ecopress
Απαντήσεις στα θέματα που έχουν αναδειχθεί και απασχολούν μηχανικούς, νομικούς, χιλιάδες ιδιοκτήτες και επενδυτές αναφορικά με την εκτός σχεδίου δόμηση μετά την απόφαση του... Εκτός σχεδίου: οι συνέπειες για  νέες & τα ρίσκα για παλαιές οικοδομικές άδειες

Απαντήσεις στα θέματα που έχουν αναδειχθεί και απασχολούν μηχανικούς, νομικούς, χιλιάδες ιδιοκτήτες και επενδυτές αναφορικά με την εκτός σχεδίου δόμηση μετά την απόφαση του ΣτΕ. Οι επιπτώσεις για νέες οικοδομικές άδειες. Το ρίσκο για οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί. Τι πρέπει να κάνουν οι Πολεοδομίες. Και τι πρέπει να κάνει η πολιτεία.

«Η εκτός σχεδίου γη,  μετά από τις πρόσφατες εξελίξεις και ειδικά μια πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) βρίσκεται στην κυριολεξία σε κατάσταση απαξίωσης», τονίζει ο Μάνος Κρανίδης Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, Γραμματέας Ενημέρωσης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).

Από τα Χανιά της Κρήτης, όπου το θέμα της εκτός σχεδίου δόμησης μετά την απόφαση του ΣτΕ απασχολεί έντονα χιλιάδες ιδιοκτήτες, όπως και σε ολόκληρη τη χώρα και μπαίνει στην ατζέντα των εκλογών,  κορυφαία πολιτικά στελέχη της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ δίνουν τις δικές τους εξηγήσεις γιατί οδεύουμε προς τις κάλπες χωρίς νομοθετική ρύθμιση επίλυσης του και λένε τι θα γίνει μετά τις εκλογές. Δείτε εδώ στο ecopress

«Σε κίνδυνο απαξίωσης τα εκτός σχεδίου οικόπεδα

Σε άρθρο του, με τίτλο «σε κίνδυνο απαξίωσης τα εκτός σχεδίου οικόπεδα» στη “Real News”, ο εκπρόσωπος της ΠΟΜΙΔΑ αναφέρει ότι: «Πιο συγκεκριμένα, το ΣτΕ, εξετάζοντας υπόθεση μετά από καταγγελία για τη δόμηση οικοπέδου σε εκτός σχεδίου περιοχή στην Πάτμο, αποφάσισε ότι δεν αρκεί η ελάχιστη επιφάνεια ανά περιοχή (π.χ. 4 στρέμματα), αλλά απαιτείται και η ύπαρξη προσώπου σε επίσημα χαρακτηρισμένο κοινόχρηστο δρόμο για τη δόμηση ενός ακινήτου και για τα ακίνητα που έχουν δημιουργηθεί μετά του Π.Δ. 24/1985».

Ο ίδιος σημειώνει ότι η απόφαση του ΣτΕ για οικοδομική άδεια στην Πάτμο ότι είναι:«Μια απόφαση που στον πυρήνα της έθεσε ως απαραίτητη προϋπόθεση οικοδομησιμότητας για ακίνητα σε εκτός σχεδίου δόμηση και την ύπαρξη προσώπου σε επίσημα αναγνωρισμένο κοινόχρηστο δρόμο συγκεκριμένου μήκους, π.χ. 25 μέτρων. Όμως, σήμερα υπάρχει ένα μικρό ποσοστό δρόμων επίσημα αναγνωρισμένων στις περιοχές εκτός σχεδίου στην Ελλάδα. Άρα, η πλειονότητα της εκτός σχεδίου γης, έστω και με την απαραίτητη επιφάνεια, είναι μη οικοδομήσιμη, άρα και απαξιωμένης αξίας προφανώς».

ΥΔΟΜ, νέες και υφιστάμενες οικοδομικές άδειες

Σχετικά με τις επιπτώσεις της απόφασης σε νέες οικοδομικές άδειες, σε υφιστάμενες οικοδομικές άδειες, τι πρέπει να κάνουν οι Υπηρεσίες Δόμησης ο εκπρόσωπος της ΠΟΜΙΔΑ σημειώνει ότι από την απόφαση του ΣτΕ «δημιουργήθηκε νομολογιακό προηγούμενο» και συγκεκριμένα σημειώνει ότι:

-«Η απόφαση δεν έχει αναδρομική ισχύ. Δεν ανακαλούνται οι οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί από τα πολεοδομικά γραφεία, θεωρητικά, όμως, οι ιδιοκτήτες ακινήτων, μετά από συγκεκριμένη προσφυγή στο ΣτΕ π.χ. λόγω αντιδικίας, έχουν το ρίσκο να τους ακυρωθεί η οικοδομική άδεια. Επίσης, δημιουργήθηκε νομολογιακό προηγούμενο, που λογικά δεν μπορεί να μην το σεβαστεί η διοίκηση και ειδικά οι πολεοδομίες, ώστε να εκδίδουν οικοδομικές άδειες γι’ αυτές.

Η απόφαση του ΣτΕ έχει άμεσες συνέπειες:

-Περιορίζονται δραματικά οι αγοραπωλησίες ακινήτων στις εκτός σχεδίου περιοχές όλης της χώρας, που βασίζονταν στην παραδοχή ότι αυτά είχαν δικαίωμα έκδοσης νόμιμης οικοδομικής άδειας που ανατράπηκε από την απόφαση του ΣτΕ.

– Δεν εκδίδονται από τις Υπηρεσίες Δόμησης άδειες δόμησης σε ακίνητα εκτός σχεδίου πόλης και οικισμών, τα οποία δημιουργήθηκαν μετά της ισχύος του Π.Δ. 24/1985.

– Παγώνουν πολλές επενδύσεις που έχουν ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο, οι οποίες προβλέπουν την έκδοση οικοδομικών αδειών σε ακίνητα εκτός σχεδίου».

Κατεπείγουσα νομοθετική πρωτοβουλία

-«Το θέμα του χαρακτηρισμού των κοινόχρηστων οδών είναι εξαιρετικά επείγον, καθώς σήμερα αυτές είναι λίγες ως ποσοστό στις εκτός σχεδίου περιοχές και αποτελούν διαχρονική παράλειψη των κυβερνήσεων από το 2003!» τονίζει ο κος Κρανίδης και σημειώνει ότι:

-«Συνεπώς άμεσα, με χαρακτήρα κατεπείγοντος, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η πολιτεία οφείλουν να πάρουν μια νομοθετική πρωτοβουλία που να σέβεται τη νομολογία του ΣτΕ και να λύνει οριστικά το πρόβλημα.

Η ασφάλεια πολεοδομικού δικαίου είναι απόλυτη προϋπόθεση για να σωθεί η αξία των εκτός σχεδίου ακινήτων και για την κοινωνική προστασία των ιδιοκτητών. Χωρίς καμία δικαιολογία, η μελέτη και η νομοθεσία αναγνώρισης των οδών εκτός σχεδίου είναι οι πρώτες επιβεβλημένες κινήσεις του ΥΠΕN για το 2023».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας