ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Σε πεδίο αναμέτρησης μεταξύ αρχαιολόγων και αρχιτεκτόνων μετατρέπεται  η τακτοποίηση αυθαίρετων κατασκευών στο αναψυκτήριο της «Αίγλης» του Ζαππείου, ενώ τινάχθηκε στον... «Αίγλη» Ζαππείου: σύγκρουση για τακτοποίηση 2.000 αυθαιρέτων τετραγωνικών

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Σε πεδίο αναμέτρησης μεταξύ αρχαιολόγων και αρχιτεκτόνων μετατρέπεται  η τακτοποίηση αυθαίρετων κατασκευών στο αναψυκτήριο της «Αίγλης» του Ζαππείου, ενώ τινάχθηκε στον αέρα η τηλε-συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ).

-Ο  Σύλλογος των Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού μιλάει «για μια ακόμη απόπειρα νομιμοποίησης των περισσότερων από 2.000 τ.μ. αυθαίρετων κατασκευών αλλά και καταπατήσεων κοινόχρηστων χώρων στο ιστορικό κτίριο, που δεινοπαθεί εδώ και χρόνια στα χέρια ιδιωτικών συμφερόντων, στα οποία έχει παραχωρηθεί η εκμετάλλευση».

-Η πλευρά των αρχιτεκτόνων αντιπαραθέτει ότι «η τακτοποίηση των αυθαιρέτων κατασκευών είναι σύμφωνη με την πολεοδομική νομοθεσία και η διατήρηση τους εξυπηρετεί την μίσθωση του ακινήτου με δουλείες, σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές, εις βάρος του νόμου, των Συνταγματικών επιταγών για τα κληροδοτήματα και της Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων, που διαχειρίζεται το μνημείο του Ζαππείου και τις συνοδευτικές εγκαταστάσεις του».

Στον «αέρα» το ΚΣΝΜ

Μετά από πολύωρη αναμονή, που μαρτυρά διεργασίες και διαβουλεύσεις, αφού προηγουμένως πήρε θετική απόφαση για τις κατεδαφίσεις κτιρίων στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού τινάχθηκε στον αέρα και διακόπηκε για άγνωστους λόγους,  η συνεδρίαση Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) της Πέμπτης 2 Απριλίου 2020, χωρίς να συζητήσει το δεύτερο θέμα ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης  της, που ήταν η «έγκριση ή μη υπαγωγής στον ν. 4495/2017 κατασκευών στο αναψυκτήριο Αίγλη».

Η εξέλιξη αυτή συνδυάζεται με το γεγονός ότι από το πρωί της ίδιας ημέρας ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων σήκωσε ψηλά το θέμα με δημόσιες καταγγελίες του, αναφερόμενος στην προγραμματισμένη συνεδρίαση του  ΚΣΝΜ,  καταγγέλλοντας  «απόπειρα νομιμοποίησης των περισσότερων από 2.000 τ.μ. αυθαίρετων κατασκευών αλλά και καταπατήσεων κοινόχρηστων χώρων στο ιστορικό κτίριο». Υποστηρίζοντας επίσης ότι «οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, έχουν διαπιστώσει παραβάσεις ήδη από το 1993, όπως και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και του Δήμου Αθηναίων. Και μέχρι σήμερα όμως παρότι έχουν διαπιστωθεί οι πολεοδομικές παραβάσεις δεν έχουν προχωρήσει σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για την κατεδάφιση και κατάργηση των αυθαίρετων κατασκευών».

«Νόμιμες οικοδομικές άδειες»

-«Υπάρχουν νόμιμες οικοδομικές άδειες, που έχουν εκδοθεί το 1998 και το 2000 για τις προσθήκες και τις εγκαταστάσεις στην «Αίγλη» του Ζαππείου» αναφέρει στο ecopress ο Δημήτρης Ξυνομηλάκης πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Αρχιτεκτόνων και τεχνικός σύμβουλος  της Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων στην υπόθεση του Ζαππείου, προσθέτοντας ότι η τακτοποίηση αυθαιρέτων κατασκευών στην «Αίγλη» του Ζαππείου, με το νόμο 4495/17 είναι καθόλα νόμιμη» καθώς επίσης ότι υπάρχει ήδη σχετική εγκριτική απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού για τις εργασίες στις εγκαταστάσεις της «Αίγλης» του 2011  αλλά μετά την έγκριση δεν εκδόθηκε οικοδομική άδεια, λόγω της τότε συγκυρίας.

Ο κ. Ξυνομηλάκης λέει ακόμη ότι «η Αίγλη του Ζαππείου ανήκει στο σύνολο του κληροδοτήματος του Ζαππείου και πρέπει να προστατευτεί και να διατηρηθεί σύμφωνα με τις Συνταγματικές επιταγές για τα κληροδοτήματα», καθώς επίσης ότι «δεν υπάρχει κόκκινη ρυμοτομική γραμμή για τα κληροδοτήματα, όπως επικαλούνται ορισμένοι», ενώ προσθέτει ότι «είναι νόμιμη η τακτοποίηση υπερβάσεων επί νόμιμων οικοδομικών αδειών και σύμφωνα με την πολεοδομική νομοθεσία μπορεί κανονικά να γίνει η τακτοποίηση αυθαίρετων κατασκευών στην «Αίγλη» του Ζαππείου.

Ο ίδιος αναφέρει ότι ήδη με εντολή της διοίκησης της Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων έχουν ξηλωθεί πρόσθετες κατασκευές «ντεκ» από τους χώρους της «Αίγλης» ενώ απαντά ότι «είναι υπερβολικές οι αναφορές για αυθαίρετες επιφάνειες 2000 τετραγωνικών μέτρων».

-«Η ουσία του θέματος, τονίζει ο κ Ξυνομηλάκης είναι ότι η διατήρηση της εκκρεμότητας των αυθαιρέτων κατασκευών της «Αίγλης» εμποδίζει την αξιοποίηση του ακινήτου, αφού έχει ως αποτέλεσμα την μεγάλη μείωση του μισθώματος του, την ίδια ώρα, που είναι εξαιρετικά περιορισμένοι οι πόροι της Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων για την συντήρηση και λειτουργία του Ζαππείου Μεγάρου, οι οποίοι περιορίζονται ακόμη περισσότερο την τρέχουσα περίοδο από την ακύρωση εκδηλώσεων και συνεδρίων στο ιστορικό μνημείο, λόγω της πανδημίας».

 Η ανακοίνωση

Στην ανακοίνωσή του ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων αναφέρει αναλυτικά τα εξής:

«Ένα από τα θέματα που συζητείται σήμερα (2/4) στην τηλε-συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) είναι το εξής: «Έγκριση ή μη υπαγωγής στον ν. 4495/2017 κατασκευών στο αναψυκτήριο “Αίγλη”, το οποίο βρίσκεται πλησίον των χαρακτηρισμένων ως μνημείων Ζαππείου Μεγάρου και κινηματογράφου Αίγλη, εντός του Ζαππείου Κήπου, στην Αθήνα».

Πρόκειται για μια ακόμη απόπειρα νομιμοποίησης των περισσότερων από 2.000 τ.μ. αυθαίρετων κατασκευών αλλά και καταπατήσεων κοινόχρηστων χώρων στο ιστορικό κτίριο, που δεινοπαθεί εδώ και χρόνια στα χέρια ιδιωτικών συμφερόντων στα οποία έχει παραχωρηθεί η εκμετάλλευση.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, έχουν διαπιστώσει παραβάσεις ήδη από το 1993, όπως και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και του Δήμου Αθηναίων. Μέχρι σήμερα όμως παρότι έχουν διαπιστωθεί οι πολεοδομικές παραβάσεις δεν έχουν προχωρήσει σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για την κατεδάφιση και κατάργηση των αυθαίρετων κατασκευών.

Η ιστορική Αίγλη Ζαππείου πρέπει να διασωθεί στην αρχική της μορφή. Όχι μόνο γιατί προστατεύεται από τις διατάξεις του αρχαιολογικού νόμου και τις διατάξεις περί κληροδοτημάτων, αλλά και γιατί είναι σκανδαλώδες η πολιτεία και τα όργανά της, υποσκάπτοντας το κύρος τους να υποκύπτουν σε πολυποίκιλες πιέσεις και να παραμένει η κατάσταση ως έχει ή ακόμα περισσότερο να επιχειρείται η νομιμοποίηση αυθαίρετων κατασκευών.

Ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού Αττικής, Στερεάς και Νήσων:

  • Εκφράζει την απορία του για την εισαγωγή του θέματος προς συζήτηση στο ΚΣΝΜ, ειδικά στις σημερινές συνθήκες της πανδημίας που έχει οδηγήσει σε λήψη περιοριστικών μέτρων στη λειτουργία του δημόσιου τομέα, με την εξαίρεση των επειγόντων θεμάτων.
  • Ζητά να προχωρήσουν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες στις εκ του νόμου υποχρεωτικές ενέργειες για την άρση των πολεοδομικών παρανομιών που έχουν διαπιστωθεί στην Αίγλη του Ζαππείου και την απόσυρση του θέματος από τη συνεδρίαση του ΚΣΝΜ.

Καλεί κάθε εμπλεκόμενο στην υπόθεση να αναλογιστεί τις ευθύνες του απέναντι στο νόμο, την ιστορία, αλλά και στην ίδια τη βούληση του Ηπειρώτη ευεργέτη Ευάγγελου Ζάππα».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας