ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ «Ο πήχης είναι πολύ ψηλά και δεν πετάμε στα σύννεφα», είπε χαρακτηριστικά ο  υφυπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς, αναφέροντας ότι για την... Εκτός σχεδίου: κάτω από τον πήχη του ΥΠΕΝ, η επένδυση μαμούθ της Αστυπάλαιας

Του Αργύρη Δεμερτζή/

«Ο πήχης είναι πολύ ψηλά και δεν πετάμε στα σύννεφα», είπε χαρακτηριστικά ο  υφυπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς, αναφέροντας ότι για την Αστυπάλαια, όπως και για το 80% της επικράτειας,  οι λύσεις και οι περιορισμοί για την εκτός σχεδίου δόμηση θα καθοριστούν  με το νέο πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και ολοκληρώνεται σε περίπου δύο χρόνια. Και ανακοίνωσε στη Βουλή το «πάγωμα» της τουριστικής επένδυσης μαμούθ, σε εκτός σχεδίου έκταση  δύο εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων, στο νησί της Αστυπάλαιας.

-«Κάποια στιγμή οι εκκρεμότητες και οι παρατάσεις τελειώνουν», είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Ταγαράς, δίνοντας το μήνυμα ότι απομακρύνεται η λύση μεταβατικής νομοθετικής ρύθμισης που εξετάζεται στο υπουργείο και την κυβέρνηση για την εκτός σχεδίου δόμηση. Δείτε εδώ και  εδώ πρόσφατες σχετικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ και στο Προεδρικό Μέγαρο.

-«Τώρα είναι η ώρα για όλους μας, κάνουμε ότι δεν έγινε εδώ και 100 χρόνια, βάζουμε τάξη στο χώρο, όχι μόνο στην Αστυπάλαια αλλά στο 80% της επικράτειας», όπως είπε ο υφυπουργός «για να βάλουμε οριστικούς κανόνες με ασφάλεια δικαίου» και «να μην ασχολούμαστε περιστασιακά, μεμονωμένα, με διάφορες τέτοιες περιπτώσεις, που ούτε το περιβάλλον προστατεύουν και βοηθούν, αλλά ούτε από την άλλη πλευρά και την ανάπτυξη, που έχουμε ανάγκη».

Αναστέλλεται η επένδυση μαμούθ στην Αστυπάλαια 

Απαντώντας σε επερώτηση του Γιώργου Νικητιάδη, βουλευτή ΠΑΣΟΚ για το  project μαμούθ, ιδιωτικής επένδυσης για την κατασκευή βιλών, συνολικής επιφάνειας 30.000 τετραγωνικών μέτρων σε εκτός σχεδίου έκταση δύο εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων στο νησί της Αστυπάλαιας, ο υφυπουργός ΠΕΝ, αφού εξήγησε αναλυτικά τις ακολουθούμενες από το νόμο τυπικές διαδικασίες, προκειμένου να τονίσει ότι κατατέθηκε φάκελος,  ο οποίος έλαβε προέγκριση και όχι έγκριση από το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ), είπε ότι: «η έννοια της προέγκρισης, χωροθέτησης από το ΚΕΣΥΠΟΘΑ, δεν δεσμεύει  και δεν ασφαλίζει κανέναν».

Εκτός σχεδίου: δόμηση μαμούθ 30.000 τετραγωνικών σε 2.000 στρέμματα

Και ο κος Ταγαράς ανακοίνωσε στη Βουλή, ότι αναστέλλεται η επένδυση, λέγοντας συγκεκριμένα, ως ο υφυπουργός που έχει την αρμοδιότητα της υπογραφής έγκρισης, ότι:

-«Μέσα από όλες αυτές τις διαδικασίες,  εγώ δεν υπέγραψα την προέγκριση του ειδικού πολεοδομικού σχεδίου (για την τουριστική επένδυση της Αστυπάλαιας) και το παρέπεμψα ξανά για να επαναξιολογηθεί  από τις υπηρεσίες, όταν θα ολοκληρωθεί το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο, του νησιού, που η εκπόνηση του είναι σε εξέλιξη και θα καθορίσει  για όλο το νησί, στα διοικητικά όρια του Δήμου Αστυπάλαιας, τι επιτρέπεται, τι απαγορεύεται παντού και θα βάλει κανόνες και τάξη», υπογραμμίζοντας ακόμη ότι:

-«H απάντησή μου είναι ευθεία. Ήδη έχει επιστραφεί (το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο για την ιδιωτική επένδυση της Αστυπάλαιας), δεν έχει υπογραφεί από την πλευρά μου, προκειμένου  να επαναξιολογηθεί με βάση το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο, που εκπονείται για την Αστυπάλαια,  ώστε όταν ολοκληρωθεί, τότε και δια μέσου αυτού του ΤΠΣ, θα έχουν εκφραστεί όλοι οι τοπικοί φορείς και η κοινωνία ολόκληρη του νησιού και θα έχει τελικά κριθεί από πλευράς ασφάλειας δικαίου, αλλά και τήρησης κανόνων και αρχών, ως προεδρικό διάταγμα από το Συμβούλιο της Επικρατείας».

Οι εξελίξεις στον πολεοδομικό και χωρικό σχεδιασμό για το σύνολο της χώρας

Με αφορμή την τουριστική επένδυση της Αστυπάλαιας, που η προέγκριση της από το ΚΕΣΥΠΟΘΑ ξεσήκωσε αντιδράσεις και η ανακοίνωση από τον αρμόδιο υφυπουργό ΠΕΝ της αναστολής της έγκρισης της προκάλεσε ικανοποίηση στον Δήμο και τους κατοίκους του νησιού, ο Νίκος Ταγαράς παρουσίασε στη Βουλή τις εξελίξεις στον πολεοδομικό και χωρικό σχεδιασμό για το σύνολο της χώρας, δίνοντας το μήνυμα ότι μέσω του νέου σχεδιασμού θα αντιμετωπιστεί οριστικά το θέμα της εκτός σχεδίου δόμησης, το οποίο όπως είναι  γνωστό βρίσκεται στο αέρα εδώ και ενάμιση χρόνο, μετά από ακυρωτικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

  -«Ο νέος πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός  εξελίσσεται με μελέτες που έχουν ανατεθεί, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 700 εκατ. ευρώ,  σε 829 από τις 1035 δημοτικές ενότητες της χώρας», είπε ο κος Ταγαράς τονίζοντας ότι:

– «Tα χρήματα που δαπανώνται για να μπει τάξη στο χώρο, θα έχουν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα ανάπτυξης», εξηγώντας ότι «αφενός μεν θα εγκρίνονται γρήγορα και με συγκεκριμένους κανόνες οι επενδύσεις αφετέρου δε, θα καλυφθεί το διαχρονικό έλλειμμα σχεδιασμού και κανόνων, που έχει ως αποτέλεσμα να χάνονται λόγω ανασφάλειας δικαίου επενδύσεις, εκεί που θα θέλαμε και θα μπορούσαν να γίνουν».

Οι τρείς προϋποθέσεις για οικοδομική άδεια σε εκτός σχεδίου περιοχή

Στο μεταξύ, όπως είπε ο κος Ταγαράς για να μπορέσει κάποιος να βγάλει οικοδομική άδεια σε εκτός σχεδίου περιοχή, θα πρέπει να καλύπτει «τουλάχιστον και κατ΄ ελάχιστον» τρείς βασικές προϋποθέσεις, «οι οποίες να ισχύουν ταυτόχρονα» και όπως είπε αυτές είναι:

-«Πρώτον  να επιτρέπεται η χρήση στην συγκεκριμένη περιοχή, δεύτερον να έχει όρους δόμησης, δηλαδή πόσο μπορεί να χτίσει και τρίτον να έχει το οικόπεδο του πρόσωπο σε κοινόχρηστο δρόμο, για να έχει οικοδομησιμότητα», προσθέτοντας ότι ακολουθεί σειρά διαδικασιών και εγκρίσεων αλλά «αν δε συντρέχουν αυτές οι προϋποθέσεις δεν μπορεί να εκδοθεί η οικοδομική άδεια».

Αυτές οι απαιτήσεις, που θα κρίνουν σε κάθε περίπτωση εάν ένα ακίνητο σε εκτός σχεδίου περιοχή μπορεί να χτίσει ή όχι, θα καθοριστούν μέσω των νέων Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων σε όλη τη χώρα. Σχετικά, όπως  είπε ο υφυπουργός: «οι κανόνες που μπαίνουν θα είναι ακριβείς και συγκεκριμένοι, για να μη χρειάζεται μετάφραση και ερμηνεία κατά περίπτωση από Υπηρεσία Δόμησης σε Υπηρεσία Δόμησης, όπως συμβαίνει και συνεχίζεται  μέχρι τώρα».

Προχωρούν οι μελέτες αναγνώρισης οδών

Επιπροσθέτως για το κρίσιμο ζήτημα, που απαιτεί η νομολογία του ΣτΕ, τα εκτός σχεδίου γήπεδα να έχουν πρόσωπο σε πολεοδομικά αναγνωρισμένη οδό, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος ανακοίνωσε στη Βουλή ότι οι λύσεις και οι νέοι κανόνες προέρχονται από τις μελέτες αναγνώρισης οδών, οι οποίες επίσης εντάσσονται στον νέο πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό που υλοποιεί το υπουργείο, με συνολικό προϋπολογισμό για τις συγκεκριμένες μελέτες, ύψους 196 εκατομμυρίων ευρώ.

Έχει ανατεθεί και βρίσκεται σε εξέλιξη η μελέτη αναγνώρισης οδών για τα νησιά. «Έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός και ήδη εξελίσσεται η μελέτη, για να δούμε στο τέλος και με ασφάλεια δικαίου ποιοι από τους υπάρχοντες δρόμους θα χαρακτηριστούν κατά την απαίτηση του ΣτΕ πολεοδομικά κοινόχρηστοι, καλύπτοντας  την απαίτηση προσώπου στους κοινόχρηστους δρόμους, στα γήπεδα εκτός σχεδίου» είπε ο κος Ταγαράς

Ανακοίνωσε επίσης ότι ακολουθεί η προκήρυξη και η ανάθεση των μελετών αναγνώρισης οδών για την Κρήτη, την Εύβοια και την ηπειρωτική Ελλάδα,  «για να  καλύψουμε όλη την επικράτεια για πρώτη φορά».

Κλειστό το παράθυρο κατατμήσεων και παρεκκλίσεων δόμησης

Παράλληλα ο υφυπουργός ΠΕΝ, απαντώντας σε σχετική παρατήρηση του επερωτώντος βουλευτή κου Νικητιάδη, έκλεισε το παράθυρο των κατατμήσεων και παρεκκλίσεων δόμησης από ειδικά προεδρικά διατάγματα, που καθορίσουν περιορισμούς ιδίως για τα νησιά.

Συγκεκριμένα έγινε αναφορά  στο ΠΔ  402Δ/2002, το οποίο καθορίζει την Αστυπάλαια και τα υπόλοιπα νησιά, ως ιδιαίτερης προστασίας και επιτρέπει υπό προϋποθέσεις, μέγιστη δόμηση για τουριστικές εγκαταστάσεις μέχρι 1500 τετραγωνικά.

-«Αναφερθήκατε σε κατατμήσεις, για να μπορούν να πολλαπλασιάσουν το ελάχιστο ανά γήπεδο που επιτρέπεται.  Γιατί σήμερα  επιτρέπεται ανά γήπεδο μέχρι 1500 τετραγωνικά. Όταν η έκταση είναι μεγάλη και συντρέχουν πολεοδομικά οι προϋποθέσεις δίνεται δυνατότητα κατάτμησης. Αντιλαμβάνομαι απόλυτα τι είπατε και τι κατ΄ επέκταση υπονοείτε», απάντησε ο κος Τάγαρας, και ότι: «δεν  μπορεί να  κατασκευαστεί κάτι παραπάνω, εκτός και αν αλλάξει το προεδρικό διάταγμα», με τις διαδικασίες μελετών, εγκρίσεων, διανούλευσης και ελέχγου από το ΣτΕ που απαιτούνται.

Με βάση την φέρουσα ικανότητα οι νέοι κανόνες

-«Όλα αυτά όμως θα κριθούν και πρέπει να κριθούν και να αξιολογηθούν στη φάση του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού, που εξελίσσεται», είπε ο ίδιος, αποκλείοντας παράκαμψη του σχεδιασμού.

Μίλησε επίσης για τους νέους κανόνες που θέτει το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο για τον Τουρισμό, το οποίο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και δόθηκε δεκαήμερη παράταση για την ολοκλήρωση της.

Λύσεις με ΠΔ και έλεχγο από το ΣτΕ

– «Ο κάθε ένας μπορεί να έχει στη σκέψη του να φτιάξει κάτι και έχουμε ανάγκη από επενδύσεις ως χώρα. Όμως, ότι γίνεται πρέπει να αξιολογείται, να προσθέτει αξία και να μη δημιουργεί προβλήματα και στο περιβάλλον και στην προστασία του ιδιαίτερα σε τέτοιες περιοχές» είπε ο υφυπουργός, αναφέροντας ότι:

Στο πλαίσιο του νέου πολεοδομικού σχεδιασμού τίθενται κανόνες με βάση την φέρουσα ικανότητα της κάθε περιοχής, ακολουθούν η σύνταξη Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), διαδικασίες διαβούλευσης με τους ενδιαφερόμενους φορείς, νέες εγκρίσεις και στο τέλος  έλεγχος νομιμότητας από το ΣτΕ αφού τα νέα ΤΠΣ και ΕΠΣ θα εγκριθούν με τη μορφή Προεδρικού Διατάγματος.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας