ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Άμεση θεσμική λύση, προσλήψεων προσωπικού στους Δήμους, για την χωριστή συλλογή απορριμμάτων και την ανακύκλωση και ενεργοποίηση εκ νέου του  Εθνικού... ΕΕΔΣΑ-ΥΠΕΝ: πως θα πάρουν μπροστά ανακύκλωση και κυκλική οικονομία

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Άμεση θεσμική λύση, προσλήψεων προσωπικού στους Δήμους, για την χωριστή συλλογή απορριμμάτων και την ανακύκλωση και ενεργοποίηση εκ νέου του  Εθνικού Συμβουλίου Κυκλικής Οικονομίας, για να κινηθούν αποφάσεις και επενδύσεις άνω των 3 δις ευρώ περιλαμβάνονται μεταξύ πολλών άλλων, στις επίσημες ανακοινώσεις που έγιναν από εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ, στην εκδήλωση με θέμα: «Κυκλική Οικονομία: από τον σχεδιασμό, στην εφαρμογή και τα αποτελέσματα», που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρία Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΕΕΔΣΑ).

Οι δύο αρμόδιοι γενικοί γραμματείς του ΥΠΕΝ,  Μανώλης Γραφάκος Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων και Πέτρος Βαρελίδης Φυσικού Περιβάλλοντος & Υδάτων ανέπτυξαν τους άξονες της πολιτικής και παρουσίασαν τις προτεραιότητες και τις επικείμενες αποφάσεις του  υπουργείου, για τα θέματα της διαχείρισης των απορριμμάτων και της κυκλικής οικονομίας, στην  εκδήλωση της ΕΕΔΣΑ, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης Verde.tec 2022 στο MEC Παιανίας.

-«Απαιτείται άμεσα να εξειδικευθούν  από το ΥΠΕΝ, τα νέα χρηματοδοτικά προγράμματα (ΕΣΠΑ, Αντώνης Τρίτσης, Ταμείο Ανάκαμψης, Πράσινο Ταμείο κλπ), ώστε να καλύψουν σταδιακά έως το 2025 τις ανάγκες για το σύνολο της Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα», τόνισε κατά την εναρκτήρια ομιλία του ο πρόεδρος της ΕΕΔΣΑ Γιώργος Ηλιόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι «παράλληλα με τα εργαλεία χρηματοδότησης, τους ανθρώπινους πόρους  και τους οικονομικούς πόρους, πρέπει να βρούμε τα κατάλληλα κίνητρα και αντικίνητρα, τα οποία βεβαίως υπάρχουν και πρέπει να τα αξιοποιήσουμε κατά τρόπο, ώστε να λειτουργήσουν υπέρ της ανακύκλωσης και όχι τιμωρητικά και μόνο».

Ο Γιώργος Ηλιόπουλος, πρόεδρος της ΕΕΔΣΑ έθεσε το συνολικό πλαίσιο και ο Μιχάλης Γεράνης, αντιπρόεδρος της ΕΕΔΣΑ εξειδίκευσε το ολοκληρωμένο πλέγμα, συγκεκριμένων προτάσεων που έθεσε η ΕΕΔΣΑ, σε τέσσερις άξονες, οι οποίοι είναι:

1) Απαιτούμενα εργαλεία χρηματοδοτικών, οικονομικών κινήτρων και αντικινήτρων

2) Αναγκαίοι ανθρώπινοι πόροι και οργανωτικές αλλαγές, εξειδίκευση προσωπικού

3) Συντονιστικός & ελεγκτικός ρόλος του κράτους και

4) Απαραίτητη πολύ-επίπεδη διαβούλευση με τους φορείς και την κοινωνία.

Στην εκδήλωση της ΕΕΔΣΑ, , στην οποία συμμετείχαν επίσης ο Ιωάννης Σέγκος, αντιπρόεδρος Επιτροπής Περιβάλλοντος  της Κεντρικής Ένωσης Δήμων (ΚΕΔΕ) και Δήμαρχος Χερσονήσου, η Ελένη Μπέλση, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών & Επιχειρήσεων Ανακύκλωσης & Ενεργειακής Αξιοποίησης Αποβλήτων (ΣΕΠΑΝ) και ο Αχιλλέας Πληθάρας εκπρόσωπος WWF, σε πνεύμα ζωντανού και δημιουργικού διαλόγου τέθηκαν ερωτήματα, κατατέθηκαν προτάσεις και δόθηκαν απαντήσεις.  Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος του  ecopress Αργύρης Δεμερτζής.

Το  καλωσόρισμα στην εκδήλωση έγινε από τον γενικό γραμματέα του ΔΣ της ΕΕΔΣΑ Κωνσταντίνο Μουστάκα, ο οποίος τόνισε ότι  η ΕΕΔΣΑ ιδρύθηκε το 2000 και είναι ένας επιστημονικός, μη Kερδοσκοπικός Οργανισμός που σήμερα αριθμεί 560 μέλη. Είναι μέλος του Διεθνούς Οργανισμού INTERNATIONAL SOLID WASTE MANAGEMENT ASSOCIATION (ISWA) και δραστηριοποιείται στην Ελλάδα αναπτύσσοντας σημαντικές συνεργασίες και σε διεθνές επίπεδο, δίνοντας έμφαση στη συλλογή στοιχείων, τη μελέτη και την επεξεργασία θέσεων για την ορθολογική διαχείριση των στερεών αποβλήτων και την προώθηση της κυκλικής οικονομίας.

Οι δράσεις του ΥΠΕΝ

Ο Μανώλης Γραφάκος γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, παρουσιάζοντας τις πολιτικές του ΥΠΕΝ, παίρνοντας θέση σε συγκεκριμένες προτάσεις της ΕΕΔΣΑ και απαντώντας σε ερωτήματα που τέθηκαν, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση ανακοίνωσε ότι:

Για τις προσλήψεις προσωπικού στους Δήμους για την ανακύκλωση ότι θα προωθηθεί άμεσα σχετική θεσμική λύση, με συνεργασία των υπουργείων Εσωτερικών και Περιβάλλοντος. Σημειώνεται ότι πολλοί Δήμοι δεν έχουν προσωπικό επαρκές για να κάνουν επιπλέον δρομολόγια χωριστής συλλογής (πχ οργανικά καφέ κάδου, χαρτί κίτρινο κάδο, σχολεία που από 1/9/2022 ξεκινά υποχρεωτικά η χωριστή συλλογή κοκ). Σχετικά η ΕΕΔΣΑ προτείνει άμεσα, με νομοθετική ρύθμιση σε συνεργασία ΥΠΕΝ-ΥΠΕΣ, να δοθεί η δυνατότητα σε Δήμους να συνάπτουν με ειδική απλή διαδικασία, συμβάσεις τουλάχιστον 3 ετών για προσωπικό με ειδικότητες σχετικές με τη χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων. Άλλωστε, αυτό δεν επιβαρύνει τον Κρατικό Προϋπολογισμό, καθώς αποτελεί κόστος που περιλαμβάνεται στα ανταποδοτικά τέλη και θα εξισορροπηθεί άμεσα από τη μείωση των ποσοτήτων συμμείκτων πράσινου κάδου προς επεξεργασία η οποία είναι ακριβότερη και από την ταφή των  υπολειμμάτων,που χρεώνονται με το τέλος ταφής του Ν.4918/2021. Εναλλακτικά αλλά όχι αποκλειστικά, προβλέπει η πρόταση της ΕΕΔΣΑ, να μπορεί ένας δήμος να καλύψει μεταβατικά, τις ανάγκες του είτε με Προγραμματική Σύμβαση με οικείο ΦΟΔΣΑ (εφόσον διαθέτει προσωπικό) είτε με εξωτερικούς ιδιωτικούς παρόχους υπηρεσιών χωριστής συλλογής.

Για τη δημιουργία νέων συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης απορριμμάτων, ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΝ είπε ότι εντός του έτους θα εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση και θα έχουν ολοκληρωθε,  ώστε να λειτουργήσουν από το 2023 τα νέα ΣΕΔ για  προϊόντα, όπως  κλωστοϋφαντουργικά ρούχα, υφάσματα, παιχνίδια, πλαστικά μιας χρήσης, αποτσιγάρα κ.α.

Νέες ανεξάρτητες αρχές Διαχείρισης Αποβλήτων και Υδάτων, θα συσταθούν και θα λειτουργήσουν εντός του 2022. Η δημιουργία τους είναι υποχρέωση που έχει τεθεί για τη χρηματοδότηση από το ταμείο Ανάκαμψης, είπε ο κ Γραφάκος και σημείωσε ότι προχωρά κανονικά η θεσμική και οργανωτική προετοιμασία, ώστε οι νέες αρχές να λειτουργήσουν από το φθινόπωρο.

Το πρόγραμμα κατασκευής και λειτουργίας Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων, που περιλαμβάνει συνολικά 32 έργα σε όλη τη χώρα προχωρά με κανονικούς ρυθμούς είπε ο κ Γραφάκος, τόσο για τα υπό κατασκευή όσο και για τα υπό δημοπράτηση έργα.

 Οι αποφάσεις για την εφαρμογή του νόμου για τα απόβλητα (Ν.4819/2021), θα εκδοθούν εντός του έτους ανακοίνωσε επίσης ο αρμόδιος γενικός γραμματέας του ΥΠΕΝ.

Παράλληλα επιβεβαίωσε την πρόταση της ΕΕΔΣΑ ότι θα πρέπει να ενισχυθεί οργανωτικά, ελεγκτικά και με προσωπικό ο ΕΟΑΝ για να επιτελέσει το ρόλο του για τα νέα υλικά που θα ενταχθούν σε Προγράμματα Διευρυμένης Ευθύνης Παραγωγού ( ΠΔΕΠ), όσο και συνολικά στους στόχους της ανακύκλωσης, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν.

Το τέλος ταφής

Εκτενής συζήτηση έγινε από τους συμμετέχοντες στη συζήτηση για το τέλος ταφής, το οποίο  κλιμακώνεται έως 55 ευρώ ανά τόνο. Η  ΕΕΔΣΑ έχει καταθέσει πρόταση εξορθολογισμού του ύψους του τέλους ταφής στο μέσο όρο της ΕΕ, και να λειτουργήσει ως διπλό κίνητρο για την ανακύκλωση και επιτάχυνση των έργων επεξεργασίας μέσω συντελεστών απομείωσης του, ώστε να διασφαλιστούν  οι χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης για την περίοδο 2021-25, όσο και τα εισοδήματα των νοικοκυριών στην εποχή της ενεργειακής ακρίβειας και οικονομικής δυστοκίας. Πρόταση η οποία συζητήθηκε στο συνέδριο της ΚΕΔΕ, όπου ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Σ. Πέτσας ανακοίνωσε ότι «δεν μπορεί να καταργηθεί καθώς είναι ευρωπαϊκή υποχρέωση και έχει συνδεθεί με το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξουν συνεννοήσεις με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα, στην κατεύθυνση της κλιμακωτής και πιο ήπιας χρέωσης». Δείτε εδώ στο ecopress

Το τέλος ταφής επ΄ ωφελεία της ανακύκλωσης και των Δήμων

Ο αρμόδιος γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος & Υδάτων του ΥΠΕΝ Πέτρος Βαρελίδης στην εκδήλωση της ΕΕΔΣΑ τόνισε ότι «προέχει να εφαρμοστεί το τέλος ταφής, ώστε να μπουν οι Δήμοι σε αυτή τη διαδικασία και αφού λειτουργήσει το μέτρο και ξαναγυρίσουν οι πόροι στους Δήμους θα διαπιστώσουν ότι τα χρήματα δεν πάνε σε μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού αλλά οδηγούνται σε έργα ανακύκλωσης».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι «το ύψος του τέλους ταφής που επιβάλλεται, συγκριτικά με το ύψος του τέλους, που ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι πολύ χαμηλό» αποσυνδέοντας το ύψος του τέλους από το ΑΕΠ των ευρωπαϊκών χωρών και ανέφερε ότι «έχει φτάσει η στιγμή, αφού επί επτά χρόνια καθυστερούσε, να εφαρμοστεί το τέλος ταφής και να αξιοποιηθούν σωστά οι πόροι, επ΄ ωφελεία της ανακύκλωσης και των Δήμων».

Εθνικό Συμβούλιο Κυκλικής Οικονομίας

Ο κ Βαρελίδης απάντησε σε σχετικές ερωτήσεις ότι θα ενεργοποιηθεί σύντομα το Εθνικό Συμβούλιο Κυκλικής Οικονομίας, ώστε να υπάρχει διαβούλευση με τους φορείς για την προώθηση λύσεων και αποφάσεων.

Απαντώντας στην ανάγκη να εξειδικευθούν  από το ΥΠΕΝ, τα νέα χρηματοδοτικά προγράμματα (ΕΣΠΑ, Αντώνης Τρίτσης, Ταμείο Ανάκαμψης, Πράσινο Ταμείο κλπ), ώστε να καλύψουν σταδιακά έως το 2025 τις ανάγκες για το σύνολο της Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα, όπως προτείνει η ΕΕΔΣΑ, ο γενικός γραμματέας είπε ότι το ΥΠΕΝ στρέφει τις δράσεις του στην κατεύθυνση να αξιοποιούνται οι διατιθέμενοι πόροι κατά τρόπο, που να πηγαίνουν τα χρήματα όχι απλώς σε μελέτες, οι οποίες είναι χρήσιμες αλλά και σε πραγματικά έργα.

Ο ίδιος είπε ακόμη ότι εντός του 2022 θα ολοκληρωθεί η δευτερογενής νομοθεσία του θεσμικού πλαισίου του ν.4736/2020. Σημείωσε ότι γίνονται προσπάθειες για να αντιμετωπιστούν θέματα διακυβέρνησης και διοικητικής υποστήριξης, που απαιτεί η υλοποίηση συγκεκριμένων πολιτικών για την κυκλική οικονομία, ενώ για την οργάνωση δομών ελέγχου εφαρμογής της νομοθεσίας της ανακύκλωσης και της προστασίας του περιβάλλοντος παρέπεμψε στην δημιουργία σώματος ιδιωτών επιθεωρητών περιβάλλοντος, εντός του 2022.

ΕΕΔΣΑ-«Κυκλική Οικονομία: από τον σχεδιασμό, στην εφαρμογή και τα αποτελέσματα».

 

-«Έχουμε νομοθεσία, έχουμε το νόμο για τα πλαστικά, έχουμε τον εθνικό σχεδιασμό για τα απόβλητα και την πρόληψη, τον Εθνικό Σχεδιασμό για την Κυκλική Οικονομία. Αυτό που μας λείπει είναι η εφαρμογή και η  προτεραιοποίηση», τόνισε κατά την εναρκτήρια ομιλία του, ο πρόεδρος της ΕΕΔΣΑ Γιώργος Ηλιόπουλος σημειώνοντας ότι:

-«Πρέπει να πάμε σε εφαρμογή το ταχύτερο δυνατό και εκεί που έχουμε μεγαλύτερη ανάγκη. Αυτή τη στιγμή μπορούμε και έχουμε μεγάλο δυναμικό στους καφέ κάδους, να ξεκινήσουμε τη χωριστή συλλογή των βιοαποβλήτων και να ενισχύσουμε, όποια κενά υπάρχουν, με τέτοιο τρόπο, ώστε να επιλυθούν και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες της χωριστής συλλογής».

Ο πρόεδρος της ΕΕΔΣΑ έθεσε επίσης τα θέματα της ανάκτησης υλικών και παραγωγής ενέργειας με ολοκληρωμένο τρόπο από τις μονάδες.

-«Οι Μονάδες πρέπει να γίνουν στη χώρα μας, για να μη θάβουμε στους ΧΥΤΑ ανεπεξέργαστα απορρίμματα. Δεν πρέπει  οι μονάδες να είναι προσανατολισμένες μόνο στα σύμμικτα αλλά να μπορούν να επεξεργάζονται και τις άλλες δύο ροές της ανακύκλωσης, δηλαδή του καφέ κάδου, ώστε να παράγουν πολύ καλό κομπόστ και ταυτόχρονα τις ροές της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, ώστε να κάνουν περαιτέρω διαλογή σε ποσότητες και ποιότητες καθαρών ανακυκλωμένων υλικών, που να βρίσκουν πρόσβαση μετά στην τελική οικονομία της ανακύκλωσης. Αυτές οι μονάδες συνεπώς πρέπει να μετασχηματιστούν να τροποποιηθούν, εφόσον είναι κατασκευασμένες ή είναι δρομολογημένες με τον παλιό σχεδιασμό, ώστε να είναι σύγχρονες και να κάνουν τη δουλειά της ανακύκλωσης και της ανάκτησης», είπε ο ίδιος.

-«Χρειάζεται σοβαρή χρηματοδοτική ενίσχυση, για να γίνουν μονάδες τελικής ανακύκλωσης στη χώρα μας», είπε ο κ Ηλιόπουλος αναφερόμενος στη κυκλικότητα των πόρων, ώστε «να έχουμε παραγωγή τελικών προϊόντων καλής ποιότητας, δηλαδή πλαστικό από ανακυκλωμένο πλαστικό, χαρτί από ανακυκλωμένο χαρτί, καθώς η κυκλικότητα στην Ελλάδα είναι 3% ενώ στην Ευρώπη πάνω από 12 έως 13%»

«Για τους υπόχρεους παραγωγούς, τα προγράμματα διευρυμένης ευθύνης του ΕΟΑΝ πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση, ώστε να θεσπιστούν αυτά», είπε ο πρόεδρος της ΕΕΔΣΑ σημειώνοντας ότι «δεν έχουν θεσπιστεί μία σειρά προγραμμάτων, που πρέπει να γίνουν φέτος και του χρόνου για πολλά προϊόντα όπως κλωστοϋφαντουργικά ρούχα, υφάσματα, παιχνίδια, πλαστικά μιας χρήσης, αποτσιγάρα. Πρέπει να γίνουν αυτά τα συστήματα, να αρχίσουν να λειτουργούν για να αυξάνεται και ανακύκλωση και σε αυτά τα υλικά. Δεν πρέπει να καθυστερήσουμε καθόλου», τόνισε ο ίδιος.

-«Σε συνδυασμό με τα εργαλεία χρηματοδότησης για να κάνουμε όλα τα προηγούμενα, τους αναγκαίους ανθρώπινους πόρους και τους οικονομικούς πόρους, πρέπει να βρούμε τα κατάλληλα κίνητρα και αντικίνητρα, τα οποία βεβαίως υπάρχουν και πρέπει να τα αξιοποιήσουμε κατά τρόπο, ώστε να λειτουργήσουν υπέρ της ανακύκλωσης και όχι τιμωρητικά και μόνο» σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΕΔΣΑ, αναφέροντας ότι:

-«Εκτός από τα κίνητρα και τα αντικίνητρα θα πρέπει να βρούμε ανθρώπους. Άνθρωποι λείπουν και στην τοπική αυτοδιοίκηση σε συγκεκριμένους δήμους, που δεν μπορούν να αναλάβουν πολλά δρομολόγια χωριστής συλλογής, όπως των βιοαποβλήτων και πρέπει να ενισχυθούν. Άλλωστε ανταποδοτική υπηρεσία είναι, δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Άνθρωποι χρειάζονται και στις επιχειρήσεις, οι οποίοι πρέπει να εξειδικευτούν σε νέες ειδικότητες και πρέπει να φροντίσουμε να καλυφθεί αυτή η ανάγκη, με ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ενημέρωσης και εξειδίκευσης προσωπικού».

-«Στη διακυβέρνηση, συνέχισε ο ίδιος πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα, σε θέματα συντονισμού και εφαρμογής νομοθεσίας και ελεγκτικών μηχανισμών. Γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια συντονισμού για τα απόβλητα από τη Γενική Γραμματεία. Θα πρέπει ίδια και αντίστοιχη προσπάθεια να συνεχίσει και από την πλευρά της κυκλικής οικονομίας γιατί και εκεί χρειάζεται συντονισμός. Το ΥΠΕΝ θα πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο σε αυτό. Όσον αφορά τα θέματα εφαρμογής της νομοθεσίας, θα πρέπει να στελεχωθούν οι υπηρεσίες του ΕΟΑΝ με προσωπικό, να παρακολουθούν τις υποχρεώσεις και να εφαρμόζουν τις κυρώσεις που πρέπει να μπαίνουν» τόνισε ο Γιώργος Ηλιόπουλος και κατέληξε τονίζοντας ότι:

-«Πρέπει να γίνει και πολυεπίπεδη συνεργασία στο κομμάτι της διακυβέρνησης. Οι φορείς πρέπει να συμμετάσχουν στη λήψη των αποφάσεων. Υπάρχει το Εθνικό Συμβούλιο Εθνικής Οικονομίας και πρέπει να επαναλειτουργήσει, όπως επίσης και άλλες επιτροπές,  ώστε όλοι να λένε τη γνώμη τους και να προχωράμε με την καλύτερη δυνατή λύση».

Χρηματοδότηση  της  χωριστής συλλογής των βιοαποβλήτων

Ο αντιπρόεδρος της ΕΕΔΣΑ Μιχάλης Γεράνης τόνισε  ότι θα πρέπει να προβλεφθεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων  ΠΕΝ και Εσωτερικών η χρηματοδότηση  της  χωριστής συλλογής των βιοαποβλήτων, εν μέρει με πόρους του τέλους ταφής, μέχρι οι Δήμοι να επιτύχουν κατάλληλη οικονομία κλίμακας. Είπε ακόμη ότι οι νέες Μονάδες Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ) απαιτούν χρόνο έως 2 έως 5 έτη για  την υλοποίηση τους,  σημειώνοντας ότι σήμερα οι εν λειτουργία ή σε φάση κατασκευής προς ολοκλήρωση ΜΕΒΑ καλύπτουν μόνο το 15 έως 20% των αναγκών της χώρας και σε αυτό το πλαίσιο εκ μέρους της ΕΕΔΣΑ πρότεινε:

-Να δοθεί η σχετική συντονιστική κατεύθυνση προς τους Δήμους και τους ΦΟΔΣΑ, ότι σε περίπτωση καθυστέρησης υλοποίησης δρομολογημένων ΜΕΒΑ αρμοδιότητάς τους, θα πρέπει να υλοποιηθούν εναλλακτικές λύσεις μεταβατικού χαρακτήρα 2 έως 5 ετών ως εξής:

-σε συνεργασία με υφιστάμενες Ιδιωτικές Μονάδες Κομποστοποίησης άλλων ρευμάτων, εφόσον υφίστανται εντός Περιφερειακής ενότητας , π.χ. γεωργοκτηνοτροφικά, καθώς δύναται όπως είναι αδειοδοτημένες είτε με τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων να δεχθούν και βιοαπόβλητα αστικού τύπου.

-ή/και με την εγκατάσταση Μονάδων Κομποστοποίησης κινητού τύπου, με εκμίσθωση του εξοπλισμού για τη λειτουργία.

Για αυτές τις μεταβατικές λύσεις, που έχουν αμιγώς λειτουργικό χαρακτήρα και κόστος, ο κ Γεράνης πρότεινε να εξεταστεί η μερική χρηματοδότησή του λειτουργικού κόστους με πόρους του τέλους ταφής του Ν.4819/2021, ανεξάρτητα από την ανάγκη απομείωσής του, όπως προτείνει η ΕΕΔΣΑ.

-Για τη χωριστή συλλογή ο κ Γεράνης τόνισε ότι απαιτούνται νέοι εξωτερικοί κάδοι καφέ χρώματος και νέα απορριμματοφόρα,  ώστε να μπορούν να εκτελούνται απρόσκοπτα τα επιπλέον δρομολόγια, σημειώνοντας ότι χρηματοδοτικά προγράμματα για τέτοιο εξοπλισμό υπάρχουν πολλά. Σχετικά πρότεινε: να δοθεί η δυνατότητα και σε ΦΟΔΣΑ – πέραν από Δήμους – σε αυτά τα προγράμματα, να υποβάλλουν προτάσεις χρηματοδοτικές εκ μέρους των Δήμων μελών τους ως δυνητικοί δικαιούχοι για να υπάρξει μεγαλύτερης κλίμακας προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού και να τρέξει πιο γρήγορα η εφαρμογή από τους Δήμους. Επίσης ο κ Γεράνης πρότεινε να υπάρξουν ως συνοδά υποστηρικτικά υποέργα στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, ευρείας κλίμακας επιλέξιμες δράσεις τεχνικής υποστήριξης, για την εφαρμογή της χωριστής συλλογής και να γίνουν σημαντικές δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού.

-Για την ολοκληρωμένη ανακύκλωση και ανάκτηση υλικών και ενέργειας, ο αντιπρόεδρος της ΕΕΔΣΑ τόνισε ότι: «η ανάκτηση υλικών αποτελεί βασική διαδικασία  για την κυκλική διαχείριση των ρευμάτων από την χωριστή συλλογή (οργανικά, ανακυκλώσιμα) αλλά και για τα σύμμικτα του πράσινου κάδου» και πρότεινε:

-Να  τροποποιηθούν σταδιακά τα επόμενα 2 έτη, οι δρομολογημένες αλλά και οι εν λειτουργία Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων ( ΜΕΑ), που ήταν έως σήμερα προσανατολισμένες στα σύμμικτα, ώστε να μπορούν να ανακτούν προϊόντα, που έχουν πραγματική απορρόφηση σε Ελληνική και Διεθνή Αγορά, όπως κομπόστ υψηλής ποιότητας από προδιαλεγμένα, χαρτί-πλαστικό -μέταλλο-γυαλί από ρεύματα χωριστής συλλογής μεγάλης καθαρότητας, ενώ τα υλικά από το ρεύμα σύμμικτων πέραν του μετάλλου, σκληρού πλαστικού και χαρτονιού, που έχουν αντοχή και αξία, θα πρέπει να εξεταστούν εναλλακτικά ως ενεργειακά προϊόντα για να μην γίνουν υπόλειμμα ή CLO προς ταφή.

-Να μελετηθεί άμεσα σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο από το ΥΠΕΝ  για τα εναλλακτικά ενεργειακά προϊόντα  η  χρήση τους εν μέρει στη τσιμεντοβιομηχανία και εν μέρει σε νέες Μονάδες Ενεργειακής Αξιοποίησης Υπολειμμάτων ( WtE)

-Οι νέες Μονάδες Ενεργειακής Αξιοποίησης Υπολειμμάτων ( WtE) μπορούν αναλόγως κλίμακας να είναι Διαπεριφερειακές ή Περιφερειακές και οι ΦΟΔΣΑ θα πρέπει να συμφωνούν με τα κόστη τους, καθώς θα είναι οι φορείς λειτουργίας τους, σύμφωνα με τον νόμο περί αρμοδιοτήτων ν.4819/2021, τόνισε ο κ Γεράνης.

ΚΕΔΕ

Ο Ιωάννης Σέγκος, αντιπρόεδρος Επιτροπής Περιβάλλοντος  της Κεντρικής Ένωσης Δήμων (ΚΕΔΕ) και Δήμαρχος Χερσονήσου, έθεσε με έμφαση στην εκδήλωση της ΕΕΔΣΑ τα θέματα έλλειψης προσωπικού στους Δήμους για να υποστηριχθούν και να γίνουν οι δράσεις διαλογής στην πηγή,  διαχείρισης των απορριμμάτων και ενίσχυσης της  ανακύκλωσης, ενώ εξέφρασε την άποψη της ΚΕΔΕ για το τέλος ταφής, θέτοντας θέμα τόσο για το ύψος των χρεώσεων, όσο και τον  τρόπο επιβολής του χωρίς κλιμακωτές μειώσεις ανάλογα με την ανακύκλωση. Ο εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ σημείωσε ότι η επιβολή του τέλους ταφής θα έπρεπε να συνδυαστεί και όχι να προηγηθεί της λειτουργίας των Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων. Σε κάθε περίπτωση ο κ Σέγκος τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης μεταξύ της ΚΕΔΕ και των υπουργείων Εσωτερικών και Περιβάλλοντος μίας συναινετικής λύσης,  η οποία να διασφαλίζει την δίκαιη εφαρμογή του μέτρου και την άντληση των χρηματοδοτήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

ΣΕΠΑΝ

 Η Ελένη Μπέλση, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών & Επιχειρήσεων Ανακύκλωσης & Ενεργειακής Αξιοποίησης Αποβλήτων (ΣΕΠΑΝ), εκπροσωπώντας στην εκδήλωση της ΕΕΔΣΑ τους φορείς της επιχειρηματικότητας τόνισε ιδιαίτερα ότι οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τα χρηματοδοτικά έργαλεία και τους διατιθέμενους πόρους, εφόσον φροντίσει η πολιτεία να απλοποιήσει το θεσμικό πλαίσιο εγκρίσεων και αδειοδοτήσεων, ώστε να μην παρεμβάλλονται κάθε είδους εμπόδια. Η κα Μπέλση επισήμανε σοβαρές ελλείψεις στον τομέα ελέγχου της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, τονίζοντας ότι σε αυτές τις συνθήκες, καθώς οι σοβαρές εταιρίες επενδύουν στην προστασία του περιβάλλοντος και τηρούν τους κανόνες η απουσία ελέγχων δημιουργεί από όσους παραβιάζουν τους κανόνες, συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. Η εκπρόσωπος του ΣΕΠΑΝ τάχθηκε υπέρ της άμεσης εφαρμογής του τέλους ταφής και ζήτησε μάλιστα να υπάρχουν υψηλές χρεώσεις, αναφέροντας ότι το τέλος ταφής θα πρέπει να λειτουργεί αποτρεπτικά στο να θάβουμε τα απορρίμματα, ώστε να οδηγούνται προς επεξεργασία και αξιοποίηση στη δευτερογενή αγορά.

WWF

Ο Αχιλλέας Πληθάρας εκπρόσωπος WWF, τόνισε την ανάγκη να υπάρξει διαφάνεια στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης, υπογράμμισε ότι πρέπει  να εφαρμόζεται η ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία και να δημιουργηθούν ή και να ενισχυθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, οι  οποίοι οφείλουν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά για την προστασία του περιβάλλοντος και τη διασφάλιση της υγιούς επιχειρηματικότητας. Ο κ Πληθαράς τόνισε ακόμη  ότι πρέπει να δοθεί το βάρος στην ανακύκλωση και όχι σε μονάδες θερμικής επεξεργασίας των απορριμμάτων, σημειώνοντας χαρακτριστικά ότι: «όχι μόνο για οικολογικούς λόγους, αλλά επειδή έχουν και οικονομική ωφέλεια. Τα σκουπίδια δεν είναι άχρηστα. Με σωστή διαχείριση μπορούν να αποφέρουν περισσότερα χρήματα απ’ ό,τι αν καούν».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας