ecopress
Χωρίς τη διάταξη που προέβλεπε την έκδοση Π.Δ για τα επαγγελματικά δικαιώματα των Μηχανικών Τ.Ε.Ι, κατατέθηκε το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας στη Βουλή. Αυτό... EETEM: αφαιρέθηκαν τα επαγγελματικά δικαιώματα των Μηχανικών ΤΕΙ από το Πολυνομοσχέδιο της Παιδείας

Χωρίς τη διάταξη που προέβλεπε την έκδοση Π.Δ για τα επαγγελματικά δικαιώματα των Μηχανικών Τ.Ε.Ι, κατατέθηκε το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας στη Βουλή.

Αυτό σημειώνει η ΕΕΤΕΜ σε ανακοίνωση της με τίτλο: «πολυνομοσχέδιο Υπουργείου Παιδείας: Πειραματισμοί, συνδιαλλαγές και ευτράπελα» στην οποία αναλυτικά σημειώνει τα ακόλουθα:

“Τη Δευτέρα 8-04-2019 αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου, το εν λόγω νομοσχέδιο, συμπεριλαμβάνοντας διάταξη (άρθρο 70, παρ. 9), που αναφερόταν σε επαγγελματικά δικαιώματα των Μηχανικών Τ.Ε.Ι, και όχι «προσόντα». Μόλις 8 ημέρες μετά, με την κατάθεσή του, λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τρίτης 16-04-2019, στη Βουλή, η συγκεκριμένη διάταξη απαλείφθηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ, η απαλοιφή της διάταξης αυτής προέκυψε ύστερα από παρέμβαση Υπουργού της Κυβέρνησης. Αυτό επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του στην ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών φορέων στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων την Πέμπτη 18-04-2019.

Κατά τη δευτερολογία του, όταν ρωτήθηκε σχετικά, ο κ. Δημόπουλος, παρέπεμψε στον Υπουργό Παιδείας, ο οποίος ουδέποτε απάντησε, αλλά ούτε διέψευσε τις σχετικές πληροφορίες.

Η αφαίρεση μιας λογικής, δίκαιης και ισορροπημένης διάταξης, η οποία, παρότι δεν έλυνε οριστικά το πρόβλημα, εντούτοις το εναρμόνιζε με αντίστοιχες πρακτικές που εφαρμόστηκαν και σε άλλες κατηγορίες πτυχιούχων δεν μπορεί να είναι τυχαία…….

Το παραπάνω δεν αποτελεί το μοναδικό αδύναμο σημείο του νομοσχεδίου, καθώς, μεταξύ άλλων:

  • Οι προτεινόμενες μεταβολές στην Ανώτατη Εκπαίδευση (Τ.Ε.Ι-Πανεπιστήμια) δεν πρόεκυψαν από έναν χωροταξικό σχεδιασμό, ούτε από παραγωγικές αναγκαιότητες ανά περιφέρεια.
  • Δημιουργούνται Πανεπιστήμια – μεγαθήρια, από συμπτύξεις τριών και τεσσάρων Α.Ε.Ι (Τ.Ε.Ι – Πανεπιστημίων), χωρίς να υπάρχει οικονομοτεχνική μελέτη που θα εγγυάται την επιβίωση των ιδρυμάτων αυτών.
  • Δεν υπάρχουν ενιαίες διαδικασίες για τους ήδη φοιτούντες σε όλα τα προς συγχώνευση Τ.Ε.Ι ως προς την δυνατότητα ένταξης τους κατ επιλογή τους στα νέα Τμήματα που δημιουργούνται όπου εφαρμόζονται δυο μέτρα και δυο σταθμά αποκλείοντας τους φοιτητές συγκεκριμένων Σχολών.

Επιπλέον, εύλογα προκύπτουν και τα ακόλουθα ερωτήματα:

Ερώτημα 1ον

Με ποια κριτήρια όλα τα Τμήματα Τ.Ε.Ι Γεωπονίας/Δασοπονίας γίνονται απευθείας 5ετή, ενώ, αντιθέτως 4ετή Τμήματα Μηχανικών απλά εντάσσονται στα νέα Πανεπιστήμια και η μετατροπή τους σε 5ετή παραπέμπεται σε επιτροπή, από την οποία μάλιστα αποκλείεται η συμμετοχή εκπροσώπου του ενδιαφερόμενου Τμήματος της Σχολής Μηχανικών;

Ποια κριτήρια (ακαδημαϊκά, επιστημονικά) δικαιολογούν αυτόν τον νέο διπολισμό;

Για ποιο λόγο υπάρχει η διακριτή αντιμετώπιση; Μήπως επειδή το ΓΕΩΤ.Ε.Ε δεν έχει την ίδια δύναμη με το Τ.Ε.Ε, για να επιβάλλει τις απόψεις του;

Ερώτημα 2ον

Εκτός αυτού, με το άρθρο 66 του νομοσχεδίου ανάγονται, τόσο τα παραγωγικά υπουργεία (Υποδομών, Περιβάλλοντος), όσο και το Τ.Ε.Ε, σε ρυθμιστές καθαρά ακαδημαϊκών θεμάτων, για τα οποία, κατ’ εξοχήν και καθ’ ύλη αρμόδιο είναι το Υπουργείο Παιδείας. Με ποια λογική;

Πρόκειται για μία διάταξη, την οποία κατήγγειλε και η Ειδική Αγορήτρια του ΚΙΝ.ΑΛ, κα Εύη Χριστοφιλοπούλου, μιλώντας, χαρακτηριστικά, για «αλισβερίσι» και «συνδιαλλαγή».

Η δήλωση του Υπουργού, περί απόδοσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων στους Μηχανικούς Τ.Ε.Ι κατά  το πρότυπο του Ν.4439/2016, διόλου δεν μας καθησυχάζει, διότι, αν ο κ. Υπουργός θεωρεί ευτυχή την κατάληξη του Π.Δ 99/2018 για τα επαγγελματικά δικαιώματα των διπλωματούχων μηχανικών, θα του (υπεν)θυμίσουμε ότι την Παρασκευή 10 Μαΐου συζητούνται στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι σχετικές προσφυγές που έχουν κατατεθεί από συνολικά 14 φορείς, ανάμεσα στους οποίους είναι το ΓΕΩΤ.Ε.Ε, οι Σύλλογοι Αρχιτεκτόνων, Αγρονόμων Τοπογράφων, Χημικών Μηχανικών, Αρχιτεκτόνων Τοπίου κλπ.

Υπό το πρίσμα των νέων συνθηκών που δημιουργούνται σε βάρος των χιλιάδων πτυχιούχων Μηχανικών των Τ.Ε.Ι των οποίων τα επαγγελματικά δικαιώματα δεν έχουν εκδοθεί παρά τις αλλεπάλληλες καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος της Πολιτείας και παρά τις προσπάθειες και τις επιλογές της Κυβέρνησης οι οποίες δεν επέφεραν κανένα αποτέλεσμα ως άμεση αλλά προσωρινή λύση για την στοιχειώδη προστασία χιλιάδων ελεύθερων επαγγελματιών, στελεχών εταιρειών και υπαλλήλων, οι οποίοι πλήττονται καθημερινά στην άσκηση του επαγγέλματος τους εξαιτίας της μη ρύθμισης των δικαιωμάτων τους και της ανεξέλεγκτης παρεμπόδισης τους από τις πρακτικές του Τ.Ε.Ε, προτείνεται τουλάχιστον η ενίσχυση του φορέα εκπροσώπησης τους ώστε να είναι σε θέση να υπερασπίζει τα στοιχειώδη συμφέροντα των πτυχιούχων.

Τα παραπάνω αποτέλεσαν βασικά σημεία υπομνήματος που εστάλη, τόσο στους Βουλευτές-μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής την Πέμπτη 18-04-2019, όσο και σε όλους τους Βουλευτές σήμερα, ενόψει της σχετικής συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής. ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.”

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας