Έκλεισε η συμφωνία Λάτση – Δημοσίου για την πώληση του 50,01%, συν το μάνατζμεντ των ΕΛΠΕ σε στρατηγικό επενδυτή
pressroomΕπιχειρήσειςΟικονομία 4 Απριλίου 2018 Αργύρης
Τα ΕΛΠΕ ανακοίνωσαν και επίσημα την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των βασικών μετόχων για την από κοινού πώληση ποσοστού τουλάχιστον 50,1% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας μέσω ανοιχτής διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας.
Η σχετική ανακοίνωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών αναφέρει:
«Η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε. ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι, σε συνέχεια της από 20 Μαρτίου 2018 ανακοίνωσης της, καθώς και της ενημερωτικής επιστολής που έλαβε από τους βασικούς μετόχους της, PANEUROPEAN OIL ANDINDUSTRIAL HOLDINGS S. A ( POIH) και ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε., το ΤΑΙΠΕΔ και η ΡΟΙΗ υπέγραψαν στις 3 Απριλίου 2018 Μνημόνιο Κατανόησης ( Memorandum ofUnderstanding) για την από κοινού πώληση ποσοστού τουλάχιστον 50,1% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας μέσω ανοιχτής διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας.
Σημειώνεται ότι εκ του προαναφερθέντος ελάχιστου προς πώληση ποσοστού, 20% αντιστοιχεί σε συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ και 30,1% σε συμμετοχή της ΡΟΙΗ στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας.
Αναφέρεται επίσης ότι η σχετική πρόσκληση για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τους υποψήφιους επενδυτές πρόκειται να αναρτηθεί στον ιστότοπο του ΤΑΙΠΕΔ ( www. hradf. com)».
Πως έκλεισε η συμφωνία
Έκλεισε το βράδυ της Τρίτης 3 Μαρτίου 2018 η συμφωνία Λάτση – Δημοσίου για την πώληση του 50,ο1%, συν του μάνατζμεντ των ΕΛΠΕ σε στρατηγικό επενδυτή. Οι τελευταίες «πινελιές» στη συμφωνία μπήκαν σε συνάντηση που έγινε ανάμεσα σε κλιμάκιο της Paneuropean, το οποίο είχε έλθει για αυτόν ακριβώς τον σκοπό στην Αθήνα από την έδρα της εταιρείας στη Γενεύη, και την πλευρά του Δημοσίου.
Στη συμφωνία όπως αναφέρει ρεπορτάζ στο liberal.gr του Γιώργο υ Φυντικάκη προβλέπεται ότι η Paneuropean πουλά το 30,47% των ΕΛΠΕ (από 45,47% σήμερα) και το Δημόσιο το 20,5% (από 35,5% σήμερα), γεγονός που σημαίνει ότι αμφότερες οι πλευρές απομένουν στην εταιρεία με ποσοστά 15%.
Εκτός από όλα όσα εμπεριέχουν παρόμοιες συμφωνίες, δηλαδή τις θέσεις που θα μπορούν να έχουν οι σημερινοί μέτοχοι στο μάνατζμεντ, τα δικαιώματα βέτο, τη μερισματική πολιτική, την έδρα της εταιρείας, τις αποεπενδύσεις και τη στρατηγική της, έμφαση δίνεται στο κεφάλαιο των υδρογονανθράκων.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», το Δημόσιο διατηρεί ισχυρό ρόλο στα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, όπως και στο σκέλος των αποθεμάτων, για λόγους που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια και τον γεωπολιτικό παράγοντα. Στην πράξη το Δημόσιο επεδίωξε να διατηρήσει ισχυρή θέση στη λήψη αποφάσεων για την έρευνα και εκμετάλλευση, ενώ δεν αποκλείεται το σκέλος των υδρογοναθράκων να αποτελέσει ένα ξεχωριστό κομμάτι από την εταιρεία. Αυτή βέβαια η εξέλιξη θα αποτιμηθεί ανάλογα από τους υποψήφιους ενδιαφερόμενους για τα ΕΛΠΕ και προφανώς θα αφαιρεθεί από το όποιο τίμημα καταβάλουν στον διαγωνισμό, ο οποίος αναμένεται να προκηρυχθεί από το ΤΑΙΠΕΔ μέσα στον Απρίλιο.
Σημειωτέον ότι στον Πατραϊκό, τα ΕΛΠΕ έχουν αναλάβει την έρευνα και εκμετάλλευση από κοινού με την ιταλική Edison με ποσοστά 50%-50%, ενώ στο «Οικόπεδο 2» δυτικά της Κέρκυρας, κατέχουν στο σχετικό σχήμα ποσοστό 25%, με το 50% να ανήκει στη γαλλική Total, και το υπόλοιπο 25% στους Ιταλούς. Εξάλλου συμμετέχουν με μερίδιο 20% στην κοινοπραξία που έχει καταθέσει τις μοναδικές προσφορές για τις δύο θαλάσσιες περιοχές Νότια και Ν.Δ. της Κρήτης. Σε αυτήν, Total και Exxon Mobil ελέγχουν καθεμία από 40%. Όσο για την έτερη προσφορά που υπέβαλαν στον τελευταίο διαγωνισμό τα ΕΛΠΕ, αυτήν για το Ιόνιο, συμμετέχουν σε κοινοπραξία με την ισπανική Repsol, με ποσοστά 50%-50%.
Σχετικά Άρθρα
- ΤΑΙΠΕΔ: ακύρωση διαγωνισμού πώλησης του 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας ΑΕ
- Attica Bank: αύξηση μετοχικού κεφαλαίου
- Στο ΤΑΙΠΕΔ το 35% ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ, κυριότητας HELLENiQ ENERGY
- Προχωρημένες συζητήσεις για τη «ΓΕΦΥΡΑ ΑΕ»
- ΕΛΠΕ: συμφωνία με την ExxonMobil για τις έρευνες Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης
- ΤΜΕΔΕ: αποχωρεί από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Αttica Βank