Ελληνικό: Με έρανο 17.000 ευρώ δικαστική επίθεση στην επένδυση των 7 δις ευρώ – Τα δέκα σημεία προσφυγής στο ΣτΕ – Αρχίζουν τα έργα, λέει η κυβέρνηση
Αστικό περιβάλλονΕιδήσειςΈργαΚτηματαγοράΟικιστικάΟικονομίαΠεριβάλλονΠολεοδομίαΧρήμα 3 Ιανουαρίου 2018 Αργύρης
Του Αργύρη Δεμερτζή/
Πυκνώνουν οι εξελίξεις γύρω από το Ελληνικό, καθώς μπαίνουν στην τελική ευθεία οι διαδικασίες για την τελική έγκριση του Προεδρικού Διατάγματος, που θα δώσει οριστικά το πράσινο φως για να αρχίσει η επένδυση άνω των 7 δις ευρώ, στην έκταση των 6200 στρεμμάτων, του πρώην αεροδρομίου και της παραλιακής ζώνης Αγίου Κοσμά.
Παράλληλα οι κινήσεις πολιτών, που έχουν αναπτύξει έντονη δράση τα τελευταία χρόνια για να αποτρέψουν την αξιοποίηση του Ελληνικού με τη μορφή ιδιωτικής επένδυσης, ανασυντάσσουν τις δυνάμεις τους και αρχίζουν έρανο, για να συγκεντρώσουν το ποσό των 17.000 ευρώ, προκειμένου να καλύψουν τα δικαστικά έξοδα, αποκαλύπτοντας παράλληλα τα δέκα σημεία, που ετοιμάζονται να προσβάλλουν το Προεδρικό Διάταγμα του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) Ελληνικού, με προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Η κυβέρνηση, με δηλώσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης Στέργιου Πιτσιόρλα τονίζει ότι «τα έργα αρχίζουν μέσα στο 2018», καθώς επίσης ότι «το Ελληνικό θα είναι τα επόμενα χρόνια το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης που θα υλοποιείται σε όλη την Ευρώπη».
Ειδικότερα οι εξελίξεις για το Ελληνικό έχουν ως εξής:
Στο ΣτΕ το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας διαβιβάστηκε την Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2017, το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την «έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά περιφέρειας Αττικής». Με πράξη του πρόεδρου του ΣτΕ, Νικολάου Σακελλαρίου, λόγω σπουδαιότητας, το επίμαχο σχέδιο διατάγματος εισήχθη για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία στην Ολομέλεια του δικαστηρίου. Την Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2017 πρόκειται να οριστεί ο εισηγητής και η ημερομηνία συζήτησης, που θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών.
Υπενθυμίζεται ότι στις 22 Δεκεμβρίου 2017 το ΠΔ για το ΣΟΑ Ελληνικού υπεγράφη από τους συναρμόδιους υπουργούς στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του πρωθυπουργού. Την ημέρα εκείνη ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε στο twitter: «Σήμερα κερδίσαμε ένα πρώτο μεγάλο στοίχημα ταχύτητας και αποτελεσματικότητας. Το Προεδρικό Διάταγμα οδηγείται στο ΣτΕ, εντός του 2017, όπως ακριβώς προέβλεπε το αρχικό μας πλάνο».
Τα μεγέθη για το Ελληνικό
Το ecopress έχει παρουσιάσει αναλυτικά το τελικό σχέδιο του ΠΔ για το Ελληνικό. Ενδεικτικά σημειώνεται ότι για την ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά καθορίζονται, μεταξύ των άλλων, πολεοδομικά μεγέθη, ως εξής:
Μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση: 2.700.000 τμ, στην οποία περιλαμβάνεται και η δόμηση των υφιστάμενων διατηρητέων κτιρίων και των υφιστάμενων και διατηρούμενων κοινωφελών χρήσεων και εγκαταστάσεων υποδομών.
Η μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη ορίζεται σε 35% στο σύνολο της έκτασης του Μητροπολιτικού Πόλου. Στην περιοχή του παρακτίου μετώπου του Μητροπολιτικού Πόλου, η μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη στο σύνολο αυτής ορίζεται σε 15%, με την οποία εξασφαλίζεται η δημιουργία αδόμητου ελεύθερου μετώπου μήκους ενός χιλιομέτρου και διευκολύνονται οι έξοδοι του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής προς τη θάλασσα. Στο Μητροπολιτικό Πάρκο Πρασίνου και Αναψυχής η κάλυψη των πάσης φύσεως μόνιμων κτιρίων δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10% της συνολικής επιφανείας αυτού.
Στον Μητροπολιτικό Πόλο Ελληνικού-Αγίου Κοσμά δημιουργείται ενιαίο και ανοιχτό στο κοινό Μητροπολιτικό Πάρκο Πρασίνου και Αναψυχής, εκτάσεως 2.000.569 τμ.
Το Μητροπολιτικό Πάρκο Πρασίνου και Αναψυχής, οι κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου και οι ανοιχτοί χώροι που θα δημιουργηθούν κατά την εφαρμογή του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης πρέπει να ανέρχονται σε τουλάχιστον 2.600.000 τμ της συνολικής έκτασης του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά.
Στις περιοχές προς πολεοδόμηση οι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι ανέρχονται κατ΄ ελάχιστον σε ποσοστό 50%. Στους πιο πάνω χώρους περιλαμβάνονται και εκτάσεις 300.000 τμ που θα διατεθούν για χρήσεις κοινής ωφέλειας και κοινωνικής ανταποδοτικότητας.
Πιτσιόρλας: Το ΄18 ξεκινάει η επένδυση
Στο μεταξύ ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, μιλώντας την Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2017 στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων δήλωσε ότι:
-«Το Ελληνικό θα είναι τα επόμενα χρόνια το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης που θα υλοποιείται σε όλη την Ευρώπη. Το χρονοδιάγραμμα λέει ότι το έργο ξεκινάει εντός του 2018. Τους πρώτους μήνες του ’18 το Συμβούλιο της Επικρατείας θα έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία για την τελική έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος, η κυβέρνηση την έχει τελειώσει τη δουλειά της και αμέσως μετά θα πρέπει να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για το καζίνο, ο οποίος δρομολογείται. Άρα θεωρώ ότι όλα αυτά το πρώτο εξάμηνο θα έχουν τελειώσουν και επομένως μέσα στο ’18 όλα είναι έτοιμα να ξεκινήσει η επένδυση» σημείωσε.
Οικονομική εξόρμηση για την δικαστική προσφυγή
Η πλευρά των αντιπάλων της ιδιωτικής επένδυσης στο Ελληνικό ανακοίνωσε ότι ξεκινάει οικονομική εξόρμηση για να οργανώσει δικαστικό αγώνα και προσφυγή κατά στο ΣτΕ. Σε κείμενο το οποίο υπογράφεται από «Κοινή Επιτροπή Πολιτών: αρχαιολόγων, αρχιτεκτόνων, επιστημόνων του περιβάλλοντος και εκπροσώπων των κινημάτων για την πόλη και το περιβάλλον στην Αττική και ευρύτερα τη χώρα» σημειώνεται ότι αρχίζει ο έρανος για τη συγκέντρωση των 17.000 ευρώ, εξηγώντας ότι «αυτό γίνεται όχι μόνο για την ευρύτητα της προσφυγής στο ΣτΕ, αλλά και για το άνοιγμα της οικονομικής εξόρμησης στην Αττική , την Ελλάδα και το εξωτερικό». Επίσης σημειώνεται ότι «το ποσό των 17.000 ευρώ συμπεριλαμβάνει όχι μόνο τα έξοδα για το υπόμνημα και την προσφυγή στο ΣτΕ αλλά και τα έξοδα δικαστικών αγώνων που εκκρεμούν». Αξιοσημείωτο είναι ότι η συγκέντρωση των χρημάτων της οικονομικής εξόρμησης κατά του επενδυτικού σχεδίου της LAMDA Development συμφερόντων του Ομίλου Λάτση στο Ελληνικό γίνεται μεταξύ άλλων και μέσω τραπεζικού λογαριασμού της Eurobank, συμφερόντων του ομώνυμου ομίλου.
Οι ενδιαφερόμενοι να στηρίξουν οικονομικά τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία καλούνται λοιπόν να καταθέσουν την συνδρομή τους, σε λογαριασμούς στο όνομα της καθηγήτριας Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ Ελένης Πορτάλιου, σε δύο τραπεζικούς λογαριασμούς, οι οποίοι έχουν ως εξής: Εθνική Τράπεζα IBAN: GR5901101570000015794587780, Πορτάλιου Ελένη, «για το Ελληνικό». Και Eurobank IBAN : GR7502606300000000103731729, Πορτάλιου Ελένη, «για το Ελληνικό».
Τα δέκα σημεία
-«Τα σημαντικότερα θέματα κρίνονται μέχρι τον Απρίλιο», τονίζει η «Κοινή Επιτροπή Πολιτών» κατά της ιδιωτικής επένδυσης στο Ελληνικό και αναπτύσσει εκτενή επιχειρηματολογία, σημειώνοντας χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων ότι «η Αθήνα που ξέρουμε δεν θα υπάρχει πια αν το σχέδιο του «επενδυτή» υλοποιηθεί». Επίσης σημειώνει ότι «την ταυτότητα της Αττικής που διασώθηκε με τραύματα, τα οποία μπορούν να επουλωθούν, δεν μπορούμε να παραδώσουμε σε κανένα μνημόνιο και κανένα «επενδυτή». Αν τα καταστροφικά σχέδια της Lamda Development πραγματοποιηθούν, το παράκτιο μέτωπο θα μετατραπεί σε Ντουμπάι, εμπλουτισμένο με καζίνα Λας Βέγκας. Οι «νέοι Παρθενώνες» θα αναπτυχθούν σε 6.200 στρ. πάνω στη θάλασσα και τα μνημεία, πάνω στη βλάστηση και την ήπια τοπιογραφία, καταστρέφοντας με τους τεράστιους όγκους τους ανεπανόρθωτα το πνεύμα του τόπου και μια από τις σημαντικότερες πόλεις του παγκόσμιου πολιτισμού».
Η «Κοινή Επιτροπή Πολιτών» κατά της ιδιωτικής επένδυσης ανοίγει τα χαρτιά της και παρουσιάζει τα δέκα «βασικά σημεία αποδόμησης των φαραωνικών σχεδίων στο Ελληνικό», που στοιχειοθετούν την προσφυγή της κατά του ΠΔ ΣΟΑ Ελληνικού στο ΣτΕ, τα οποία, όπως σημειώνει αναλυτικά έχουν ως εξής:
Σημείο 1. Ο νόμος για το Ελληνικό, θεσπίζοντας ως οικιστική περιοχή το πρώην αεροδρόμιο και το παραλιακό μέτωπο και μάλιστα με διαδικασία που προσομοιάζει της ιδιωτικής πολεοδόμησης, είναι αντίθετος στις αρχές του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, όπως ίσχυε κατά την ψήφιση του νόμου και όπως ισχύει σήμερα. Επιπλέον, αναιρείται το Προεδρικό Διάταγμα 254/Δ/2004 Ζωνών Προστασίας των Ακτών, του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Ελληνικού και του ισχύοντος καθεστώτος.
Σημείο 2. Για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της Αθήνας, η πόλη επεκτείνεται εις βάρος του παράκτιου μετώπου και μάλιστα σε μήκος 2 χιλιομέτρων και έκταση όσο ένας Καλλικρατικός Δήμος, πωλείται και πολεοδομείται από τον ιδιώτη για να δημιουργηθεί μία ιδιωτική, εσωστρεφής πόλη 35.000 κατοίκων και 3.600.000 τμ. δόμησης.
Σημείο 3. Η δημιουργία αυτής της νέας πόλης δεν ανταποκρίνεται σε καμία πολεοδομική ανάγκη της Αττικής, η οποία διαθέτει πλεόνασμα κατοικιών, εμπορικών και επαγγελματικών χώρων. Οι επιπτώσεις στην αγορά αδιάθετων ακινήτων (φούσκα), στις τοπικές και ευρύτερες εμπορικές αγορές, στους τομείς διαμονής, εστίασης, αναψυχής θα είναι τραγικές. Οι κακοπληρωμένες, ανασφάλιστες και περιορισμένης διάρκειας θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν στα ερείπια μικρών/μεσαίων επιχειρήσεων, της
αυτοαπασχόλησης και της σημερινής μισθωτής εργασίας.
Σημείο 4. Στο μεγαλύτερο μέρος των προβλεπόμενων οικοδομικών τετραγώνων πλην της παραλιακής ζώνης, ορίζεται συντελεστής δόμησης 2,2 όταν θα έπρεπε να είναι 0,8. Προβλέπονται 6 ουρανοξύστες ύψους 200μ και κτίρια 16.5, 50, 70 μέτρων ύψους, που δημιουργούν ένα συνεχές τεράστιο φράγμα το οποίο περιβάλλει το λεγόμενο «πάρκο» και απλώνεται σε μήκος 2,5 χλμ, παράλληλα με την παραλιακή λεωφόρο.
Σημείο 5. Η γη που προκύπτει από την υποχρεωτική συμμετοχή των ιδιοκτητών, όταν μια περιοχή εντάσσεται στο σχέδιο και εν τέλει το Πάρκο, οι κοινόχρηστοι και οι κοινωφελείς χώροι δεν μεταγράφονται στους οικείους Δήμους. Ανήκουν στον «επενδυτή» !
Σημείο 6. Στην παραλιακή ζώνη η έλλειψη των κατάλληλων διαμορφώσεων και κυρίως της νομικής κατοχύρωσης της ελεύθερης πρόσβασης στον αιγιαλό και παραλία, επιτρέπουν τον αποκλεισμό πέραν του μισού του συνολικού παράκτιου μετώπου. Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η αναφορά σε ελεύθερη παραλία 1 χλμ, που θα δημιουργηθεί με νέα λιμενικά έργα, ενώ καμία αναφορά δεν γίνεται για τα άλλα 2,5 χλμ της ακτογραμμής (όπου προβλέπονται ζώνες ξενοδοχείων, ιδιωτικές μαρίνες και συνοικία μονοκατοικιών) και των παραλιών, οι οποίες σήμερα υπάρχουν στο βόρειο τμήμα του χώρου.
Σημείο 7. «Πάρκο» δεν υφίσταται καθώς, αν αφαιρέσουμε τα κτίρια που περιλαμβάνει, ο ελεύθερος χώρος απομειώνεται σε 650 στρ., τα οποία συγκεντρώνονται στον αεροδιάδρομο. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρόκειται να αναπτυχθεί υψηλή βλάστηση.
Σημείο 8. Το ίδιο το ΣΟΑ ομολογεί ότι η επένδυση θα επιδεινώσει σοβαρά την κλιματική αλλαγή στην Αττική.
Σημείο 9. Η κήρυξη ως αρχαιολογικού χώρου των προτεινόμενων από τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ περιοχών αμφισβητήθηκε εκ βάθρων από τον επενδυτή, το ΤΑΙΠΕΔ, την Ελληνικό ΑΕ, σύσσωμη την αντιπολίτευση και το περιβάλλον Μαξίμου, το οποίο εκπροσωπεί ο υπουργός Επικρατείας Α. Φλαμπουράρης, διαπρύσιος κήρυκας των συμφερόντων του «επενδυτή». Πρόθεση του ΣΟΑ είναι η εξαφάνιση των αρχαίων μνημείων που θεωρούνται εμπόδια στην υλοποίηση της νέας πόλης η οποία βάναυσα ανατρέπει το πνεύμα του τόπου της Αττικής. Χαρακτηριστικό είναι ότι ήδη ανασκαφείσες αρχαιότητες δεν αποτυπώνονται, ως θα όφειλε, στο τοπογραφικό της έκτασης, στους χάρτες θεσμικού καθεστώτος άλλα ούτε στο σχέδιο Ζωνών Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης/ΜΠΕΑ. Αυτό οφείλεται σε σκοπιμότητα παράκαμψης της σχετικής υπουργικής απόφασης προστασίας. Πέραν της εφαρμογής του αρχαιολογικού νόμου, θέμα στο οποίο θα επανέλθουμε, με το Χωρικό Σχέδιο καταργείται η προστατευόμενη τοπιακή ενότητα του Λεκανοπεδίου (άρθρο 22 ΡΣΑ ν.4277/2014). Πρόσθετα το σχέδιο αντίκειται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση της Φλωρεντίας για την προστασία του τοπίου.
Σημείο 10. Στο ίδιο πνεύμα των συμφερόντων του επενδυτή, που επιδιώκει να παραλάβει το ακίνητο ως άγραφο χάρτη, εντάσσεται και η περιορισμένη κήρυξη νεωτέρων μνημείων και η προσπάθεια θεσμικής εξαφάνισης των δασικών και συναφών εκτάσεων.
Σχετικά Άρθρα
- Ανάπτυξης: εντός χρονοδιαγράμματος η επένδυση στο Ελληνικό
- Ελληνικό: πως η παραλιακή υπογειοποιείται, χωρίς διακοπή κυκλοφορίας
- Eurobank: μεταφορά των κεντρικών γραφείων στο Ελληνικό
- Ελεγκτικό Συνέδριο: έγκριση για το καζίνο στο Ελληνικό
- Στο ΣτΕ το ΠΔ για μεταφορά του καζίνου Πάρνηθας στο Μαρούσι
- Πρόσκληση σε δήμους για εγγειοβελτιωτικά έργα 40 εκατ. ευρώ