ecopress
Στη διακοπή έκδοσης οικοδομικών αδειών και το πάγωμα της κατασκευαστικής δραστηριότητας και παράλληλα στις δικαστικές διελκυστίνδες μεταξύ κατασκευαστών και πολιτών αναφέρεται σε ανακοίνωση της... ΕΛΛΕΤ: για πάγωμα οικοδομικών αδειών και τα ύψη κτιρίων στην Αθήνα

Στη διακοπή έκδοσης οικοδομικών αδειών και το πάγωμα της κατασκευαστικής δραστηριότητας και παράλληλα στις δικαστικές διελκυστίνδες μεταξύ κατασκευαστών και πολιτών αναφέρεται σε ανακοίνωση της η Ελληνική Εταιρία Πολιτισμού και Περιβάλλοντος (ΕΛΛΕΤ), δείχνει ευθύνες, και παίρνει θέση τι πρέπει να γίνει για να επανέλθει ασφάλεια δικαίου για τα ύψη των κτιρίων, σε όλη την πόλη της Αθήνας.

Η ΕΛΛΕΤ επισημαίνει ότι έχει δημιουργηθεί «μία νέα πραγματικότητα για την προστασία του οικιστικού περιβάλλοντος της Αθήνας» και τονίζει ότι «η δουλειά της ΕΛΛΕΤ και της κοινωνίας των πολιτών για τα ύψη στου Μακρυγιάννη  αποφέρει καρπούς για όλη την Αθήνα».  Παράλληλα επισημαίνει ότι έχει σταματήσει η κατασκευαστική δραστηριότητα και υπάρχει για τα νόμιμα ύψη σε όλη την πόλη της Αθήνας ανασφάλεια δικαίου, η οποία εγκλωβίζει τους κατασκευαστές των κτιρίων, οι άδειες των οποίων ακυρώνονται στη συνέχεια στα δικαστήρια ενώ παράλληλα εξαναγκάζει τους πολίτες να οδηγούνται με μεγάλο οικονομικό κόστος στα δικαστήρια για να υπερασπιστούν το αυτονόητο, την ανάσχεση της ραγδαίας υποβάθμισης του οικιστικού τους περιβάλλοντος.

Εγκύκλιος του ΥΠΕΝ

Αναφορικά με το γεγονός ότι η Πολεοδομία της Αθήνας έχει σταματήσει να εκδίδει οικοδομικές άδειες και να χορηγεί εγκρίσεις όρων δόμησης, μετά τις πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις που ακυρώνουν οικοδομικές άδειες, οι οποίες εκδόθηκαν με τα «μπόνους δόμησης» στο ύψος και τους ορόφους των κτιρίων με το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ) η ΕΛΛΕΤ αναδεικνύει ως κεντρική αιτία του προβλήματος και των παρενεργειών που προκαλούνται: «τη διαχρονική απροθυμία του ΥΠΕΝ -παρά την σαφή και πλούσια Νομολογία του ΣτΕ- να προστατεύσει με σαφή τρόπο την πόλη και τους πολίτες αποστέλλοντας εγκύκλιο στην Πολεοδομία Αθηνών για τα νόμιμα ύψη σε όλη την πόλη της Αθήνας».

Οι εμβληματικές νίκες της ΕΛΛΕΤ 

Αναλυτικά στην ανακοίνωση της η ΕΛΛΕΤ σημειώνει ότι: «Μετά τις εμβληματικές νίκες της ΕΛΛΕΤ στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) (αρ. 2102/2019, 2103/2019, 705/2020 και 706/2020) και τις πρόσφατες αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου, (αρ. 2026/2022 και 2028/2022) για τους Αμπελοκήπους) έχει διαμορφωθεί μία νέα πραγματικότητα για την προστασία του οικιστικού περιβάλλοντος της Αθήνας.

Η διαχρονική απροθυμία του ΥΠΕΝ -παρά την σαφή και πλούσια Νομολογία του ΣτΕ- να προστατεύσει με σαφή τρόπο την πόλη και τους πολίτες αποστέλλοντας εγκύκλιο στην Πολεοδομία Αθηνών για τα νόμιμα ύψη σε όλη την πόλη της Αθήνας, δημιουργεί ανασφάλεια δικαίου καθώς εγκλωβίζει τους κατασκευαστές των κτιρίων, οι άδειες των οποίων ακυρώνονται στη συνέχεια στα δικαστήρια και από την άλλη εξαναγκάζει τους πολίτες να οδηγούνται με μεγάλο οικονομικό κόστος στα δικαστήρια για να υπερασπιστούν το αυτονόητο, την ανάσχεση της ραγδαίας υποβάθμισης του οικιστικού τους περιβάλλοντος.

Σε κατάταση αναμονής οι υπηρεσίες δόμησης 

«H πόλη της Αθήνας, παρουσιάζει ήδη υψηλή οικιστική πυκνότητα, συνεχίζει η ανακοίνωση και αναφέρει ότι για τον λόγο αυτό η Πολιτεία καλείται να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων λαμβάνοντας την απόφαση εφαρμογής του Προεδρικού Διατάγματος του 1955 για μετριασμό της δόμησης η οποία επιβαρύνει ενεργειακά το Λεκανοπέδιο, φορτίζει την κυκλοφορία, ξεπερνά την φέρουσα ικανότητα των υποδομών. Όλα τα παραπάνω δεν έχουν καμία σχέση με την αειφόρο ανάπτυξη και προκαλούν επιδείνωση των συνθηκών ηλιασμού και αερισμού των κτιρίων διαφοροποιώντας ταυτόχρονα την μορφολογία του αστικού ιστού της Αθήνας. Την ίδια στιγμή οι υπηρεσίες δόμησης βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής περιμένοντας από το ΥΠΕΝ σχετικές οδηγίες, καθώς ενυπάρχει ο κίνδυνος να εκδώσουν άδειες νομικά διάτρητες».

Φέρουσα ικανότητα 

-«Ο αγώνας της ΕΛΛΕΤ σχετικά με καθορισμό ήπιων όρων δόμησης και χρήσεων γης και την προστασία της κατοικίας σε όλη την Αθήνα συνεχίζεται, με ιδιαίτερη έμφαση στο ιστορικό κέντρο της πόλης το οποίο υφίσταται τις σοβαρές επιπτώσεις του Υπερτουρισμού» τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση και τέλος υπογραμμίζεται ότι:

-«Ο καθορισμός της φέρουσας ικανότητας σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων και το ΥΠΕΝ, η προστασία της κατοικίας, η επαναλειτουργία του Γραφείου Πλάκας, διευρυμένου ως «Γραφείο Ιστορικού Κέντρου» ανήκουν στις άμεσες επιδιώξεις μας».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας