ecopress
Του Νίκου Ηλιάδη * Περί Αξιολόγησης που Απουσιάζει Εντελώς για Δεκαετίες  από το Εκπαιδευτικό μας Σύστημα και η Αξιολόγηση στην Αγγλία ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η αξιολόγηση... Εκπαίδευση: αξιολόγηση και το παράδειγμα της Αγγλίας

Του Νίκου Ηλιάδη *

Περί Αξιολόγησης που Απουσιάζει Εντελώς για Δεκαετίες  από το Εκπαιδευτικό μας Σύστημα και η Αξιολόγηση στην Αγγλία

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η αξιολόγηση είναι απαραίτητο στοιχείο της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Όλες οι χώρες έχουν ένα σύστημα αξιολόγησης . Το θέμα είναι με ποια διαδικασία γίνεται η αξιολόγηση. Που διδάσκεται ώστε να είναι ουσιαστική, αντικειμενική  και αποδεκτή. Και να μην εναλλάσσονται οι στρατοί των «αξιολογητών» ανάλογα με το εκλογικό αποτέλεσμα. Διότι τότε διασύρεται η έννοια της αξιολόγησης.

Το ιδιαίτερα παράδοξο για χρόνια ήταν και εξακολουθεί να είναι ότι για τους καθηγητές της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης  προβλέπονταν η απαίτηση να υπάρχει εκπαίδευση στα παιδαγωγικά με πλήρες πρόγραμμα επιπέδου  Masterπου προσφέρονταν στην ΠΑΤΕΣ/ ΣΕΛΕΤΕ και ήταν ενσωματωμένο και στο πρόγραμμα της ΑΣΕΤΕΜ/ΣΕΛΕΤΕ που είχε καθιερωθεί από Αμερικανούς Εμπειρογνώμονες στο πλαίσιο της βοήθειας προς τη χώρα μας για την ανάπτυξη της εκπαίδευσης αυτής της κατεύθυνσης και διευρυνθεί από τους καθηγητές της , ενώ για τους καθηγητές της Γενικής Εκπαίδευσης που απορροφά για χρόνια το μεγαλύτερο ποσοστό των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δεν προβλέπονταν σχεδόν τίποτα, με το πρόσχημα ότι προσφέρεται κάποιο μάθημα διδακτικής στις λεγόμενες παραδοσιακά «καθηγητικές» σχολές, κυρίως τους φιλολόγους, μαθηματικούς, φυσικούς , χημικούς κ.ά.

Σήμερα δεν είναι λογικό να υπάρχει αυτός ο χαρακτηρισμός, αφού οι απόφοιτοι και των σχολών αυτών στην συντριπτική τους πλειοψηφία δεν θα διορισθούν ποτέ στην εκπαίδευση, και θα πρέπει να προετοιμάσουν τα προγράμματά τους ώστε να ανταποκρίνονται οι απόφοιτοί τους στην όποια αγορά εργασίας και για αυτές  τις σπουδές.  Και όχι βεβαίως για την αγορά των φροντιστηρίων , που από ορισμένους και πολιτικούς διαφημίζονται στα εγκαίνιά τους για προφανείς λόγους ως υγιής επιχειρηματικότητα , που όλη η χώρα έχει καταντήσει ένα απέραντο φροντιστήριο.

Είναι επίσης παράδοξο το πως έχει καθιερωθεί η αξιολόγηση των μαθητών ως αντικειμενική όλα τα χρόνια της εκπαίδευσής τους , αλλά και στις εισαγωγικές εξετάσεις από εκπαιδευτές / καθηγητές/ αξιολογητές που δεν έχουν εκπαιδευθεί στην αξιολόγηση. Όταν η εισαγωγή στις σχολές αιχμής «παίζεται» στα χιλιοστά.  Και πως θα γίνεται η αντικειμενική αξιολόγηση των καθηγητών που θα διδάσκουν στα σχολεία, από ποια εκπαιδευμένα στην αξιολόγηση και τα παιδαγωγικά στελέχη ; Και που εκπαιδεύονται στην οργάνωση και διοίκηση των σχολείων ώστε να λειτουργούν σύμφωνα και με τις πρόσφατες απαιτήσεις που νομοθετήθηκαν για να αξιολογούνται οι καθηγητές ανάλογα ;

Όταν στην τοπογραφία διδάσκονται μέθοδοι περιορισμού σφαλμάτων στην μέτρηση του μήκους πλευρών οικοπέδων , είναι παράδοξο το πως δεν θεωρ3είται απαραίτητο να διδάσκεται η ακριβής αξιολόγηση  για παράδειγμα στην «έκθεση ιδεών» , ή σε εφαρμοζόμενες μεθόδους διδασκαλίας που τα περιθώρια σφάλματος είναι σαφώς ευρύτερα.

Είναι προφανές ότι απαιτούνται ριζικές αλλαγές στον τρόπο εκπαίδευσης των καθηγητών προ του διορισμού τους , και ριζικές αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.  Μέσω της εκπαίδευσης και στην αντικειμενική και πολυδιάστατη αξιολόγηση θα αναπτυχθεί η απαιτούμενη γλώσσα επικοινωνίας σχετικά με το θέμα και το απαιτούμενο κλίμα στο σχολικό περιβάλλον ώστε η αξιολόγηση να παίξει τον ρόλο που απαιτείται. Οι καθηγητές θα γνωρίζουν και θα βελτιώνουν τα κριτήρια αξιολόγησης, θα επιλέγονται με  διαφανείς διαδικασίες ως στελέχη αξιολόγησης που θα είναι αποδεκτά κλπ.

Η ΣΕΛΕΤΕ που δεν έγινε Ανώτατη αφού και σήμερα διοικείται αντίθετα με προδιαγραφές ιδρύματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από διορισμένο διοικητικό συμβούλιο ,  αλλά και επιπλέον έχει το περίεργο χαρακτηριστικό για εκπαιδευτικό ίδρυμα να έχει παραρτήματα …..σχεδόν σε όλη την Ελλάδα , κάτι σαν σχολή Δημόσιας Διοίκησης , θα πρέπει να αποτελέσει έναν πυρήνα εκπαίδευσης όλων των ειδικοτήτων εκπαιδευτικών.

Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης χρησιμοποιούνται για να αναθεωρηθούν και όλες οι παράμετροι της εκπαιδευτικής διαδικασίας , η αξιολόγηση όλων των εμπλεκομένων στην εκπαιδευτική διαδικασία, συμπεριλαμβανόμενων και των εκπαιδευτικών.

Η αξιολόγηση θα πρέπει να μετρά με ακρίβεια το βαθμό ικανοποίησης προκαθορισμένου πλαισίου προδιαγραφών .

Οι διαδικασίες εκπαίδευσης και αξιολόγησης καθηγητών είναι δημοσιευμένα για κάθε Ευρωπαϊκή  χώρα στην ιστοσελίδα του συνδέσμου των επιθεωρητών της Ευρώπης που δεν συμμετέχει η χώρα μας αφού δεν έχουμε επιθεωρητές και κανένα σύστημα αξιολόγησης για δεκαετίες. δείτε εδώ

Η αξιολόγηση είναι ένα ιδιαίτερα σπουδαίο στοιχείο στη σημερινή εποχή των ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων που συνδέονται με την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση που απαιτείται συνεχής εκσυγχρονισμός με τρομακτικούς ρυθμούς , εκπαίδευσης εκπαιδευτών, δια-βίου εκπαίδευσης, βιβλίων, εξοπλισμού εργαστηρίων  κ.ά

Δυστυχώς δεν έχουμε πολλούς που να ασχολούνται με την έκδοση βιβλίων κάτι που ίσως δημιουργεί  κάποιο θέμα  σχετικά με το πως θα εφαρμοσθεί το πολλαπλό βιβλίο που είναι αναγκαιότητα. Προσπάθεια για γενίκευση του πολλαπλού βιβλίου είχε γίνει ως γνωστόν και το 1998  με την ίδρυση γραφείων Προτυποποίησης και Πιστοποίησης στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, που δεν ολοκληρώθηκε.

Τα εργαστήρια δεξιοτήτων που αναφέρονται τελευταία δημιουργούν κάποια σύγχυση επειδή άλλα ονομάζουμε για χρόνια ως εργαστήρια . Αναφέρεται σε δημοσιεύματα νομοθετημάτων ότι στόχος των εργαστηρίων δεξιοτήτων είναι να ενισχυθεί με τρόπο βιωματικό , πιο συνεκτικό , η καλλιέργεια ήπιων δεξιοτήτων , δεξιοτήτων ζωής , και δεξιοτήτων τεχνολογίας και επιστήμης , όπως η κριτική σκέψη, η επικοινωνία, η πρωτοβουλία και η δημιουργικότητα , η προσαρμοστικότητα και ο ψηφιακός γραμματισμός , και να εξοικειωθούν παράλληλα οι εκπαιδευτικοί μας σε πιο βιωματικές μεθόδους διδασκαλίας. Τα στοιχεία όμως αυτά περιλαμβάνονταν στα αναλυτικά προγράμματα και τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες προ πολλών δεκαετιών. Αλλοίμονο αν δεν συμπεριλαβάνονταν. Άλλο θέμα βέβαιο το πόσο έχουν επιτευχθεί.

Οι ραγδαίες εξελίξεις απεικονίζονται και στην παρακάτω καμπύλη από το …..1979  που παρουσιάσθηκε σε σημειώσεις μου για την τεχνολογική εκπαίδευση των σπουδαστών στην ΑΣΕΤΕΜ / ΣΕΛΕΤΕ , από τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στοMaryland. Δεν φανταζόμουν ότι η προσαρμογή μας στις ραγδαίες αυτές εξελίξεις δεν θα είχε πραγματοποιηθεί ούτε το 2021.

Η ταχύτητα των τεχνολογικών εξελίξεων στην καμπύλη σαν συνάρτηση του χρόνου. Είχε μικρή κλίση μέχρι πριν μερικά χρόνια και στην εποχή μας γίνεται σχεδόν κατακόρυφη. Το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ μιας ανακάλυψης στο εργαστήριο και του να φθάσει στον καταναλωτή προϊόν ως αποτέλεσμα της ανακάλυψης αυτής είναι σήμερα μικρότερο του έτους. Οι εταιρείες / παραγωγικές μονάδες πρέπει να ανανεώνουν τον εξοπλισμό τους και να εκπαιδεύουν τους εργαζομένους στη νέα πραγματικότητα σε συνεχή βάση για να παραμένουν βιώσιμες στον ανταγωνισμό.  Εμείς δεν έχουμε δημιουργήσει τους απαιτούμενους μηχανισμούς για να επιβιώσουμε σ’ αυτή την πραγματικότητα .

Σήμερα η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή της οικονομίας της γνώσης αλλάζει ραγδαία το περιεχόμενο όλων των επαγγελμάτων. Επιπλέον, η κλιματική αλλαγή επιβάλλει να μην χρησιμοποιούμε άνθρακα , και συνεπώς επιβάλλει εντελώς νέα τεχνολογία , που επίσης θα αλλάξει το περιεχόμενο όλων των επαγγελμάτων, ενώ θα αδρανοποιηθούν τεράστια κεφάλαια που είχαν επενδυθεί στην παλιά τεχνολογία και απαιτούνται ανάλογα νέες επενδύσεις. Ανακαλύψαμε  λίγο αργά το πετρέλαιο  στην περιοχή μας. Τα κύματα των αλλαγών θα είναι κοσμογονικά και εμείς αγωνιζόμαστε να συντηρήσουμε το παρελθόν και θέσεις εργασίας και πρακτικές που είναι αδύνατον να συντηρηθούν.

Η αξιολόγηση αντιμετωπίζεται με μεγάλες  επιφυλάξεις από τους εκπαιδευτικούς στη χώρα μας, ποιοι θα αξιολογούν και με ποιες διαδικασίες ,σε συνδυασμό και με τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που έχουν δρομολογηθεί.

Το θέμα αντιμετωπίζεται πολιτικά , ότι δηλαδή θα υπάρξει εναλλαγή αξιολογητών ανάλογα με τις πολιτικές μεταβολές, κάτι που θα πρέπει να εξαλειφθεί αν θέλουμε να επιβιώσουμε στη θύελλα των ραγδαίων μεταβολών της εποχής μας που πρέπει  ορθολογικά να αντιμετωπίσουμε  και όχι με αναποτελεσματικές σκοπιμότητες.

Η καθιέρωση ενός προγράμματος εκπαίδευσης εκπαιδευτικών που τμήμα του θα είναι και η διαδικασία και οι μέθοδοι αξιολόγησης θα συμβάλει στην ανάπτυξη μιας γλώσσας επικοινωνίας και στην ανάπτυξη εμπιστοσύνης σχετικά με την αντικειμενικότητα των διαδικασιών αξιολόγησης που θα εφαρμόζονται .

Η εκπαίδευση αυτού του είδους θα συμβάλλει και στην ανάπτυξη πιστότητας και  αξιοπιστίας στην αξιολόγηση των μαθητών στην καθημερινή εκπαιδευτική ρουτίνα , αλλά και στις εισαγωγικές εξετάσεις που έχουν καθιερωθεί ως αντικειμενικές, και οι οποίες θα πρέπει να εκσυγχρονισθούν με την υιοθέτηση κάποιου συστήματος από τα εφαρμοζόμενα στον Δυτικό κόσμο.

Το θέμα της αξιολόγησης όλων των παραμέτρων της εκπαιδευτικής διαδικασίας συμπεριλαμβανομένου του εκπαιδευτικού έρχεται από μακριά στην Ευρωπαϊκή Ένωση .

Από το 1995, η αξιολόγηση της ποιότητας στη σχολική εκπαίδευση αποτελεί τομέα προτεραιότητας για δράση.

Προκειμένου να ενισχυθεί η συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο στον τομέα αυτό αναλήφθηκαν διάφορες δραστηριότητες .Κατά τη Γαλλική Προεδρία (Ιούνιος 1995) η εστίαση ήταν στην αξιολόγηση των επιδόσεων των μαθητών, ενώ υπό την Ισπανική Προεδρία (30 Νοεμβρίου/1 Δεκεμβρίου 1995) η εξωτερική αξιολόγηση και η αυτοαξιολόγηση των σχολείων ήταν στην πρώτη γραμμή.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χορήγησε οικονομική στήριξη για μελέτες, επισκέψεις μελέτης και συνέδρια με επίκεντρο την ποιότητα της σχολικής εκπαίδευσης.

Στις 25 -27 Ιουνίου 1998, στη Διάσκεψη της Πράγας, οι Υπουργοί Παιδείας πρότειναν τη μελλοντική ευρωπαϊκή συνεργασία για την “καθιέρωση ενός μικρού αριθμού βασικών δεικτών ή σημείων αναφοράς για να βοηθήσουν την εθνική αξιολόγηση των συστημάτων”.

Σκοπός ήταν η περαιτέρω ευαισθητοποίηση σχετικά με την ανάγκη αξιολόγησης της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ευρώπη, η ενίσχυση των υφιστάμενων εθνικών διαδικασιών, η παροχή ευρωπαϊκής διάστασης στην αξιολόγηση ποιότητας και η υποστήριξη της ανταλλαγής πληροφοριών και εμπειριών.

Η θέσπιση συνεργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αξιολόγηση της ποιότητας προφανώς δεν είναι η δημιουργία ενός μοντέλου αξιολόγησης που μπορεί να εισαχθεί γενικά. Για τον εμπλουτισμό των υφιστάμενων εθνικών πρακτικών αξιολόγησης. Κάθε δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει επομένως να βασίζεται στα διαφορετικά εθνικά πλαίσια και στην ιστορική, κοινωνική, πολιτιστική και πολιτική κατάσταση σε κάθε χώρα. Επιπλέον,

  • να ενθαρρύνει την ανταλλαγή πληροφοριών, την ανάλυση και την ανταλλαγή καλών πρακτικών σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες
  • να εμπλουτίσει και επεκτείνει τις τρέχουσες προσεγγίσεις στην αξιολόγηση
  • ενημερώσει τη διαδικασία λήψης εκπαιδευτικών αποφάσεων από την τάξη στη χάραξη πολιτικής σε όλο το σύστημα
  • να προωθήσει μια κουλτούρα κριτικού προβληματισμού και συστηματικής αξιολόγησης

Παρουσίαση των διαδικασιών αξιολόγησης στην Αγγλία

Στο πλαίσιο αυτό γίνεται η παρουσίαση των διαδικασιών αξιολόγησης στην Αγγλία.

Η Αρχιεπιθεωρητής του Ofsted

https://www.gov.uk/government/people/amanda-spiel-man

https://www.gov.uk/government/organisations/ofsted

  1. Η Οργάνωση της Επιθεώρησης

Το Γραφείο Προτύπων στην Εκπαίδευση (OFSTED), επίσημα το Γραφείο του Αρχιεπιθεωρητή Σχολείων της Αυτής Μεγαλειότητας στην Αγγλία, ιδρύθηκε την 1η Σεπτεμβρίου 1992. Ο νόμος για τις σχολικές επιθεωρήσεις του 1996 ορίζει τα καθήκοντα του Αρχιεπιθεωρητή της Αυτής Μεγαλειότητας (HerMajesty’sChiefInspectorHMCI). Είναι ένα μη υπουργικό κυβερνητικό τμήμα, χωρισμένο από το Υπουργείο Παιδείας και Απασχόλησης . Το OFSTED χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση.

Το OFSTED έχει την ευθύνη για την επιθεώρηση πάνω από 20 000 σχολείων πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και ειδικής εκπαίδευσης. Η Αγγλία διαθέτει ξεχωριστούς οργανισμούς ποιοτικού ελέγχου για περαιτέρω και τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η αποστολή του OFSTED περιλαμβάνει την προ-υποχρεωτική και υποχρεωτική εκπαίδευση, την εκπαίδευση και κατάρτιση εκπαιδευτικών, την εκπαίδευση νέων και ενηλίκων που χρηματοδοτείται από τις LEA ( τοπικές εκπαιδευτικές αρχές ). Η αποστολή του OFSTED δεν περιλαμβάνει κολέγια περαιτέρω εκπαίδευσης και τριτοβάθμια εκπαίδευση εκτός από την κατάρτιση εκπαιδευτικών.

Το OFSTED περιλαμβάνει έναν επαγγελματικό βραχίονα και έναν διοικητικό βραχίονα. Το επαγγελματικό σκέλος είναι η Επιθεώρηση της Αυτής Μεγαλειότητας (HMI), που περιλαμβάνει 205 Επιθεωρητές της Αυτής Μεγαλειότητας  (συμπεριλαμβανομένων των 2 Διευθυντών Επιθεώρησης), οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τη διασφάλιση της ποιότητας του εκπαιδευτικού συστήματος και για την ερμηνεία και την αναφορά των ευρημάτων των επιθεωρήσεων. Το διοικητικό σκέλος είναι υπεύθυνο για την ανάπτυξη του φάσματος των ρυθμιστικών και οικονομικών λειτουργιών εντός του OFSTED.

Το OFSTED διευθύνεται από τον Επιθεωρητή της Αυτής Μεγαλειότητας (HMCI), που υποστηρίζεται από τη Διεύθυνση και μια γραμματεία. Η Διεύθυνση περιλαμβάνει τους 2 Διευθυντές Επιθεώρησης, οι οποίοι αναφέρονται απευθείας στον Αρχιεπιθεωρητή HMCI και είναι υπεύθυνοι για την ομαλή λειτουργία του OFSTED και όλων των θεμάτων πολιτικής. Στη Διεύθυνση αναφέρονται δεκαεπτά τμήματα, στα οποία ανατίθενται ιδιαίτερες αρμοδιότητες. Κάθε τμήμα διευθύνεται από έναν μάνατζερ ομάδας. Εκτός από τα κεντρικά γραφεία της Επιθεώρησης στο Λονδίνο, υπάρχει ένα δίκτυο 12 περιφερειακών γραφείων σε όλη την Αγγλία.

Οι ομάδες επιθεώρησης στην Αγγλία περιλαμβάνουν τις ακόλουθες τρεις κατηγορίες ανεξάρτητων σχολικών επιθεωρητών:

  • Οι Εγγεγραμμένοι Επιθεωρητές (Rgis) είναι ηγέτες ομάδων που έχουν εκπαιδευτεί να χρησιμοποιούν το «Πλαίσιο για Επιθεώρηση» που αναπτύσσεται από το OFSTED και έχουν συμβληθεί με το OFSTED για τη διεξαγωγή σχολικών επιθεωρήσεων για λογαριασμό των Επιθεωρητών της Αυτής Μεγαλειότητας. Το έργο των Εγγεγραμμένων Επιθεωρητών παρακολουθείται από τους Επιθεωρητές της Αυτής Μεγαλειότητας (HMI). Οι Rgis είναι υπεύθυνοι για την ομάδα επιθεώρησης και για την συγγραφή αναφοράς. Ο Εγγεγραμμένος Επιθεωρητής Νηπιαγωγείου (RGNI) διενεργεί την επιθεώρηση της χρηματοδοτούμενης παροχής βρεφονηπιακού σταθμού (χωρίς τη βοήθεια ομάδας) και είναι υπεύθυνος για την έγγραφη αναφορά.
  • Τα Επαγγελματικά Μέλη Ομάδας (ΤΜ) είναι εκπαιδευμένοι επιθεωρητές που επιθυμούν να λάβουν μέρος στο σύστημα επιθεώρησης χωρίς να αναλαμβάνουν τις ευθύνες ηγεσίας εγγεγραμμένου επιθεωρητή. Έχουν συνήθως εμπειρία διδασκαλίας ή επιθεώρησης. Οι ΤΜ επιθεωρούν συγκεκριμένες πτυχές της εργασίας ενός σχολείου (όπως τα θέματα του Εθνικού Προγράμματος Σπουδών) και συνεισφέρουν τα ευρήματά τους στην έκθεση.
  • Κάθε ομάδα επιθεώρησης πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον έναν επιθεωρητή χωρίς προσωπική εμπειρία στη διαχείριση ή την παροχή εκπαίδευσης σε οποιοδήποτε σχολείο. Αυτοί είναι γνωστοί ως LayInspectors (Lis) και μπορούν να προέρχονται από τη βιομηχανία και το εμπόριο ή από την ευρύτερη κοινότητα. Οι λαϊκοί επιθεωρητές αναμένεται να συνεισφέρουν με μια λογική άποψη για ένα σχολείο. Σε κάθε σχολική ομάδα επιθεώρησης πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον ένας Λαϊκός Επιθεωρητής.

Η οργάνωση της Επιθεώρησης συνεπάγεται ότι το HMI Γραφείο Προτύπων της Εκπαίδευσης (OFSTED) συμμετέχει μόνο σε μικρό βαθμό στις σχολικές επιθεωρήσεις. Ο ρόλος των ΑρχιεπιθεωρητώνHMI έχει αλλάξει από την άμεση επιθεώρηση των σχολείων στην παροχή των επαγγελματικών συμβουλών που είναι απαραίτητες για την πραγματοποίηση των επιθεωρήσεων και την παρακολούθηση του νέου συστήματος.

Υπάρχει  διάκριση μεταξύ του έργου των Αρχιεπιθεωρητών HMI και του έργου των Εγγεγραμμένων Επιθεωρητών και των ομάδων τους. Οι ΑρχιεπιθεωρητέςHMI

ανήκουν στο προσωπικό του  OFSTED. Οι εγγεγραμμένοι επιθεωρητές δεν είναι μέλη του OFSTED, αλλά επιθεωρούν σχολεία βάσει σύμβασης με τον  OFSTED, μετά από προκήρυξη . Αναλαμβάνουν επιθεώρηση σε μορφή εργολαβίας . Οι εργολάβοι πληρώνονται από τον OFSTED από κεντρικό προϋπολογισμό.

  1. Η πρόσληψη των επιθεωρητών

Για να γίνει κανείς  μέλος της Επιθεώρησης της Αυτής Μεγαλειότητας απαιτούνται ειδικές γνώσεις για τη σχετική θέση και καλή δεκαετή εμπειρία. Γενικά, απαιτείται επίσης τεχνογνωσία ανώτερης διοίκησης σε εκπαιδευτικά ιδρύματα ή οργανισμούς που διήρκεσαν 3 χρόνια. Δεν υπάρχει τεστ πρόσληψης, αλλά τουλάχιστον μία συνέντευξη με 3 ανώτερα μέλη του OFSTED. Οι ΑρχιεπιθεωρητέςHMI προσλαμβάνονται μέσω θεμιτού και ανοιχτού διαγωνισμού αξιοκρατικά, σύμφωνα με τις διαδικασίες πρόσληψης σε Δημόσια Υπηρεσία. Πρόσφατοι διαγωνισμοί κατέληξαν σε περισσότερες από 400 αιτήσεις για περίπου 10 θέσεις.

  • Για τους συμβασιούχους Επιθεωρητές ισχύουν οι ακόλουθες προϋποθέσεις πρόσληψης σχετικά με το μορφωτικό υπόβαθρο και τα απαιτούμενα έτη εμπειρίας:
  • Για τα μέλη της ομάδας: προσόντα διδασκαλίας σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο και υποχρεωτική εκπαίδευση 5 ημερών που ακολουθείται από 1 ημέρα αξιολόγησης σε 5 συγκεκριμένες ικανότητες.
  • Για εγγεγραμμένους επιθεωρητές: προσόντα διδασκαλίας σε ένα αντικείμενο και ικανοποίηση απαιτήσεων για τα μέλη της ομάδας συν επιπλέον εκπαίδευση.
  • Για Λαϊκούς Επιθεωρητές: δεν υπάρχουν συγκεκριμένα προσόντα, αλλά ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης 5 ημερών που περιλαμβάνει αξιολόγηση.

Το επίκεντρο του προγράμματος κατάρτισης είναι να διαπιστωθεί εάν οι υποψήφιοι είναι σε θέση να εφαρμόσουν τις απαιτήσεις του Εγχειριδίου για την Επιθεώρηση Σχολείων που αναπτύσσεται από τους επιθεωρητές του OFSTED. Η περαιτέρω εβδομαδιαία εκπαίδευση των Εγγεγραμμένων Επιθεωρητών περιλαμβάνει εργασία μαζί με τους Επιθεωρητές της Αυτής Μεγαλειότητας κατά τη διάρκεια μιας πραγματικής σχολικής επιθεώρησης.

3 . Οι Συνθήκες εργασίας των Επιθεωρητών

Η δουλειά τουΑρχιεπιθεωρητή της Βασίλισσας HMI είναι λειτουργία πλήρους απασχόλησης. Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων οι Επιθεωρητές της Αυτής Μεγαλειότητας διορίζονται μόνιμα. Η μονιμότητα είναι η παραδοσιακή μέθοδος διορισμού στη Δημόσια Υπηρεσία.

Οι εγγεγραμμένοι επιθεωρητές επανεγγράφονται κάθε πέντε χρόνια ανάλογα με το ιστορικό εργασίας / απόδοσης  του επιθεωρητή. Η δραστηριότητα των μεμονωμένων επιθεωρητών ποικίλλει πολύ. Ένα σύστημα αγοράς λειτουργεί έτσι ώστε η απασχόληση των επιθεωρητών να εξαρτάται από την κατάσταση της αγοράς.

  1. Τομείς ευθύνης των επιθεωρητών

Ο σκοπός του OFSTED είναι να βελτιώσει τα πρότυπα επιτυχίας και την ποιότητα της εκπαίδευσης μέσω τακτικής ανεξάρτητης επιθεώρησης, δημόσιας αναφοράς και ενημερωμένων συμβουλών.

Το κύριο καθήκον της OFSTED είναι η διαχείριση του ανεξάρτητου συστήματος σχολικής επιθεώρησης (τακτική επιθεώρηση όλων των σχολείων στην Αγγλία που χρηματοδοτούνται εξ ολοκλήρου ή κυρίως από το κράτος).

Οι διάφοροι τομείς ευθύνης της Επιθεώρησης έναντι των αναφερόμενων εκπαιδευτικών βαθμίδων διευκρινίζονται περαιτέρω. Αναφέρονται και οι αρμοδιότητες των συμβεβλημένων Επιθεωρητών.

ΗΑξιολόγηση

Πλήρηςεπιθεώρηση από επιθεωρητές που υπέγραψαν συμβόλαιο

Πλήρεις έλεγχοι σε σχολεία πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και ειδικών σχολείων διενεργούνται από Εγγεγραμμένους Επιθεωρητές. Σύμφωνα με την νομοθεσία ο OFSTED είναι επίσης υπεύθυνος για τη ρύθμιση ενός συστήματος επιθεώρησης του νηπιαγωγείου που χρηματοδοτείται από το δημόσιο. Αυτές οι επιθεωρήσεις διεξάγονται από Εγγεγραμμένους Επιθεωρητές Νηπιαγωγείου (RgN]s) και ρυθμίζονται με παρόμοιο τρόπο με τις σχολικές επιθεωρήσεις.

Η αξιολόγηση ολόκληρων σχολείων αποτελεί το επίκεντρο της πλήρους επιθεώρησης. Η πλήρης επιθεώρηση απαιτεί από τους επιθεωρητές να αξιολογούν και να αναφέρουν 4 βασικά στοιχεία:

  • την ποιότητα της εκπαίδευσης που παρέχεται από το σχολείο.
  • τα εκπαιδευτικά πρότυπα που επιτυγχάνονται στο σχολείο.
  • εάν οι οικονομικοί πόροι που διατίθενται στο σχολείο τυγχάνουν αποτελεσματικής διαχείρισης. και
  • τις πνευματικές, ηθικές, κοινωνικές και πολιτιστικές εξελίξεις των μαθητών στο σχολείο.

Ο OFSTED έχει αναπτύξει ένα ενιαίο πλαίσιο για την επιθεώρηση των σχολείων και διάφορα εγχειρίδια για την επιθεώρηση των σχολείων για την αξιολόγηση σχεδόν κάθε σημαντικής πτυχής της εργασίας και της ζωής του σχολείου με αξιόπιστο, έγκυρο και συνεπή τρόπο. Προκειμένου να καταλήξουν σε κρίση σχετικά με τα 4 βασικά στοιχεία, οι πλήρεις επιθεωρήσεις από συμβασιούχους επιθεωρητές περιλαμβάνουν την αξιολόγηση των ακόλουθων πτυχών:

α. Θέματα του σχολείου

Εκπαιδευτικά Πρότυπα που Επιτεύχθηκαν από Μαθητές στο Σχολείο

  • Η επίτευξη και η πρόοδος εστιάζονται στην πρώτη προτεραιότητα της επιθεώρησης: να καθορίσουν τι γνωρίζουν, κατανοούν και μπορούν να κάνουν οι μαθητές και πώς αυτό συγκρίνεται με τα εθνικά πρότυπα ή προσδοκίες. Και να αξιολογήσουν την πρόοδό τους.
  • Οι στάσεις, η συμπεριφορά και η προσωπική ανάπτυξη αποτελούν την ανταπόκριση των μαθητών σε αυτά που προσφέρει το σχολείο μέσω της διδασκαλίας και άλλων παροχών του.
  • Παρακολούθηση μαθητών

Ποιότητα της Παρεχόμενης Εκπαίδευσης

  • Η διδασκαλία είναι ο κύριος παράγοντας που συμβάλλει στην επίδοση, την πρόοδο και την ανταπόκριση των μαθητών. Η ενδελεχής αξιολόγηση της ποιότητάς του και ο αντίκτυπός του στα εκπαιδευτικά πρότυπα που επιτυγχάνονται από τους μαθητές είναι, επομένως, κεντρικής σημασίας για την επιθεώρηση. Οι επιθεωρητές αξιολογούν και αναφέρουν την ποιότητα της διδασκαλίας και όχι για μεμονωμένους εκπαιδευτικούς.

Αυτό βαθμολογείται σε μια κλίμακα 7 βαθμών. Αυτοί οι βαθμοί ανατροφοδοτούνται εμπιστευτικά σε μεμονωμένους δασκάλους και στον Διευθυντή. Γενικότερα, οι Επιθεωρητές αξιολογούν και αναφέρουν την ποιότητα της διδασκαλίας στο σχολείο και τη συμβολή της στην επίδοση και την πρόοδο των μαθητών.

  • Το πρόγραμμα σπουδών και η αξιολόγηση περιλαμβάνει αξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο το σχολείο παρέχει και αξιολογεί ένα πλήρες φάσμα μαθησιακών εμπειριών προκειμένου να προωθήσει την επίτευξη, την πρόοδο και την προσωπική ανάπτυξη όλων των μαθητών. Οι επιθεωρητές πρέπει να αξιολογούν και να αναφέρουν τον προγραμματισμό και το περιεχόμενο του προγράμματος σπουδών και τη συμβολή του στα εκπαιδευτικά πρότυπα που επιτυγχάνονται από όλους τους μαθητές, λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία, την επίδοση, το φύλο, το εθνικό υπόβαθρο και τις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Αυτό περιλαμβάνει αναφορές στην προσωπική και κοινωνική εκπαίδευση, καλύπτει την εκπαίδευση και τον προσανατολισμό, τις εξωσχολικές δραστηριότητες συμπεριλαμβανομένων των αθλημάτων και τις διαδικασίες για τη χρήση των επιδόσεων των μαθητών.
  • Η πνευματική, ηθική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη των μαθητών ασχολείται με πτυχές της προσωπικής ανάπτυξης στις οποίες τα σχολεία έχουν να παίξουν σημαντικό ρόλο.
  • Η υποστήριξη, η καθοδήγηση και η ευημερία των μαθητών επικεντρώνεται στην παροχή που παρέχει το σχολείο για να επιτρέψει σε όλους τους μαθητές να +επωφεληθούν πλήρως από τις εκπαιδευτικές ευκαιρίες που προσφέρονται, να α+ισθάνονται ασφάλεια και να έχουν υψηλές αλλά ρεαλιστικές προσδοκίες από τον εαυτό τους.
  • Η συνεργασία με τους γονείς και την κοινότητα διερευνά τους δεσμούς που μπορούν να ενισχύσουν την υποστήριξη και την καθοδήγηση των μαθητών, να εμπλουτίσουν τις ευκαιρίες σπουδών και να βοηθήσουν τους μαθητές να προχωρήσουν.

Η Διοίκηση και η Αποτελεσματικότητα του Σχολείου

  • Η ηγεσία και η διοίκηση ασχολούνται με το πόσο καλά, οι διευθυντές και το προσωπικό με διοικητικές αρμοδιότητες συμβάλλουν στην ποιότητα της εκπαίδευσης και στα εκπαιδευτικά πρότυπα που επιτυγχάνονται από τους μαθητές. Το Πλαίσιο Επιθεώρησης απαιτεί επίσης από τους Επιθεωρητές να αξιολογούν τον βαθμό στον οποίο το σχολείο ικανοποιεί τις νομοθετικές απαιτήσεις για τη διδασκαλία των μαθημάτων του Εθνικού Προγράμματος Σπουδών, τη θρησκευτική και τη σεξουαλική αγωγή, όπου ισχύουν. Επίσης αξιολογούν και αναφέρουν τον βαθμό στον οποίο πληρούνται οι νόμιμες απαιτήσεις από το διοικητικό όργανο σε τομείς όπως η ενημέρωση των γονέων με σχολικά φυλλάδια, η πολιτική αποδοχής μαθητών και τα θέματα υγείας και ασφάλειας.

Οι επιθεωρητές πρέπει να αξιολογούν και να αναφέρουν πόσο καλά το σχολείο παρακολουθεί και αξιολογεί το έργο και την ανάπτυξή του. Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί ισχυρό στοιχείο της επιθεώρησης. Η αυτοαξιολόγηση δεν χρησιμοποιείται ως μέρος της διαδικασίας επιθεώρησης.

  • Το προσωπικό, η στέγαση και οι πόροι μάθησης ασχολούνται με την επάρκεια των πόρων του σχολείου και τον αντίκτυπό τους στα πρότυπα και την ποιότητα.
  • Η αποτελεσματικότητα του σχολείου απαιτεί αξιολόγηση της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας με την οποία το σχολείο διαχειρίζεται τους πόρους του, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ειδικών επιχορηγήσεων και της χρήσης πόρων σε μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και του βαθμού στον οποίο το σχολείο παρέχει αξία για χρήματα Υπό αυτή την έννοια αξιολογείται η δημοσιονομική διαχείριση. Ωστόσο, αυτή η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του οικονομικού ελέγχου και της σχολικής διοίκησης δεν αποτελεί σημαντικό επίκεντρο των επιθεωρήσεων.

Β.  Περιοχές Προγράμματος Σπουδών

Οι επιθεωρητές δεν απαιτείται μόνο να αξιολογούν και να αναφέρουν τις διαφορετικές πτυχές του σχολείου αλλά και για καθένα από τα μαθήματα του Εθνικού Προγράμματος Σπουδών και τη θρησκευτική εκπαίδευση. Υπάρχει μεγάλη έμφαση σε αυτή την αξιολόγηση. Ορισμένα σχολεία ελέγχονται βάσει ειδικών συμβάσεων που ορίζουν συγκεκριμένα μαθήματα ή μαθήματα που θα αξιολογηθούν και θα αναφερθούν.

Για το νηπιαγωγείο αυτή η επιθεώρηση περιλαμβάνει την επίδοση και την πρόοδο των μαθητών σε σχέση με τους ακόλουθους τομείς μάθησης: γλωσσικούς και λογοτεχνικούς, μαθηματικούς, επιστημονικούς και τεχνολογικούς, δημιουργικούς και αισθητικούς, σωματικούς, ανθρώπινους και κοινωνικούς, ηθικούς και πνευματικούς τομείς μάθησης.

Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση η οργάνωση του προγράμματος σπουδών ποικίλλει από σχολείο σε σχολείο. Συχνά, τα θέματα εντάσσονται σε τομείς. Είναι σημαντικό, ωστόσο, η αξιολόγηση των θεμάτων του Εθνικού Προγράμματος Σπουδών. Με εξαίρεση τα Αγγλικά, τα μαθηματικά και τις φυσικές επιστήμες οι εγγεγραμμένοι επιθεωρητές είναι ελεύθεροι να ομαδοποιούν θέματα για σκοπούς αναφοράς.

Στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πρέπει να συντάσσεται ξεχωριστή έκθεση για κάθε θέμα. Σε περιπτώσεις όπου τα θέματα ομαδοποιούνται, πρέπει να περιλαμβάνεται σαφής αξιολόγηση κάθε θέματος.

Επιθεωρήσεις από τους Αρχιεπιθεωρητές της Βασίλισσας

ΟιΑρχιεπιθεωρητέςτηςΒασίλισσαςτουOFSTED’είναιυπεύθυνοιγια την επιθεώρηση της αρχικής κατάρτισης των εκπαιδευτικών, τις  Τοπικές Εκπαιδευτικές Αρχές, τα ανεξάρτητα σχολεία και την εκπαίδευση που παρείχαν οι τοπικές εκπαιδευτικές αρχές στην εκπαίδευση ενηλίκων και την εργασία για νέους. Οι Αρχιεπιθεωρητές της Βασίλισσας HMI πραγματοποιούν  επίσης επιθεωρήσεις χρησιμοποιώντας πλαίσια .. Όμως αυτά τα πλαίσια διαφέρουν πολύ από το πλαίσιο που χρησιμοποιείται στις επιθεωρήσεις στα σχολεία με σύμβαση.

  • Βάσει του νόμου για την κατάρτιση και την τριτοβάθμια εκπαίδευση, η Ομάδα Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Εκπαιδευτικών του OFSTED επιθεωρεί την αρχική Κατάρτιση των δασκάλων και των καθηγητών .
  • Ο OFSTED είναι υπεύθυνος για την επιθεώρηση των τοπικών εκπαιδευτικών αρχών LEA για την βελτίωση των προτύπων εκπαίδευσης . Στόχος αυτών των επιθεωρήσεων είναι να επανεξεταστεί ο τρόπος με τον οποίο οι τοπικές εκπαιδευτικές αρχές LEA εκτελούν τα καθήκοντά τους και ειδικότερα, να προσδιοριστεί η συμβολή που προσφέρουν οι τοπικές αρχές LEA, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης σε μεμονωμένους μαθητές, στη βελτίωση του σχολείου. Δημοσιεύτηκε πλαίσιο για την Επιθεώρηση των LEA. Οι επιθεωρήσεις αυτές πραγματοποιούνται από τους επιθεωρητές της Βασίλισσας HMI με τη συνδρομή της Επιτροπής Ελέγχου. Η Επιτροπή Ελέγχου είναι υπεύθυνη για το διορισμό ελεγκτών σε τοπικές αρχές, όπως η υγεία και η εκπαίδευση.
  • Οι επιθεωρήσεις της Ομάδας Μετα-Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης του OFSTED στις τοπικές εκπαιδευτικές αρχές LEA παρέχουν περαιτέρω εκπαίδευση (εκπαίδευση ενηλίκων και εργασία για νέους), εκπαίδευση σε φυλακές και ιδρύματα νεαρών παραβατών.

Αξιολογήσεις «πτυχών»

Το OFSTED έχει επίσης και άλλα καθήκοντα αξιολόγησης, όπως αξιολογήσεις πτυχών. Αυτές οι επιθεωρήσεις χρησιμοποιούν ορισμένες πληροφορίες από επιθεωρήσεις με σύμβαση, αλλά βασίζονται κυρίως σε επισκέψεις επιθεώρησης των Αρχιεπιθεωρητών της Βασίλισσας HMI (συχνά επισκέψεις 1 ημέρας). Οι ΑρχιεπιθεωρητέςHMI επιθεωρούν  τα σχολεία για σκοπούς έρευνας, όπως η αξιολόγηση της Εθνικής Στρατηγικής για τον αλφαβητισμό. Αυτό γίνεται συνήθως με την ανάλυση των πληροφοριών μεγάλου αριθμού σχολείων που είναι διαθέσιμες από τη βάση δεδομένων του OFSTED. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να γίνει επιλογή ορισμένων πολύ καλών και μερικών ελαττωματικών σχολείων, για παράδειγμα, όσον αφορά τις πτυχές των μαθηματικών. Ένα τέτοιο δείγμα σχολείων χρησιμοποιούν οι Επιθεωρητές του OFSTED για να κάνουν συγκεκριμένες αξιολογήσεις.

  1. Παρακολούθηση παροχή κατεύθυνσης ( από τον OFSTED)

ΠαρακολούθησηΕπιθεωρητώνΑναδόχων

Το κύριο καθήκον του OFSTED είναι να δημιουργήσει και να διατηρήσει το σύστημα για την τακτική επιθεώρηση από ανεξάρτητους επιθεωρητές όλων των σχολείων που χρηματοδοτούνται από το κράτος στην Αγγλία.Για να γίνει αυτό, οι Επιθεωρητές HM έχουν τις ακόλουθες αρμοδιότητες σε σχέση με τα μέλη των σχολικών ομάδων επιθεώρησης:

  • Έγκριση εκπαίδευσης Εγγεγραμμένων Επιθεωρητών, Επιθεωρητών Ομάδων και Λαϊκών Επιθεωρητών.
  • Καθιερώνοντας και τηρώντας ένα μητρώο «κατάλληλων προσώπων» που μπορούν να διενεργούν επιθεωρήσεις βάσει του νόμου για τις σχολικές επιθεωρήσεις, οι Αρχιεπιθεωρητέςτο HMCI μπορούν να επιβάλλουν γενικούς ή ειδικούς όρους για την εγγραφή ενός επιθεωρητή. Οι δραστηριότητες παρακολούθησης των ΑρχιεπιθεωρητώνHMis καταγράφονται και αποστέλλονται εμπιστευτικά στους Εγγεγραμμένους Επιθεωρητές. Η επιστολή υποδεικνύει δυνατά σημεία καθώς και τομείς προς βελτίωση όσον αφορά:
  • σχεδιασμό της επιθεώρησης.
  • διαχείριση της επιθεώρησης.
  • επαγγελματική γνώση και κρίση.
  • προφορική και γραπτή επικοινωνία.
  • Παροχή καθοδήγησης στους εγγεγραμμένους επιθεωρητές σχετικά με την επιθεώρηση και την υποβολή εκθέσεων. Αυτή η καθοδήγηση εστιάζει στη χρήση του Πλαισίου για την Επιθεώρηση, αλλά παρέχει επίσης συμβουλές για ένα πολύ ευρύ φάσμα τεχνικών και ποιοτικών θεμάτων που προκύπτουν από την επιθεώρηση.
  • Τήρηση υπό εξέταση των προτύπων των επιθεωρήσεων και των εκθέσεων που έγιναν και του βαθμού στον οποίο οι καταστατικοί όροι πληρούνται από τους Εγγεγραμμένους Επιθεωρητές.

Κατασκευή της βάσης δεδομένων

Η ομάδα Έρευνας & Ανάλυσης στο OFSTED κατασκευάζει μια βάση δεδομένων χρησιμοποιώντας στοιχεία  από επιθεωρήσεις με σύμβαση. Τα δεδομένα χρησιμοποιούνται για την παροχή μιας εθνικής θέσης προτύπων και ποιότητας και για την παραγωγή αναφορών Προ – επιθεώρησης Περιεχομένου και Σχολικού Δείκτη (PICSI) για επιθεωρητές και Αναφορές Επίδοσης & Αξιολόγησης (Αναφορές PANDA) για σχολεία και τοπικές εκπαιδευτικές αρχές LEAS. Οι επιθεωρήσεις βάσει σύμβασης χρησιμοποιούν στοιχεία από εθνικές εξετάσεις για να σχηματίσουν κρίσεις σχετικά με τα πρότυπα. Η ισχυρή βάση δεδομένων τουOFSTED χρησιμοποιείται επίσης για την ανάλυση κειμένου και δεδομένων από επιθεωρήσεις, ιδίως για την ετήσια έκθεση του Αρχιεπιθεωρητή της Βασίλισσας HMCI.

Διάδοση Καλών Πρακτικών

Ο OFSTED δεν αναπτύσσει εκπαιδευτικό υλικό. Ωστόσο, στοχεύει στην προώθηση της βελτίωσης των εκπαιδευτικών προτύπων και ποιότητας με τη διάδοση καλών πρακτικών π.χ. μέσω δημοσιεύσεων. Ο OFSTED έχειδημιουργήσει, για παράδειγμα, το “Arts and Young People Initiative: Good Practice”, “Good Practice in Planning and Assessment – Case Studies” και “Videos and Guidance on Literacy and Numeracy Lessons”.

Παροχή Συμβουλών

Συμβεβλημένοι Επιθεωρητές

Οι επιθεωρήσεις βάσει σύμβασης παρέχουν αξιολόγηση και όχι συμβουλές. Μια πιο προσεκτική ματιά στην καθημερινή πρακτική του έργου των επιθεωρητών εκπαίδευσης καταδεικνύει ωστόσο ότι κατά τη σχολική επιθεώρηση και οπωσδήποτε στη συζήτηση για το σχέδιο έκθεσης με τη διεύθυνση του σχολείου, η συμβουλευτική εργασία « γίνεται απολύτως φυσιολογικά». Κατά τη διάρκεια των προφορικών συζητήσεων ενδέχεται να δίνονται άτυπες συμβουλές στους εκπαιδευτικούς. Στη γραπτή έκθεση θα μπορούσε κανείς να ερμηνεύσει τα «βασικά ζητήματα για δράση» και ως ένα είδος συμβουλής.

Το OFSTED

https://www.gov.uk/government/organisations/ofsted

Στην ιστοσελίδα υπάρχουν και εκθέσεις που έχουν δημοσιευθεί, και εκθέσεις του Αρχι-Επιθεωρητή προς το Κοινοβούλιο με βάση τις οποίες λαμβάνονται αποφάσεις της απαιτούμενης εκπαιδευτικής πολιτικής.

Raisingstandardsimprovinglives

Υψώνουμε τις προδιαγραφές βελτιώνουμε ζωές

Το OFSTED παρέχει συμβουλές και συνεργάζεται με διάφορους φορείς, οργανισμούς και ομάδες για να βοηθήσει στην άνοδο των εκπαιδευτικών προτύπων:

  • OΑρχιεπιθεωρητής έχει το καθήκον να παρέχει συμβουλές για μια σειρά από συγκεκριμένα θέματα με βάση τα στοιχεία επιθεώρησης. Ο Υπουργός καθορίζει τους τομείς στους οποίους επιθυμεί να λάβει συμβουλές
  • ΤοOFSTED συμβουλεύει επίσης τον Υπουργό για την ποιότητα της αρχικής και της μετέπειτα εκπαίδευσης και κατάρτισης των εκπαιδευτικών. Προσφέρει επίσης συμβουλές με βάση τις επιθεωρήσεις στον Οργανισμό Κατάρτισης Εκπαιδευτικών (TTA) σχετικά με την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια αρχική κατάρτιση εκπαιδευτικών που παρέχεται από συγκεκριμένα ιδρύματα κατάρτισης εκπαιδευτικών και παρόχους.
  • Το OFSTED διατηρεί στενούς δεσμούς με το Τμήμα Εκπαίδευσης και Απασχόλησης του DFEE ( DepartmentforEducationandEmployment ) και την Αρχή Προσόντων και Προγραμμάτων Σπουδών (π.χ. παρέχοντας συμβουλές σχετικά με την πολιτική και την ποιότητα των μαθητών). Το OFSTED συνεργάζεται επίσης στενά με τα Συμβούλια Χρηματοδότησης Περαιτέρω και Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Αγγλία.
  • ToOFSTED συμβουλεύει επίσης για νομοθετικές προτάσεις για αναδιοργάνωση σχολείων και σημαντικές αλλαγές χαρακτήρα, για ανεξάρτητα σχολεία , για ειδικά σχολεία για σκοπούς εγγραφής και έγκρισης.
  • ΤοOFSTED συμβουλεύει για την ανάπτυξη εθνικών εξετάσεων, για παράδειγμα, με βάση τις επιθεωρήσεις και αξιολογήσεις που διενεργούνται , προτείνει τη διαδικασία εξέτασης και τα πρότυπα που τίθενται.
  • Το OFSTED παρέχει επίσης συμβουλές για το ServiceChildren’sEducationAgency σχετικά με την ποιότητα της εκπαίδευσης που παρέχεται σε ένα συμφωνημένο δείγμα των σχολείων τους. Το OFSTED συνεχίζει επίσης να παρέχει συμβουλές για τα σχολεία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.

Το OFSTED συνεργάζεται με ένα ευρύ φάσμα φορέων, οργανισμών και ομάδων που έχουν μερίδιο στην εκπαίδευση με διάφορους τρόπους.

  • Έχει καθήκον να παρέχει συμβουλές για μια σειρά από συγκεκριμένα θέματα με βάση τις εργασίες του OFSTED σε συνεργασία με εκείνους που εκπροσωπούν τις διάφορες ομάδες συμφερόντων στον τομέα της εκπαίδευσης, όπως δασκάλους, τοπικούς κυβερνήτες , γονείς, διευθυντές και άλλους για τη βελτίωση στο σύστημα επιθεώρησης. Οι αντιπροσωπευτικές ομάδες εμπλέκονται άμεσα στη διαδικασία της διαβούλευσης. Για παράδειγμα, το OFSTED συνεργάζεται με την Επιτροπή Αντιπρυτάνεων και Πρυτάνεων για να διευκρινίσει τις ρυθμίσεις εργασίας για την επιθεώρηση των ιδρυμάτων κατάρτισης εκπαιδευτικών.
  • Το OFSTED συνεργάζεται με διάφορα άλλα Κυβερνητικά Τμήματα και με άλλους δημόσιους φορείς για επιθεωρήσεις ιδρυμάτων όπου παρέχεται εκπαίδευση για να διασφαλίσει μια συντονισμένη προσέγγιση. Για παράδειγμα, οι επιθεωρήσεις των τοπικών εκπαιδευτικών αρχών LEA από τον OFSTED διενεργούνται με τη βοήθεια της Επιτροπής Ελέγχου: η ελεγκτική εμπειρογνωμοσύνη της τελευταίας συμπληρώνει τις επαγγελματικές γνώσεις του OFSTED για την εκπαίδευση. Το OFSTED συνεργάζεται επίσης με το Υπουργείο Εσωτερικών κατά την επιθεώρηση των εκπαιδευτικών παροχών στις φυλακές και με την Επιθεώρηση Κοινωνικών Υπηρεσιών κατά την επιθεώρηση μονάδων.
  • Το OFSTED έχει στενούς δεσμούς με το αντίστοιχο OHMCI (Ουαλία) και με τους ομολόγους του OFSTED στη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία. Επιπλέον, το OFSTED έχει επαφή με επιθεωρήσεις σε άλλες χώρες.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΕΚΘΕΣΕΩΝ/ ΑΝΑΦΟΡΩΝ

Εκθέσεις Επιθεωρήσεων Σχολείων/Ιδρυμάτων/οργανισμών

Οι συμβεβλημένοι επιθεωρητές καθώς και οι επιθεωρητές του OFSTED  αναφέρουν τα αποτελέσματα των εργασιών επιθεώρησής τους σε σχολεία και ιδρύματα που παρέχουν πρωτοβάθμια εκπαίδευση, δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ειδική εκπαίδευση, αρχική κατάρτιση εκπαιδευτικών, νηπιαγωγεία με δημόσια χρηματοδότηση και τις τοπικές εκπαιδευτικές αρχές LEA που παρέχουν περαιτέρω εκπαίδευση και εργασία για νέους και ενήλικες στην περιοχή τους.

Statistical Reports on Schools and LEAs

Αναφορές με στατιστικά στοιχεία σχετικά με τα σχολεία και τις τοπικές εκπαιδευτικές αρχές.

Το OFSTED παρέχει στα σχολεία και στις τοπικές εκπαιδευτικές αρχές LEA στατιστική ανάλυση που προέρχεται από επιθεώρηση και άλλα δεδομένα, συμπληρωματικά της επιθεώρησης. Κάθε σχολείο πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχει λάβει μια Έκθεση Επίδοσης και Αξιολόγησης (PANDA-PerformanceandAssessmentReport) η οποία παρέχει σε κάθε σχολείο τα δεδομένα αξιολόγησης της εξέτασης και της κρίσης επιθεώρησης. Αυτά τα δεδομένα συγκρίνονται με τα εθνικά πρότυπα και με τα δεδομένα που σχετίζονται με παρόμοια σχολεία .Για κάθε τοπική εκπαιδευτική αρχή LEA έχει επίσης εκδοθεί  ένα στατιστικό προφίλ όπως για τα σχολεία.

Αναφορές για τις αξιολογήσεις πτυχών

Το OFSTED εκδίδει μια σειρά δημοσιεύσεων ως αποτέλεσμα έρευνας (αξιολογήσεις πτυχών) για θέματα εκπαιδευτικής σημασίας που ενημερώνουν τον εθνικό διάλογο για θέματα εκπαίδευσης (π.χ. εκθέσεις που ζητούνται από τον Υπουργό).

Ετήσια Έκθεση για την κατάσταση της Εκπαίδευσης

Επειδή η αξιολόγηση ολόκληρου του εκπαιδευτικού συστήματος θεωρείται κάτι το πολύ σημαντικό, ο Αρχι Επιθεωρητής έχει την καταστατική ευθύνη να συντάσσει μια Ετήσια Έκθεση ενώπιον του Κοινοβουλίου, της κυβέρνησης και του κοινού σχετικά με την κατάσταση της εκπαίδευσης. Εκτός από τις επιθεωρήσεις με σύμβαση, αυτή η Ετήσια Έκθεση βασίζεται σε επιθεωρήσεις υπό την ηγεσία του Αρχι-Επιθεωρητή  και σε ανασκοπήσεις έρευνας που ανατέθηκαν από τον OFSTED. Ο χαρακτήρας των δεδομένων επηρεάζει τις κυβερνήσεις μέσω της δημόσιας και πολιτικής συζήτησης, για παράδειγμα με την επένδυση μεγάλων χρηματικών ποσών για τη βελτίωση της διδασκαλίας συγκεκριμένων εκπαιδευτικών θεμάτων .

5 Ορόλοςτωνεπιθεωρητώνστηνεκπαιδευτικήπολιτική

Ο Αρχιεπιθεωρητής της Αυτής Μεγαλειότητας είναι ένα από τα όργανα που συμβουλεύουν τον Υπουργό  για την προετοιμασία της πολιτικής. Ο υπουργός είναι υπόλογος στη Βουλή για τον έλεγχο και την κατεύθυνση του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος. Είναι μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου του Πρωθυπουργού και επικουρείται από τον Υπουργό Επικρατείας και Κοινοβουλευτικούς Υφυπουργούς. Ο Υφυπουργός επικουρείται επίσης από το επαγγελματικό και διοικητικό προσωπικό του υπουργείου για την εκπαίδευση και την απασχόληση . Η συμβουλευτική λειτουργία του Αρχι Επιθεωρητή HMCI εκτελείται μέσω δημοσιευμένων και ανατεθειμένων αναφορών και μέσω συγκεκριμένων αιτημάτων.

Η εκπαιδευτική πολιτική διαμορφώνεται από τον Υπουργό και την Υπηρεσία Εκπαίδευσης και Απασχόλησης. Το OFSTED δεν εμπλέκεται άμεσα στη διαμόρφωση πολιτικής και στη λήψη αποφάσεων, αλλά παρέχει συμβουλές. Οι επιθεωρήσεις αξιολογούν την πολιτική παρέχοντας στοιχεία για τα πρότυπα και την ποιότητα στα σχολεία.Επιπλέον, η τακτική επιθεώρηση των σχολείων με σύμβαση παρέχει ισχυρό κίνητρο για την εφαρμογή της πολιτικής.

6 ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ

Το έργο του OFSTED διαμορφώνεται από τη νομοθεσία. Η Βουλή ψήφισε μια σειρά Πράξεων που διαμορφώνουν το έργο του.

Η διεύθυνση του OFSTED καθορίζει τους στόχους. Αυτά παρουσιάζονται στο Εταιρικό Σχέδιο μαζί με Κριτήρια Επιτυχίας. Το Υπουργείο Εκπαίδευσης και Απασχόλησης (DFEE) σχολιάζει τους στόχους του OFSTED, αλλά δεν υπαγορεύει το πρόγραμμα εργασίας ούτε σχολιάζει τις συμβουλές που δίνονται στον Υπουργό. Οι στόχοικαι το αναπτυξιακό σχέδιο τουOFSTED πρέπει να συμφωνηθούν με το Υπουργείο Οικονομικών προτού διατεθεί χρηματοδότηση στονOFSTED για την υλοποίηση των στόχων . Το Υπουργείο Οικονομικών έχει δεσμευτεί για μια συντονισμένη προσέγγιση για τις δημόσιες δαπάνες.

Οι διευθυντές ομάδων εντός του OFSTED στη συνέχεια καθορίζουν για το τμήμα τους τα προγράμματα δραστηριοτήτων που απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων που προσδιορίζονται με τους διαθέσιμους πόρους.

Οι μεμονωμένοι επιθεωρητές της Αυτής Μεγαλειότητας  σχεδιάζουν τις λεπτομέρειες των έργων επιθεώρησης που απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων που έχουν προσδιοριστεί και διαχειρίζονται συγκεκριμένα έργα.

 

  1. Η ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ

Το OFSTED είναι ένα μη υπουργικό κυβερνητικό τμήμα. Συμβουλεύει τον Υπουργό αλλά δεν λογοδοτεί άμεσα σε αυτόν. Εάν τοOFSTED χρειάζεται να εκπροσωπηθεί στη Βουλή, αυτό γίνεται από τον Υπουργό. Ο ΑρχιεπιθεωρητήςHMCI μπορεί να κληθεί να εμφανιστεί ενώπιον της Επίλεκτης Επιτροπής Παιδείας της Βουλής. ΤοOFSTED παρέχει επίσης συμβουλές στο Υπουργείο Εκπαίδευσης και Απασχόλησης (DFEE) που μερικές φορές αναθέτει εργασία στοOFSTED. Η Επιθεώρηση παρέχει πληροφορίες για τις επιδόσεις και τις ανάγκες του εκπαιδευτικού συστήματος συνολικά και για συγκεκριμένες ελλείψεις του συστήματος.

Επιπλέον, τοOFSTED παρέχει συμβουλές με βάση τις επιθεωρήσεις σε διάφορους οργανισμούς, π.χ.

  • Η Αρχή Προσόντων και Προγραμμάτων Σπουδών (QCA-QualificationandCurriculumAuthority).
  • Φορείς βράβευσης για το GCEA-Level και για το Γενικό Εθνικό Επαγγελματικό Προσόν (GNVQGeneralNationalVocationalQualification).
  • ΟργανισμόςΕκπαίδευσης Εκπαιδευτικών.
  • Υπουργείο Εσωτερικών για την Εκπαίδευση σε φυλακές και ασφαλείς μονάδες.
  • Κοινωνικές υπηρεσίες για παιδιά υπό φροντίδα.
  • Επιτροπή Ελέγχου για κοινή εργασία με Τοπικές Εκπαιδευτικές Αρχές.

Το  γραφείο OFSTEDέχει στενούς δεσμούς με ένα ευρύ φάσμα φορέων, οργανισμών και ομάδων που έχουν μερίδιο στην εκπαίδευση, π.χ. εκπρόσωποι εκπαιδευτικών, διοικητών, γονέων, με τις τοπικές εκπαιδευτικές αρχές LEAS, με άλλες (εθνικές και διεθνείς) φορείς για επιθεωρήσεις.

8 Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ

Το πρώτο βήμα στη διαδικασία πλήρους επιθεώρησης από ανεξάρτητους Επιθεωρητές συνίσταται στην επιλογή από το OFSTED των σχολείων που θα επιθεωρηθούν σε μια συγκεκριμένη περίοδο.

Λόγω της οικονομίας της αγοράς, υπάρχουν αυτόματα όσοι επιθεωρητές χρειάζονται. Το OFSTED είναι σε θέση να επιλέξει μεταξύ διαφορετικών εργολάβων επιθεώρησης με βάση τον ανταγωνισμό. Έτσι, για όλες τις θεσμικές επιθεωρήσεις που πραγματοποιούνται από Εγγεγραμμένους Επιθεωρητές, τοOFSTED λειτουργεί σύστημα ανοιχτού διαγωνισμού. Αφού αποφασιστεί ο κατάλογος των σχολείων που θα ελεγχθούν σε μια συγκεκριμένη περίοδο, οι εργολάβοι καλούνται να υποβάλουν προσφορά για τις επιθεωρήσεις. Οι προσφορές αξιολογούνται αυστηρά ως προς τη σχέση ποιότητας/τιμής, λαμβάνοντας υπόψη την ποιότητα της προτεινόμενης ομάδας, την καταλληλότητα για τον σκοπό και την τιμή.

Όταν το συμβόλαιο έχει ολοκληρωθεί το γραφείο OFSTED ειδοποιεί το σχολείο και ο Εγγεγραμμένος Επιθεωρητής επικοινωνεί με το σχολείο για να κανονίσει μια ημερομηνία έναρξης της επιθεώρησης. Σε αυτό το σημείο ξεκινά η πραγματική διαδικασία επιθεώρησης.

Οι ομάδες διαφέρουν στην προσέγγισή τους, και έτσι η περιγραφή της διαδικασίας δεν θα ισχύει ακριβώς σε όλες τις περιπτώσεις. Ωστόσο, δίνει μια καλή εικόνα  των μεθόδων που χρησιμοποιούνται συνήθως. Η ομάδα διευθύνεται από έναν εγγεγραμμένο επιθεωρητή και συνήθως χωρίζεται σε βασικά μέλη και μέλη της ομάδας. Τα βασικά μέλη συμμετέχουν σε συναντήσεις που διοργανώνει ο Εγγεγραμμένος Επιθεωρητής πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την επιθεώρηση. Για κάθε μέγεθος και τύπο σχολείου ορίζεται ο ελάχιστος αριθμός ημερών επιθεώρησης και οδηγίες για τη σύνθεση.

ΦΑΣΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ

Τα σχολεία ενημερώνονται  ένα τρίμηνο πριν τον έλεγχο. Σε κάθε επιθεώρηση, τοOFSTED θα παρέχει στον Εγγεγραμμένο Επιθεωρητή αντίγραφα μιας αναφοράς για το πλαίσιο και το σχολικό δείκτη πριν από την επιθεώρηση . Αυτή η αναφορά περιέχει πληροφορίες για το σχολείο, τους μαθητές, την κοινότητα, το πρόγραμμα σπουδών, τους οικονομικούς πόρους κ.λπ.

Ο εγγεγραμμένος επιθεωρητής πρέπει να παράσχει στην κατάλληλη αρχή και στον διευθυντή του σχολείου μια λίστα με τις πληροφορίες και τα έγγραφα που χρειάζονται.

Επιπλέον, ο εγγεγραμμένος επιθεωρητής θα πρέπει να επισκεφθεί το σχολείο και να προετοιμαστεί για την επιθεώρηση (που ονομάζεται αρχική επίσκεψη). Όλα τα εμπλεκόμενα άτομα ενημερώνονται για τη διαδικασία επιθεώρησης, συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών παρατήρησης μαθημάτων και άλλων πτυχών της μεθοδολογίας. Μερικά αποδεικτικά στοιχεία προ-επιθεώρησης συλλέγονται για το Σχολικό Προφίλ μέσω συζήτησης με τον διευθυντή, το άλλο προσωπικό και τους εκπροσώπους της αρμόδιας τοπικής αρχής, εάν υπάρχουν.

Οι Εγγεγραμμένοι Επιθεωρητές θα πρέπει επίσης να καλέσουν την αρμόδια τοπική αρχή να διανείμει το ερωτηματολόγιο του γονέα προκειμένου να το επιστρέψει στον Επιθεωρητή πριν από τη συνάντηση με τους γονείς. Αυτή η συνάντηση, με τους γονείς των μαθητών που επιθυμούν να παρακολουθήσουν, έχει σκοπό να τους ενημερώσει για την επιθεώρηση και να ακούσει τις απόψεις τους για το σχολείο.

Με βάση τις πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν από τα σχολικά έγγραφα, το ερωτηματολόγιο προς τους γονείς και τις πρώτες συζητήσεις με τη σχολική επιτροπή και τους δασκάλους, ο Εγγεγραμμένος Επιθεωρητής συμπληρώνει την ενότητα προεπιθεώρησης του Σχολικού Προφίλ. Το Σχολικό Προφίλ περιέχει όλες τις ερωτήσεις που πρέπει να απαντηθούν κατά την επιθεώρηση.

Η τελική προπαρασκευαστική δραστηριότητα είναι η ενημέρωση της ομάδας επιθεώρησης από τον Εγγεγραμμένο Επιθεωρητή. Εκτός από τη συζήτηση όλων των διαθέσιμων πληροφοριών, εμπλέκεται ένας προγραμματισμός των ευθυνών και των καθηκόντων.

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Η επιθεώρηση διαρκεί συνήθως 1 εβδομάδα (3 έως 10 ημέρες) παρουσία στο σχολείο από 3 έως 8 Επιθεωρητές. Εκτός από την επιθεώρηση των μαθημάτων, οργανώνονται συνεντεύξεις με το βασικό προσωπικό για να συζητηθούν θέματα που δεν μπορούν να αξιολογηθούν με παρατήρηση ή προκειμένου να αναζητηθούν περαιτέρω στοιχεία. Η εγκυρότητα των πορισμάτων της επιθεώρησης απαιτεί ότι ένα επαρκές και αντιπροσωπευτικό δείγμα της δουλειάς του σχολείου θα πρέπει να αποτελεί σημαντικό μέρος της τεκμηριωμένης βάσης.

Τα όργανα και οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται συζητούνται παρακάτω .

Καθώς προχωρά η εβδομάδα, αρχίζει να προκύπτει μια συναινετική άποψη σχετικά με τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία του σχολείου και σχετικά με τον τόνο που πρέπει να πάρει η έκθεση. Εντοπίζονται σημεία που απαιτούν περαιτέρω έρευνα και στοιχεία.

Ο εγγεγραμμένος επιθεωρητής πρέπει να διασφαλίσει ότι οι συνολικές κρίσεις για το σχολείο συνάδουν με την ομάδα επιθεώρησης. Αυτές οι εταιρικές κρίσεις μπορούν να επιτευχθούν πιο εύκολα μέσω συζήτησης που περιλαμβάνει όλα τα μέλη της ομάδας προς το τέλος της επιθεώρησης. Εάν είναι απαραίτητο, ο εγγεγραμμένος επιθεωρητής έχει τον τελικό λόγο για τις κρίσεις που πρέπει να συμπεριληφθούν στην έκθεσή του. Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, ο εγγεγραμμένος επιθεωρητής και η ομάδα θα πρέπει επίσης να καθορίσουν εάν ένα σχολείο απαιτεί ειδικά μέτρα.

Προς το τέλος της εβδομάδας παρέχεται προφορική ανατροφοδότηση σε όσους έχουν σημαντικές ευθύνες.

Η ΦΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ -ΣΥΝΤΑΞΗ ΕΚΘΕΣΗΣ

Στο τέλος της επιθεώρησης, πραγματοποιούνται συναντήσεις μεταξύ του Εγγεγραμμένου Επιθεωρητή και του Διευθυντή και οποιουδήποτε άλλου προσωπικού του σχολείου, που επιθυμεί να προσκαλέσει ο διευθυντής, συνήθως η ανώτερη διευθυντική ομάδα του σχολείου. Σε αυτή τη συνάντηση δίνεται προφορική έκθεση των κύριων πορισμάτων στην αρμόδια αρχή (συνήθως το διοικητικό όργανο). Αυτό παρέχει την ευκαιρία στο σχολείο να διορθώσει τυχόν λάθη των στοιχείων και να διερευνήσει την έμφαση και τις ερμηνείες στο σχέδιο έκθεσης. Ο εγγεγραμμένος επιθεωρητής έχει στη συνέχεια το πολύ πέντε εβδομάδες για να γράψει την τελική έκδοση και μια περίληψη της έκθεσης.

ΦΑΣΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ

Το OFSTED πραγματοποιεί επίσκεψη παρακολούθησης σε σχολεία με σοβαρές αδυναμίες μεταξύ 6 και 8 μηνών μετά την πλήρη επιθεώρηση. Τα σχολεία που απαιτούν ειδικά μέτρα πρέπει να προετοιμάσουν ένα σχέδιο δράσης. Όταν συμφωνηθεί το Σχέδιο Δράσης, οι Επιθεωρητές τουOFSTEDεπισκέπτονται το σχολείο εντός 6 μηνών και παρακολουθούν , μέχρι να κρίνουν  ότι το σχολείο παρέχει στους μαθητές ένα αποδεκτό επίπεδο εκπαίδευσης.

9 ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΙ

Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

Η βάση αποδεικτικών στοιχείων που συγκεντρώνουν οι επιθεωρητές θα πρέπει να περιλαμβάνει μια σειρά μεθόδων για τη συλλογή των απαραίτητων πληροφοριών. Περιλαμβάνονται ερωτηματολόγια, συνεντεύξεις, παρατηρήσεις, συλλογή εγγράφων και χρήση δεδομένων.

Α. Ερωτηματολόγια

  • Ένα τυπικό έντυπο (το Έντυπο και η Δήλωση του Διευθυντή) συμπληρώνεται από τον Διευθυντή για την παροχή πληροφοριών στους Επιθεωρητές. Περιέχει έναν ελάχιστο πυρήνα ποσοτικών δεδομένων για το σχολείο μαζί με το σχόλιο του διευθυντή για το σχολείο που θα πρέπει να περιλαμβάνει μια σύντομη περιγραφή των χαρακτηριστικών του σχολείου, των μαθητών του και εκείνων των χαρακτηριστικών της περιοχής που εξυπηρετεί και επηρεάζουν τη δουλειά του.
  • Αποστέλλεται ερωτηματολόγιο σε όλους τους γονείς για να συλλέξει τις απόψεις τους για την ποιότητα της εκπαίδευσης που παρέχει το σχολείο.

Β. Συνεντεύξεις

* Οι επιθεωρητές συναντώνται με τους γονείς πριν από την επιθεώρηση και καλούν τους γονείς να πουν τις απόψεις τους για την ποιότητα της εκπαίδευσης που παρέχει το σχολείο.

  • Κατά τη διάρκεια της επιθεώρησης, οι Επιθεωρητές λαμβάνουν συνέντευξη από τον Διευθυντή, τα ανώτερα στελέχη και τους δασκάλους σχετικά με τα πρότυπα και την ποιότητα.
  • Οι επιθεωρητές λαμβάνουν επίσης συνέντευξη από τους μαθητές για να κρίνουν τα πρότυπα επιτυχίας και τον αντίκτυπο της παροχής.

Γ. Παρατηρήσεις

  • Σε επιθεωρήσεις με σύμβαση επιθεωρούνται μαθήματα. Γίνονται κρίσεις για την ποιότητα της διδασκαλίας, την ανταπόκριση των μαθητών, τα επιτεύγματα και την πρόοδο. Οι Επιθεωρητές υποχρεούνται να περνούν το 60% του διαθέσιμου χρόνου τους στην τάξη.
  • Επιθεωρείται επίσης δείγμα της δουλειάς των μαθητών. Οι μαθητές παρακολουθούνται στην τάξη και γύρω από το σχολείο. Για παράδειγμα, συλλέγονται πληροφορίες σχετικά με τη συμμετοχή τους σε εξωσχολικές δραστηριότητες, σχετικά με την αλληλεπίδραση μεταξύ μαθητών και προσωπικού. Αυτό παρέχει βασικές πληροφορίες παρατήρησης για την αξιολόγηση των επιδόσεων των μαθητών.

δ.  Τεστ-εξετάσεις

Οι επιθεωρητές χρησιμοποιούν δεδομένα από  δημόσιες λίστες εξετάσεων για να ενημερωθούν και να κρίνουν την επίτευξη αποτελεσμάτων και την πρόοδο. Και χρησιμοποιούν επίσης αποτελέσματα από τυχόν τυποποιημένα τεστ, που παρέχει το σχολείο.

Οι  Επιθεωρητές  λαμβάνουν συνεντεύξεις από μαθητές και αναλύεται η γραπτή τους εργασία, αλλά δεν πραγματοποιούν τεστ.

Ε. Η Συλλογή αποδεικτικών στοιχείων

Οι επιθεωρητές αντλούν από ένα ευρύ φάσμα αποδεικτικών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των αποτελεσμάτων εξετάσεων, σχέδια σχολικής ανάπτυξης, χρονοδιαγράμματα, αρχεία συμπεριφοράς και κυρώσεων, σχολικές πολιτικές και προγράμματα εργασίας. Οι επιθεωρητές θα πρέπει επίσης να διαβάζουν την ετήσια έκθεση στους γονείς. Οι επιθεωρητές χρησιμοποιούν επίσης αποτελέσματα από τυχόν τυποποιημένα τεστ, που παρέχει το σχολείο.

Το OFSTED έχει περιορίσει σκόπιμα τον όγκο των εγγράφων που πρέπει να ζητήσουν οι επιθεωρητές προκειμένου να μειώσει την πίεση που προκαλεί η επιθεώρηση.

Στ. Η Χρήση Εθνικών Δεδομένων

Για επιθεωρήσεις βάσει σύμβασης, το OFSTED παρέχει μια αναφορά για το πλαίσιο και τον σχολικό δείκτη (PICSI) πριν από την επιθεώρηση, η οποία περιέχει βασικά δεδομένα απόδοσης σχετικά με το σχολείο από προηγούμενα χρόνια για να επιτρέψει τον εντοπισμό των τάσεων. Περιλαμβάνει επίσης πληροφορίες για τα κοινωνικά και οικονομικά χαρακτηριστικά της σχολικής περιοχής και συγκριτικά δεδομένα για να βοηθήσει τους Επιθεωρητές να ορίσουν τα σχολικά δεδομένα σε εθνικό πλαίσιο.

Οι δημόσιοι κατάλογοι εξετάσεων χρησιμοποιούνται επίσης για την ενημέρωση του κριτή με μια εθνική συγκριτική προοπτική.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ

Α. ΕΡΓΑΛΕΙΑ

Μέσα/ Εργαλεία  για Συμβεβλημένους Επιθεωρητές

Το OFSTED έχει σχεδιάσει ένα πλαίσιο για την Επιθεώρηση Σχολείων για να παρέχει μια συνεπή προσέγγιση στην επιθεώρηση και να διασφαλίζει το επίπεδο των επισκέψεων επιθεώρησης. Σκοπός του Πλαισίου είναι η διασφάλιση της συνέπειας, της συγκρισιμότητας και του υψηλού επιπέδου των σχολικών επιθεωρήσεων. Έχει σχεδιαστεί για να ανταποκρίνεται στις ειδικές ανάγκες της άσκησης επιθεώρησης και καθορίζει τις υποχρεώσεις των ανεξάρτητων Επιθεωρητών. Το OFSTED θέλει να διατηρήσει το πλαίσιο σαφές, διαφορετικά δεν θα είναι διαχειρίσιμο τόσο για τους Επιθεωρητές όσο και για τα σχολεία. Το Πλαίσιο ορίζει τα πρότυπα που πρέπει να πληρούν οι επιθεωρήσεις, περιγράφει τις διαδικασίες που πρέπει να χρησιμοποιηθούν και ορίζει το χρονοδιάγραμμα επιθεωρήσεων. Αυτό το χρονοδιάγραμμα καθορίζει τα θέματα που πρέπει να επιθεωρηθούν, υποδεικνύει τις πηγές αποδεικτικών στοιχείων που πρέπει να ληφθούν υπόψη, παρέχει κριτήρια βάσει των οποίων πρέπει να αξιολογηθούν τα αποδεικτικά στοιχεία και καθορίζει τη μορφή και το περιεχόμενο της έκθεσης. Το ίδιο Πλαίσιο χρησιμοποιείται για επιθεωρήσεις από ανεξάρτητους Επιθεωρητές σε νηπιαγωγεία, πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και ειδική εκπαίδευση.

Ωστόσο, στα διάφορα Εγχειρίδια OFSTED για την Επιθεώρηση Σχολείων, υπάρχει πιο λεπτομερής και ξεχωριστή καθοδήγηση για τους διαφορετικούς εκπαιδευτικούς τομείς σχετικά με όλες τις πτυχές της επιθεώρησης. Κάθε Εγχειρίδιο περιέχει το Πλαίσιο και οδηγίες για τη χρήση του Πλαισίου. Τα Εγχειρίδια ασχολούνται επίσης με καθοδήγηση σχετικά με την οργάνωση της επιθεώρησης, τις ρυθμίσεις για την αναφορά και τις επιστροφές που πρέπει να γίνουν στο γραφείο OFSTED. Επιπλέον, η καθοδήγηση υποστηρίζει τους επιθεωρητές να καταλήξουν στις κρίσεις τους για την ποιότητα. Καθορίζει την ενίσχυση των κριτηρίων που πρέπει να χρησιμοποιούνται για τη διάκριση μεταξύ καλής και κακής ποιότητας σε όλο το φάσμα των θεμάτων επιθεώρησης, υποδεικνύει τα ζητήματα που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την εξέταση των αποδεικτικών στοιχείων, απαριθμεί τους παράγοντες που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για την έκδοση κρίσης και σημειώνει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ερμηνείας του Πλαισίου. Αυτή η καθοδήγηση καλύπτει βασικές πληροφορίες σχετικά με την αξιολόγηση ως προς τα σημεία :

  • Θέση του σχολείου συγκριτικά .
  • καθηγητές και μαθητές.
  • πρότυπα επιτυχίας και ποιότητα μάθησης.
  • αποτελεσματικότητα του σχολείου.
  • προσωπική ανάπτυξη και συμπεριφορά των μαθητών.
  • θέματα του προγράμματος σπουδών και άλλες θέματα αναλυτικών προγραμμάτων.
  • και μια σειρά άλλων παραγόντων που συμβάλλουν σε αυτά τα ευρήματα.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επιθεώρησης, οι επιθεωρητές καταλήγουν σε αξιολόγηση με βάση τα συγκεντρωμένα στοιχεία. Για να καταλήξουν σε επαγγελματικές κρίσεις και αξιολογήσεις βοηθούνται με κριτήρια. Τα κριτήρια είναι αρκετά παρόμοια με τους δείκτες, αλλά στην Αγγλία ο όρος «δείκτης» χρησιμοποιείται συνήθως για να αναφερθεί σε ποσοτικά στοιχεία όπως η παρουσία ή τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Τα κριτήρια ισοδυναμούν με πρότυπα καλής πρακτικής. Παρέχουν στους επιθεωρητές μια βάση για ακριβή και συνεπή αξιολόγηση και υπογραμμίζουν τις αδυναμίες και τα δυνατά σημεία ενός σχολείου. Στα διάφορα Εγχειρίδια παρέχεται καθοδήγηση ώστε οι Επιθεωρητές να χρησιμοποιούν τα κριτήρια ως πηγή αναφοράς για να αξιολογούν και να αναφέρουν ουσιαστικά κάθε σημαντική πτυχή της εργασίας και της ζωής του σχολείου. Ως παράδειγμα περιγράφουμε ορισμένα κριτήρια ποιότητας της διδασκαλίας. Η ποιότητα της διδασκαλίας πρέπει να κριθεί από το βαθμό στον οποίο:

  • Οι δάσκαλοι έχουν σαφείς στόχους για τα μαθήματά τους.
  • οι μαθητές γνωρίζουν τους στόχους.
  • Οι δάσκαλοι έχουν ασφαλή γνώση του αντικειμένου.
  • Τα μαθήματα έχουν κατάλληλο περιεχόμενο.
  • Οι δραστηριότητες είναι καλά επιλεγμένες για την προώθηση της εκμάθησης αυτού του περιεχομένου.
  • Οι μέθοδοι διδασκαλίας εμπλέκουν, παρακινούν και προκαλούν όλους τους μαθητές, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να προοδεύουν με κατάλληλο ρυθμό και να έχουν επίγνωση των επιτευγμάτων και της προόδου τους.

Το Πλαίσιο είναι διαθέσιμο στο κοινό, όπως και τα Εγχειρίδια Επιθεώρησης.

Εργαλείαγιαεπιθεώρησηαπότουςμόνιμους επιθεωρητές της Βασίλισσας

Οι επιθεωρήσεις από τους επιθεωρητές του OFSTED  πραγματοποιούνται επίσης με τη χρήση πλαισίων (π.χ. Πλαίσιο για την Επιθεώρηση Ανεξάρτητων Σχολείων, Πλαίσιο για την Επιθεώρηση των τοπικών εκπαιδευτικών αρχών LEAS), αλλά αυτά διαφέρουν πολύ από το πλαίσιο που χρησιμοποιείται στις επιθεωρήσεις με σύμβαση.

Υπάρχουν επίσης ξεχωριστές οδηγίες για την επιθεώρηση των ανεξάρτητων σχολείων, της εργασίας για νέους, της εκπαίδευσης ενηλίκων, της αρχικής κατάρτισης εκπαιδευτικών και των Τοπικών Εκπαιδευτικών Αρχών.

Β. Ομαδική Εργασία

  • Οι Συμβεβλημένοι Επιθεωρητές εργάζονται πάντα σε ομάδες, ανάλογα με το μέγεθος του σχολείου και την εκπαιδευτική βαθμίδα. Περίπου 3-6 για τα δημοτικά σχολεία και 5-14 για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ωστόσο, κατά τις επιθεωρήσεις της Νηπιακής εκπαίδευσης ο Εγγεγραμμένος Επιθεωρητής εργάζεται ατομικά
  • Στις επιθεωρήσεις Αρχικής Εκπαίδευσης Εκπαιδευτικών, οι επιθεωρητές του OFSTEDεργάζoνταισε μια ομάδα 3 ή 4 ατόμων για τους κύριους παρόχους και 2-11 για τους δευτεροβάθμιους.
  • Οι τοπικές εκπαιδευτικές αρχές επιθεωρούνται επίσης από ομάδα Επιθεωρητών της Αυτής Μεγαλειότητας.

ΟΙ ΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΡΙΣΕΩΝ

ΚΡΙΣΕΙΣ

Οι επιθεωρητές βαθμολογούν πτυχές προτύπων και ποιότητας σε μια κλίμακα 7 βαθμών. Το 1 αντιπροσωπεύει εξαιρετικό, το 7 αντιπροσωπεύει πολύ φτωχό. Ωστόσο, οι Επιθεωρητές δεν δίνουν συνολικό βαθμό για το σχολείο. Περίπου το 10% των σχολείων κρίνεται ότι έχουν σοβαρές αδυναμίες και περίπου το 2% έχουν υποβληθεί σε ειδικά μέτρα .

ΣΥΝΕΠΕΙΕΣΤΩΝΠΙΘΑΝΩΝΚΡΙΣΕΩΝ

Τα σχολεία που λαμβάνουν πολύ ευνοϊκές αναφορές μπορούν να κατονομαστούν στην Ετήσια Έκθεση του ΑρχιεπιθεωρητήHMCI. Μπορούνναλάβουνεπιπλέονχρηματοδότησηγιατηδιάδοσηκαλώνπρακτικών.

Τα σχολεία που λαμβάνουν κακές αξιολογήσεις μπορεί να δηλωθούν ότι έχουν «σοβαρές αδυναμίες». Θα άξιζαν τις επακόλουθες επισκέψεις από τους επιθεωρητές του OFSTED .

Τα σχολεία που αποτυγχάνουν δηλώνεται ότι χρειάζονται «ειδικά μέτρα». Στη συνέχεια ακολουθεί επίσημη δράση που μπορεί να οδηγήσει σε κλείσιμο εάν δεν ακολουθήσει βελτίωση.

  1. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Η Επιθεώρηση δημοσιεύει διάφορα είδη εκθέσεων. Πιο συγκεκριμένα, η Επιθεώρηση δημοσιεύει εκθέσεις για μεμονωμένα σχολεία, για άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα και για το εκπαιδευτικό σύστημα.

ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Αναφορέςωςαποτέλεσμαπλήρουςεπιθεώρησηςαπόσυμβεβλημένουςεπιθεωρητές .

Όλοι οι Επιθεωρητές αναφέρουν τη συμμόρφωση με τους καταστατικούς κανονισμούς και την ποιότητα της διδασκαλίας. Η αναλογία των μαθημάτων που κρίθηκαν ως άριστα ή πολύ καλά και η αναλογία που κρίθηκε ως ικανοποιητική ή καλύτερη αναφέρεται στην έκθεση. Οι βαθμοί για μεμονωμένους εκπαιδευτικούς επαναλαμβάνονται εμπιστευτικά στον Διευθυντή και στον ενδιαφερόμενο δάσκαλο.

Όλες οι εκθέσεις περιέχουν μια ενότητα για κάθε θέμα του εθνικού προγράμματος σπουδών και ενότητες για τους συγκεκριμένους κλάδους σπουδών που προσδιορίζονται στο πλαίσιο. Επιπλέον, ορισμένες περιέχουν τμήματα που έχουν διαμορφωθεί  ειδικά για την συγκεκριμένη επιθεώρηση.

Οι επιθεωρήσεις αξιολογούν και αναφέρουν πόσο καλά παρακολουθείται, αξιολογείται και υποστηρίζεται η διδασκαλία και το πρόγραμμα σπουδών , πόσο καλά το σχολείο εντοπίζει σχετικούς στόχους και παρακολουθεί και αξιολογεί την πρόοδό του προς αυτούς.

Η ιδέα είναι ότι οι γονείς και άλλοι εμπλεκόμενοι στο σχολείο θα χρησιμοποιήσουν την έκθεση ως βάση για να ασκήσουν πίεση στη διεύθυνση του σχολείου για την εισαγωγή βελτιώσεων. Διαφορετικά τα παιδιά θα απομακρυνθούν από το σχολείο και δεν θα εγγραφούν άλλοι μαθητές.

Τα στοιχεία που περιγράφονται στην έκθεση μπορούν να γίνουν πιο ξεκάθαρα φωτίζοντας τη γενική δομή της έκθεσης:

  • Εισαγωγή (π.χ. βασικές πληροφορίες για το σχολείο). • Κύρια πορίσματα και βασικά ζητήματα για δράση.
  • Πρότυπα και ποιότητα (π.χ. πρότυπα επιτευγμάτων, ποιότητα μάθησης). • Αποτελεσματικότητα του σχολείου (π.χ. χρήση πόρων).
  • Προσωπική ανάπτυξη και συμπεριφορά των μαθητών (π.χ. πνευματική, ηθική, κοινωνική και πολιτιστική αναπτυξιακή συμπεριφορά και πειθαρχία των μαθητών).
  • Θέματα του προγράμματος σπουδών και άλλες πρόνοιες του προγράμματος σπουδών (π.χ. Αγγλικά, Μαθηματικά, Φυσικές Επιστήμες, Μουσική κ.λπ.).
  • Παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτά τα ευρήματα (π.χ. ποιότητα διδασκαλίας, αξιολόγηση, ποιότητα και εύρος του προγράμματος σπουδών, ισότητα ευκαιριών, πρόνοια για μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, διαχείριση και διοίκηση, κ.λπ.).

Όλες οι εκθέσεις επιθεώρησης που έχουν συναφθεί με σύμβαση απευθύνονται στην αρμόδια αρχή. Αυτή είναι συνήθως το Διοικητικό Σώμα του σχολείου. Ο εγγεγραμμένος επιθεωρητής συντάσσει επίσης περίληψη της έκθεσης. Αυτό αποστέλλεται στην αρμόδια αρχή και στο σχολείο. Είναι δική τους ευθύνη να το κοινοποιήσουν στους γονείς κάθε μαθητή. Οι μεμονωμένοι καθηγητές έχουν πρόσβαση στην πλήρη έκθεση του Επιθεωρητή και στη συνοπτική έκθεση. Οι επιθεωρητές παρέχουν προφορική ανατροφοδότηση σε μεμονωμένους εκπαιδευτικούς και τους ενημερώνουν για τους βαθμούς τους, οι οποίοι δίνονται επίσης εμπιστευτικά στον Διευθυντή. Οι βαθμοί αυτοί δεν δημοσιεύονται.

Οι δημοσιευμένες εκθέσεις OFSTED είναι διαθέσιμες μέσω των Σταθερών Γραφείων της Αυτής Μεγαλειότητας. Οι εκθέσεις επιθεώρησης είναι δημόσια έγγραφα και το διοικητικό όργανο του σχολείου πρέπει να μεριμνήσει για τη διάδοση της περίληψης και της πλήρους έκθεσης σε καθορισμένα άτομα και φορείς. Το σχολείο θα πρέπει να στείλει πλήρη αντίγραφα της αναφοράς στα τοπικά μέσα ενημέρωσης και στις τοπικές βιβλιοθήκες. Ένα πλήρες αντίγραφο της έκθεσης πρέπει να είναι διαθέσιμο στο σχολείο και φωτοαντίγραφα της πλήρους έκθεσης πρέπει να παρέχονται κατόπιν αιτήματος. Το ευρύτερο κοινό έχει πρόσβαση σε επιθεωρήσεις με σύμβαση μέσω του Διαδικτύου (www.ofsted.govuk).

Αναφορές από επιθεωρήσεις που γίνονται από επιθεωρητές του OFSTED

Η Έκθεσητων επιθεωρητών του OFSTED-HMI σχετικά με τα αποτελέσματα των εργασιών επιθεώρησής τους στην εκπαίδευση εκπαιδευτικών, στα ανεξάρτητα σχολεία και στην περαιτέρω εκπαίδευση που παρέχεται από τις τοπικές εκπαιδευτικές αρχές LEA (εργασία για νέους και εκπαίδευση ενηλίκων). Για παράδειγμα, το OFSTED παράγει αναφορές για τον Οργανισμό Εκπαίδευσης Εκπαιδευτικών και για κάθε ένα από τα ιδρύματα κατάρτισης που επιθεωρούνται. Αναφορές για μαθήματα κατάρτισης εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο του OFSTED.

Στατιστικές Αναφορές σχετικά με αξιολογήσεις και αποτελέσματα για κάθε σχολείο (PANDAPerformanceandAssessmentReport )

Το OFSTED παρέχει στα σχολεία και στις τοπικές εκπαιδευτικές αρχές LEA σχετική στατιστική ανάλυση που προέρχεται από επιθεώρηση και άλλα δεδομένα, συμπληρωματικά της επιθεώρησης. Κάθε σχολείο πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχει λάβει μια Έκθεση Επίδοσης και Αξιολόγησης (PANDA) η οποία παρέχει σε κάθε σχολείο τα δεδομένα αξιολόγησης της εξέτασης και της κρίσης επιθεώρησης. Αυτά τα δεδομένα συγκρίνονται με τα εθνικά πρότυπα και με τα δεδομένα που σχετίζονται με σχολεία με παρόμοιες ομάδες μαθητών. Τα σχολεία βρίσκουν αυτά τα PANDA χρήσιμα ως σημείο εκκίνησης για αυτοαξιολόγηση. Κάθε τοπική αρχή LEA έχει εφοδιαστεί με τα αποτελέσματα αξιολόγησης PANDA για όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που διατηρεί.

ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΠΤΥΧΩΝ

Οι επιθεωρητές στο OFSTED διενεργούν μια σειρά ερευνών για ζητήματα εκπαιδευτικής σημασίας και το OFSTED δημοσιεύει εκθέσεις σχετικά με τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας (π.χ. «Χρήση ειδικών θεμάτων για την προώθηση υψηλών προτύπων στα Δημοτικά Σχολεία»· «Ρύθμιση στα Δημοτικά Σχολεία») για να ενημερώσει την εθνική συζήτηση για θέματα εκπαίδευσης. ΤοOFSTED εκδίδει μια σειρά από δημοσιεύσεις ως αποτέλεσμα έρευνας (αξιολογήσεις πτυχών) σε θέματα εκπαιδευτικής σημασίας που ενημερώνουν τον εθνικό διάλογο για θέματα εκπαίδευσης.

ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ

Αναφορέςσχετικάμετηνεπιθεώρηση τοπικών εκπαιδευτικών αρχών LEA

Μετά την επιθεώρηση των Τοπικών Εκπαιδευτικών Αρχών οι επιθεωρητές του OFSTEDεκπονoύν εκθέσεις, οι οποίες αξιολογούν την αποτελεσματικότητα της συμβουλευτικής υπηρεσίας που παρέχεται από κάθε τοπική εκπαιδευτική αρχή LEA στα σχολεία και την αποτελεσματικότητα της υποστήριξής τους για τη βελτίωση του σχολείου. Αυτές οι εκθέσεις προσδιορίζουν τα δυνατά και αδύνατα σημεία της τοπικής εκπαιδευτικής αρχήςLEA και παρέχουν συστάσεις για το πώς μπορεί να βελτιωθεί το έργο της. Οι εκθέσεις για τις τοπικές εκπαιδευτικές αρχές LEA που επιθεωρήθηκαν αποστέλλονται στον Υπουργό και στην ενδιαφερόμενη τοπική εκπαιδευτική αρχή LEA.

Αναφορές με στατιστικά στοιχεία σχετικά με τις τοπικές εκπαιδευτικές αρχές LEA

Για kάθετοπική εκπαιδευτική αρχή LEA έχει επίσης εκδοθεί με ένα στατιστικό προφίλ που εκτελεί παρόμοια λειτουργία για τα την αρχή LEA όπως τα PANDA- PerformanceandAssessmentReport) για τα σχολεία.

ΑΝΑΦΟΡΕΣΓΙΑΤΟΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ

Η Ετήσια Έκθεση του Αρχιεπιθεωρητή του OFTED -HMCI παρουσιάζει μια εθνική επισκόπηση των προτύπων και της ποιότητας στην εκπαίδευση. Αυτή η έκθεση περιγράφει συνοπτικά τις καλές και τις κακές εξελίξεις με βάση τον μεγάλο όγκο δεδομένων (συμπεριλαμβανομένων των στατιστικών δεδομένων). Περιλαμβάνει ένα σχόλιο για ορισμένα από τα σημαντικά ζητήματα και μια πιο λεπτομερή ενότητα σχετικά με τα στοιχεία από τις επιθεωρήσεις του έτους σε όλο το φάσμα των θεμάτων που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα τoyHMCI. Η ετήσια έκθεση βασίζεται σε τρεις πηγές αποδεικτικών στοιχείων: επιθεωρήσεις που πραγματοποιήθηκαν από εγγεγραμμένους επιθεωρητές, επιθεωρήσεις που πραγματοποιήθηκαν από τους επιθεωρητές του OFSTED – HMI και έρευνα που ανατέθηκε από την OFSTED (π.χ. εργασίες για το σπίτι στα σχολεία). Απαριθμεί επίσης τα καλύτερα σχολεία και παρέχει παραδείγματα «καλών πρακτικών».

Η Ετήσια Έκθεση της HMCI υποβάλλεται ενώπιον του Κοινοβουλίου και είναι διαθέσιμη στο κοινό μέσω των Σταθερών Γραφείων της Αυτής Μεγαλειότητας. Δημοσιεύονται επίσης και άλλες εκθέσεις που ανατέθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας και Απασχόλησης.

12.Επακόλουθες Διαδικασίες

Όλες οι εκθέσεις επιθεώρησης που έχουν συναφθεί με σύμβαση περιέχουν ένα σύνολο βασικών θεμάτων για δράση. Είναι ευθύνη της αρμόδιας αρχής για το σχολείο να υποβάλει ένα Σχέδιο Δράσης ή να διασφαλίσει ότι αυτό εφαρμόζεται.

Εάν διαπιστωθεί ότι τα σχολεία έχουν σοβαρές αδυναμίες, ο εγγεγραμμένος επιθεωρητής ειδοποιεί τοOFSTEDπου θα πραγματοποιήσει μια επίσκεψη παρακολούθησης μεταξύ 6 και 8 μηνών μετά την επιθεώρηση.

Όταν ένα σχολείο προσδιορίζεται ότι απαιτεί ειδικά μέτρα, ο εγγεγραμμένος επιθεωρητής ενημερώνει επίσης το OFSTED. Η κρίση του Εγγεγραμμένου Επιθεωρητή πρέπει να επιβεβαιωθεί από την Επιθεώρηση Επιθεωρητή του OFSTED- HM. Η αρμόδια αρχή – συνήθως το διοικητικό όργανο του σχολείου – πρέπει να προετοιμάσει ένα σχέδιο δράσης εντός 40 εργάσιμων ημερών από την παραλαβή της έκθεσης επιθεώρησης. Το σχέδιο δράσης πρέπει να καθορίζει τι προτείνει να κάνει η αρχή υπό το φως των πορισμάτων της έκθεσης, μαζί με το χρονοδιάγραμμα και το πρόσωπο που είναι υπεύθυνο για την παρακολούθηση αυτής της δράσης. Το Σχέδιο Δράσης πρέπει να αποσταλεί, εντός 5 ημερών από την ολοκλήρωσή του, στους γονείς, στο OFSTED και στο DFEE ( Υπουργείο Παιδείας και Απασχόλησης).

Όταν συμφωνηθεί το Σχέδιο Δράσης, το σχολείο το εφαρμόζει. Η επιθεώρηση του OFSTED-HM θα επισκεφθεί το σχολείο εντός 6 μηνών και, εάν χρειαστεί, κάθε φορά μέχρι να κρίνει ότι παρέχει στους μαθητές μια ολοκληρωμένη εκπαίδευση.

13 Οι Επιθεωρητές ως Διαιτητές

Στις επιθεωρήσεις με σύμβαση, οι Επιθεωρητές πραγματοποιούν μια συνάντηση στην οποία καλούνται οι γονείς. Στους γονείς αποστέλλεται επίσης ένα ερωτηματολόγιο για συμπλήρωση. Τους ζητείται να εκφράσουν το επίπεδο ικανοποίησής τους για διάφορες πτυχές της εκπαιδευτικής παροχής, αλλά τους ζητείται συγκεκριμένα να μην σχολιάσουν μεμονωμένους εκπαιδευτικούς.

Σε όλες τις επιθεωρήσεις που έχουν συναφθεί, οι Επιθεωρητές λαμβάνουν συνέντευξη από τους μαθητές ατομικά και ομαδικά. Καλούνται να σχολιάσουν την ποιότητα της παροχής στο σχολείο, αλλά καλούνται επίσης να μην σχολιάσουν μεμονωμένους εκπαιδευτικούς.

Οι επιθεωρητές δεν λειτουργούν ως διαιτητές. Δεν υπάρχει επίσημη διαδικασία καταγγελίας για τους εκπαιδευτικούς ή σχετικά με τον διευθυντή ή τα διοικητικά όργανα. Ωστόσο, οι δάσκαλοι μπορούν να θέσουν οποιοδήποτε θέμα ανησυχίας στους Εγγεγραμμένους Επιθεωρητές, οι οποίοι θα τα ερμηνεύσουν υπό το φως των αξιολογήσεων άλλων Επιθεωρητών. Τα παράπονα για τους Διευθυντές και τα διοικητικά όργανα είναι ασυνήθιστα, πιθανώς μόνο σε μία στις δέκα επιθεωρήσεις.

Εάν ένα άτομο έχει παράπονα για σχολείο, τα υποβάλλει στην αρμόδια αρχή, τις τοπικές εκπαιδευτικές αρχές LEA ή το Υπουργείο Παιδείας και απασχόλησης (DFEE).

Ωστόσο, υπάρχει επίσημη διαδικασία καταγγελίας σχετικά με την ίδια την επιθεώρηση. Το OFSTED εξετάζει παράπονα από σχολεία, τοπικές εκπαιδευτικές αρχές LEA’S, γονείς και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη σχετικά με την ποιότητα των επιθεωρήσεων και τις εκθέσεις επιθεώρησης.

14 Η ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΩΣΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ  ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ

Το OFSTED έχει υψηλό δημόσιο προφίλ. Οι στόχοι του  OFSTED δημοσιεύονται στο Εταιρικό Σχέδιο. Ένας από τους στόχους της Επιθεώρησης είναι να προωθήσει τη βελτίωση των εκπαιδευτικών προτύπων και ποιότητας με τη διάδοση καλών πρακτικών, τη δημοσίευση εκθέσεων με βάση τα πορίσματα των επιθεωρήσεων και την τόνωση και τη συμβολή στο δημόσιο διάλογο. Αυτό περιλαμβάνει διαλέξεις, άρθρα σε εφημερίδες και συνεντεύξεις στα μέσα ενημέρωσης που δίνονται από τους επιθεωρητές – HMCΙ. Ο Γενικός Επιθεωρητής δίνει ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές συνεντεύξεις για θέματα που σχετίζονται με το έργο της επιθεώρησης. Οι μεμονωμένοι επιθεωρητές HM και οι συμβασιούχοι επιθεωρητές επιτρέπεται να ενεργούν σε δημόσιο διάλογο για την εκπαιδευτική και εκπαιδευτική πολιτική. Το HMI δίνει συχνά ομιλίες και συμβάλλει σε συνέδρια. Αυτό είναι μέρος των στόχων της OFSTED.

15 ΗΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΤΩΝΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΥΜΒΕΒΛΗΜΕΝΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ OFSTED

Ο επιθεωρητής αρμόδιος για την “Ομάδα Παρακολούθησης και Ανάπτυξης Ποιότητας” στο OFSTED παρακολουθεί και αξιολογεί την απόδοση των Εγγεγραμμένων Επιθεωρητών. Αυτό το κάνουν επισκεπτόμενοι επιθεωρήσεις, παρακολουθώντας συναντήσεις ομάδων, παίρνοντας συνεντεύξεις από Διευθυντές και άλλους δασκάλους και, τέλος, διαβάζοντας τις εκθέσεις.

Το OFSTED στέλνει επίσης ερωτηματολόγια σε όλα τα σχολεία μετά από επιθεώρηση για να διαπιστώσει εάν έμειναν ικανοποιημένα με την επιθεώρηση και την έκθεση. Το ερωτηματολόγιο επιστρέφεται σε ειδικό τμήμα της OFSTED. Οι αναλύσεις αυτού του υλικού έδειξαν ότι το 94% των σχολείων συμφωνεί γενικά με τα αποτελέσματα της επιθεώρησης και ότι το 97% των σχολείων που επιθεωρήθηκαν δηλώνουν ότι η έκθεση επιθεώρησης ήταν επιτυχής στην αποκάλυψη των αδύναμων και δυνατών σημείων του συγκεκριμένου σχολείου.

ΤοOFSTED έχει επίσης πραγματοποιήσει αξιολόγηση της εγκυρότητας των κρίσεων των επιθεωρητών.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ OFSTED

Το έργο του OFSTED ελέγχεται εξονυχιστικά από την Επίλεκτη Επιτροπή Παιδείας της Βουλής των Κοινοτήτων. Οι επιθεωρητές -HMCI αξιολογούνται  από τον Γενικό Γραμματέα του Τμήματος Εκπαίδευσης και Απασχόλησης έναντι των στόχων που έχει θέσει η OFSTED.

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

ΤοOFSTED διαθέτει σύστημα εσωτερικής αξιολόγησης που ακολουθεί τη γραμμή- στο οργανόγραμμα π.χ. οι Διευθυντές Επιθεώρησης αξιολογούνται από τον Αρχιεπιθεωρητή -HMCI και οι Επιθεωρητές -HMI αξιολογούνται από τους διευθυντές ομάδων.

ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ ΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Το τμήμα προσωπικού του OFSTED δίνει μεγάλη προσοχή στη συνεχή βελτίωση της ποιότητας των επιθεωρήσεων. Το Πλαίσιο και οι κατευθυντήριες γραμμές προσαρμόζονται υπό το φως των αξιολογήσεων. ΤοOFSTED εκδίδει επίσης τακτικές ενημερώσεις στους Επιθεωρητές για την παροχή περαιτέρω καθοδήγησης στη μεθοδολογία.

ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ ΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι επιθεωρήσεις με σύμβαση έχουν προσαρμοστεί για να ανταποκρίνονται στις νέες εξελίξεις πολιτικής, π.χ. αλλαγές στο Εθνικό Πρόγραμμα Σπουδών και την εφαρμογή της εθνικής στρατηγικής

.16 ΗΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΤΩΝΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝΚΑΙΗΕΝΔΟΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΝΕΩΝ ΜΕΛΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ

Συμβεβλημένοι επιθεωρητές 

Οι Συμβεβλημένοι Επιθεωρητές εκπαιδεύονται από διαπιστευμένους εκπαιδευτές. Ο Επιθεωρητής της Αυτού Μεγαλειότητας στην «Εκπαίδευση και Αξιολόγηση των Ανεξάρτητων Ομάδων Επιθεωρητών» τουOFSTED παρακολουθεί και αξιολογεί την αποτελεσματικότητα της εκπαίδευσης των νέων μελών. Το OFSTED έχει δημιουργήσει ένα Πρότυπο Διασφάλισης Ποιότητας για Εργολάβους το οποίο καθορίζει τα πρότυπα που αναμένονται από τους Επιθεωρητές.

Παλαιότερα, το αρχικό σεμινάριο κατάρτισης ήταν το ίδιο τόσο για τους Εγγεγραμμένους Επιθεωρητές όσο και για τους Επιθεωρητές Ομάδας. Κάλυψε τα βασικά στοιχεία των δραστηριοτήτων πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από μια επιθεώρηση. Μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου μαθημάτων, υπήρχε ένα δεύτερο στάδιο για την εκπαίδευση Εγγεγραμμένων Επιθεωρητών που περιελάμβανε συμμετοχή σε επιθεώρηση υπό την ηγεσία του επιθεωρητή του OFSTED -HMI ως μέlος της ομάδας.

Η πρόθεση είναι να ενσωματωθούν οι βασικές αρχές και το κύριο περιεχόμενο της εκπαίδευσης  σε ένα πιο ευέλικτο και εκτεταμένο πρόγραμμα. Η ολοκλήρωση του μαθήματος είναι ξεχωριστή από την αξιολόγηση OFSTED. Το νέο μάθημα είναι δομημένο με τρόπο που επιτρέπει εναλλακτικούς τρόπους παράδοσης και στυλ εκπαίδευσης. Η έμφαση δίνεται στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση και σε όσους φοιτούν στην εκπαίδευση που δεν έχουν εμπειρία συμβουλευτικής επιθεώρησης. Η συνολική δέσμευση μαθημάτων είναι περίπου 90 ώρες. Το μάθημα διεξάγεται κυρίως από διαπιστευμένα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η αξιολόγηση είναι ευθύνη τουOFSTED και οδηγεί στη διαπίστευση ως μέλος της ομάδας. Αυτή η χωριστή διαδικασία αξιολόγησης διαρκεί για μία ημέρα στα περιφερειακά κέντρα.

Για τους Λαϊκούς Επιθεωρητές ο γενικός σκοπός του είναι να παρέχει στο λαϊκό άτομο επαρκή καθοδήγηση ώστε να μπορεί να χρησιμοποιεί αποτελεσματικά τον χρόνο του στις επιθεωρήσεις και να συμβάλλει αποτελεσματικά . Οι Επιθεωρητές της Αυτής Μεγαλειότητας παρακολουθούν και διαπιστεύουν τους εκπαιδευτές και χρησιμοποιούν ένα λεπτομερές εκπαιδευτικό εγχειρίδιο για να διασφαλίσουν τη συνέπεια μεταξύ των μαθημάτων.

ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΤΗΑ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣτου OFSTED-HMI

Εντός της πρώτης εβδομάδας εργασίας τους, οι νέοι επιθεωρητές του OFSTED-HMI λαμβάνουν κεντρικά παρεχόμενα μαθήματα εισαγωγής. Οι στόχοι αυτών των μαθημάτων είναι να παρέχουν μια επισκόπηση του έργου τουOFSTED, όπου η εργασία του νεοεισερχόμενου ταιριάζει με τους εταιρικούς στόχους, και να εξηγήσουν τις συνθήκες απασχόλησης. Επιπλέον, τα τμήματα που σχετίζονται με το έργο τους θα εκπαιδεύσουν τον νέο επιθεωρητή HMI.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ

Συμβεβλημένοι Επιθεωρητές

Οι «εργολάβοι» εγγεγραμμένοι έχουν υποχρέωση βάσει του Προτύπου Διασφάλισης Ποιότητας να ενημερώνουν και τους Επιθεωρητές Ομάδας σχετικά με τις αλλαγές στο σύστημα. Η «Ομάδα Επιθεωρητών Ποιότητας, Παρακολούθησης και Ανάπτυξης» τουOFSTED επιθεωρούν το έργο των Αναδόχων και την εκπλήρωση αυτής της υποχρέωσης. Οι εγγεγραμμένοι επιθεωρητές υποχρεούνται από το νόμο να υποβάλλονται σε πρόσθετη εκπαίδευση έως και 5 ημέρες κάθε χρόνο.

Οι Μόνιμοι επιθεωρητές του OFSTEDHMI

Για τους υφιστάμενους επιθεωρητές της Βασίλισσας -HMI χρησιμοποιείται ένα σύστημα αξιολόγησης που αξιολογεί τις εκπαιδευτικές ανάγκες τους για το έτος. Οι ανάγκες κατάρτισης προσδιορίζονται από τους στόχους που έχουν τεθεί στην αρχή του έτους. Η εκπαίδευση μπορεί να λάβει τη μορφή μαθημάτων, σεμιναρίων και εισαγωγής.

17 ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑΘΕΜΑΤΑΚΑΙΑΝΑΠΤΥΞΗ

Οι Άγγλοι Επιθεωρητές δηλώνουν ότι μια επιθεώρηση τελικά καταλήγει σε μια κρίση για ένα συγκεκριμένο σχολείο σε πέντε «βασικούς παράγοντες» τους οποίους ένας επιθεωρητής θα πρέπει να μπορεί να σημειώσει ναι ή όχι. Προφανώς, σε αυτή την κρίση όλα τα είδη δεδομένων θα ταξινομηθούν σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό δεικτών. Οι πέντε βασικοί παράγοντες ή βασικές ερωτήσεις είναι:

  • Είναι επαρκής η ποιότητα των εισροών, είναι επαρκής η εκπαίδευση που προσφέρει το σχολείο (συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος σπουδών, της ύλης, της διδακτικής-μαθησιακής διαδικασίας, των τεστ);
  • Είναι επαρκής η ποιότητα της παραγωγής;
  • Είναι επαρκής η διοίκηση του σχολείου όσον αφορά την οργάνωση, τα οικονομικά, την αποτελεσματικότητα και τους σκοπούς;
  • Δημιουργεί το σχολείο επαρκώς καλό μαθησιακό κλίμα;
  • Είναι το σχολείο σε «καλή υγεία», συνεχίζει να βελτιώνεται, έχει σταματήσει η ανάπτυξη ή φθίνει.

Το OFSTED συμβουλεύεται για πιθανές αλλαγές στο σύστημα επιθεώρησης για καλά σχολεία. Εξετάζει εάν απαιτείται η ίδια επιθεώρηση για όλα τα σχολεία ή εάν η επιθεώρηση πρέπει να προσαρμοστεί σύμφωνα με την απόδοση των σχολείων όπως μετρήθηκε από την προηγούμενη έκθεση επιθεωρητή και ένα μικρό σύνολο δεικτών απόδοσης.

*Νίκος Ηλιάδης, Πολ/κόςΜηχ/κός Ε.Μ.Π.  ,  M.Sc. ( Structural Engineering , Concordia University Montreal Canada ) , Ph.D.  ( UniversityofMarylandUSA,  -Technology and Vocational Education ), τ.Ειδ.Γραμματέας του ΥΠΕΠΘ ,τ. εκπρόσωπος των Υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες ( Μ.Ε.Α. )  τ. Διοικητής ΠΓΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ ,  τ. μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Παιδαγωγικών Ινστιτούτων της Ευρώπης (http://www.cidree.org/), τ. εκπρόσωπος της Κυβέρνησης στο Δ.Σ. του CEDEFOP (https://www.cedefop.europa.eu/ )του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση ,  Επίτιμος Σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, μέλος Ε.Ε.Τ.Ε.Κ.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας