ΕΕ: οι βόρειοι «γείωσαν» τους νότιους για τις τιμές ρεύματος
ΕιδήσειςΕνέργειαΕπιχειρήσειςΈργαΕυρωπαϊκή ΈνωσηΟικονομίαΧρήμα 3 Δεκεμβρίου 2021 Αργύρης
Του Κώστα Βουτσαδάκη/
Σε ανταλλαγή απόψεων περιορίστηκε το Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας. Απέναντι στην πρόταση πέντε χωρών του Νότου (και της Ελλάδας) για μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής ενεργειακής αγοράς, εννέα χώρες με επικεφαλής τη Γερμανία αρνούνται οποιαδήποτε παρέμβαση στο σύστημα διαμόρφωσης των χονδρικών τιμών ρεύματος
Κοινή πρόταση για τη μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας υπέβαλαν στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες, με πρωτοβουλία της Γαλλίας, οι υπουργοί της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Ρουμανίας. Στόχος, όπως επισημαίνει το ΥΠΕΝ, είναι η τιμή που πληρώνουν οι καταναλωτές να αντανακλά το μέσο κόστος του ενεργειακού μείγματος και το μέσο κόστος παραγωγής.
Οι πέντε χώρες προτείνουν, επίσης, να ξεκινήσει άμεσα ενδελεχής αξιολόγηση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Σκοπός της αξιολόγησης είναι να ληφθούν αποφάσεις για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμοστούν για την προσαρμογή της αγοράς στο στόχο της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% το 2030 σε σχέση με το 1990. Σύμφωνα με την πρόταση, έως το τέλος του 2022 το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας θα λάβει υπόψη τα συμπεράσματα της αξιολόγησης, προκειμένου να καταλήξει στις βασικές μεταρρυθμίσεις, που θα πρέπει να γίνουν στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας πριν από το 2025.
Οι 9 χώρες που αντιδρούν
H Γερμανία, η Δανία και ακόμη επτά χώρες της Ε.Ε. (Αυστρία, Εσθονία, Φινλανδία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Λετονία και Ολλανδία) αντιτάσσονται σε οποιαδήποτε αναμόρφωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, στο όνομα του κινδύνου να αυξηθεί το κόστος της προσθήκης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο σύστημα μακροπρόθεσμα.
Σε κοινή δήλωσή τους οι εννέα χώρες προέτρεψαν την Ε.Ε. να εμμείνει στον τρέχοντα σχεδίασμά της αγοράς ενέργειας. «Δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε κανένα μέτρο που θα αντιπροσώπευε μια απόκλιση από τις ανταγωνιστικές αρχές του σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου», αναφέρει η δήλωση των εννέα χωρών. Οι απόψεις καταγράφηκαν, αλλά πρακτικά επικράτησε η επιμονή των «Βορείων» να μην αλλάξει τίποτα.
ΥΠΕΝ: απαιτείται συντονισμένη ευρωπαϊκή δράση
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε αυτή η πρωτόγνωρη διεθνής ενεργειακή κρίση, είχαμε επισημάνει ότι απαιτείται συντονισμένη ευρωπαϊκή δράση για την προστασία των καταναλωτών. Σήμερα, με τους ομολόγους μου από τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία και τη Ρουμανία, καταθέσαμε κοινή πρόταση για τη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, προκειμένου να στηρίξουμε την κοινωνία απέναντι στις μεγάλες ανατιμήσεις στο κόστος ενέργειας. Σε αυτή την προσπάθεια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να αναλάβει κεντρικό ρόλο, καθώς είναι πλέον ξεκάθαρο ότι οι πρωτοβουλίες του κάθε κράτους-μέλους ξεχωριστά δεν είναι αρκετές. Η ανάληψη δράσης σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο είναι επιβεβλημένη για να προστατέψουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, αλλά και την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία που αποτελεί τον Οδικό Χάρτη για την εκπλήρωση του στόχου της Ευρώπης να γίνει η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος έως το 2050».
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ενημέρωση από το ΥΠΕΝ τα πέντε κράτη-μέλη ζητούν να γίνουν παρεμβάσεις για τη διόρθωση των στρεβλώσεων που παρατηρούνται και στην αγορά φυσικού αερίου. Όπως επισημαίνουν, οι υποδομές αποθήκευσης φυσικού αερίου μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και στην αντιστάθμιση ελλείψεων στην παροχή φυσικού αερίου σε ανταγωνιστικές τιμές. Επιπρόσθετα, τονίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο σύστασης ενός κεντρικού μηχανισμού για την προμήθεια φυσικού αερίου, στον οποίο θα μπορούν να συμμετάσχουν τα κράτη-μέλη σε εθελοντική βάση.
Οι υπουργοί Ενέργειας συζήτησαν, επίσης, την αναθεώρηση των οδηγιών για την ενεργειακή αποδοτικότητα και την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με τους στόχους που προβλέπονται στη δέσμη «Fit for 55».
Σχετικά Άρθρα
- Ε.Ε: έκτακτο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας ζητάει το ΥΠΕΝ
- ΥΠΕΝ: εξαίρεση της Ελλάδας από τη μείωση κατανάλωσης φυσικού αερίου
- ΕΕ: νέο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας
- Ε.Ε: τιμές και ενεργειακή επάρκεια στο Συμβούλιο Υπουργών
- Φυσικό αέριο: η Ελλάδα στις 15 χώρες, που ζητούν πλαφόν στη χονδρική τιμή
- ΕΕ: μέτρα για τα υπερκέρδη και τις ιλιγγιώδεις τιμές ενέργειας