ecopress
Του Κώστα Βουτσαδάκη/ Ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση του κοιτάσματος χρυσού και χαλκού στις Σκουριές Χαλκιδικής καθώς η Ελληνικός Χρυσός ανακοίνωσε σήμερα την... Ελληνικός Χρυσός: ξεκινά η επένδυση στις Σκουριές

Του Κώστα Βουτσαδάκη/

Ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση του κοιτάσματος χρυσού και χαλκού στις Σκουριές Χαλκιδικής καθώς η Ελληνικός Χρυσός ανακοίνωσε σήμερα την εξασφάλιση χρηματοδότησης ύψους 680 εκατ. ευρώ και την λήψη της επενδυτικής απόφασης από την μητρική Eldorado Gold.

Με βάση τη Μελέτη Σκοπιμότητας, η συνολική διάρκεια ζωής του μεταλλείου είναι περίπου 20 έτη και προβλέπεται να έχει ετήσια παραγωγή κατά μέσο όρο 140.000 ουγγιών χρυσού και 67 εκατομμυρίων λιβρών χαλκού. Η παραγωγή σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει στο δεύτερο εξάμηνο του 2025. Η επανεκκίνηση του έργου των Σκουριών και η ένταξή του σε φάση παραγωγήςπεριλαμβάνεται στο νέο επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας που έχει συμφωνηθεί, συνολικού ύψους 3,1 δισεκ. ευρώ.

Σύμφωνα με την Ελληνικός Χρυσός, πρόκειται για παγκοσμίου κλάσης κοίτασμα η ανάπτυξη του οποίου «αναμένεται να δημιουργήσει σε βάθος 25ετίας περίπου 1.400 σταθερές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας στην περιοχή και περί τις 800 πρόσθετες κατά τη διάρκεια του κατασκευαστικού έργου». Συνολικά, προσθέτει η εταιρεία, η πλήρης ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας θα δημιουργήσει 5.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, ενώ θα συνεισφέρει φορολογικά έσοδα άνω των 2 δισ. δολαρίων για το Ελληνικό Δημόσιο από φόρους και εισφορές και άνω των 4 δισ. δολαρίων σε εκτιμώμενη αξία αγορών προς Έλληνες προμηθευτές. Κατά τη διάρκεια ζωής των Μεταλλείων Κασσάνδρας θα επενδυθούν 80 εκατ. δολάρια σε προγράμματα εταιρικής υπευθυνότητας για την ανάπτυξη προγραμμάτων και την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων που θα ωφελήσουν αποκλειστικά την τοπική οικονομία. Παράλληλα, θα δημιουργηθεί ένα πρότυπο Τεχνικό Κέντρο Εκπαίδευσης για την εκπαίδευση και ανάπτυξη των εργαζομένων.

Το μακροχρόνιο κοινοπρακτικό δάνειο συμφωνήθηκε με την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς. Στο ποσό των 680 εκατομμυρίων περιλαμβάνεται και Δάνειο από το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ. Το υπόλοιπο της χρηματοδότησης για την ολοκλήρωση της ανάπτυξης των Σκουριών θα καλυφθεί από την Eldorado Gold.

«Οι Σκουριές εκφράζουν την επόμενη φάση ανάπτυξης της Eldorado, παράγοντας σημαντική αξία για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη μας με εύρωστους οικονομικούς δείκτες έργου, ενώ παρέχουν πολλαπλά οφέλη στις τοπικές κοινότητες και στην οικονομία της Ελλάδας», δήλωσε ο Steve Reid, Πρόεδρος του ΔΣ της Eldorado Gold.

Ο George Burns, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Eldorado Gold, δήλωσε: «Η συμμετοχή των Ελληνικών Τραπεζών στη χρηματοδότηση του Έργου, εξασφαλίζει εναρμόνιση μεταξύ των στρατηγικών μας εταίρων προχωρώντας προς την έναρξη της εμπορικής παραγωγής στις Σκουριές. Πλέον το επίκεντρο της προσοχής μας μετατοπίζεται στην εκτέλεση του έργου, όπου η παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσει για πρώτη φορά εντός του δεύτερου εξαμήνου του 2025 και να αυξηθεί περαιτέρω στη συνέχεια καθώς θα βελτιστοποιούμε τις εγκαταστάσεις στις Σκουριές».

«Μόλις ξεκινήσουν την εμπορική παραγωγή τους, οι Σκουριές θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη συνολική παραγωγή χρυσού και το ταμειακό προφίλ της Eldorado και θα διαφοροποιήσουν την επιχείρησή μας μέσω των εσόδων από τον χαλκό. Εκ μέρους των ομάδων της Eldorado και της Ελληνικός Χρυσός, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους εργαζόμενους και τους τοπικούς εταίρους μας, τον Δήμο Αριστοτέλη, την Ελληνική Κυβέρνηση καθώς και την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς για τη στήριξη του Έργου και ανυπομονούμε να συνεχίσουμε τη μεταξύ μας συνεργασία και να αναπτύξουμε ένα παγκόσμιου κλάσης μεταλλείο στην περιοχή, τηρώντας τα παγκοσμίως κορυφαία περιβαλλοντικά πρότυπα και κριτήρια ESG», συνέχισε ο Burns.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Αντιπρόεδρος Ελλάδας της Eldorado Gold και Πρόεδρος της Ελληνικός Χρυσός Χρήστος Μπαλάσκας τόνισε: «Σήμερα κάναμε δυο πολύ μεγάλα βήματα που μας επιτρέπουν  να προχωρήσουμε αποφασιστικά προς τον τελικό μας στόχο που είναι η πλήρης έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας των Σκουριών. Θέλω να ευχαριστήσω το Διοικητικό Συμβούλιο της Eldorado Gold για την έγκριση της επενδυτικής απόφασης, καθώς και όλους τους εργαζόμενους της Ελληνικός Χρυσός για τη συνεισφορά τους σε αυτήν την προσπάθεια» και πρόσθεσε στη συνέχεια «έχουμε μία σημαντική διαδρομή μπροστά μας και θα συνεχίσουμε με την ίδια δυναμική τόσο για την ανάπτυξη των Σκουριών όσο και για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του μεταλλείου μας στην Ολυμπιάδα, προκειμένου να καταστεί η Ελλάδα 3η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα χρυσού στην Ευρώπη, συμβάλλοντας κατ΄ αυτόν τον τρόπο καθοριστικά, στην αλλαγή του προφίλ της Ελληνικής οικονομίας».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας