ecopress
Με  την εγκύκλιο, ( 158585/1758/20.7.2017 (ΑΔΑ: Ψ31Ι4653Π8-ΓΣΨ) Οδηγίες σχετικά με διαδικασία και δικαιολογητικά για την υπαγωγή στα άρθρα 47 και 47Β ν. 998/1979 σε περιοχές αναρτημένων δασικών... Εγκύκλιος ΥΠΕΝ: Έως 31 Αυγούστου η υποβολή τοπογραφικού τακτοποίησης αγροτεμαχίων

Με  την εγκύκλιο, ( 158585/1758/20.7.2017 (ΑΔΑ: Ψ31Ι4653Π8-ΓΣΨ) Οδηγίες σχετικά με διαδικασία και δικαιολογητικά για την υπαγωγή στα άρθρα 47 και 47Β ν. 998/1979 σε περιοχές αναρτημένων δασικών χαρτών),  που υπέγραψε  ο αν. ΥΠΕΝ κ. Σ. Φάμελλος, και αναρτήθηκε στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ, δίνεται παράταση έως και την 31η Αυγούστου 2017 για την κατάθεση των τοπογραφικών που πρέπει να συνοδεύουν την αίτηση για «τακτοποίηση» γεωργικών εκμεταλλεύσεων σε δασικού χαρακτήρα εκτάσεις, στις περιοχές των αναρτημένων δασικών χαρτών. Σε κάθε περίπτωση η αίτηση για αλλαγή χρήσης ή για παραχώρηση κυριότητας (για εκτάσεις στις οποίες η εκχέρσωση έχει γίνει προ του 1975),  θα πρέπει να έχει κατατεθεί στο Δασαρχείο της περιοχής έως τις 27 Ιουλίου. Αφορά όσους εκμεταλλεύονται αγροτεμάχια, τα οποία στους Δασικούς Χάρτες είναι χαρακτηρισμένα ως δασικά και έχουν ειδοποιηθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων) προκειμένου να προβούν στις προβλεπόμενες ενέργειες ώστε να διασφαλίσουν τις καλλιέργειες και τις επιδοτήσεις τους. Επίσης, στην ίδια εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι: 1. δεν απαιτείται η προσκόμιση βεβαίωσης του ενδιαφερομένου και αντίγραφο δήλωσης σχετικά με την περίπτωση έκτασης δηλωμένης στο ΟΣΔΕ, αφού αυτή έχει αντικατασταθεί με το διαβιβαστικό, με το οποίο αποστέλλονται τα γεωχωρικά στοιχεία τού ΟΣΔΕ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, για το σύνολο των εκτάσεων, και  2 για τη διαπίστωση, αρκεί η αιτούμενη έκταση για εξαγορά ή χρήση (υπαγωγή στα άρθρα 47 και 47Β ν. 998/1979), να έχει δηλωθεί με Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) στο ΟΣΔΕ, μόνο σε ένα από τα έτη είτε αυτό αναφέρεται στην τελευταία τριετία είτε στο τρέχον έτος, και τέλος 3. σχετικά με την τήρηση της εξάμηνης προθεσμίας, από το πέρας τής προθεσμίας τής παραγράφου 1 του άρθρου 15 ν. 3889/2010, για την έκδοση της διοικητικής πράξης έγκρισης εξαγοράς ή επέμβασης (χρήση) η οργάνωση και ιεράρχηση της επεξεργασίας των σχετικών αιτήσεων, θα εκτελείται με προτεραιότητα στα ολοκληρωμένα από πλευράς στοιχείων αιτήματα, λαμβάνοντας υπόψη την εκκρεμότητα εξέτασης στις περιπτώσεις που έχουν παράλληλα υποβληθεί αντιρρήσεις για τα ίδια γεωτεμάχια.

 

Βουλή: Τη νέα τροπολογία για την δασική νομοθεσία παρουσίασε ο Σ. Φάμελλος

Για την έκδοση εγκυκλίου, με την οποία οι αγρότες θα μπορούν από τώρα να καταθέσουν την αίτηση για να κατοχυρώσουν το δικαίωμα επιδότησης τους για εκτάσεις που είναι ενταγμένες στο σύστημα επιδοτήσεων του ΟΣΔΕ, αλλά θα έχουν περιθώριο έως το τέλος Αυγούστου να καταθέσουν τα τοπογραφικά που απαιτούνται, ενημέρωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος τις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής. Στο μεταξύ την Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017 υπεγράφη η εγκύκλιος που δίνει τη δυνατότητα επιδότησης σε όσους αγρότες υποβάλουν τα συμπληρωματικά παραστατικά μέχρι την 31η Αυγούστου, αιτούμενοι την παραχώρηση κυριότητας, ή την αλλαγή χρήσης εκτάσεων που είναι στον ΟΣΔΕ, ανέφερε ο Σωκράτης Φάμελλος. Κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου για τους ΟΤΑ, ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε και στην τροπολογία με την οποία επέρχονται τροποποιήσεις και συμπληρώσεις στη δασική νομοθεσία. «Οι ρυθμίσεις της τροπολογίας δεν επηρεάζουν και δεν αφορούν τη διαδικασία ανάρτησης δασικών χαρτών, αλλά εκμεταλλεύονται τη διαδικασία αυτή για να δημιουργήσουν πολλά οφέλη και βελτιώσεις προς τους πολίτες και τις οικονομικές δραστηριότητες», είπε ο αναπληρωτής υπουργός και πρόσθεσε ότι με την τροπολογία απελευθερώνονται οι εκδόσεις οικοδομικών αδειών με τη λήξη της ανάρτησης (σ.σ. του δασικού χάρτη), που σημαίνει ότι μετά τη λήξη της υποβολής αντιρρήσεων (σ.σ. την επόμενη εβδομάδα) μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου μπορεί να γίνει έκδοση βεβαίωσης από τη διεύθυνση Δασών ότι το αγροτεμάχιο είναι άλλης χρήσης και να μην περιμένει την κύρωση για να προχωρήσει στην έκδοση οικοδομικής άδειας. «Άρα απελευθερώνεται ένα σημαντικό κομμάτι δραστηριότητας και εκμετάλλευσης ιδιοκτησίας», είπε ο κ. Φάμελλος. Ο αν. υπουργός ανέφερε επίσης ότι με την τροπολογία απαλλάσσεται ο πολίτης από την υποχρέωση να απευθύνεται στην δασική υπηρεσία για να βεβαιώνει το χαρακτήρα της έκτασης αξιοποιώντας το εργαλείο των δασικών χαρτών, γιατί εφόσον ο δασικός χάρτης είναι αναρτημένος ή κυρωμένος, είναι δημόσιο έγγραφο. Δίνεται λοιπόν η δυνατότητα να βεβαιώνεται ο χαρακτήρας της έκτασης στο τοπογραφικό με τη βεβαίωση του συντάξαντα, και έτσι ο πολίτης να έχει άμεσα ένα εργαλείο χρηστικό, εφόσον υπάρχει ο δασικός χάρτης που είναι στοιχείο της δημόσιας λειτουργίας. Παράλληλα, ο κ. Φάμελλος εξήγησε ότι ο πολίτης μετά την κύρωση του δασικού χάρτη, απαλλάσσεται από την υποχρέωση να απευθύνεται στα κτηματολογικά γραφεία – και μπορεί στις περιοχές που υπάρχει κτηματογράφηση, να λαμβάνει για τη μεταβίβαση δασικού χαρακτήρα εκτάσεων τη βεβαίωση από τη διεύθυνση Δασών που έχει τον κυρωμένο χάρτη.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας