ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρεται ότι μπαίνουν μαζί στην τελική ευθεία οι νομοθετικές ρυθμίσεις παράτασης της προθεσμίας που λήγει... Εκτός σχεδίου: «πακέτο» οι νομοθετικές ρυθμίσεις για μικρά και μεγάλα οικόπεδα

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρεται ότι μπαίνουν μαζί στην τελική ευθεία οι νομοθετικές ρυθμίσεις παράτασης της προθεσμίας που λήγει τέλος  Σεπτέμβριου για κατά παρέκκλιση δόμηση σε γήπεδα κάτω των τεσσάρων στρεμμάτων και μεταβατικής νομοθετικής λύσης δόμησης σε γήπεδα άνω των τεσσάρων στρεμμάτων, χωρίς πρόσωπο σε πολεοδομικά αναγνωρισμένη οδό.

Η ενημέρωση που δίνει ο αρμόδιος υφυπουργός ΠΕΝ Νίκος Ταγαράς προς βουλευτές, όπως και προς τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες Δόμησης, που τον «πολιορκούν» με σχετικά ερωτήματα αναφέρει ότι:

-«θα δοθεί παράταση 3 έως 6 μηνών της προθεσμίας που λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου 2023 για την διεκπεραίωση των αιτήσεων και την  κατοχύρωση δικαιώματος δόμησης στα κατά παρέκκλιση άρτια ακίνητα εκτός σχεδίου κάτω των τεσσάρων στρεμμάτων», και ταυτοχρόνως ότι,

«Tο υπουργείο Περιβάλλοντος προωθεί μεταβατική νομοθετική λύση για τη δόμηση σε γήπεδα άνω των τεσσάρων στρεμμάτων, χωρίς πρόσωπο σε πολεοδομικά αναγνωρισμένη οδό».

«Μαζί θα προχωρήσουν οι δύο νομοθετικές ρυθμίσεις»

Με βάση την ενημέρωση που έλαβε σε επικοινωνία που είχε με τον υφυπουργός ΠΕΝ Νίκο Ταγαρά, ο βουλευτής Καβάλας- Θάσου της ΝΔ Γιάννης Πασχαλίδης προχώρησε σε δημόσια ανακοίνωση του, με τίτλο: «παράταση για τα εκτός σχεδίου «μικρά οικόπεδα», συζητείται λύση για τα μεγάλα οικόπεδα». Υπενθυμίζεται ότι το ρεπορτάζ του ecopress έγραψε: «Κλείδωσε» η παράταση για μικρά ανοιχτή η λύση για μεγάλα οικόπεδα».

Ο κος Πασχαλίδης απαντώντας σε διευκρινιστικές ερωτήσεις προς το ecopress ανέφερε ότι σύμφωνα με την πληροφόρηση που έλαβε από το ΥΠΕΝ «οι λύσεις για τα μικρά και μεγάλα οικόπεδα θα προχωρήσουν μαζί», προσδιόρισε ότι «οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις θα κατατεθούν περίπου μετά από ένα μήνα για ψήφιση στη Βουλή» και  σημείωσε ότι  «υπάρχει θετικό κλίμα έγκρισης και των δύο ρυθμίσεων», καθώς επίσης ότι «δεν υπάρχουν εμπόδια» για να νομοθετηθούν.

Έρχεται ερανιστικό νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ

Σημειώνεται ότι  το ερανιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που παρουσιάστηκε την Παρασκευή 1η Σεπτεμβρίου 2023 στο υπουργικό συμβούλιο,  μεταξύ πολλών άλλων περιλαμβάνει ρυθμίσεις «διασφάλισης του πολεοδομικού κεκτημένου» και «παρατάσεις προθεσμιών πολεοδομικών και χωροταξικών διατάξεων, που κωλύουν την υλοποίηση εκκρεμών κατασκευών»,σύμφωνα με την επίσημη κυβερνητική ανακοίνωση.

Αναμένεται η ανάρτηση του νομοσχεδίου τις επόμενες ημέρες στη διαβούλευση και είναι προς απάντηση το ερώτημα εάν οι νομοθετικές ρυθμίσεις, τόσο για τα μικρά όσο και μεγάλα εκτός σχεδίου γήπεδα,  που έχει ανακοινώσει το ΥΠΕΝ ότι θα νομοθετήσει, θα περιληφθούν στο αρχικό σώμα των διατάξεων του νομοσχεδίου ή θα ακολουθηθεί η πρακτική της θεσμοθέτησης τους με τροπολογίες προσθήκες, κατά τη ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.

Με το νέο ερανιστικό, πολεοδομικό, χωροταξικό, ενεργειακό νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, που παρουσιάστηκε στο υπουργικό Συμβούλιο έρχονται στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων μεταβατική νομοθετική ρύθμιση για γήπεδα  άνω των τεσσάρων στρεμμάτων και παράταση για οικοδομικές άδειες σε μικρά οικόπεδα στην εκτός σχεδίου δόμηση,  πολεοδομικές λύσεις για αυθαίρετα και οικισμούς μέσω Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων των Δήμων και επαναφορά της τακτοποίησης για αυθαίρετα κατηγορίας 5, όπως έγραψε το ecopress

Η επίσημη ανακοίνωση του βουλευτή της ΝΔ

Ο βουλευτής Καβάλας- Θάσου της ΝΔ Γιάννης Πασχαλίδης στην ανακοίνωση του με τίτλο «παράταση για τα εκτός σχεδίου «μικρά οικόπεδα», συζητείται λύση για τα μεγάλα οικόπεδα» αναφέρει αναλυτικά τα ακόλουθα:

-«Θα ήθελε να ενημερώσω ότι πρόκειται να δοθεί παράταση της προθεσμίας που λήγει το Σεπτέμβριο για κατά παρέκκλιση δόμηση σε γήπεδα κάτω των τεσσάρων στρεμμάτων. Ο χρόνος παράτασης θα κυμαίνεται αρχικά από 3 έως 6 μήνες.

Ειδικότερα, μετά από σχετική τηλεφωνική επικοινωνία, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ.Νίκος Ταγαράς με ενημέρωσε ότι επίκειται νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα προβλέπεται η παράταση της προθεσμίας που λήγει στο τέλος του Σεπτεμβρίου 2023 για την έκδοση οικοδομικής άδειας ή προέγκριση οικοδομικής άδειας για τους ιδιοκτήτες εκτός σχεδίου γηπέδου, που έκαναν χρήση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης του ΥΠΕΝ και έχουν υποβάλει σχετικές αιτήσεις έως τις 9 Δεκεμβρίου 2022.

Επίσης, ο Υφυπουργός ανέφερε ότι βρίσκεται υπό συζήτηση το ζήτημα της δόμησης σε γήπεδα άνω των τεσσάρων στρεμμάτων χωρίς πρόσωπο σε πολεοδομικά αναγνωρισμένη οδό, με προτεινόμενη μεταβατική λύση τη σύνδεση της «ηλικίας» του οικοπέδου με το δικαίωμα δόμησης.

Ευχαριστώ θερμά τον Υφυπουργό για τη λύση που δίνει στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες συμπολιτών μας.

Είχα θίξει από την αρχή το ζήτημα και όπως πάντα το κυβερνητικό επιτελείο προβαίνει σε επίλυση και αυτού του προβλήματος με τις κατάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας