ecopress
Την κατάθεση υπουργικής τροπολογίας, η οποία θα δίνει οριστική λύση για τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων πανεπιστημιακών γεωπονικών σχολών πενταετούς φοίτησης, προανήγγειλε στη Βουλή... ΥΠΑΑΤ: επαγγελματικά δικαιώματα για πτυχιούχους γεωπονικών σχολών

Την κατάθεση υπουργικής τροπολογίας, η οποία θα δίνει οριστική λύση για τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων πανεπιστημιακών γεωπονικών σχολών πενταετούς φοίτησης, προανήγγειλε στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), Γιώργος Γεωργαντάς.

Το θέμα έχει αναδειχθεί από την κατάληψη της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών στο Μεσολόγγι, που πραγματοποιούν οι  φοιτητές, με κύριο αίτημά τους την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων.

Υποστήριξη

Το αίτημα των φοιτητών υποστηρίζουν πανεπιστημιακοί, τοπικοί αυτοδιοικητικοί, παραγωγικοί και άλλοι φορείς του Μεσολογγίου, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι άσκησε δημόσια παρέμβαση ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός σημειώνοντας σε ανακοίνωση του ότι : «ως Επίσκοπος και Πνευματικός Πατέρας της τοπικής Εκκλησίας αμέσως μόλις ενημερώθηκε για τις κινητοποιήσεις των φοιτητών, αναφορικά με την διεκδίκηση της αναγνώρισης των πτυχίων τους, την έκδοση των επαγγελματικών δικαιωμάτων τους και το δικαίωμα εγγραφής τους στο ΓΕΩΤΕΕ εξέφρασε την πλήρη κατανόηση του αγώνα τους και της αγωνίας τους, σχετικά με το επαγγελματικό τους μέλλον».

Τι είπε ο ΥΠΑΑΤ στη Βουλή

Ο κ. Γεωργαντάς είχε διαβεβαιώσει τις προηγούμενες ημέρες τόσο τα κόμματα όσο και τους αρμόδιους φορείς ότι γίνονται οι προσπάθειες, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και όλους τους εμπλεκόμενους να προχωρήσει η λύση του προβλήματος.

Κατά τη συζήτηση, την Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023  στην Ολομέλεια της Βουλής, του νομοσχεδίου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για την οργάνωση και λειτουργία του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ο κ. Γεωργαντάς επανέλαβε όσα είχε αναφέρει και στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, για την ανάγκη δίκαιης αντιμετώπισης των αποφοίτων των γεωπονικών σχολών και την αναγνώριση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων.

– «Είναι μια αναγκαία ρύθμιση που πρέπει να γίνει σε ό,τι αφορά το πρόβλημα με τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων γεωπονικών σχολών πενταετούς φοίτησης. Είναι μια εκκρεμότητα που έρχεται από το νόμο του 2019 και για την οποία σίγουρα δεν ευθύνονται οι πτυχιούχοι, οι οποίοι πρέπει πράγματι να έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν το επάγγελμα τους. Έπρεπε, όπως είχα πει και στην Επιτροπή, να γίνουν οι αναγκαίες διαβουλεύσεις και συνεργασίες. Νομίζω ότι έγινε σε ένα πάρα πολύ καλό κλίμα μία πολύ καλή συνεργασία με τα κόμματα και τους εκπροσώπους του Γεωπονικού Επιμελητηρίου, αλλά κυρίως και πάνω από όλα, έγινε μία απόλυτα ουσιαστική κα παραγωγική συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας.

Σας αναφέρω λοιπόν ότι, υπουργική τροπολογία -για να μην είναι εκπρόθεσμη- θα κατατεθεί στο ερανιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού το οποίο θα συζητηθεί τις επόμενες μέρες, η οποία θα δίνει οριστική λύση σε αυτό το ζήτημα.

Αν κατατεθεί αύριο το νομοσχέδιο θα κατατεθεί αύριο και η τροπολογία. Σε κάθε περίπτωση θα συζητηθεί στο ερανιστικό νομοσχέδιο και νομίζω, έτσι όπως εκφράστηκε, θα έχουμε και την αποδοχή της από όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Η υπερψήφιση της είναι μια οφειλόμενη ενέργεια από εμάς προς όλους τους πτυχιούχους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργαντάς.

Τι λένε οι φοιτητές

Οι φοιτητές, που πραγματοποιούν κατάληψη της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών στο Μεσολόγγι τονίζουν σε ανακοίνωση τους, σχετικά με το αίτημα τους ότι  πρόκειται για ένα ζήτημα μείζονος σημασίας για τους ίδιους αλλά και για την βιωσιμότητα της σχολής γενικότερα.

Άλλωστε, αν οι απόφοιτοι της σχολής δεν έχουν επαγγελματικά δικαιώματα, αυτόματα, η ίδια η σχολή δεν είναι ελκυστική για την εισαγωγή νέων φοιτητών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση που εξέδωσαν οι φοιτητές

«Αποφασίστηκε ομόφωνα, από τους φοιτητές όλων των τμημάτων Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Πατρών με έδρα την Ι.Π. Μεσολογγίου, παρέμβαση με γενική κατάληψη του πανεπιστημιακού χώρου ως ένδειξη διαμαρτυρίας για:

-Την άρνηση των υπεύθυνων υπουργών και της κυβέρνησης να υποβάλλουν προς ψήφιση στην βουλή την αναγνώριση του πτυχίου και της Γεωπονικής Σχολής ως 5ετούς φοίτησης, με αποτέλεσμα ανύπαρκτα επαγγελματικά δικαιώματα.

Με αυτή την αφορμή, ο πανεπιστημιακός χώρος θα παραμείνει υπό κατάληψη, έως ότου ικανοποιηθούν τα παρακάτω αιτήματα:

-Αναγνώριση του πτυχίου ως 5ετούς φοίτησης για όλα τα τμήματα της Γεωπονικής Σχολής

-Αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων για τους απόφοιτους των τμημάτων

-Ένταξη των αποφοίτων στο ΓΕΩΤ.Ε.Ε.

Η διαμαρτυρία αυτή είναι το τελευταίο μέσο που διαθέτουμε μετά την αδιαφορία των αρμόδιων φορέων για το μέλλον των φοιτητριών και φοιτητών, την αδιαφορία για το μέλλον της Σχολής και της πόλης που μας φιλοξενεί.

Οι εκπρόσωποι των φοιτητών της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας