ecopress
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Α. Χαρίτσης και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας είναι οι δύο πρώτοι από την πλευρά της κυβέρνησης, που σηκώνουν το... Ελληνικό: Ξέσπασε νέα αντιπαράθεση για τους ουρανοξύστες

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Α. Χαρίτσης και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας είναι οι δύο πρώτοι από την πλευρά της κυβέρνησης, που σηκώνουν το γάντι μιας νέας αντιπαράθεσης με αρχαιολόγους και πολεοδόμους για την επένδυση του Ελληνικού. Αντιπαράθεση, που αυτή τη φορά έχει στο επίκεντρο της,  τους ουρανοξύστες και τα ύψη των κτιρίων, που πρόκειται να ανεγερθούν.

Σημειώνεται ότι σε συγκεκριμένα  σημεία του ακινήτου των 6.000 στρεμμάτων, με βάση τα επίσημα σχέδια του επενδυτικού σχήματος προβλέπεται να ανεγερθούν  έξι οικοδομήματα με ύψος έως 200 μέτρα, ενώ προβλέπεται και μεγάλος αριθμός κτιρίων με ύψος από 50 έως 70 μέτρα.

Με βάση τον ισχύοντα Οικοδομικό Κανονισμό, λένε αρχιτέκτονες και πολεοδόμοι οι οικοδομές στο ηπειρωτικό τμήμα της Αττικής δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα 32 μέτρα και μόνο σε συνδυασμό με τον συντελεστή δόμησης που ισχύει σε κάθε περιοχή. Παράλληλα το ΚΑΣ «κατεδαφίζει» την προοπτική να φυτρώσουν στο Ελληνικό δυσθεώρητοι ουρανοξύστες και λέει ότι δεν πρέπει να υπάρχει στην Αθήνα πιο ψηλό κτίριο από την Ακρόπολη

Από το βήμα του συνεδρίου Capital+Vision ο Σ. Πιτσιόρλας είπε ότι «το ΚΑΣ λέει ότι δεν πρέπει να υπάρχει στην Αθήνα πιο ψηλό κτίριο από την Ακρόπολη. Αυτό είναι θέμα διαβούλευσης για το πώς θέλουμε να κινούνται τα πράγματα από εδώ και πέρα. Αυτό δεν λύνεται διά νόμου». Παράλληλα ο Α. Χαρίτσης σε συνέντευξη του στο «Βήμα» ότι «όσοι επιχειρούν να φέρουν σε αντιπαράθεση την ανάπτυξη με την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομίας προσφέρουν πολύ κακές υπηρεσίες στη χώρα και εν τέλει υπονομεύουν την ίδια την ανάπτυξη που τόσο ευαγγελίζονται».

Ειδικότερα για το Ελληνικό δήλωσαν:

Ο αν. υπουργός Οικονομίας  Α. Χαρίτσης ότι:

-Τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες που διασφαλίζουν τόσο την υλοποίηση της επένδυσης όσο και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας. Όπως συμβαίνει δηλαδή σε κάθε ευνομούμενο ευρωπαϊκό κράτος. «Από εκεί και πέρα, όσοι επιχειρούν να φέρουν σε αντιπαράθεση την ανάπτυξη με την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομίας προσφέρουν πολύ κακές υπηρεσίες στη χώρα και εν τέλει υπονομεύουν την ίδια την ανάπτυξη που τόσο ευαγγελίζονται. Το περιβάλλον και η πολιτιστική κληρονομιά είναι αξίες καθαυτές, αποτελούν σημαντικό στοιχείο της συλλογικής μας ταυτότητας. Δεν είναι εμπόδια στην ανάπτυξη, αλλά μοναδικά πλεονεκτήματα που προσθέτουν μεγάλη αξία στις επενδύσεις. Είναι αυτά που φέρνουν 30 εκατ. τουρίστες το χρόνο στην Ελλάδα και καθιστούν την Ελλάδα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.

Η οικονομική ανάπτυξη λοιπόν περνάει μέσα από την προστασία και την ανάδειξή τους, όχι την υποβάθμισή τους». Σχετικά με τις θεσμικές παρεμβάσεις που αναμένονται από το υπουργείο Οικονομίας, ο κ. Χαρίτσης είπε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα, θα κατατεθεί νέος νόμος για τις Στρατηγικές Επενδύσεις που διαμορφώνει ένα πιο απλό και ευέλικτο πλαίσιο για τη διενέργειά τους και διευρύνει τα κριτήρια ώστε να συμπεριλαμβάνονται επενδυτικά σχέδια από περισσότερους κλάδους της οικονομίας, πέρα από τον τουρισμό και την ενέργεια, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Για τους ισχυρισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η απορροφητικότητα των κονδυλιών του ΕΣΠΑ είναι αναιμική ο αναπληρωτής υπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα βρίσκεται τα τελευταία δυόμισι χρόνια στις κορυφαίες θέσεις μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων, με βάση τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το γεγονός αυτό μάλιστα χαιρετίστηκε και στην απόφαση του Eurogroupβτης 15ης Ιουνίου στην οποία γίνεται ρητή αναφορά στην εξαιρετική αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων από τη χώρα μας που έφερε περισσότερα από 11 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία το ίδιο διάστημα.

 Ο υφυπουργός Οικονομίας  Σ. Πιτσιόρλας ότι:

-«Υπήρχε τεράστια κοινωνική σύγκρουση. Όλοι οι όμοροι δήμοι ήταν αντίθετοι στο έργο. Κάναμε τεράστια προσπάθεια και έχει αλλάξει το κλίμα. Όμως υπάρχουν κι άλλα ζητήματα, ο δασάρχης για να δώσει έγκριση, με βάση τους νόμους, πρέπει να ανατρέξει σε μια παλιότερη περίοδο από αυτή του αεροδρομίου κι αυτό είναι ένα θέμα το οποίο το έχουν ζήσει όλοι οι Έλληνες που θέλησαν να χτίσουν.

Ή δεν μπορούμε να λέμε στο ΚΑΣ μη λες για αρχαιότητες. Στο παρελθόν υπήρξαν κακές πρακτικές και πολιτικές. Έχουμε αυστηρό αρχαιολογικό νόμο, σύγχρονη περιβαλλοντική νομοθεσία και πρέπει αυτά τα δύο να παντρευτούν. Λείπει ο διάλογος και η διαβούλευση». Σήμερα, πρόσθεσε ο κ. Πιτσιόρλας, για το Ελληνικό «κολλήσαμε στο ύψος των κτιρίων, αν θα κτιστούν ουρανοξύστες. Το ΚΑΣ λέει ότι δεν πρέπει να υπάρχει στην Αθήνα πιο ψηλό κτίριο από την Ακρόπολη. Αυτό είναι θέμα διαβούλευσης για το πώς θέλουμε να κινούνται τα πράγματα από εδώ και πέρα. Αυτό δεν λύνεται διά νόμου. Είναι θέμα αντίληψης, για να διαμορφώσουμε αντιλήψεις μέσω της διαβούλευσης για το σήμερα. Υπάρχει η πλευρά του κράτους, που είναι επιφυλακτική απέναντι στον ιδιώτη, αλλά από την άλλη πλευρά έχουν υπάρξει άπειρες κακές πρακτικές που προκαλούν τη συμπεριφορά του κράτους». Επειδή λοιπόν πολλά έργα θα γίνουν στο μέλλον, και ήδη γίνονται, κατέληξε ο κ. Πιτσιόρλας, «θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το νομικό υπόβαθρο της γραφειοκρατίας και τη διαμόρφωση σύγχρονων αντιλήψεων. Το πολιτικό κλίμα επιτρέπει σήμερα να γίνουν οι απαραίτητες βελτιώσεις».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας