ecopress
Η ενεργειακή αυτονομία από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στο νησί της Σικίνου με το μοντέλο της Τήλου, η προστασία του παράκτιου μετώπου της Ηλείας από... ΕΕΠΦ: Η ατζέντα των εκπαιδευτικών είναι πράσινη!

Η ενεργειακή αυτονομία από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στο νησί της Σικίνου με το μοντέλο της Τήλου, η προστασία του παράκτιου μετώπου της Ηλείας από τις αυθαίρετες χρήσεις, η ρύπανση του Ευβοϊκού από τους βωξίτες, το οικολογικό απόθεμα του ρέματος της Πικροδάφνης …. Αυτά  και πλήθος άλλων θεμάτων  πρώτης γραμμής για το περιβάλλον  είναι στην ατζέντα της σχολικής κοινότητας εκπαιδευτικών και μαθητών από περιοχές όλης της χώρας.

Πρόκειται για θέματα τεκμηριωμένης δημοσιογραφικής έρευνας εκπαιδευτικών και μαθητών, που συμμετέχουν στο διεθνές πρόγραμμα της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) «Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον», τα οποία ετοιμάζουν με μάθημα στην τάξη και ρεπορτάζ στις επίσημες πηγές και τα σημεία των γεγονότων, για να ασκήσουν τη δική τους ενημερωτική παρέμβαση για το περιβάλλον, με τη δημιουργία βίντεο, ρεπορτάζ και φωτογραφιών.

Γράφουν οι εκπαιδευτικοί

Η ΕΕΠΦ με δελτίο Τύπου, το οποίο αποτελεί συλλογική δημοσιογραφική εργασία των εκπαιδευτικών από σχολεία περιοχών όλης της χώρας, που συμμετείχαν στο  διήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο, με τίτλο:«Κυκλική Οικονομία – Κοινωνία: Η φωνή των νέων», το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Πλωτό Μουσείο Νεράιδα στη μαρίνα Φλοίσβου, την Παρασκευή 1 και το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019 στο πλαίσιο του  Διεθνούς Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον», αναλυτικά ανακοίνωσε τα ακόλουθα:

Συνεπής στους στόχους και στις δράσεις της με στόχο πάντα την προστασία του περιβάλλοντος, την ευαισθητοποίηση του κοινού αλλά και την ενεργή συμμετοχή των νέων στα περιβαλλοντικά ζητήματα Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης πραγματοποίησε ένα ακόμα σεμινάριο σε εκπαιδευτικούς με θέμα «Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον».

Ειδικότερα, η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Εθνικός χειριστής του Διεθνούς Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον» οργάνωσε διήμερο Επιμορφωτικό σεμινάριο για 30 εκπαιδευτικούς Β΄/θμιας Εκπαίδευσης στο πλαίσιο του Δικτύου  με θέμα «Κυκλική Οικονομία – Κοινωνία: Η φωνή των νέων», που διεξήχθη στο Πλωτό Μουσείο Νεράιδα στη μαρίνα Φλοίσβου, την Παρασκευή 1 και το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019. Το Μουσείο ανήκει στο Ίδρυμα Ι. Λάτση το οποίο υποστήριξε το συγκεκριμένο σεμινάριο και έχει ως προτεραιότητες του έργου του την προώθηση δράσεων κοινής ωφέλειας, την προστασία του περιβάλλοντος και την ενίσχυση της ανάδειξης της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας. Υποστηρικτής του επιμορφωτικού σεμιναρίου ήταν και η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, που είναι χορηγός του Προγράμματος «Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον», για 2η συνεχή χρονιά και την οποία ευχαριστούμε επίσης θερμά.

Το σεμινάριο άνοιξε η κα Αλέξια Νικηφοράκη, Γενική Γραμματέας της ΕΕΠΦ,  πλαισιωμένη από τον Σταμάτη Σκαμπαρδώνη, Αντιπρόεδρο της ΕΕΠΦ, εκπαιδευτικό, η οποία καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους εκπαιδευτικούς και μετέφερε τους χαιρετισμούς του προέδρου της ΕΕΠΦ κ. Νίκου Πέτρου. Αναφέρθηκε στις προτεραιότητες του έργου της Εταιρίας που επί 70 χρόνια παραμένει συνεπής στις δράσεις της, ως προς το θέμα της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για την Αειφορία και της στήριξης των εκπαιδευτικών στο έργο τους. Επίσης υπογράμμισε την σημασία που δίνεται στην ανάπτυξη και καλλιέργεια της Δημοσιογραφίας που πραγματεύεται θέματα περιβάλλοντος με προσήκουσα δεοντολογία και ηθική, αποκλείοντας έτσι τη στυγνή καταστροφολογία, η οποία τελικά δεν ικανοποιεί τον πρωταρχικό στόχο που είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών. Τέλος  μίλησε για τους στόχους του σεμιναρίου με αιχμή την Κυκλική Οικονομία.

Στη συνέχεια η κα Θεοδώρα Πολυζωίδου και η κα Χριστίνα Θεοδωρίκα,  υπεύθυνες συντονισμού Εκπαιδευτικών προγραμμάτων της ΕΕΠΦ, αναφέρθηκαν στους όρους συμμετοχής για τον εθνικό και διεθνή διαγωνισμό και στα κριτήρια του προγράμματος.

Ακολούθησε εισήγηση από τον κο Δημήτρη Χωματίδη, Μηχ. Περιβάλλοντος MSc, Εμπειρογνώμονα Περιβάλλοντος & Αποδοτικότητας Πόρων Greek LIFE Task Force, από το Πράσινο Ταμείο με τίτλο «Κυκλική Οικονομία και Αειφορική Διαχείριση των φυσικών πόρων, ενέργειας και προϊόντων». Η κυκλική οικονομία αποτελεί ένα μοντέλο βιώσιμης οικονομίας, δηλαδή  εναλλακτικής διαχείρισης αγαθών, προϊόντων και απορριμμάτων, έτσι ώστε οι φυσικοί πόροι, που δεν είναι πεπερασμένοι να διατηρούν την αξία τους. Η  κυκλική οικονομία συμβάλλει στη μείωση του ανταγωνισμού για το έλεγχο και τη χρήση των φυσικών πόρων, στη μη υποβάθμιση του περιβάλλοντος, στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και στη μείωση της βιοποικιλότητας.

Στη συνέχεια η κα Άννα Κάντζα, Υπεύθυνη Δικτύου & Ποιότητας, Ε.Π.ΕΝ.ΔΙ.ΣΥΣ Re-Battery AE, η οποία ασχολείται με το σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης συσσωρευτών μολύβδου, παρουσίασε ένα βίντεο σε σχέση με τον τρόπο οργάνωσης της εταιρείας. Το βίντεο περιείχε πληροφορίες για την διαχείριση, μεταφορά του αποβλήτου μπαταριών μολύβδου οξέος, από αδειοδοτημένες εταιρείες/ μέλη του Συστήματος,  το διαχωρισμό και τη διάσπαση του, προκειμένου τα υλικά να επαναχρησιμοποιηθούν καθώς και την καταγραφή του από τους αρμόδιους υπαλλήλους. Το έργο της εταιρείας που αποτελεί μοντέλο κυκλικής οικονομίας ήταν η αφορμή για τη δημιουργία του ρεπορτάζ που παρουσιάστηκε.

Η Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Εκπαίδευσης για την Αειφορία κα Χριστίνα Παπαζήση, έκανε μια εμπεριστατωμένη παρουσίαση για την μετασχηματιστική δύναμη της Εκπαίδευσης για την Αειφορία στο σύγχρονο σχολείο με την ενσωμάτωση των αρχών και των αξιών της σε όλους τους τομείς της σχολικής ζωής, όπως στη διαμόρφωση του παιδαγωγικού-μαθησιακού κλίματος και των σχέσεων συνεργασίας μέσα και έξω από τη σχολική κοινότητα, στην εξοικονόμηση των φυσικών πόρων και στον σχεδιασμό συλλογικών Δράσεων.  Αρχές και αξίες, όπως η ποιότητα ζωής, η εξασφάλιση της υγείας και η οικολογική ισορροπία τώρα και στο μέλλον υπό το πρίσμα της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης και της κοινής ευθύνης.

Στη συνέχεια οι δημοσιογράφοι κος Αργύρης Δεμερτζής  από το  ecopress και η κα Κωνσταντίνα Δημητρούλη, δημοσιογράφος της ΕΡΤ αλλά και η κα Σοφία Ευαγγελινού, σκηνοθέτης της Ελληνικής Εταιρείας Καινοτόμου Επικοινωνίας, μίλησαν για τις δημοσιογραφικές πρακτικές. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε τόσο στην αξιοπιστία όσο και στην πληρότητα του ρεπορτάζ αλλά και στις τεχνικές του βίντεο και της φωτογραφίας.

Προκειμένου να υπάρχει ένα τεκμηριωμένο ρεπορτάζ θα πρέπει να χαρτογραφούνται όλες οι οπτικές και οι εμπλεκόμενες συνιστώσες του θέματος, με σκοπό την πλήρη κατανόηση του. Να μη στηρίζεται σε υποκειμενισμούς, με αναφορά στους νόμους, σεβασμό στους θεσμούς και τις πηγές του θέματος. Οι τεχνικές, που χρησιμοποιούνται είναι η φωτογραφία και το βίντεο ως εργαλεία καταγραφής της αλήθειας, διότι «εικόνα-φωτογραφία ίσον είδηση».

Στο πλαίσιο παρουσίασης καλών πρακτικών οι εκπαιδευτικοί αναφέρθηκαν στις  παρακάτω δράσεις:

1) Γυμνάσιο Γαυρίου Άνδρου: έρευνα για τη διαχείριση απορριμμάτων η οποία βραβεύτηκε στο διεθνή διαγωνισμό των Νέων Δημοσιογράφων για το Περιβάλλον,

2) 2ο Γυμνάσιο Π. Φαλήρου: ρεπορτάζ για το Ρέμα της Πικροδάφνης με εστίαση στα θετικά στοιχεία της περιοχής,

3) 8ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου με Λ.Τ. σε συνεργασία με το ΕΛΚΕΘΕ: ρεπορτάζ για τη ρύπανση του Ν. Ευβοϊκού από τις Σκουριές του βωξίτη που βραβεύτηκε από Ιταλικό Παν/μιο,

4) 7ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου: προγράμματα Αγροτουρισμού και Επιχειρηματικότητας εστιασμένα στο ελαιόλαδο (έλεγχος ποιότητας-γευσιγνωσία) και συνεργασία με Πρεσβείες Καναδά και Ιαπωνίας,

5) Γυμνάσιο Άστρους Αρκαδίας: καμπάνια-παραγωγή βίντεο με θέμα την προστασία ακτών, που βραβεύτηκε στο εθνικό διαγωνισμό του Δικτύου Νέοι Δημοσιογράφοι,

6) 2ο Γυμνάσιο Αγ. Αναργύρων: Πρόγραμμα «Βιοποικιλότητα και επιχειρηματικότητα» σε σύμπραξη με Ειδικό σχολείο στην Κρήτη.

Στην ολομέλεια ακολούθησε πλούσιος διάλογος και οι εκπαιδευτικοί κατέθεσαν ιδέες και προτάσεις για τα επόμενα θέματα έρευνας. Ενδεικτικά για την περιοχή της Σικίνου η διαχείριση του νερού ή η ανάπτυξη ενός μοντέλου ενεργειακής αυτονομίας από ΑΠΕ για το νησί. Για την περιοχή του Ίλιου η διαχείριση του Πάρκου Τρίτση, για την Ηλεία η διαχείριση της παραλίας και της άναρχης δόμησης, για την Αρκαδία το θέμα των εργοστασίων λιγνίτη και για τις αστικές περιοχές, όπως η Καλλιθέα, η κοινωνική συνοχή.

Το σεμινάριο ολοκληρώθηκε με την “οικογενειακή φωτογραφία” με την συμμετοχή του καπετάνιου του πλοίου κ. Κουντούρη Σαράντη και της κας Αθηνάς Σπανάκη υπεύθυνης ξεναγήσεων. Ανανεώνουμε λοιπόν το ραντεβού μας για το επόμενο σεμινάριο των Νέων Δημοσιογράφων την Άνοιξη.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας