ecopress
Καυτός μήνας όσον αφορά τις φορολογικές υποχρεώσεις χιλιάδων πολιτών είναι ο μήνας Ιούλιος, με την εκπνοή του οποίου, οι υπόχρεοι μπαίνουν σε ένα νέο... Εφορεία: ο «φορολογικός καύσωνας» του Ιουλίου

Καυτός μήνας όσον αφορά τις φορολογικές υποχρεώσεις χιλιάδων πολιτών είναι ο μήνας Ιούλιος, με την εκπνοή του οποίου, οι υπόχρεοι μπαίνουν σε ένα νέο κυνήγι δόσεων, καθώς εκτός από τις πάγιες ρυθμίσεις της εφορείας και τα κορονοχρέη, μπαίνουν και νέες υποχρεώσεις.

Χιλιάδες φορολογούμενοι θα πρέπει να αποφασίσουν τη διαδικασία αποπληρωμής της επιστρεπτέας προκαταβολής να καταβάλλουν την δόση του ΕΝΦΙΑ,  το φόρο εισοδήματος αλλά και το ΦΠΑ Β τριμήνου 2022. Παράλληλα μη μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές έως τις 29 Ιουλίου 2022.  Αναλυτικά:

Επιστρεπτέα: Tον τρόπο επιστροφής των κρατικών  ενισχύσεων που έλαβαν  μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, θα πρέπει να αποφασίσου νχιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθεροιεπαγγελματίες,   είτε με 96 άτοκες μηνιαίες δόσεις είτε καταβάλλοντας το ποσό εφάπαξ κερδίζοντας επιπλέον έκπτωση 15%. Σημειώνεται, ότι το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε να δώσει στους δικαιούχους μια νέα ευκαιρία για την υποβολή των δικαιολογητικών μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «myBusinessSupport» της ΑΑΔΕ μέχρι την 31η Αυγούστου 2022, που αποτελεί και την οριστική προθεσμία. Όσοι χάσουν την προθεσμία και δεν φροντίσουν να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά θα θεωρηθεί ότι δεν τήρησαν τους όρους παροχής της ενίσχυσης και θα κληθούν να επιστρέψουν στο κράτος τα ποσά που έλαβαν εφάπαξ και με τόκο. Οι υπόχρεοι,μπορούν να δουν τις οφειλές τους από το επιστρεπτέο μέρος της ενίσχυσης στο πληροφοριακό σύστημα της ΑΑΔΕ (myAADE) στην επιλογή Οφειλές, Πληρωμές & Επιστροφές. Η πληρωμή των οφειλών είναι δυνατή και μέσω του συστήματος IRIS Online Payments, στο myAADE (myaade.gov.gr), με άμεση πίστωση των οφειλών.

 

Φόρος εισοδήματος: Εξι στους δέκα φορολογούμενους  έχουν ήδη κλείσει την εκκρεμότητα της υποβολής της φορολογικής δήλωσης στην Εφορεία. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεί, οι φορολογούμενοι που καλούνται να πληρώσουν επιπλέον ποσά, ανέρχονται σε 1.317.233 και αντιστοιχούν στο 32,36% του συνόλου. Το μέσο ποσό που πρέπει να καταβάλλουν ανέρχεται σε 959 ευρώ, ελαφρά χαμηλότερο από πέρυσι που ήταν 966 ευρώ.  Μετά τη παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 30 Αυγούστου, οι δύο πρώτες μηνιαίες δόσεις (Ιουλίου και Αυγούστου) του οφειλόμενου φόρου θα πρέπει να καταβληθούν μέχρι τις 31 Αυγούστου 2022. Ωστόσο, αυτοί που έχουν υποβάλλει ήδη φορολογική δήλωση μπορούν, προκειμένου να αποφύγουν τη διπλή δόση του Αυγούστου, να το κάνουν, την τελευταία εργάσιμη ημέρα του τρέχοντος μήνα, ήτοι στις 29 Ιουλίου.  Από τις συνολικά οκτώ δόσεις που προβλέπονται, η τελευταία είναι προγραμματισμένη για το τέλος Φεβρουαρίου του 2023. Οι φορολογούμενοι επιλέξουν να εξοφλήσουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος , θα έχουν έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού. Παράλληλα δυνατότητα ένταξης στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων ή αποπληρωμής σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις μέσω πιστωτικής κάρτας.

 

ΕΝΦΙΑ: Έως τις 29 Ιουλίου 2022 θα πρέπει να καταβληθεί η τρίτη από τις δέκα δόσεις του ΕΝΦΙΑ με την τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ να πρέπει να πληρωθεί στα τέλη Φεβρουάριου Τη δυνατότητα της πάγιας ρύθμισης που προβλέπει έως 24 έντοκες μηνιαίες που ο επιβαρύνονται όμως με ετήσιο επιτόκιο στην περιοχή του 5%, έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν όσοι θέλουν να σπάσουν το ποσό που τους έχει καταλογιστεί σε περισσότερες δόσεις. Υπενθυμίζεται, ότι στην περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης δεν προβλέπεται έκπτωση.

ΦΠΑ

Στις 29 Ιουλίου 2022 θα πρέπει επίσης να γίνει η Υυποβολή δήλωσης Φ.Π.Α. (χρεωστικής – μηδενικής – πιστωτικής) για επιχειρήσεις με απλογραφικά βιβλία ημερολογιακού τριμήνου Απριλίου, Μαΐου, Ιουνίου

Ασφαλιστικές εισφορές μη μισθωτών

Τέλος αναρτήθηκαν στο διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ τα ενιαία ειδοποιητήρια των ασφαλιστικών εισφορών (κύριας, επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχών) του μηνός Ιουνίου 2022 για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενους και αγρότες με καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης πληρωμής την Παρασκευή 29.7.2022.

Υπενθυμίζεται ότι από 1ης/6/2022 έχει επέλθει μείωση στις εισφορές του κλάδου επικουρικής ασφάλισης για μισθωτούς και μη μισθωτούς ασφαλισμένους.  Επισημαίνεται ότι τα ποσά ανά ασφαλιστική κατηγορία του ανωτέρω πίνακα, ισχύουν και για τους έμμισθους δικηγόρους και μισθωτούς μηχανικούς.  Η μείωση διαμορφώνεται ως εξής:

  • για Μισθωτούς (Παλαιούς και Νέους – ν.2084/1992) ιδιωτικού και δημόσιου τομέα (ΙΔΑΧ- ΙΔΟΧ) έχει μειωθεί στο 6% (από 6,50%), ενώ η εν λόγω μεταβολή αφορά και τους υπαγόμενους στην ασφάλιση του Τ.Ε.Κ.Α.
  • για Μη Μισθωτούς (Αυτοαπασχολούμενους, Ελεύθερους Επαγγελματίες & Αγρότες) έχουν μειωθεί και ισχύουν ανά ασφαλιστική κατηγορία τα ακόλουθα ποσά :

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας