγησαν μεταξύ 15 επικρατέστερων υποψηφίων για την εξαιρετική συμβολή τους στην περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική πρόοδο. Επίσης, ελήφθη υπόψη η βαθμολογία των έργων ως προς τον αντίκτυπο, την αναπαραγωγιμότητα, τη συνάφεια με την πολιτική, τη διασυνοριακή συνεργασία και την οικονομική αποδοτικότητά τους. Από το 1992 έως σήμερα, το πρόγραμμα LIFE έχει συγχρηματοδοτήσει περίπου 5 400 έργα σε ολόκληρη την ΕΕ και σε τρίτες χώρες.

Οι δηλώσεις

Με αφορμή την επίδοση των βραβείων ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος αρμόδιος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία κ. Φράνς Τίμερμανς, δήλωσε σχετικά: «Τα έργα του προγράμματος LIFE αποδεικνύουν ότι οι πράξεις μετρούν περισσότερο από τα λόγια. Όλες αυτές οι προσπάθειες δείχνουν ότι με προσεκτικές επενδύσεις και σκληρή δουλειά, η Ευρώπη είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις κρίσεις του κλίματος και της βιοποικιλότητας. Η αποκατάσταση της ισορροπίας με τη φύση αποτελεί απαραίτητο βήμα για να καταστήσουμε την οικονομία μας αυτάρκη σε πόρους, ανταγωνιστική, και κλιματικά ουδέτερη».

Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας κ. Βιργκίνιους Σινκέβιτσους προσέθεσε: «Οι εμπνευσμένοι νικητές και φιναλίστ των βραβείων LIFE δείχνουν ότι υπάρχουν λύσεις για τις παγκόσμιες προκλήσεις της απώλειας βιοποικιλότητας, της κλιματικής αλλαγής της έλλειψης πόρων, αλλά και των υγειονομικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Συνδυάζοντας την τεχνολογία με την καινοτομία, την τεχνογνωσία, τη συνεργασία και την προσήλωση, τα έργα LIFE επινοούν έξυπνες λύσεις.  Οι επιτυχίες αυτές πρέπει να αναπαραχθούν σε όλη την ΕΕ, αυξάνοντας σε ταχύτητα και κλίμακα, για να βοηθήσουν την ΕΕ να επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους της για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

Δείτε το βίντεο

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας