ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Ανατροπή με διακομματική σιωπή της οικιστικής πολιτικής, που καθιέρωσε από το 1923 την αναγκαιότητα της εκτός σχεδίου δόμησης για έναν ολόκληρο... Ανατροπή του αιώνα στην εκτός σχεδίου δόμηση, με διακομματική σιωπή (βίντεο)

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Ανατροπή με διακομματική σιωπή της οικιστικής πολιτικής, που καθιέρωσε από το 1923 την αναγκαιότητα της εκτός σχεδίου δόμησης για έναν ολόκληρο αιώνα, επισήμαναν σε κοινή συνέντευξη Τύπου εκπρόσωποι επιστημονικών φορέων των μηχανικών, συμβολαιογράφων, δικηγόρων και ιδιοκτητών ακινήτων, τονίζοντας ότι  οδηγείται  ξαφνικά ειδικά η εκτός σχεδίου μικροϊδιοκτησία σε απαξίωση και οικονομικό μαρασμό, εξαιτίας της διαχρονικής αδράνειας της ελληνικής πολιτείας να ολοκληρώσει τον πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό.

Οι εκπρόσωποι των φορέων αναφέρθηκαν στα προβλήματα που ανακύπτουν στην εκτός σχεδίου δόμηση κατόπιν της έκδοσης της πρόσφατης απόφασης του ΣτΕ κάλεσαν όλα τα πολιτικά κόμματα να πάρουν άμεσα, θέση στο πρόβλημα που αφορά χιλιάδες ιδιόκτητες μικρών εκτάσεων, η περιουσία των οποίων απαξιώνεται, δηλώνοντας παράλληλα ότι εφόσον τους ζητηθεί, θα συνδράμουν την Ελληνική Πολιτεία σε μία νομικά άρτια και εφαρμόσιμη λύση.

Οι εξελίξεις μετά την απόφαση του ΣτΕ

Η τελευταία υπ’ αριθ. 176/2023 απόφαση του ΣτΕ σε συνδυασμό με την διαχρονική αδράνεια της Ελληνικής Πολιτείας να υλοποιήσει όσα της αναλογούν από τους νόμους που η ίδια έχει ψηφίσει από το 1923 και μετά, οδηγεί ειδικά την εκτός σχεδίου μικροϊδιοκτησία σε απαξίωση και οικονομικό μαρασμό, προκαλώντας έντονο κοινωνικό πρόβλημα στην μέση ελληνική οικογένεια ιδίως της Περιφέρειας, επισημάνθηκε στην κοινή συνέντευξη Τύπου και τονίστηκε ότι:

-Αγροτεμάχια εκτός σχεδίου που αποκτήθηκαν ως άρτια και οικοδομήσιμα, σε πολλά εξ αυτών δε εκδόθηκαν νομίμως οικοδομικές άδειες, πληρώθηκαν και εξακολουθούν να πληρώνονται φόροι ως άρτια και οικοδομήσιμα, σήμερα αδυνατούν να οικοδομήσουν.

-Η  Πολιτεία δεν απαντά στο ερώτημα για την τύχη των υφιστάμενων οικοδομικών αδειών, που εκδόθηκαν νομίμως από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

-Η Ελληνική Πολιτεία από την άλλη διαχρονικά αρνείται να χαρακτηρίσει και να ορίσει ποιοι δρόμοι είναι κοινόχρηστοι, καθώς οι σχετικές διατάξεις είναι νεφελώδεις και δυσεφάρμοστες ενώ οι διαδικασίες είναι ανύπαρκτες.

-Ακόμα και στις περιπτώσεις που η Ελληνική Πολιτεία οριοθέτησε και καθόρισε αγροτικούς δρόμους (περίπτωση διανομών), η ίδια δεν τους αναγνωρίζει.

-Υπό αυτές τις συνθήκες, οι μικροϊδιοκτήτες απαξιώνονται ενώ οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν χαρακτηριστεί «στρατηγικές επενδύσεις» ή επενδύσεις «εθνικού ενδιαφέροντος» μπορούν να οικοδομήσουν εκτός σχεδίου εκεί που οι υπόλοιποι αδυνατούν, με δικούς τους όρους και fasttruck διαδικασίες.

-«Κανένα κόμμα δεν αναφέρεται στο πρόβλημα και πως θα το λύσει», τόνισε ο Στράτος Παραδιάς πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), κάνοντας λόγο για  «πλήρη αδιαφορία του συνόλου σχεδόν του πολιτικού κόσμου για το πρόβλημα, όπως αποτυπώνεται από την έλλειψη οποιασδήποτε αναφοράς για επίλυση του προβλήματος στα προεκλογικά προγράμματα των πολιτών κομμάτων, που έτσι, ελαφρά τη καρδία, πετούν την περιουσία των πολιτών κυριολεκτικά στα σκουπίδια…».

-«Ετοιμάζεται σε νομικό και τεχνικό επίπεδο ρύθμιση για την εκτός σχεδίου δόμηση στα αρμόδια υπουργεία αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να γίνει νομοθετική ρύθμιση πριν το 2024 και μέχρι τότε θα έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά οι μικροϊδιοκτήτες και θα έχουν χαθεί περιουσίες» είπε ο Γιώργος Ρούσκας πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, ζητώντας άμεση νομοθετική ρύθμιση για την οικοδόμηση των εκτός σχεδίου αρτίων και οικοδομήσιμων ακινήτων και άμεση θέσπιση και υλοποίηση διαδικασίας καθορισμού κοινοχρήστων οδών.

-«Δυστυχώς, το πρόβλημα δεν φαίνεται να λύνεται άμεσα, ακόμα και από αυτοδύναμη κυβέρνηση. Στην καλύτερη περίπτωση, και μετά από συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας, να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία στο τέλος του χρόνου. Είναι η ώρα, η πολιτεία να σπάσει μερικά ταμπού που συνήθως δεν ακούγονται. Ίσα-ίσα ενισχύονται από αυτούς που λένε ότι θέλουν να σπάνε ταμπού και εμμονές» επισήμανε ο Μιχάλης Καλογιάννάκης, πρόεδρος του  Πανελληνίου Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών & Γενικός Γραμματέας CLGE-Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Τοπογράφων-Μηχανικών.

– «Οι πολίτες καλούνται σήμερα άδικα να πληρώσουν λάθη και αδιέξοδα της Ελληνικής Πολιτείας, που μέχρι και σήμερα δεν έχει προβεί σε χαρακτηρισμό του δικτύου κοινόχρηστων οδών στις εκτός σχεδίου περιοχές,  ενώ ταυτόχρονα η άναρχη χωροθέτηση των οικισμών έχει καταστήσει μεγάλο μέρος των εντός σχεδίου οικοπέδων μη οικοδομήσιμα, ενώ οι πολίτες πληρώνουν αδρά τους πάσης φύσεως φόρους και τέλη», τόνισε ο  Πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και πρόεδρος ΔΣΑ Δημήτρης Βερβεσός.

Μικροί ή μεγάλοι επενδυτές βρίσκονται, συνεχώς, μπροστά σε εκπλήξεις

-«Η δόμηση στις εκτός σχεδίου περιοχές, αλλά και γενικότερα η πολιτική γης, δεν είναι από τα θέματα που θα μπουν στα περισσότερα προεκλογικά προγράμματα των κομμάτων. Δυστυχώς. Είναι όμως από τα ζητήματα που καίνε τους πολίτες και αναδεικνύουν τις πολιτικές διαφορές των κομμάτων», τόνισε ο Μιχάλης Καλογιαννάκης πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων-Τοπογράφων Μηχανικών.

Επισήμανε ότι αφετηρία του κύκλου προβλημάτων για την έκτος σχεδίου δόμηση αποτελεί απόφαση του ΣτΕ του 2017, που έκρινε αντισυνταγματικό τον χαρακτηρισμό οδών από την αυτοδιοίκηση παραπέμποντας στον πολεοδομικό σχεδιασμό του κεντρικού κράτους, που ωστόσο δεν έχει ολοκληρωθεί τονίζοντας ότι:

-«Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων αυτών και οι μικροί ή μεγάλοι επενδυτές βρίσκονται, συνεχώς, μπροστά σε εκπλήξεις. Η τελευταία έκπληξη δεν ήταν η απόφαση του ΣτΕ τον περασμένο Φεβρουάριο. Μια απόφαση που έβαλε μια νέα διάσταση στο πρόβλημα. Ακόμα και οικόπεδα που είναι άρτια και αρκετά στρέμματα, δεν είναι πλέον οικοδομήσιμα, λόγω της ολιγωρίας της κυβέρνησης και της μη κατηγοριοποίησης του οδικού δικτύου. Η τελευταία έκπληξη ήταν το «μπρος-πίσω» της κυβέρνησης που ανέδειξε την πραγματική στάση της για το θέμα. Απλά επέλεξε να ταχθεί με τα συμφέροντα που θέλουν απαξιωμένες τις εκτός σχεδίου περιοχές, ώστε να καταστούν φτηνές και εύκολα αποκτήσιμες από συγκεκριμένα συμφέροντα».

-«Οι επιστημονικοί φορείς δεν δρουν μόνο για τα συμφέροντα των μελών τους, αλλά και ως σύμβουλοι της πολιτείας. Όπως αναφέρονται και στο καταστατικό του επιστημονικού φορέα των Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών (ΠΣΔΑΤΜ), σκοπός του συλλόγου είναι « Η συμβολή στην ανάπτυξη και εξύψωση της τεχνικής, στην κατεύθυνση εξυπηρέτησης της Χώρας και του Λαού. Πολλοί από αυτούς τους φορείς το έχουν αποδείξει» σημείωσε ο κ Καλογιαννάκης  υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι:

-«Η εκάστοτε κυβέρνηση και τα κόμματα, οφείλουν να συνομιλούν μαζί τους, και να μην τους αντικαταστούν με διάφορα λόμπι που θέλουν μόνο να προάγουν τα στενά συμφέροντα τους».

Δόμηση ανεξαρτήτως ελάχιστης πρόσοψης

Ζητούμε τα εκτός σχεδίου γήπεδα, που δημιουργήθηκαν πριν την 24 Δεκεμβρίου 2003, ημερομηνία έναρξης ισχύος του Ν.3212/2003 να είναι δομήσιμα ανεξαρτήτως εάν έχουν την ελάχιστη πρόσοψη σε κοινόχρηστη δημόσια οδό που ορίστηκε με το άρθρο 10 παρ. 1 του ν. 3212/2003. Με τον τρόπο αυτό διατηρείται το μέχρι πρότινος καθεστώς των ακινήτων αυτών, βάσει του οποίου εκδόθηκαν και οικοδομικές άδειες, και δεν παραβιάζεται η αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης των διοικουμένων προς την διοίκηση ανέφερε ο  πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος Γ Ρούσκας. Ο ίδιος ζήτησε:

1) Άμεση νομοθετική ρύθμιση για την οικοδόμηση των εκτός σχεδίου αρτίων και οικοδομήσιμων ακινήτων

2) Άμεση θέσπιση και υλοποίηση διαδικασίας καθορισμού κοινοχρήστων οδών

3) Θέσπιση ενιαίων κανόνων εφαρμογής για την εκτός σχεδίου δόμησης στην Ελληνική Επικράτεια.

Η εκτός σχεδίου δόμηση, είναι δόμηση με κανόνες και όχι αυθαίρετη.

«Η εκτός σχεδίου δόμηση, είναι δόμηση με κανόνες και όχι αυθαίρετη. Η απαγόρευση της δόμησης εκτός σχεδίου απαξιώνει την περιουσία του ελληνικού λαού και της ελληνικής οικογένειας και παραβιάζει βάναυσα το ανθρώπινο δικαίωμα της ιδιοκτησίας» τόνισε ο Πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ και της Διεθνούς Ενώσεως Ιδιοκτητών Ακινήτων (UIPI), Δικηγόρος, Στράτος Παραδιάς και σημείωσε ότι:

-«Είναι απογοητευτικό ότι τα πολιτικά κόμματα δεν έκαναν την παραμικρή αναφορά στα προγράμματά τους για το πως θα επιλυθεί. Επιβάλλεται η άμεση εκ του νόμου αναγνώριση ως κοινόχρηστων, τουλάχιστον όλων των ασφαλτοστρωμένων και με όλα τα δίκτυα δρόμων, που ανήκουν στο Δημόσιο και στους Δήμους και όσων γηπέδων έχουν νόμιμη πρόσβαση».

«Το διεθνώς αναγνωρισμένο ανθρώπινο δικαίωμα των πολιτών στην ιδιοκτησία τους παραβιάζεται βάναυσα και προκλητικά στη χώρα μας από κάθε εξουσία, όταν καταργούνται κεκτημένα δικαιώματα νόμιμης δόμησης, ακόμη και νόμιμα εκδοθείσες οικοδομικές άδειες και απαξιώνεται οι περιουσίες των πολιτών σε όλη τη χώρα χωρίς καμία απολύτως αποζημίωση», υπογράμμισε ο κος Παραδιάς.

Αναγκαιότητα για έναν αιώνα

-«Στην Ελλάδα δεν οικοδομούνται μόνο οι πόλεις και οι οικισμοί. Αυτό λέει η λογική  της οικιστικής μας ανάπτυξης από το έτος 1923. Δεν μπορεί το κράτος να απαιτεί από τους πολίτες να βρίσκονται μπροστά από αυτό. Ο λόγος που δικαιολογούσε την αναγκαιότητα της εκτός σχεδίου δόμησης για έναν ολόκληρο αιώνα ήταν να προηγηθεί ο οικιστικός εξορθολογισμός» επισήμανε ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ζακύνθου, Γιάννης Γιατράς.

– «Τυγχάνει έωλη η άποψη ότι η εκτός σχεδίου οικοδόμηση προκαλεί βλάβη στο περιβάλλον γιατί μόνο οι πόλεις χτίζονται ενώ τα χωράφια καλλιεργούνται.  Τουναντίον δημιουργείται τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα, από την κατάργηση της,  διότι αφορά το ζήτημα κυρίως μικρούς κλήρους στους οποίους  οι φτωχές αγροτικές οικογένειες είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους για ην εξασφάλιση του μέλλοντος των παιδιών τους» σημείωσε ο κ Γιατράς.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη Τύπου στο βίντεο:

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας