ecopress
Σε διαβούλευση το πρότυπο του ΕΛΟΤ, ως τις αρχές του 2018. Τι ειπώθηκε στην εκδήλωση παρουσίασης του. Πρόταση για την ανάπτυξη ελληνικού προτύπου για... ΕΛΟΤ: Ελληνικό πρότυπο για βιώσιμες και έξυπνες πόλεις

Σε διαβούλευση το πρότυπο του ΕΛΟΤ, ως τις αρχές του 2018. Τι ειπώθηκε στην εκδήλωση παρουσίασης του.

Πρόταση για την ανάπτυξη ελληνικού προτύπου για βιώσιμες και έξυπνες πόλεις παρουσίασε ο Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης (ΕΛΟΤ) -καθιστώντας την Ελλάδα την 6η χώρα στον κόσμιο που λαμβάνει τέτοια πρωτοβουλία εναρμονιζόμενη με τον στόχο 11 της Ατζέντας 2030 του ΟΗΕ- στο πλαίσιο ημερίδας που συνδιοργάνωσε την περασμένη Παρασκευή στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και με την υποστήριξη της «Ναυτεμπορικής» και του naftemporiki.gr, ως χορηγών επικοινωνίας.


Το πρότυπο που ανέπτυξε ο ΕΛΟΤ τίθεται σε διαβούλευση σε κοινότητα εμπειρογνωμόνων μέχρι το τέλος του έτους, με στόχο στη συνέχεια -αρχές του 2018 να το δημοσιοποιήσει στο ευρύ κοινό ώστε το καλοκαίρι να έχει τελειοποιηθεί και να αρχίσει να εφαρμόζεται.
Στο συνέδριο του ΕΛΟΤ για την Παγκόσμια Ημέρα Προτύπων-που εορτάζεται στις 14 Οκτωβρίου- εμπειρογνώμονες και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ανέλυσαν το προτεινόμενο σχέδιο που περιλαμβάνει τις ενότητες θεμάτων βιωσιμότητας, όπως καθορίζονται στο ISO 37120:2014 (υπό αναθεώρηση) και επιπλέον τρεις ενότητες ανάδειξης ταυτότητας των διακριτικών χαρακτηριστικών των ελληνικών πόλεων:

■ Αξιοποίηση πολιτιστικής κληρονομιάς (η πόλη ως τουριστικός προορισμός)

■ Καινοτομία (μαθησιακό περιβάλλον και καινοτομικότητα /σκέψη, στρατηγική ευφυΐας Διαχείριση της δημιουργικότητας /της διανοητική ς ιδιοκτησίας/ των συνεργασιών και Αξιολόγηση)

■ Σχεδιασμός για όλους, προσβασιμότητα ΑμεΑ/ Ανοικτό δεδομένα και εφαρμογές.

Οι εφαρμογές στην πράξη

-Μια σειρά από λύσεις που θα συναντάμε στις έξυπνες πόλεις του 2020 παρουσίασε ο Βασίλης Καστανής, εκπρόσωπος της Siemens. Όπως εξήγησε, η τεχνολογία ενώνει πηγές δεδομένων ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, αποκεντρωμένες αποθήκες ενέργειας, αστικές και υπεραστικές μεταφορές, ασύρματα δίκτυα που μιλάνε σε οικοδομικά υλικά, έξυπνα κτήρια με μηδενικές εκπομπές C02 κ.ο.κ. Η διαχείριση αυτών των δεδομένων οδηγεί σε εξοικονόμηση χρόνου, κόστους και ενέργειας.
-Για smart parking, smart lighting ακόμη και έλεγχο μέσω αισθητήρων, της πλήρωσης των κάδων απορριμμάτων ώστε να βελτιστοποιείται η χρήση απορριμματοφόρων (λύση που μπορεί να οδηγήσει σε εξοικονόμηση έως 40%) μίλησε ο Κωνσταντίνος Ελευθεριάνος εκπροσωπώντας τον όμιλο OTE-Cosmote.Εξήγησε πώς το Narrow Band ΙοΤ αλλάζει τα δεδομένα στη διασύνδεση συσκευών ΙοΤ, παρουσιάζοντας το πιλοτικό πρόγραμμα της Χαλκίδας.
-Ο Στράτης Πελεκίδης, της SAP μίλησε για την τεχνολογία ως μέσο για την κοινωνική ένταξη, τις ίσες ευκαιρίες και τη συμμετοχή. Εκπροσωπώντας τη μεγαλύτερη εταιρεία επιχειρησιακού λογισμικού στον κόσμο -μέσω των συστημάτων της περνά το 74% του παγκόσμιου τζίρου- αναφέρθηκε σε λύσεις που έχει αναπτύξει σε διάφορα μέρη του κόσμου για να καλύψει εξειδικευμένες ανάγκες των πολιτών. Στην Αφρική π.χ. δημιουργήθηκε μια εφαρμογή μέσω της οποίας δηλώνονται οι γεννήσεις κι έτσι διευκολύνθηκε η ένταξη των ανθρώπων σε κοινωνικές δομές. Επίσης σε συνεργασία με τη Roche ανέπτυξε μια εφαρμογή που απευθύνεται σε διαβητικούς (350 εκατ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο). Μέσω της διαχείρισης δεδομένων αναδεικνύονται χρήσιμες πληροφορίες για τη φαρμακευτική αγωγή και τις διατροφικές τους συνήθειες. Ο κ. Πελεκίδης είπε ότι η καινοτομία, οι υπηρεσίες και η ενδυνάμωση του πολίτη στις κοινωνίες έχουν ως απαραίτητη προϋπόθεση τη συνένωση, ανάλυση και αξιοποίηση των συλλεγόμενων δεδομένων.«Συνεπώς απαιτείται μία συνολική και συλλογική πλατφόρμα, όπου οι ενδιαφερόμενοι πολίτες, υπηρεσίες και λοιποί συμβαλλόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιούν διαφορετικές όψεις αυτών των δεδομένων με απόλυτο σεβασμό στην ιδιωτικότητα καθενός.
Επίσης, ο ΕΛΟΤ ανακοίνωσε τη συμμετοχή του, ως εμπειρογνώμονα στην ανάπτυξη του ελληνικού προτύπου ΕΛΟΤ 1457, του Γιώργου Αβραμίδη, ηλεκτρολόγου μηχανικού και μηχανικού υπολογιστών με μεταπτυχιακές σπουδές στον περιβαλλοντικό σχεδιασμό πόλεων και κτηρίων, υπεύθυνου λύσεων και υπηρεσιών φωτισμού δημόσιου τομέα στην εταιρεία Β. Καυκάς Α.Ε.

Το ελληνικό πρότυπο

-Οι καταναλωτές και οι πολίτες θα έχουν οφέλη από την εφαρμογή του προτύπου» τόνισε στο συνέδριο ο Ιωάννης Σαρχδάκης, υπεύθυνος του τομέα τυποποίησης του ΕΛΟΤ εξηγώντας οτι «η έξυπνη πόλη είναι ο τόπος – κοινότητα που αξιοποιεί γνώση, τεχνολογία και καινοτομία για τη βιώσιμη ανάπτυξη- ευνοώντας την ποιότητα σε όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες, προϊόντα και υπηρεσίες, με σεβασμό στην περιβαλλοντική και πολιτιστική κληρονομιά».
-Η Ευγενία Φωτονιάτα, ειδική γραμματέας Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΤΠΑ και ΤΣ, απευθύνοντας χαιρετισμό στην εκδήλωση τόνισε ότι η κυβέρνηση στηρίζει τις πρωτοβουλίες για την έξυπνη πόλη με σειρά προγραμμάτων όπως π.χ.
τα smart open malls αλλά και η αειφορική διαχείριση υδατικών πόρων, πρόγραμμα 30 εκατ. ευρώ, που εγκρίθηκε και θα τρέξει σύντομα. Εξάλλου, όπως είπε, σχετικές δράσεις βοηθούν στην επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης που είναι στον πυρήνα της στρατηγικής της κυβέρνησης.

-Τη θέση αυτή υποστήριξε και ο Νίκος Τράντας, προϊστάμενος Γραφείου Συντονισμού, Θεσμικών, Διεθνών & Ευρωπαϊκών Θεμάτων, ενώ πρόθεση συνεργασίας για τη ροή των πληροφοριών δήλωσε από την πλευρό του ο δρ, Λέανδρος Μαγλαράς, διευθυντής Κυβερνοασφάλειας της γενικής γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής.
-Η επιδιωκόμενη βιώσιμη ανάπτυξη των πόλεων απαιτεί εξειδίκευση σε τοπικό επίπεδο για την κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών αλλά και τη δημιουργία  ευκαιριών, τόνισε ο Γιώργος Πατούλης, πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

-Ψήφο εμπιστοσύνης στα ψηφιακό εργαλεία έδωσε ο Κωνσταντίνος Χαμπίδης, υπεύθυνος ψηφιακής πολιτικής του Δήμου Αθηναίων που εκπροσώπησε τον δήμαρχο Γιώργο Καμίνη.
-Σύμφωνα με την Ειρήνη Φρεζάδου -αρχιτέκτων πολεοδόμος, συνεργάτης ΕΛΟΤ- κεντρικούς στόχους ενός υγιούς συστήματος ολοκληρωμένου σχεδιασμού αποτελούν: η εντατικοποίηση της χρήσης του υφιστάμενου αστικού χώρου, η αξιοποίηση των ελεύθερων αδόμητων εκτάσεων και των κενών και εγκαταλειμμένων κτηρίων εντός του αστικού ιστού και η αναστροφή της τάσης εκτατικοποίησης, σε συνδυασμό με τη δημιουργία ενός σύγχρονου λειτουργικού και αξιόπιστου συστήματος συνδυασμένων μεταφορών.
-Η έξυπνη πόλη δεν είναι θέμα επένδυσης στην τεχνολογία αλλά είναι θέμα βιωσιμότητας και όπως τόνισε ο Δημήτρης Παπαστεργίου, δήμαρχος Τρικκαίων, πρέπει ταυτόχρονα με τη βελτίωση των υποδομών στους δήμους (κλείσιμο στις λακκούβες και δημιουργία πεζοδρομίων) να προωθούνται λύσεις και στην τεχνολογία διότι διαφορετικά η «διαρροή εγκεφάλων» θα συνεχίζεται και δεν θα υπάρχουν επιχειρήσεις στις πόλεις. Αναφέρθηκε επίσης στον δείκτη αξιολόγησης των δήμων, ως κριτήριο χρηματοδότησης και τόνισε ότι η εναρμόνιση με τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ, η εταιρική κοινωνική ευθύνη και τα αποτελέσματα θα μας οδηγήσουν στις έξυπνες πόλεις.
-Στις δραστηριότητες διεθνούς και ευρωπαϊκής τυποποίησης αλλά και στις ανάγκες προσαρμογές της χώρας μας με την ανάπτυξη ελληνικού προτύπου αναφέρθηκαν οι δρ. Φραγκούλης Δ. Κρόκος, διευθυντής Τυποποίησης του ΕΛΟΤ, Λεωνίδας Ανθόπουλος, συντονιστής του ΕΑΟΤ/ΓΕΤ16/ΟΕ 5 βιώσιμες και έξυπνες πόλεις, Πόνος Φιτσιλής, καθηγητής των ΤΕΙ Θεσσαλίας, Αθηνά Γαλήνη, εμπειρογνώμονας θεμάτων ΕΚΕ, Ευθύμιος Ζέρβας, αναπλ. καθηγητής του ΕΑΠ, Βέρη Λαβοΰτα, τεχνική υπεύθυνος του ΕΛΟΤ/ΤΕ 2/ΟΕ 8, Αχιλλέας Καμιέας, αναπληρωτής καθηγητής του ΕΑΠ, Ελένη Μυριβήλη, γραφείο Αστικής Ανθεκτικότητας του Δήμου Αθηναίων, Βασίλης Λιόγκας, μηχανολόγος μηχανικός, Κλειώ Σγουροπούλου, καθ. στα ΤΕΙ Αθήνας, εξωτερικός συνεργάτης του ΕΑΟΤ, Χριστιάνα Σιαμπέκου από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και δρ. Αλέξανδρος Δελουκας, πολ. μηχανικός-συγκοινωνιολόγος. Αττικό Μετρό.

Η ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

PROTYPH_EXYPNH_POLH_13-10-17

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας