ecopress
Η τσεχική προεδρία ανακοίνωσε έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 9 Σεπτεμβρίου 2022, προκειμένου να ληφθούν μέτρα αναχαίτισης των εξωφρενικών τιμών... ΕΕ: μέτρα για τα υπερκέρδη και τις ιλιγγιώδεις τιμές ενέργειας

Η τσεχική προεδρία ανακοίνωσε έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 9 Σεπτεμβρίου 2022, προκειμένου να ληφθούν μέτρα αναχαίτισης των εξωφρενικών τιμών στην αγορά ενέργειας, στα οποία  θα καταλήξουν οριστικά οι ηγέτες των «27» στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου.

Στα μέτρα που προετοιμάζονται είναι έκτακτος φόρος στα υπερκέρδη των εταιριών ενέργειας, όπως προαναγγέλλει η πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ελιζαμπέτ Μπορν, και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Κρίστιαν Λίντνερ, ενώ παράλληλα εξετάζεται η επιβολή πλαφόν στις ιλιγγιώδεις τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού, προκειμένου οι Ευρωπαίοι να αντέξουν τον δύσκολο χειμώνα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει «έκτακτη παρέμβαση και μια διαρθρωτική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας» της οποίας η λειτουργία επικρίνεται έντονα από ένα μέρος των χωρών μελών της ΕΕ απέναντι στη δραματική αύξηση των τιμών, ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

“Η δραματική αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας δείχνει ξεκάθαρα τα όρια της υφιστάμενης λειτουργίας της αγοράς. Αυτή σχεδιάστηκε σε μια πολύ διαφορετική συγκυρία”, εξήγησε η πρόεδρος της Κομισιόν κατά τη διάρκεια διάσκεψης στο Μπλεντ της Σλοβενίας.

Έκτακτη σύνοδος υπουργών Ενέργειας

Η τσεχική προεδρία ανακοίνωσε έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας στις 9 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες. Ο υπουργός Βιομηχανίας της Τσεχίας, Ζοζέφ Σικέλα, έγραψε στο twitter: «Έπειτα από ένα Σαββατοκύριακο γεμάτο διαπραγματεύσεις, μπορώ να ανακοινώσω ότι συγκαλώ έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ενέργειας. Θα συναντηθούμε στις Βρυξέλλες στις 9 Σεπτεμβρίου. Πρέπει να διορθώσουμε την αγορά ενέργειας. Η λύση σε επίπεδο ΕΕ είναι μακράν η καλύτερη που έχουμε.»

Ελιζαμπέτ Μπορν

Σε συνέντευξη στη «Le Parisien», η Μπορν δήλωσε ότι θα προτιμούσε εναλλακτικές λύσεις αντί ενός έκτακτου φόρου, όπως οι εταιρίες ενέργειας και άλλων κλάδων να μειώσουν τις τιμές για τους καταναλωτές και να δώσουν μπόνους στους εργαζομένους για να ενισχύσουν την αγοραστική τους δύναμη. Σημείωσε όμως ότι, ενώ η πολιτική της κυβέρνησης είναι να μειώσει τους φόρους των επιχειρήσεων, το κοινό θα δυσκολευόταν να κατανοήσει πώς οι επιχειρήσεις μπορούν να αποκομίζουν τεράστια κέρδη ενώ οι απλοί άνθρωποι αγωνιούν για να τα βγάλουν πέρα. Όλα ανοιχτά «Δεν κλείνω την πόρτα στη φορολόγηση των υπερκερδών», δήλωσε χαρακτηριστικά η Γαλλίδα πρωθυπουργός, επαναφέροντας στο τραπέζι μία πρόταση που καταψήφισε τον προηγούμενο μήνα η γαλλική Εθνοσυνέλευση, υποκύπτοντας στο lobbying της Total, της Engie και του ναυτιλιακού κολοσσού CMA.

Κρίστιαν Λίντνερ

Η έκτακτη φορολόγηση των εταιριών αποκτά δυναμική και στη Γερμανία, όπου ο φιλελεύθερος υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, τόνισε στην «Bild» ότι η εκτίναξη των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να αντιμετωπιστεί κατεπειγόντως. Επισείοντος το φάσμα του πληθωρισμού, ο Λίντνερ είπε πως η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να αναθεωρηθεί, έτσι ώστε οι τιμές να μην είναι πλέον συνδεδεμένες με το ολοένα και ακριβότερο φυσικό αέριο, δημιουργώντας κέρδη δισεκατομμυρίων ευρώ για τους διαχειριστές αιολικών, ηλιακών και ανθρακικών εγκαταστάσεων «εις βάρος των καταναλωτών».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας