ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Οι αλλαγές για την εκτός σχεδίου δόμηση και την ακίνητη περιουσία κυριάρχησαν στη συζήτηση υψηλών τόνων στην Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου... Εκτός σχεδίου δόμηση: βγήκαν «μαχαίρια» στη Βουλή-τι λένε ΥΠΕΝ, κόμματα  

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Οι αλλαγές για την εκτός σχεδίου δόμηση και την ακίνητη περιουσία κυριάρχησαν στη συζήτηση υψηλών τόνων στην Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, όπου άρχισε την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020 και συνεχίζεται τις επόμενες ημέρες η επεξεργασία του πολεοδομικού χωροταξικού νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ.

Ως μια μεταρρύθμιση υπέρ του περιβάλλοντος, της ιδιοκτησίας και της ανάπτυξης περιέγραψε ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης το νομοσχέδιο για τον “Εκσυγχρονισμό της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας”. Τόνισε δε πως «είναι πατριωτικό μας καθήκον να βάλουμε φρένο στο χάος και στο οικιστικό και οικοδομικό μπάχαλο».

 «Να σταματήσει η διασπορά fake news»

Αναφερόμενος στην εκτός σχεδίου δόμηση, ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε πως πρέπει να σταματήσει η διασπορά fake news γύρω από αυτό το θέμα. «Όταν δει κανείς τα πραγματικά δεδομένα, θα δει ότι η παρέμβασή μας στα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια και στην εκτός σχεδίου δόμηση είναι παρέμβαση κοινής λογικής, που δεν αιφνιδιάζει μεν τους ιδιοκτήτες, αλλά ταυτόχρονα λαμβάνει υπόψη την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος και της ιδιοκτησίας». Ειδικά για τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια ανέφερε πως είναι ένα σημαντικό εργαλείο και αποτελεί «βασική μεταρρύθμιση στον τομέα της χωροταξίας». Ο ΥΠΕΝ εξαπέλυσε κατά μέτωπο επίθεση στην αντιπολίτευση λέγοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κυβέρνηση του τίποτα σε χωροταξία και πολεοδομία» αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι  «είπατε ότι προχωρήσατε με τη ΕΤΕπ για τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, μόνον που ο κ. Οικονόμου από την ΕΤΕπ έμαθε ότι δεν υπήρχε καμία προεργασία».

«Διαρκείς παρατάσεις οικοδομικών αδειών»

Ο τομεάρχης ΠΕΝ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος είπε για το νομοσχέδιο ότι είναι «η χαρά του «Φαρ Ουέστ», όποιος προλάβει να επωφεληθεί, οι τράπεζες, το Ελληνικό και η κτηματομεσιτική αγορά να «παίζει» με τους μικρούς ιδιοκτήτες. Με τις ρυθμίσεις σας θίγονται τελικά και οι πολίτες και οι μηχανικοί και οι Δήμοι  και η κοινωνία στο σύνολό της». Ο ίδιος υποστήριξε ότι «το «παραμύθι» των αδειών δόμησης στις περιοχές παρεκκλίσεων για δύο συν τέσσερα χρόνια θα λειτουργήσει ως εκβιασμός και θα μετατραπεί σε ένα εργαλείο «Μαυρογυαλούρου», με διαρκείς παρατάσεις».

Ο κ Φάμμελος απαντώντας στη συνέχεια στο επιχείρημα της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ ότι δεν βρήκε χρηματοδότηση για τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια, ή αλλιώς Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, όπως τα έχει ονομάσει η ΝΔ είπε: «Ενώ ο νυν Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δημήτριος Οικονόμου, είχε αναλάβει ως μελετητής τότε, το 2018, μετά από διαγωνισμό του Πράσινου Ταμείου, να εκπονήσει τις προτεραιότητες του σχεδιασμού με βάση τις υφιστάμενες προδιαγραφές και το Προεδρικό Διάταγμα του 2018 και με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τώρα μάς λέει ότι η χρηματοδότηση αυτή δεν υπήρχε;»

«Μεγάλες αυθαιρεσίες σε μικρά οικόπεδα»

Στην αναγκαιότητα της κατάργησης των παρεκκλίσεων στην εκτός σχεδίου δόμηση και της επιτάχυνσης του πολεοδομικού σχεδιασμού της χώρας, καθώς και στον τρόπο με τον οποίο επιτυγχάνονται με το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας, αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Δημήτρης Οικονόμου, κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

-«Οι παρεκκλίσεις αρτιότητας και η αυθαίρετη δόμηση είναι οι δύο όψεις του ιδίου νομίσματος» υπογράμμισε ο κ Οικονόμου, εξηγώντας ότι, όπως προκύπτει από μελέτες σε ποσοστό 80% των αδειών που έχουν βγει για μικρά οικόπεδα σε εκτός σχεδίου περιοχές εντοπίζονται μεγάλες αυθαιρεσίες. «Καταλαβαίνω από κάποιον απολογητή των αυθαιρέτων να είναι υπέρ της διατήρησης των παρεκκλίσεων, αλλά όχι από εκείνους που ζητούν να σταματήσουμε τις αυθαιρεσίες και να βάλουμε τάξη» είπε, απαντώντας σε μερίδα της αντιπολίτευσης.

Τοποθετήσεις κομμάτων

ΚΙΝΑΛ: Το νομοσχέδιο έχει δομικές αλλαγές σε σχέση με αυτό που δόθηκε στη διαβούλευση είπε ο αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Γ. Αρβανιτίδης. Τόνισε ότι υπάρχουν σκόπιμες και αντιφατικές ασάφειες για να επιφέρουν ανασφάλεια δικαίου και στην ουσία να καταργηθεί από σήμερα de facto η εκτός σχεδίου δόμηση, που αφορά χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες. Σημείωσε ότι παρά τα θετικά του, έχει ένα “πράσινο περιτύλιγμα” με επιλογές υπέρ των λίγων, ενώ επιφυλάχθηκε για τη στάση του κόμματός του σε επόμενες συνεδριάσεις.

KKE: Κεντρικό ζήτημα για εμάς είναι εάν ο χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός γίνεται για το κεφάλαιο ή για τις λαϊκές ανάγκες είπε η αγορήτρια του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου. Έκανε λόγο για συνέχιση της πολιτικής συγκεντροποίησης της γης σε λιγότερα χέρια, και τόνισε ότι το νομοσχέδιο είναι “κομμένο και ραμμένο” σε βάρος δασών και θαλασσών.

Ελληνική Λύση: Η κυβέρνηση πατά στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και αντί νομοσχεδίων, καταθέτει μνημόνια “όπως τα στέλνει η τρόικα”, είπε ο αγορητής της Ελληνικής Λύσης Β. Βιλιάρδος. Κάλεσε επίσης τον υπουργό να αφαιρέσει τα άρθρα για την “εκτός σχεδίου” δόμηση διότι είναι “φωτογραφικά” υπέρ μεγάλων ομίλων και απαξιώνουν την περιουσία των πολιτών.

ΜέΡΑ25: Από την πλευρά του ΜέΡΑ25, ο Κρίτων Αρσένης είπε ότι το νομοσχέδιο αυξάνει τους συντελεστές δόμησης στα τουριστικά χωριά κατά 25%, επιτρέπει στα ξενοδοχεία να χτίζουν στα 4 στρέμματα (από 8) και στα μεικτά καταλύματα στα 50 στρέμματα (από 250). Όσο για την απαγόρευση δόμησης στα εκτός σχεδίου οικόπεδα κάτω των 4 στρεμμάτων, είπε ότι η 6ετής παράταση οδηγεί τους ιδιοκτήτες να χτίσουν τώρα.

Ειδικότερα κατά τις ομιλίες τους στη Βουλή:

Κωστής Χατζηδάκης

Ο υπουργός ΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης αναφερόμενος στην εκτός σχεδίου δόμηση  ζήτησε να σταματήσουν τα fake news και είπε ότι:

«Για τα οικόπεδα κάτω των τεσσάρων στρεμμάτων, δίνουμε μια μεταβατική περίοδο δύο ετών στην τελική εκδοχή του νομοσχεδίου, στην οποία δεν προσμετρώνται οι τυχόν καθυστερήσεις που θα προκύψουν από τα Δασαρχεία και τις Αρχαιολογικές Υπηρεσίες (άρα μπορεί να έχει κανείς στη διάθεσή του και παραπάνω χρόνο). Συν τέσσερα χρόνια ακόμα που διαρκεί η οικοδομική άδεια. Άρα έχει τουλάχιστον έξι χρόνια κάποιος που βιάζεται να χτίσει, αν είναι ιδιοκτήτης οικοπέδου κάτω των 4 στρεμμάτων σε περιοχή εκτός σχεδίου δόμησης. Αν πάλι δεν βιάζεται, μπορεί να υπαχθεί στη διαδικασία  που αφορά αυτή τη στιγμή στο 20% της χώρας που έχει Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια. Σε αυτές τις περιοχές δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Η Πάρος, η Σίφνος, η Σέριφος για παράδειγμα έχουν Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια και εκεί η οικιστική ανάπτυξη γίνεται με τάξη και κανόνες. Τους  τρεις δήμους του Λασιθίου που έχουν ΣΧΟΑΑΠ (Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης)  που είναι μια συγγενής διαδικασία. Δεν έχει υπάρξει κανένα πρόβλημα στο Λασίθι! Πώς θα έχει η υπόλοιπη Κρήτη;

Επομένως καλό είναι να σταματήσει η διασπορά fake news και να μιλήσουμε με πραγματικά δεδομένα. Όταν δει κανείς τα πραγματικά δεδομένα θα δει ότι η παρέμβασή μας στα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια και στην εκτός σχεδίου δόμηση είναι παρέμβαση κοινής λογικής που δεν αιφνιδιάζει μεν τους ιδιοκτήτες, αλλά ταυτόχρονα λαμβάνει υπόψη την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος και της ιδιοκτησίας».

Μεγάλη μεταρρύθμιση τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια

«Βασικό μας εργαλείο σε αυτή την προσπάθεια είναι η εκπόνηση Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων. Η βασική μεταρρύθμιση στον τομέα της χωροταξίας -όχι μόνο στο νομοσχέδιο, αλλά για ολόκληρη την τετραετία- είναι τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια που θα εκπονηθούν γρήγορα και μαζικά, γι’ αυτό και τα εντάξαμε στο Ταμείο Ανάκαμψης που έχει τριετή ορίζοντα.

Η εκπόνηση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων θα ξεκινήσει από τις περιοχές όπου υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για οικιστική ανάπτυξη, δηλαδή από τις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, τα Ιόνια Νησιά και τις τουριστικές περιοχές. Γι’ αυτό το λόγο είμαι βέβαιος ότι επειδή η προσπάθεια θα είναι εντατική, δεν θα υπάρξει κανένα κενό μεταξύ της μεταβατικής περιόδου που δίνουμε για τα κάτω τεσσάρων στρεμμάτων (οικόπεδα εκτός σχεδίου δόμησης) και της εκπόνησης και εφαρμογής των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων».

Παρουσίζοντας τις ρυθμίσεις του νομοσχέδιου ο Κωστής Χατζηδάκης είπε ότι «κάνουμε, λοιπόν, συγκεκριμένες και βαθιές τομές οι οποίες ωθούν τα πράγματα προς τα μπρος.

Πρώτον, απλοποιούμε το καθεστώς των χρήσεων γης, για να το κάνουμε πιο φιλικό στις επενδύσεις

Δεύτερον, δίνουμε κίνητρα στην οργανωμένη επιχειρηματική δραστηριότητα, για να προστατεύσουμε την ελληνική φύση από την ανεξέλεγκτη χωροθέτηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Τρίτον, ενεργοποιούμε τη Μεταφορά Συντελεστή Δόμησης, ένα πρόβλημα το οποίο ταλανίζει το δημόσιο βίο από το 1978. Ρυθμίζουμε το θέμα σύμφωνα με τη νομολογία του ΣτΕ. Η ρύθμιση επομένως είναι σε στέρεες βάσεις και στη ρύθμιση αυτή προβλέπεται και ίδρυση της λεγόμενης Ψηφιακής Τράπεζας, που είναι μια πρόταση του ΤΕΕ και η οποία θα διευκολύνει έτσι ώστε να υπάρξουν οι αναγκαίες συναλλαγές μεταξύ των πλευρών που αφορά αυτή η ρύθμιση.

Τέταρτον, εκσυγχρονίζουμε το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό και επιταχύνουμε επιταχύνουμε την έκδοση οικοδομικών αδειών κάνοντας τις σχετικές διαδικασίες πιο φιλικές για τους μηχανικούς και τους πολίτες.

Πέμπτον εξορθολογίζουμε το σύστημα ρυμοτομικών απαλλοτριώσεων, με στόχο την προστασία των πολιτών που παραμένει σήμερα όμηρος της γραφειοκρατίας.

Έκτον, δίνουμε μεγαλύτερο συντελεστή δόμησης στα φιλικά προς το περιβάλλον κτίρια. Μα είναι μια ξεκάθαρα περιβαλλοντική ρύθμιση! Πρέπει να δώσουμε παραπάνω κίνητρα στα φιλικά προς το περιβάλλον κτίρια, στα κτίρια που πετυχαίνουν ενεργειακή εξοικονόμηση διαπιστωμένα, στα βιοκλιματικά κτίρια.

Έβδομον, προχωρούμε σε μια σειρά από καινοτόμα εργαλεία όπως είναι η απόσυρση και απαλλοτρίωση ορόφων. Oπως κάναμε στην Ακρόπολη με το ξενοδοχείο το οποίο εμπόδιζε τη θέα. Φυσικά θα γίνεται με όλες τις αναγκαίες διαδικασίες και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Αλλά προχωρούμε και στην απόσυρση κτιρίων, ένα νέο πολεοδομικό εργαλείο το οποίο θα προχωρεί με περιβαλλοντικά και κλιματικά κριτήρια σε περιοχές οι οποίες είναι επιβαρυμένες στο επίπεδο του περιβάλλοντος και του κλίματος Για πόλεις πιο “φιλικές” στους κατοίκους τους.

Όγδοον, προωθούμε  διατάξεις που αφορούν την προσβασιμότητα των ανθρώπων με αναπηρία. Είναι κάτι το οποίο είμαι βέβαιος το χαιρετίζει το αναπηρικό κίνημα και οι συνάνθρωποί μας με αναπηρία, διότι περνάμε ρυθμίσεις στον Οικοδομικό Κανονισμό σε σχέση με χώρους για την εξασφάλιση κατάλληλων ασανσέρ, σε σχέση με τις σκάλες, σε σχέση με μια σειρά παρεμβάσεις που θα διευκολύνουν την προσβασιμότητα των αναπήρων».

Σωκράτης Φάμελλος

-«Δεν κάνετε καμία ρύθμιση της εκτός σχεδίου δόμησης αφού οποιαδήποτε λύση προϋποθέτει την ολοκλήρωση του χωρικού σχεδιασμού που είχε ξεκινήσει και είχε διασφαλίσει χρηματοδότηση η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Κάνετε μόνο παιχνίδια με την κτηματαγορά εις βάρος των συμφερόντων όλων των μικρών, των πολύ μικρών και μεσαίων ιδιοκτητών, όπως και δε στηρίζετε την προστασία του περιβάλλοντος όταν από τη θαλάσσια χωροταξία αφαιρείτε τον παράκτιο χώρο, όταν δίνετε ύψος με παρεκκλίσεις, όταν αυξάνετε το συντελεστή δόμησης στις τουριστικές μονάδες. Κάνετε χατίρι στις τράπεζες που μπορούν να τακτοποιήσουν αυθαίρετα κατηγορίας 5, να αυξήσουν έτσι την αξία τους ώστε να μεταπωλήσουν ενδεχομένως σε funds και να ρευστοποιήσουν κατασχεμένα ακίνητα πολιτών, ενώ οι πολίτες δε θα μπορούν να τακτοποιήσουν αυθαίρετα της ίδιας κατηγορίας, ούτε θα μπορούν να ενταχθούν σε Προγράμματα Εξοικονόμησης. Το νομοσχέδιο για τη χωροταξία και την πολεοδομία που συζητάμε σήμερα έχει και άλλα προβληματικά σημεία. Διαλύονται Υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), τακτοποιούνται κολλητοί, ιδιωτικοποιείται η λειτουργία της χωροταξίας, αφαιρείται μέχρι και ο ΣΑΔΑΣ και το ΤΕΕ από τα Συμβούλια Χωροταξίας. Αυτά τα θέματα θα τα αναδείξουμε εξαντλητικά στις επόμενες συνεδριάσεις της Επιτροπής», δήλωσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, κατά την τοποθέτησή του επί του νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ για τη χωροταξία και την πολεοδομία.

Δημήτρης Οικονόμου

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Δημήτρης Οικονόμου, κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής είπε ότι η εκτός σχεδίου δόμηση, δηλαδή η δυνατότητα να χτίσει κάποιος εκεί όπου δεν υπάρχει κανενός είδους σχεδιασμός, αποτελεί ελληνική ιδιομορφία, που καταστρέφει το περιβάλλον, το τοπίο, αλλά και τον υγιή ανταγωνισμό. «Προβλέπεται ήδη από το Γενικό Χωροταξικό Πλαίσιο του 2009, στο οποίο κατά τα άλλα ομνύει ένα μέρος της αντιπολίτευσης, ότι η εκτός σχεδίου δόμηση πρέπει να περιοριστεί δραστικά με ορίζοντα μάλιστα τότε 5 ετών. Έχουν περάσει 11 χρόνια. Πόσα δηλαδή πρέπει να περιμένουμε ακόμα;» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου, υπογραμμίζοντας ότι με το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ γίνεται επιτέλους ο πρώτος, ήπιος περιορισμός με μεταβατικές διατάξεις.

«Οι παρεκκλίσεις αρτιότητας και η αυθαίρετη δόμηση είναι οι δύο όψεις του ιδίου νομίσματος» υπογράμμισε, εξηγώντας ότι, όπως προκύπτει από μελέτες σε ποσοστό 80% των αδειών που έχουν βγει για μικρά οικόπεδα σε εκτός σχεδίου περιοχές εντοπίζονται μεγάλες αυθαιρεσίες. «Καταλαβαίνω από κάποιον απολογητή των αυθαιρέτων να είναι υπέρ της διατήρησης των παρεκκλίσεων, αλλά όχι από εκείνους που ζητούν να σταματήσουμε τις αυθαιρεσίες και να βάλουμε τάξη» είπε, απαντώντας σε μερίδα της αντιπολίτευσης.

Ο υφυπουργός, κατά την ομιλία του, ανέδειξε και την αναπτυξιακή πτυχή του περιορισμού της άναρχης εκτός σχεδίου δόμησης, τονίζοντας ότι «όταν αναφερόμαστε στην αναγκαιότητα ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης, αυτό προϋποθέτει υπεύθυνες, βιώσιμες επιχειρήσεις με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Όλα αυτά δεν μπορούν να συνυπάρχουν με τη διατήρηση των παρεκκλίσεων».

«Δεν χρειάζεται να περιμένουμε να γίνει τοπικός σχεδιασμός για να κάνουμε το αυτονόητο, που σε όλη την Ευρώπη έχει γίνει με οριζόντιες διατάξεις» είπε. Με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου τίθεται ο πήχης κι εν συνεχεία τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΤΠΣ), λαμβάνοντας υπόψη τοπικά χαρακτηριστικά, όπως μικρό μέγεθος οικοπέδων, περιορισμένες πιέσεις για δόμηση, κατακερματισμός ιδιοκτησίας θα εξετάσουν εάν θα επανέλθουν αρτιότητες κάτω των 4 στρεμμάτων.

Αναφερόμενος στην προσπάθεια δημιουργίας πανικού για περιουσίες που θα χαθούν, εξήγησε ότι σήμερα αυτοί που έχουν οικόπεδα κάτω των 4 στρεμμάτων με δυνατότητα να χτίσουν νομίμως είναι ελάχιστοι, καθώς απαιτείται πρόσωπο 15-45 μέτρων σε αναγνωρισμένες διεθνείς, εθνικές ή επαρχιακές οδούς που ελάχιστα μικρά οικόπεδα διαθέτουν. Για τον παραπάνω λόγο και οι άδειες που βγαίνουν όλα τα προηγούμενα χρόνια σε τέτοια οικόπεδα είναι μόλις το 2% του συνολικού οικοδομικού όγκου. Παράλληλα, με τις μεταβατικές διατάξεις του νομοσχεδίου έχουν στη διάθεσή τους τουλάχιστον 6 χρόνια για να χτίσουν.

Όσον αφορά δε το πρόγραμμα των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ), που θα καλύψουν ως το 2028 με χρήσεις γης το σύνολο της χώρας, επισήμανε ότι η εξασφάλιση χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί βασικό στοιχείο της βιωσιμότητας του εγχειρήματος.

Παράλληλα, η αξιοποίηση πιστοποιημένων εξωτερικών αξιολογητών, κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα και όπως ήδη γίνεται στην περιβαλλοντική αδειοδότηση, θα χτυπήσει τη βασική αιτία καθυστέρησης στην εκπόνηση αντίστοιχων σχεδίων. Αυτοί θα υποβοηθούν τις επιτροπές επίβλεψης των παραδοτέων, που ενώ έπρεπε να ολοκληρώνουν τη δουλειά τους σε 15-30 ημέρες, χρειάζονταν, λόγω της υποστελέχωσης, ακόμα και 3 χρόνια.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του στην Επιτροπή, ο υφυπουργός κ. Οικονόμου, επισήμανε ότι ως προς τα θαλάσσια χωροταξικά σχέδια, αυτά καλύπτουν τον παράκτιο χώρο από την πλευρά της θάλασσας, όπως προβλέπεται ρητώς στην Οδηγία της ΕΕ για τη θαλάσσια χωροταξία. Ο δε χερσαίος παράκτιος χώρος, στο επίπεδο του σχεδιασμού και όχι της αλληλεπίδρασης, βγαίνει εκτός γιατί έχει ήδη σχεδιαστεί και μάλιστα σε τέσσερα διαφορετικά επίπεδα σχεδιασμού (Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια, Περιφερειακά Χωροταξικά Πλαίσια, ΤΠΣ και Ρυμοτομικά Σχέδια).

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας