ecopress
Της Ντίνας Καράτζιου/ Τις μεταβολές στην ακίνητη περιουσία τους μέσω της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9) θα πρέπει δηλώσουν οι πολίτες που προέβησαν σε... Πότε δηλώνονται οι αλλαγές στην ακίνητη περιουσία-οι «χαμένοι» της διαδικασίας

Της Ντίνας Καράτζιου/

Τις μεταβολές στην ακίνητη περιουσία τους μέσω της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9) θα πρέπει δηλώσουν οι πολίτες που προέβησαν σε μεταβιβάσεις μέσω τη σχετικής ηλεκτρονικής εφαρμογής που  ενεργοποιήθηκε από την ΑΑΔΕ. Οι χαμένοι της διαδικασίας είναι όσοι δεν πρόλαβαν να μεταβιβάσουν μέχρι το τέλος του 2021 ακόμη και αν και ολοκληρώσουν τη διαδικασία εντός της παράτασης που δόθηκε, καθώς  θα φορτωθούν τον ΕΝΦΙΑ και για το τρέχον έτος. Ποιές είναι οι οδηγίες της ΑΑΔΕ για τα βήματα της διαδικασίας.

Η ΑΑΔΕ έχει θέσει σε λειτουργία την υποβολή δηλώσεων έτους 2023 (μεταβολές από 1/1/2022).  Σημειώνεται, ότι από την 1η Ιανουαρίου 2019 και εφεξής, όσοι έχουν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία τους (σύσταση, απόκτηση κ.λπ.), υποχρεούνται να τις δηλώνουν υποβάλλοντας τη δήλωση Ε9 μέχρι την 31η Μαΐου του επόμενου έτους από την ημέρα της μεταβολής.

 Με αντικειμενικές αξίες του 2021

Οι πάμπολες μεταβιβάσεις που διεκπεραιώνονται με τις αντικειμενικές αξίες του 2021 και που βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη την τελευταία παράταση που δόθηκε, θα πρέπει να δηλωθούν στην εφορεία. Η ΑΑΔΕ έχει θέσει σε λειτουργία την υποβολή δηλώσεων έτους 2023 (μεταβολές από 1/1/2022). Ωστόσο οι φορολογούμενοι  μπορεί να έχουν το δικαίωμα να μεταβιβάσουν με την παλιά αντικειμενική αξία, εντός του 2022, ωστόσο δεν θα ελαφρυνθούν κι από τον ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα  τρέξει  τη φετινή χρονιά.

Δεν υπάρχει απαλλαγή

Όπως εξηγεί στο «Ecopress» η έμπειρη φοροτεχνικός κ. Πέννυ Βαρβιτσιώτη «η παράταση που δόθηκε για την ολοκλήρωση των μεταβιβάσεων των ακινήτων δεν θα απαλλάσσει τους υπόχρεους για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ του 2021 ο οποίος θα βεβαιωθεί και θα καταβληθεί μέσα στο 2022». Και προσθέτει: «Με την  παράταση που δόθηκε για τη δυνατότητα ολοκλήρωσης των μεταβιβάσεων με τις παλιές αντικειμενικές αξίες, οι φορολογούμενοι διατήρησαν το πλεονέκτημα των παλιών αντικειμενικών αξιών όσον αφορά το φόρο μεταβίβασης εφόσον αυτός υποβλήθηκε μέχρι 31/12/2021. Όσοι όμως επιθυμούσαν να απαλλαγούν από τον ΕΝΦΙΑ που επιβαρύνει το έτος 2021 το οποίο θα βεβαιωθεί και θα καταβληθεί μέσα στο 2022, αναγκαστικά θα υποχρεωθούν να το καταβάλλουν, υποχρέωση που δεν θα είχαν, αν η μεταβίβαση ολοκληρωνόταν μέσα στο 2021».

  Πως λειτουργεί η εφαρμογή

Μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας, τα Φυσικά Πρόσωπα μπορούν να υποβάλλουν:

 • Δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) διαρκούς ενημέρωσης
 • Αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 για τα έτη 2010 και μετά

Επίσης, δίνεται η δυνατότητα:

 • Εκτύπωσης ατομικού εκκαθαριστικού σημειώματος Φ.Α.Π. για τα έτη 2010 έως 2013 και πράξης Διοικητικού/Διορθωτικού προσδιορισμού φόρου ΕΝ.Φ.Ι.Α για τα έτη  2014 και μετά, εφόσον έχουν εκδοθεί.
 • Έκδοσης Πιστοποιητικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. (άρθρο 54Α του Ν. 4174/2013) στο τρέχον έτος.

 Τα βήματα της διαδικασίας

 • Επιλέξτε το έτος που θέλετε να υποβάλλετε Ε9 και από τις διαθέσιμες ενέργειες της αρχικής σελίδας, επιλέξτε δημιουργία δήλωσης Ε9 για να προβείτε στις απαραίτητες τροποποιήσεις της περιουσιακής σας κατάστασης.
 • Μπορείτε να εισάγετε/μεταβάλλετε/διαγράψετε ακίνητο των πινάκων 1 (κτίσματα και οικόπεδα) και 2 (γήπεδα).
 • Εάν εισάγετε ακίνητο, συμπληρώστε όλα τα υποχρεωτικά πεδία που αφορούν τα  περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου (τετραγωνικά μέτρα, είδος εμπράγματου δικαιώματος, ποσοστό συνιδιοκτησίας κ.τ.λ.) και επίσης κάντε γεωγραφικό εντοπισμό του ακινήτου είτε μέσω επιλογής του νομού, δημοτικού διαμερίσματος και δρόμων οικοδομικού τετραγώνου είτε μέσω επιλογής ανοίγματος του χάρτη Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων.
 • Εάν μεταβάλλετε ακίνητο, τροποποιήστε μόνο τα περιγραφικά στοιχεία για τα οποία απαιτείται  τροποποίηση.
 • Από το έτος 2013 και μετά, κατά την οριστική υποβολή των δηλώσεων Ε9, ζητείται υποχρεωτικά η αναγραφή του αριθμού παροχής ρεύματος στα κτίσματα στα οποία έχετε πλήρη κυριότητα ή επικαρπία.
 • Από το έτος 2014 και μετά, ανάλογα με την αιτία εισαγωγής/μεταβολής/διαγραφής ακινήτου που θα επιλέξετε, θα πρέπει να συμπληρώσετε τα υποχρεωτικά  πεδία που ζητούνται  και αφορούν στοιχεία συμβολαίων (αριθμός και ημερομηνία συμβολαίου, Α.Φ.Μ. συμβολαιογράφου), στοιχεία διαθήκης εφόσον υπάρχει (αριθμός και ημερομηνία δημοσίευσης, ημερομηνία θανάτου) κ.λπ.
 • Κατά την οριστική υποβολή δήλωσης Ε9, μπορεί να ζητηθεί  η μεταβολή συγκεκριμένων ακινήτων λόγω ελλείψεων στα στοιχεία τους.
 • Οποιαδήποτε ενέργεια κάνετε, αποθηκεύεται προσωρινά.
 • Όταν ολοκληρώσετε τις μεταβολές της περιουσιακής σας κατάστασης, ελέγξτε το πως έχει διαμορφωθεί μέσω της προεπισκόπησης περιουσιακής κατάστασης.
 • Επιλέξτε οριστική υποβολή της δήλωσης Ε9 και εάν επιθυμείτε, μεταφορά της δήλωσης στο επόμενο έτος.
 • Από τις διαθέσιμες ενέργειες μπορείτε να εκτυπώσετε τις υποβληθείσες δηλώσεις Ε9, την περιουσιακή σας κατάσταση και τα εκκαθαριστικά σημειώματα Φ.Α.Π. /πράξεις διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α.

 

 

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας