ΕΕ: τα πέντε μέτρα για αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης
ΕιδήσειςΕνέργειαΕπιχειρήσειςΕυρωπαϊκή ΈνωσηΟικονομίαΧρήμα 7 Σεπτεμβρίου 2022 Αργύρης
Τα πέντε μέτρα, που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, τα οποία θα παρουσιαστεί στους Υπουργούς Ενέργειας των χωρών της ΕΕ την ερχόμενη Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022, για να ληφθούν αποφάσεις περιέγραψε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, χαρακτηρίζοντας αστρονομικές τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.
Σε δηλώσεις της προς τον Τύπο στις Βρυξέλλες, η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι τα μέτρα που προτείνει η Κομισιόν για να συζητηθούν με αρμόδιους υπουργούς την Παρασκευή, έχουν ως εξής:
1.Υποχρεωτικός στόχος για τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας σε ώρες αιχμής. Έξυπνη εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας.
2.Πλαφόν στα έσοδα των εταιρειών που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με χαμηλότερο κόστος (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κ.λπ.). Θα προτείνουμε να επανακατανεμηθούν αυτά τα απροσδόκητα κέρδη για να στηρίξουν τους ευάλωτους ανθρώπους και τις εταιρείες για να προσαρμοστούν.
3.Το ίδιο πρέπει να ισχύσει και για τα απροσδόκητα κέρδη των εταιρειών ορυκτών καυσίμων.
4.Τέταρτον, πρέπει να υποστηριχθούν οι εταιρείες παροχής ενέργειας για να αντιμετωπίσουν την αστάθεια των αγορών. Διευκόλυνση της στήριξης ρευστότητας από τα κράτη μέλη για τις εταιρείες ενέργειας.
5.Πέμπτον, θα προτείνουμε ένα ανώτατο όριο, πλαφόν για το ρωσικό φυσικό αέριο. Πρέπει να μειώσουμε τα έσοδα της Ρωσίας, τα οποία ο Πούτιν χρησιμοποιεί για να χρηματοδοτήσει αυτόν τον αποτρόπαιο πόλεμο κατά της Ουκρανίας.
Ανλαυση των μέτρων
Αναλύοντας τα μέτρα η Πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με αστρονομικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και με τεράστια αστάθεια της αγοράς», και τονίζοντας ότι κεντρικός στόχος είναι η προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών εξήγησε ότ:
Πρώτον, η Επιτροπή προτείνει μια «έξυπνη εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας», δηλαδή «έναν υποχρεωτικό στόχο για τη μείωση της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας στις ώρες αιχμής». «Θα συνεργαστούμε στενά με τα κράτη μέλη για να το πετύχουμε αυτό», σημείωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Δεύτερον, η Επιτροπή προτείνει ανώτατο όριο στα έσοδα των εταιρειών που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με χαμηλό κόστος. Οι πηγές ενέργειας με χαμηλές εκπομπές άνθρακα αποφέρουν απροσδόκητα έσοδα, τα οποία δεν αντικατοπτρίζουν το κόστος παραγωγής τους. «Θα προτείνουμε την εκ νέου διοχέτευση αυτών των απροσδόκητων κερδών για να υποστηρίξουμε ευάλωτα άτομα και εταιρείες να προσαρμοστούν», τόνισε η Πρόεδρος της Επιτροπής.
Τρίτον, το ίδιο πρέπει να ισχύει και για τα απροσδόκητα κέρδη των εταιρειών ορυκτών καυσίμων. Οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν επίσης τεράστια κέρδη. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή θα προτείνει συνεισφορά αλληλεγγύης για τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να επενδύσουν αυτά τα έσοδα για να στηρίξουν τα ευάλωτα νοικοκυριά και να επενδύσουν σε καθαρές εγχώριες πηγές ενέργειας.
Τέταρτον, η Επιτροπή προτείνει τη διευκόλυνση της ρευστότητας από τα κράτη-μέλη για τις εταιρείες ενέργειας. Οι ενεργειακές εταιρείες κοινής ωφέλειας πρέπει να υποστηριχθούν για να αντιμετωπίσουν την αστάθεια των αγορών. Ζητείται επί του παρόντος να παράσχουν απροσδόκητα μεγάλα ποσά κεφαλαίων, τα οποία απειλούν την ικανότητά τους να συναλλάσσονται και τη σταθερότητα των μελλοντικών αγορών. Επιπλέον, η Επιτροπή θα παρατείνει το νομικό πλαίσιο που επιτρέπει την ταχεία χορήγηση κρατικών εγγυήσεων.
Πέμπτον, η Επιτροπή προτείνει ανώτατο όριο στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου. «Ο στόχος εδώ είναι πολύ σαφής. Πρέπει να περικόψουμε τα έσοδα της Ρωσίας που χρησιμοποιεί ο Πούτιν για να χρηματοδοτήσει αυτό τον φρικτό πόλεμο κατά της Ουκρανίας», τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Αναξιόπιστος προμηθευτής
«Αντιμετωπίζουμε μια εξαιρετική κατάσταση, επειδή η Ρωσία είναι αναξιόπιστος προμηθευτής και χειραγωγεί τις ενεργειακές μας αγορές. Με ενότητα και αλληλεγγύη θα επικρατήσουμε!», δήλωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής, σημειώνοντας ότι η αποθήκευση φυσικού αερίου, συνολικά στην ΕΕ, έχει φτάσει το 82%. «Μέσω της διαφοροποίησης έχουμε αυξήσει τις παραδόσεις LNG ή φυσικού αερίου αγωγών από τις ΗΠΑ, τη Νορβηγία, την Αλγερία, το Αζερμπαϊτζάν και άλλες χώρες. Για παράδειγμα, η Νορβηγία παραδίδει τώρα περισσότερο αέριο στην ΕΕ από τη Ρωσία. Και πραγματοποιούμε τεράστιες επενδύσεις σε εγχώριες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέσω του RePowerEU», πρόσθεσε.
Συνεχίζοντας η Ούρσουλα φον ντερ Λάιν τόνισε ότι η χειραγώγηση των αγορών φυσικού αερίου έχει δευτερογενή επίδραση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και επισήμανε ότι στην αρχή του πολέμου, οι εισαγωγές ρωσικού αερίου μέσω αγωγού από τη Ρωσία ήταν στο 40% του συνόλου του εισαγόμενου αερίου και σήμερα έχει μειωθεί στο 9%. «Είναι δύσκολοι καιροί. Αλλά είμαι πεπεισμένη ότι οι Ευρωπαίοι έχουν την οικονομική δύναμη, την πολιτική βούληση και την ενότητα για να διατηρήσουν το πάνω χέρι», πρόσθεσε.
Σχετικά Άρθρα
- ΥΠΕΝ: υπέρ της πρότασης της Κομισιόν για την ενεργειακή κρίση
- ΕΕ: «τα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιριών σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις»
- ΕΕ: η τελική πρόταση αντιμετώπισης της ενεργειακής ακρίβειας
- ΕΕ: αντί πλαφόν, διαπραγμάτευση τιμών για φυσικό αέριο
- ΕΕ: μέτρα για τα υπερκέρδη και τις ιλιγγιώδεις τιμές ενέργειας
- ΕΕ: Στην τελική ευθεία για αποφάσεις μείωσης του ενεργειακού κόστους