ecopress
Χρειάζεται όμως πιο ισορροπημένο μείγμα τεχνολογιών, με πολύ μεγαλύτερη αναλογία αιολικών πάρκων σε σχέση με τα φωτοβολταϊκά,  ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που τίθενται... ΕΛΕΤΑΕΝ: μεγαλύτερη αναλογία αιολικών σε σχέση με τα φωτοβολταϊκά

Χρειάζεται όμως πιο ισορροπημένο μείγμα τεχνολογιών, με πολύ μεγαλύτερη αναλογία αιολικών πάρκων σε σχέση με τα φωτοβολταϊκά,  ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που τίθενται για το 2030 από το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ).

Στο πλαίσιο του συνεδρίου «Balkan Energy Forum» που πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη, ο γενικός διευθυντής της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), Παναγιώτης Παπασταματίου, εκτίμησε πως οι στόχοι αυτοί είναι εφικτοί, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η Ένωση έχει εκφράσει αντιρρήσεις για το μίγμα των τεχνολογιών μέσω των οποίων επιδιώκεται η επίτευξή τους.

-«Οι στόχοι είναι δυνατόν να επιτευχθούν για πολύ συγκεκριμένους λόγους: πρώτον, δεν υπάρχει τεχνολογικό ζήτημα -οι απαραίτητες τεχνολογίες είναι ώριμες, εμπορικά δοκιμασμένες και χρηματοδοτήσιμες. Δεύτερον, έχουμε την οικονομικότητα των επενδύσεων και το επενδυτικό ενδιαφέρον. Και τρίτον, έχουμε την κοινωνική ανοχή ή αποδοχή. Πράγματι, υπάρχουν αντιρρήσεις και αντιδράσεις σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό όμως είναι ένα φαινόμενο το οποίο καταρχάς αφορά οποιαδήποτε παραγωγική επένδυση γίνεται στη χώρα και νομίζω σε οποιαδήποτε δυτική δημοκρατία. Όμως, αν δούμε τις εθνικές μετρήσεις, η αποδοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της ανάγκης για ενεργειακή μετάβαση και ύπαρξη φθηνής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, καταγράφεται διαρκώς ως κατανοητή και απολαμβάνει της στήριξης της πλειονότητας. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει πάντοτε οι επιχειρήσεις να προσεγγίζουν με εξαντλητικό διάλογο, με εξαντλητική ενημέρωση και με αίσθημα σεβασμού κάθε τοπική κοινωνία» σημείωσε.

Όσον αφορά το μείγμα των τεχνολογιών μέσω των οποίων επιδιώκεται η επίτευξη των στόχων του ΕΣΕΚ, η προσέγγιση της ΕΛΕΤΑΕΝ είναι ότι αυτό θα πρέπει να είναι πολύ πιο ισορροπημένο από το σενάριο το οποίο «τρέχει» αυτή τη στιγμή, «με πολύ μεγαλύτερη αναλογία αιολικών πάρκων σε σχέση με τα φωτοβολταϊκά». Κι αυτό μεταξύ άλλων διότι ένα μείγμα που περιλαμβάνει περισσότερα αιολικά έργα έχει πιο ομαλή κατανομή μέσα στο 24ωρο απ’ ό,τι ένα που αξιοποιεί κατά κύριο λόγο φωτοβολταϊκά. Επιπλέον, ένα ισορροπημένο μείγμα, πρόσθεσε, στηρίζει την προσπάθεια να καταστεί η χώρα εξαγωγέας πράσινης ενέργειας: «Έτσι όπως εξελίσσεται το σχέδιο “τσουνάμι” των φωτοβολταϊκών στην Ευρώπη και ειδικά στις όμορες χώρες, το πιθανότερο είναι ότι η Ιταλία και τα Βαλκάνια θα επιτύχουν τους στόχους τους κυρίως στηριζόμενοι στα φωτοβολταϊκά. Αντιθέτως, η Ελλάδα, όπως και η δυτική ακτή της Τουρκίας, είναι οι περιοχές που έχουν πάρα πολύ υψηλό αιολικό δυναμικό. Έτσι, με ένα πιο ισορροπημένο μείγμα, μπορούμε να παράξουμε ενέργεια σε ώρες που οι υπόλοιπες χώρες θα τη χρειάζονται, όχι τις μεσημεριανές, που τα δίκτυα θα είναι κορεσμένα» υπογράμμισε ο κ. Παπασταματίου.

Την πεποίθηση ότι τόσο τα προηγούμενα χρόνια, όσο και σήμερα, η ελληνική Πολιτεία εμμένει σε ένα ενεργειακό μείγμα ως προς τις ανανεώσιμες πηγές, το οποίο δεν ανταποκρίνεται στο βέλτιστο σενάριο, αφού προωθεί τεχνολογίες οι οποίες δημιουργούν προβλήματα, εξέφρασε ο Κωνσταντίνος Βασιλικός, πρόεδρος του ΕΣΜΥΕ (Ελληνικός Σύνδεσμος Μικρών Υδροηλεκτρικών Έργων). Ιδιαίτερη μνεία ως προς αυτό έκανε στα φωτοβολταϊκά, επισημαίνοντας πως, ναι, υπάρχει χώρος για αυτά, αλλά όταν αυτά τοποθετούνται ανεξέλεγκτα, δημιουργούνται προβλήματα. «Αν είχε ταυτόχρονα αναπτυχθεί η τεχνολογία της αποθήκευσης και τα δίκτυα και πηγαίναμε παράλληλα, θα το θεωρούσα πιο λογικό. Αλλά αυτή τη στιγμή συνεχίζουμε να τροφοδοτούμε έναν φαύλο κύκλο, προωθώντας έργα που δημιουργούν πρόβλημα και τρέχουμε πίσω από τις λύσεις, οι οποίες δυστυχώς δεν θα έρθουν αύριο. Όλο αυτό το μεσοδιάστημα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις, οι οποίες δεν θα είχαν προκληθεί, αν το μείγμα ήταν λίγο πιο ισορροπημένο» είπε, συμπληρώνοντας χαρακτηριστικά πως «έχουμε βάλει το κάρο μπροστά από το άλογο». Πρόσθεσε πως τα μικρά υδροηλεκτρικά έργα υπάρχει τόσο η δυνατότητα όσο και η ανάγκη να προωθηθούν ως τεχνολογία, ενώ συμπλήρωσε πως σε περιπτώσεις θεομηνιών εκατοντάδες μικρά φράγματα θα μπορούσαν να συνδυαστούν με παράλληλες χρήσεις όπως η διαχείριση των υδάτων και η ανάσχεση πλημμυρών.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας