ΕΦΚΑ: ιστορικό ρεκόρ οφειλών στα 52,4 δισ. ευρώ, νοκ άουτ οι 72 δόσεις
Χωρίς κατηγορία 24 Αυγούστου 2026 Αργύρης
Του Παναγιώτη Ράγγου* Οικονομολόγος

Στο ιστορικό υψηλό των 52,4 δισ. ευρώ έχουν εκτοξευθεί οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον e-ΕΦΚΑ, την ώρα που 7 στους 10 οφειλέτες χρωστούν έως 15.000 ευρώ. Η νέα ρύθμιση των 72 δόσεων βγαίνει «νοκάουτ» για σημαντικό μέρος των οφειλετών, καθώς οι αυστηρές προϋποθέσεις και τα νεότερα χρέη περιορίζουν δραστικά την πρόσβαση.

Σε ιστορικό υψηλό οι οφειλές προς τον e-ΕΦΚΑ
Στα 52,4 δισ. ευρώ ανήλθαν οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον e-ΕΦΚΑ, αποτυπώνοντας τη συνεχιζόμενη διόγκωση του ιδιωτικού χρέους προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Παρά το ιδιαίτερα υψηλό συνολικό ποσό, τα στοιχεία δείχνουν ότι η μεγάλη πλειονότητα των οφειλετών αφορά μικρά χρέη, καθώς περίπου 7 στους 10 οφειλέτες οφείλουν έως 15.000 ευρώ.
Η εικόνα αυτή καταδεικνύει ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο μεγάλες επιχειρήσεις ή στρατηγικούς κακοπληρωτές, αλλά κυρίως ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και μικρές επιχειρήσεις που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.
■ Η νέα ρύθμιση των 72 δόσεων
Η κυβέρνηση ενεργοποίησε τη νέα ρύθμιση έως 72 δόσεων για ασφαλιστικές οφειλές προς τον ΕΦΚΑ και το ΚΕΑΟ, η οποία αφορά ληξιπρόθεσμα χρέη που δημιουργήθηκαν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Ωστόσο, η ένταξη στη ρύθμιση συνοδεύεται από αυστηρές προϋποθέσεις.
Ειδικότερα, οι οφειλές δεν θα πρέπει να ήταν ήδη ρυθμισμένες στις 21 Απριλίου 2026 ή να έχουν υπαχθεί σε άλλη ρύθμιση μέχρι την ημερομηνία της αίτησης. Παράλληλα, όσοι έχουν δημιουργήσει νέες οφειλές από την 1η Ιανουαρίου 2024 και μετά, υποχρεούνται να τις εξοφλήσουν ή να τις εντάξουν στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων προκειμένου να αποκτήσουν δικαίωμα ένταξης στις 72 δόσεις. Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά έως τις 31 Δεκεμβρίου 2026.
■ Ποιοι μένουν εκτός
Παρά το γεγονός ότι η νέα ρύθμιση αποτελεί μια δεύτερη ευκαιρία για χιλιάδες ασφαλισμένους, αρκετοί οφειλέτες παραμένουν εκτός, καθώς η ύπαρξη νεότερων ληξιπρόθεσμων οφειλών λειτουργεί ως βασικό εμπόδιο για την υπαγωγή τους. Επιπλέον, η ρύθμιση αφορά αποκλειστικά παλαιές οφειλές έως το τέλος του 2023 και δεν καλύπτει τα χρέη που δημιουργήθηκαν τα επόμενα έτη.
■ Η ανάγκη για μια νέα, ευρύτερη ρύθμιση
Η συνεχιζόμενη αύξηση των οφειλών προς τον ΕΦΚΑ, παρά τις κατά καιρούς παρεμβάσεις, αναδεικνύει την ανάγκη για μια πιο συνολική λύση. Η θέσπιση μιας νέας ρύθμισης με πολλές δόσεις, που θα περιλαμβάνει το σύνολο των οφειλών έως σήμερα, θα μπορούσε να δώσει ουσιαστική διέξοδο σε χιλιάδες επαγγελματίες που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υφιστάμενες προϋποθέσεις.
Παράλληλα, η εφαρμογή χαμηλότερου επιτοκίου από το ισχύον θα μείωνε σημαντικά το κόστος εξυπηρέτησης των οφειλών, αυξάνοντας τα κίνητρα για ένταξη στη ρύθμιση και ενισχύοντας τελικά την εισπραξιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων, προς όφελος τόσο των οφειλετών όσο και των δημόσιων εσόδων.
*Παναγιώτης Ράγγος
Λογιστής Φοροτεχνικός Α΄ Τάξης
Οικονομολόγος
Πιστοποιημένος Εσωτερικός Ελεγκτής
Πηγή: foronews
Σχετικά Άρθρα
- ΕΦΚΑ: βροχή ειδοποιητηρίων, πριν το μπλοκάρισμα λογαριασμών και κατασχέσεων
- ΕΦΚΑ: έρχεται ο μεγάλος λογαριασμός των αρρύθμιστων εισφορών
- Ανοίγει ο νέος εξωδικαστικός μηχανισμός – οι κρίσιμες λεπτομέρειες
- Ελεύθεροι επαγγελματίες: αλλαγές για συνταξιοδότηση με οφειλές στον ΕΦΚΑ
- e-ΕΦΚΑ: σε εφαρμογή η νέα ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών 72 δόσεων
- Πως αποκτούν ασφαλιστική ενημερότητα οι οφειλέτες στο ΚΕΑΟ










