Εκτός κλιματικού νόμου ασφάλιση ακινήτων και αναδασωτέες εκτάσεις
ΚτηματαγοράΟικιστικάΟικονομίαΠεριβάλλονΠολεοδομίαΧρήμα 26 Μαΐου 2022 Αργύρης
Του Αργύρη Δεμερτζή/
Αποσύρθηκε η υποχρεωτική ασφάλιση κτιρίων και η εξαίρεση αναδασωτέων περιοχών από τους δασικούς χάρτες από το κλιματικό νομοσχέδιο, που ψηφίστηκε το βράδυ της Πέμπτης 26 Μαϊου 2022 κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής.
Συγκεκριμένα αποσύρθηκε το άρθρο 23 του κλιματικού νόμου που προέβλεπε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2025 τα νέα κτίρια που βρίσκονται σε ζώνες υψηλής τρωτότητας ασφαλίζονται υποχρεωτικά ενώ η ύπαρξη ασφαλιστηρίου συμβολαίου αποτελεί προϋπόθεση για την ηλεκτροδότηση του κτιρίου. Σημειώνεται ότι ως ζώνες υψηλής τρωτότητας θεωρούνται οι περιοχές που βρίσκονται σε γεωγραφικές ζώνες υψηλής πιθανότητας πλημμύρας ή πλησίον δασικών περιοχών, που χαρακτηρίζονται από υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς.
Αντιμαχόμενα πυρά
Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση δέχθηκε αντιμαχόμενα πυρά, τόσο από τους ιδιοκτήτες ακινήτων που επισήμαναν ότι επιβάλλεται άλλο ένα οικονομικό βάρος στα ακίνητα όσο και από τις ασφαλιστικές εταιρίες, οι οποίες κατακεραύνωσαν τη συγκεκριμένη διάταξη, όπως κατατέθηκε από το ΥΠΕΝ, υποστηρίζοντας ότι είναι ανεφάρμοστη και θα εξελιχθεί σε οικονομική περιπέτεια για ιδιοκτήτες και ασφαλιστικές εταιρίες. Η θέση που διατύπωνε η Ένωση Ασφασλιτικών Εταιριών μέχρι και πριν λίγο την απόσυρση της επίμαχης ρύθμισης είανι ότι: θα «έχουμε μια βεβαία επέλευση κινδύνου, εφόσον επιλέγεται να ασφαλιστούν ακίνητα σε περιοχές υψηλού κινδύνου και μόνον, αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς τι ύψους ασφάλιστρο θα απαιτηθεί αν παραμείνει αυτή η πρωτοφανής διάταξη» ζητώντας « η διάταξη να συμπεριλάβει όλα τα ακίνητα που έχουν κατασκευαστεί την τελευταία 25ετία και να ορισθεί ετήσιος έλεγχος διατήρησης της ασφάλισης».
Αναδασωτές εκτάσεις
Από τις σημαντικότερες τροποποιήσεις, στον κλιματικό νόμο είναι η απόσυρση του άρθρου 1, τροπολογίας του Yπουργείου Περιβάλλοντος, που προέβλεπε την υποχρεωτική εξαίρεση από την αναδάσωση των εκτάσεων που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες αλλά δεν έχουν κυρωθεί στους δασικούς χάρτες.
Με τις σχετικές τυθμίσεις το ΥΠΕΝ καθόρισε επίσης τη διαδικασία αναμόρφωσης των κυρωθέντων ολικώς μερικώς σχετικών δασικών χαρτών. Ενώ, περαιτέρω, ορίζε ότι το Δημόσιο δεν προβάλει δικαιώματα κυριότητας στις περιπτώσεις των ανωτέρω εκτάσεων, και έτσι ανακαλούνται τα σχετικά πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής.
Η εν λόγω τροπολογία κατατέθηκε από το ΥΠΕΝ σε συνέχεια σχετικής νομοθετικής ρύθμισης, σύμφωνα με την οποία το ΥΠΕΝ προσπαθεί να επιλύσει το ζήτημα της χρόνιας αμφισβήτησης από το Δημόσιο της κυριότητας των δασωθέντων αγρών, που αποτελούν εκτάσεις αγροτικού χαρακτήρα, οι οποίες δασώθηκαν λόγω εγκατάλειψής τους σε δύσκολες ιστορικές συνθήκες, αλλά και της σημερινής η μελλοντικής αξιοποίησης τους. Από πηγές του ΥΠΕΝ έγινε γνωστό ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση αποσύρθηκε και θα επανακατατεθεί άμεσα σε επόμενο νομοσχέδιο με προσθήκες και αλλάγες.
Κατά πλειοψηφία
Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον Εθνικό Κλιματικό Νόμο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής. Υπέρ της αρχής του τάχθηκαν μόνο οι βουλευτές της ΝΔ ενώ καταψηφίστηκε και από τα πέντε κόμματα της αντιπολίτευσης.
Σχετικά Άρθρα
- Υποχρεωτική ασφάλιση κτιρίων σε ζώνες υψηλής τρωτότητας
- ΥΠΕΝ- ΕΕΑΕ: στο τραπέζι υποχρεωτική ασφάλιση ακίνητων άνω της 25ετίας
- Τροπολογίες στο παρά πέντε για «ξεπρασίνισμα» των Δασικών Χαρτών
- Κατατέθηκε ο κλιματικός νόμος, αλλαγές για κτίρια, οχήματα, ηλεκτροπαραγωγή
- ΕΛΙΠΥΚΑ: οδηγίες για υλικά και παρεμβάσεις σε δασικά ακίνητα
- Δασικοί χάρτες: ΑΠΕ και αποθήκευση αλλάζουν τη σειρά εξέτασης των ενστάσεων