ecopress
Βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα και προσομοίωση καταστροφικών σεισμών για την αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνου που απευθύνεται σε μαθητές θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου...

Βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα και προσομοίωση καταστροφικών σεισμών για την αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνου που απευθύνεται σε μαθητές θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου με αφορμή την 13η Οκτωβρίου Διεθνή Ημέρα Μείωσης των Φυσικών Καταστροφών.

Ας σημειωθεί ότι η διεθνής αυτή ημέρα έχει ανακηρυχθεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και κάθε χρόνο στις 13 Οκτωβρίου οργανώνονται παγκοσμίως δράσεις με σκοπό τη συνειδητοποίηση τι μπορεί ο καθένας να πράξει για τη μείωση των επιπτώσεων από τις φυσικές καταστροφές όπως οι σεισμοί, οι πλημμύρες, οι καταιγίδες, οι κατολισθήσεις, οι πυρκαγιές, οι εκρήξεις ηφαιστείων, τα μεγάλα παλιρροϊκά κύματα – τσουνάμι. Κάθε χρόνο στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας κατά των Φυσικών Καταστροφών πραγματοποιούνται παγκοσμίως ποικίλες και πρωτότυπες δράσεις για παιδιά, νέους και πολίτες από όλο τον κόσμο, από γεωπάρκα, σχολεία και δίκτυα νέων, εκπαιδευτικούς, εθνικούς φορείς, επιστημονικές οργανώσεις, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, δήμους και Περιφέρειες, εταιρείες και ιδιωτικούς φορείς.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου με αυτήν την αφορμή θα εγκαινιάσει την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου την έναρξη του βιωματικού εκπαιδευτικού προγράμματος σχολικού έτους 2017-2018 «Φυσικές διεργασίες στον πλανήτη μας. Ελάτε να γνωρίσουμε τους σεισμούς» για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και προετοιμασία των μαθητών για την περίπτωση ενός σεισμού και η γνωριμία τους με τα μέτρα προστασίας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από ένα σεισμό. Κύρια επιδίωξη του μουσείου αποτελεί η κατανόηση από τους μαθητές ότι επειδή η περιοχή μας είναι ιδιαιτέρα σεισμογενής (η Ελλάδα, από άποψη σεισμικότητας, κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη και την έκτη θέση σε παγκόσμιο επίπεδο), δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι όσο πιο προετοιμασμένοι και ενημερωμένοι είμαστε για θέματα αντισεισμικής προστασίας τόσο αποτελεσματικότερα θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του μουσείου, καθηγητή Νίκο Ζούρο «καινοτομία του εκπαιδευτικού προγράμματος αποτελεί η βιωματική εκπαιδευτική δραστηριότητα προσομοίωσης μεγάλων και καταστροφικών σεισμών από όλο τον κόσμο στη σεισμική τράπεζα και η εφαρμογή των μέτρων προστασίας.

Ο χώρος πάνω στην σεισμική τράπεζα είναι ειδικά διαμορφωμένος και επιλέχθηκε να αναπαριστά ένα πραγματικό χώρο της καθημερινής ζωής των μαθητών, μια σχολική τάξη. Σ’ αυτόν τον χώρο ο σεισμός γίνεται μια βιωματική εμπειρία».

Η προσομοίωση της σεισμικής κίνησης, αφορά δονήσεις που έχουν το μέγεθος και τη διάρκεια των πραγματικών σεισμών. Μεταξύ των σεισμών που θα βιώσουν οι μαθητές επισκέπτες του Μουσείου είναι ο μεγάλος καταστροφικός σεισμός των εννέα βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στη βορειανατολική Ιαπωνία στις 11 Μαρτίου 2011, της Κοζάνης, του Σαν Φραντσίσκο Καλιφόρνια, του Κόμπε, της Ταιβάν κ.ά.

Η εμπειρία της σεισμικής κίνησης στη σεισμική τράπεζα και η επαφή με το φαινόμενο συμβάλλει στην αποβολή του αισθήματος πανικού και τη συνειδητοποίηση της ανάγκης σωστής προετοιμασίας για την αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνου.

 

Και έκθεση αντιμετώπισης του σεισμικού κινδύνου

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου φιλοξενεί παράλληλα στις εγκαταστάσεις του στο Σίγρι ειδική περιοδική έκθεση αφιερωμένη στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και του σεισμικού κινδύνου.

Η έκθεση αποτελεί ένα ταξίδι εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης για τους μαθητές σχετικά με την πρόληψη και αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνου. Παράλληλα, στόχος της είναι να αμβλύνει το συναισθηματικό φορτίο κατά τη διάρκεια ενός σεισμού και να βοηθήσει τα παιδιά ώστε να ανταπεξέλθουν.

Η έκθεση περιλαμβάνει ειδικά σχεδιασμένες αφίσες και στατικές απεικονίσεις που αφορούν στη σεισμική επικινδυνότητα και την αντιμετώπιση απρόβλεπτων συναισθημάτων. Επίσης, παρουσιάζονται ενημερωτικά θέματα για τα φυσικά φαινόμενα και τις καταστροφές, τον τρόπο που έβλεπαν και αντιμετώπιζαν τους σεισμούς παλαιότεροι πολιτισμοί σε όλο τον κόσμο, την τεκτονική των λιθοσφαιρικών πλακών, τα σεισμικά κύματα.

Μέσα από την έκθεση παρουσιάζονται πληροφορίες για τη σεισμικότητα της Μεσογείου, την εθνική πολιτική για τη μείωση του σεισμικού κινδύνου στην Ελλάδα, την παρακολούθηση του σεισμικού κινδύνου, το τσουνάμι αλλά και γνωστούς σεισμούς στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ειδικό τμήμα της έκθεσης είναι αφιερωμένο σε θέματα πρόληψης και προετοιμασίας για την περίπτωση μιας φυσικής καταστροφής και κυρίως ενός σεισμού ενώ επίσης παρουσιάζονται θέματα για την προετοιμασία της οικογένειας, την προετοιμασία της σχολικής τάξης, τις ψυχολογικές επιπτώσεις στα παιδιά και τους τρόπους στήριξή τους.

Για δήλωση συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στα τηλέφωνα 2253054434, 2251047033, και στην ηλεκτρονική διεύθυνση lesvospf@otenet.gr.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας