ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Αντιμέτωπες με την εκτός σχεδίου δόμηση, επεκτάσεις πόλεων και οικισμών, χρήσεις κατοικίας, τουρισμού, οδικών, ενεργειακών και των άλλων δικτύων, ιδιωτικές επενδύσεις... ΕΠΜ: σε Natura ολόκληρες πόλεις, νησιά και πάνω από μισό εκατομμύριο πολίτες

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Αντιμέτωπες με την εκτός σχεδίου δόμηση, επεκτάσεις πόλεων και οικισμών, χρήσεις κατοικίας, τουρισμού, οδικών, ενεργειακών και των άλλων δικτύων, ιδιωτικές επενδύσεις και δημόσιες υποδομές αλλά και με ολόκληρες κατοικημένες πόλεις και νησιά, όπου ζουν πάνω από μισό εκατομμύριο πολίτες έρχονται οι 23 νέες Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες (ΕΠΜ), που εκπονούνται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για να καθορίσουν το καθεστώς προστασίας στις 446 περιοχές Natura σε όλη τη χώρα.

Η Ελλάδα όφειλε να έχει ολοκληρώσει τις ΕΠΜ για τις προστατευόμενες περιοχές  από το 2021 και έχει ήδη καταδικαστεί από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ελλιπή προστασία των περιοχών του δικτύου Νatura ενώ βρίσκεται αντιμέτωπη με νέες καταδίκες και πρόστιμα από την ΕΕ.

Καθεστώς προστασίας με Προεδρικά Διατάγματα

Η ανακήρυξη του καθεστώτος προστασίας για όλες τις περιοχές Natura 2000 αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2022 και τώρα παραπέμπεται για το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Οι 23 νέες Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες ολοκληρώνονται στο σύνολο τους εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024 και στη συνεχεία θα θεσμοθετηθούν με Προεδρικά Διατάγματα,  ρυθμίζοντας οριστικά το καθεστώς προστασίας για συνολικά 446 προστατευόμενες περιοχές, συνολικής έκτασης 58.773,2 τετραγωνικών χιλιομέτρων σε όλη τη χώρα, όπως ανακοινώθηκε στην ημερίδα με θέμα: «Βιοποικιλότητα και Προστατευόμενες Περιοχές», που διοργάνωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η ημερίδα που διοργάνωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με θέμα: «Βιοποικιλότητα και Προστατευόμενες Περιοχές» πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο εκδηλώσεων του υπουργείου, με τη συμμετοχή της διοικητικής ιεραρχίας του υπουργείου και των μελετητών, όπως επίσης επιστημόνων και εκπρόσωπων περιβαλλοντικών φορέων.

Συγκρούσεις χρήσεων και σχεδιασμών

Στην ημερίδα του ΥΠΕΝ παρουσιάστηκαν και αναδείχθηκαν τα θέματα των μεγάλων συγκρούσεων των νέων Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών, με τον υφιστάμενο αλλά και το νέο πολεοδομικό χωροταξικό σχεδιασμό των Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ και ΕΠΣ), νομοθετικά ζητήματα, τα οποία οδηγούν σε καθεστώς μεγάλων περιορισμών και απαγορεύσεων αλλά και τα νέα προβλήματα των ΕΠΜ, μετά τις μεγάλες καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί από το 2019 στην πορεία ολοκλήρωσης τους.

Από τις 23 Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες μέχρι τώρα έχει εγκριθεί μόνον μία, έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση για δεκατέσσερις, για άλλες έξι προγραμματίζεται να βγουν σε διαβούλευση εντός του πρώτου τριμήνου του 2024 και οι υπόλοιπες τρείς να ολοκληρωθούν εντός του πρώτου εξαμήνου του νέου χρόνου. Οι 23 Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες, ως έργο επιμερίζονται σε 11 μελέτες, που καλύπτουν γεωγραφικά το σύνολο της χώρας.

Σε Natura ολόκληρες πόλεις και νησιά

-«Μέσα στις περιοχές Natura ζουν και δραστηριοποιούνται βάση της επίσημης τελευταίας απογραφής πληθυσμού της ΕΛΣΤΑΤ περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι και μεγάλα κομμάτια πόλεων ή και ολόκληρες πόλεις είναι χτισμένες σε προστατευόμενες περιοχές. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα Γιάννενα, η Καστοριά, το Ναύπλιο, ο Τύρναβος,  όλο το Πήλιο και νησιά ολόκληρα».

Ο Γεώργιος Κοτζαγεώργης από την Ομάδα Οριζόντιου Επιστημονικού και Τεχνικού Συντονισμού των νέων ΕΠΜ.

Αυτά τόνισε χαρακτηριστικά o Γεώργιος Κοτζαγεώργης από την Ομάδα Οριζόντιου Επιστημονικού και Τεχνικού Συντονισμού των νέων ΕΠΜ στην ημερίδα του ΥΠΕΝ, που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο εκδηλώσεων του υπουργείου, με τη συμμετοχή της διοικητικής ιεραρχίας του υπουργείου και των μελετητών, όπως επίσης επιστημόνων και εκπρόσωπων περιβαλλοντικών φορέων.

Δαιδαλώδες κανονιστικό πλαίσιο

– «O νόμος 4685 που ψηφίστηκε το Μάιο του 2020 έφερε ριζικές αλλαγές. Άλλαξε τις ζώνες, εισήγαγε τις ειδικές χρήσεις του Προεδρικού Διατάγματος 59/2018, ενός ΠΔ που αφορούσε κατά βάση τον χωροταξικό και περισσότερο τον πολεοδομικό σχεδιασμό, μέσα στις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες, που αφορούν ως επί το πλείστον περιοχές εκτός σχεδίου και εκτός οικισμών και επίσης έκανε υποχρεωτική την επιλογή ειδικών χρήσεων ανά ζώνη», επισήμανε ο ίδιος.

Μίλησε ακόμη, μετά την ολοκλήρωση των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών και του νέου πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού για το ενδεχόμενο:

Διαμόρφωσης ή διατήρηση ενός πολύπλοκου και δαιδαλώδους κανονιστικού πλαισίου που θα ρυθμίζει ανθρωπογενείς χρήσεις και δραστηριότητες εντός των προστατευόμενων περιοχών, λόγω πολλαπλών δράσεων που υλοποιούνται παράλληλα, συνήθως η μία ερήμην της άλλης, και παράγουν αντίστοιχα άμεσα ή έμμεσα αποτελέσματα».

Τα σοβαρά προβλήματα κατά τη σύνταξη των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών

Παρουσιάζοντας αναλυτικά τα σοβαρά προβλήματα, με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι μελετητές κατά τη σύνταξη των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών στην εφαρμογή διατάξεων που αφορούν τις ειδικές χρήσεις, ο κος Κοτζαγεώργης σημείωσε ότι αυτά είναι σχετικά με:

-Την κατοικία και τον τουρισμό: «Υπάρχει θέμα για την κατοικία στην εκτός σχεδίου δόμηση είτε ως ενδιάμεση κατάσταση  για τουριστικές αναπτύξεις. Η κατοικία προβλέπεται μόνο στη Ζώνη Βιώσιμης Διαχείρισης Ειδικών Πόρων σαν ειδική χρήση. Επομένως αυτό έρχεται σε σύγκρουση με ένα άλλο καθεστώς, που αφορά του τουριστικές αναπτύξεις διαφόρων κατηγοριών, όπως ξενοδοχειακές μονάδες, που συνοδεύονται από ανεξάρτητες κατοικίες, οι οποίες υλοποιούνται πρώτα ως κατοικίες, βγάζουνε άδεια οικοδομής βάση του θεσμικού πλαισίου που υποχρεούται να ακολουθήσουνε και αφού ολοκληρωθούν στη συνέχεια παίρνουν άδεια και γίνονται τουριστικές».

-Τις επεκτάσεις σχεδίων πόλεων και οικισμών: «Yπάρχει αδυναμία επεκτάσεων σχεδίων πόλεων και οικισμών εντός προστατευόμενων περιοχών. Ο νόμος 4685/2020 ένα άλλο πράγμα που έκανε εκτός από το να επιβάλει την επιλογή ειδικών χρήσεων από συγκεκριμένες λίστες μέσα στη ζώνες είναι ότι τις ζώνες αυτές τις όρισε ως γενικές κατηγορίες χρήσεων. Δηλαδή  όπως είναι η περιοχή αμιγούς κατοικίας, η περιοχή γενικής κατοικίας, το πολεοδομικό κέντρο. Υπάρχει λοιπόν μία αντίστοιχη περιοχή πολεοδομικά, η οποία λέγεται ζώνη απόλυτης προστασίας. Αυτό καθιστά τρομερά δύσκολο το να αλλάξει  και να ενταχθούν οικιστικές χρήσεις σε προστατευόμενες περιοχές».

Τις ιδιωτικές κατασκευές και έργα υποδομής: «Σημαντικές χρήσεις,  που ο νόμος ορίζει να γίνονται αποκλειστικά σε εντός σχεδίου και εντός οικισμών περιοχές, όπως είναι μεγάλες αθλητικές εγκαταστάσεις, εμπορικά κέντρα,  αεροδρόμια,  χώροι επεξεργασίας αποθήκευσης και διάθεσης απορριμμάτων. Όλες αυτές είναι υποδομές,  που πολύ σπάνια έως ποτέ βρίσκονται σε εντός σχεδίου πόλης περιοχές ή εντός οικισμών περιοχές. Βρίσκονται δηλαδή σε περιοχές που είναι κατά κανόνα εντός του πεδίου εφαρμογής των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών και των νέων ΠΔ  που θα προκύψουν».

Τα δίκτυα οδικών μεταφορών, ενέργειας, τηλεπικοινωνιών, μεταφοράς νερού: ο καθορισμός τους σαν χρήση γης, με βάση τις ρυθμίσεις του νόμου 2020 περί ζωνοποίησης των προστατευόμενων περιοχών είναι περιοριστικός και αναδεικνύεται σοβαρό θέμα, πολύ περισσότερο όταν αφορούν σε κατοικημένες πόλεις και οικισμούς που εμπίπτουν στις περιοχές Natura. Ο ομιλητής χαρακτηριστικά σημείωσε ότι:

-«Έχοντας λοιπόν περιοχές Natura, που καλύπτουν τεράστιες εκτάσεις και μεγάλες πόλεις, έχουν ανάγκη αυτές οι πόλεις από κάποιες από αυτές τις υποδομές αλλά δεν μπορούν να τις βάλουν πουθενά».

Απαγορεύεται και το κολύμπι

-«Προβλέπονται κάποιες ακραίες επιλογές,  όπως για τη θαλάσσια αναψυχή, η οποία προβλέπεται μόνο σε ζώνες βιώσιμων διαχειριστικών πόρων και όχι σε άλλη ζώνη. Πράγμα  που δημιουργεί τρομερά προβλήματα. Δηλαδή  δεν μπορεί να πάει κάποιος να κολυμπήσει σε καμία άλλη περιοχή, σε κάποια άλλη ζώνη», είπε ο ίδιος και σημείωσε:

-«Υπάρχει πρόβλημα και για ειδικές χρήσεις σε ότι αφορά τη δυνατότητα μη επιλογής τους σε διαφορετικές ζώνες,  όπως για  τους ναούς,  μοναστήρια,  εκκλησάκια, που συναντάμε παντού στην Ελλάδα. Αν πάρει κάποιος στα σοβαρά την πρόβλεψη του νόμου καταλήγουμε στο ότι απαγορεύονται ή δεν επιλέγονται οι ναοί σε δύο από τις τέσσερις ζώνες των προστατευόμενων περιοχών. Επίσης απαγορεύονται στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ακόμη και Φάροι, αλλά και θαλάσσιοι διάδρομοι κίνησης σκαφών, έργα προστασίας από τη διάβρωση και άλλα».

Από το ΣτΕ θα περνάει η πιο αυστηρή πρόταση για την περιβαλλοντική προστασία

Αναφερόμενος στα προβλήματα που προκύπτουν σχετικά με τις συγκρούσεις και απαγορεύσεις χρήσεων μεταξύ των ΕΠΜ και του υφιστάμενου και νέου πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού,  ο ομιλητής επισήμανε ότι:

-«Μέχρι τώρα δόθηκε μία προσωρινή λύση,  σε συνεννόηση των μελετητών με τη διευθύνουσα υπηρεσία και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ΠΕΝ, η οποία προβλέπει ως δυνατότητα  οι ΕΠΜ να διατυπώσουν προτάσεις κατά παρέκκλιση του νόμου. Δηλαδή οι ΕΠΜ δεν το υιοθετούν απολύτως τους περιορισμούς του θέτει ο νόμος τους αλλά  είναι πιο ελεύθερες να ορίζουν και προτείνουν αυτό το οποίο θεωρούν λογικό».  Υπογράμμισε ωστόσο ότι:

-«Αυτό είναι μία λύση σε ότι αφορά τις ίδιες τις ΕΠΜ,  η οριστική λύση όμως είναι η νομοθετική ρύθμιση με τις κατάλληλες νομοθετικές παρεμβάσεις γιατί μετά την ΕΠΜ πρέπει να γίνει το ΠΔ,  στο οποίο δεν μπορεί να προβλέπονται παρεκκλίσεις και αν την της κάνουμε θα επιστραφεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας». Τόνισε παράλληλα ότι:

Aπό το ΣτΕ έχει γίνει ήδη σαφές, ότι για το καθεστώς προστασίας κάθε περιοχής, όπως αυτό θα προτείνεται από τις ΕΠΜ ή τα νέα ΤΠΣ και ΕΠΣ που δρομολογούνται από το ΥΠΕΝ για να καλύψουν τον πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό στο 70% της επικράτειας θα ισχύει πάντα η πιο αυστηρή πρόταση για την περιβαλλοντική προστασία. 

Xρήσεις γης για στις εκτός σχεδίου περιοχές

Ο εκπρόσωπος της Ομάδας Συντονισμού των μελετών των νέων ΕΠΜ υπογράμμισε ακόμη ότι είναι η ασαφής σχέση και διεπαφή των νέων Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών με τον υφιστάμενο  και νέο πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό (των ΓΠΣ, ΣΧΟΑΠ, ΤΠΣ και ΕΠΣ), σε ότι αφορά τις χρήσεις γης για τις εκτός σχεδίου περιοχές.

-«Αυτές οι μελέτες των ΤΠΣ και ΕΠΣ προωθούνται για σχεδόν όλη τη χώρα, από το ΥΠΕΝ με φορέα υλοποίησης το ΤΕΕ. Καλύπτουν ολόκληρες περιοχές Δήμων και ενώσεων Δήμων και σε μεγάλο βαθμό καλύπτουν τις ίδιες περιοχές που καλύπτουν και οι περιοχές Natura. Θα υπάρξουν προτάσεις και από αυτές τις μελέτες», είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι:

-«θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία των δύο πλευρών και τον πρώτο λόγο για τις εκτός σχεδίου περιοχές να έχουν οι ΕΠΜ και αντίστοιχα για τις εντός σχεδίου περιοχές να έχουν τα ΤΠΣ και ΕΠΣ»,  συμπληρώνοντας ωστόσο ότι:

«Κάτι τέτοιο δεν  έχει αποτυπωθεί στη νομοθεσία και είναι θέμα βούλησης και ιεράρχησης τι τελικά θα γίνει σε περίπτωση συγκρούσεων και εάν θα είναι δεσμευτικές οι προτάσεις των ΕΠΜ για τις εν εξελίξει μελέτες του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού».

Τα  προβλήματα για την ολοκλήρωση των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών

Παρουσιάζοντας τα προβλήματα που υπάρχουν στην πορεία ολοκλήρωσης των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών ο εκπρόσωπος της Ομάδας Συντονισμού των μελετητών αναφέρθηκε σε:

-Μεγάλη καθυστέρηση στην εξέλιξη του έργου. Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να ξεκινήσει το Μάρτιο του 19 και να τελειώσει τον Οκτώβριο του 21. Οι καθυστερήσεις αποδόθηκαν στη ψήφιση του νόμου 4685 τον Μάιο του 2020, που έφερε ριζικές αλλαγές και  οδήγησε στην τροποποίηση του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου και σε παράταση των χρονοδιαγραμμάτων ολοκλήρωσης των μελετών αλλά και στις εκλογικές διαδικασίες που μεσολάβησαν και επηρέασαν τους σχεδιασμούς και τους προγραμματισμούς, ώστε «σήμερα 59 μήνες μετά την έναρξη του έργου και μετά από την ριζική αλλαγή του θεσμικού πλαισίου των προστατεύουμε περιοχών το έργο να είναι σε εξέλιξη».

Επισημάνθηκε ακόμη ότι 59 μήνες από την έναρξη του έργου υπάρχει:

-Κόπωση στους μελετητές: «Είναι εξαιρετικά δύσκολο να διατηρήσεις για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα δραστήριες μεγάλες ομάδες ειδικών ανθρώπων επιστημόνων, που να επανέρχονται να εξετάζουν τα ίδια πράγματα πολλές φορές, επειδή άλλαξε η νομοθεσία είτε διατυπώθηκαν παρατηρήσεις από επί του περιεχομένου των παραδοτέων».

Κόπωση στη διοίκηση: «Υπάρχουν συνεχώς νέα θέματα, τα οποία προκύπτουν είτε θεσμικά είτε κανονιστικά είτε τεχνικού χαρακτήρα και επομένως ζητείται να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες».

Εξαιρετικά δυσμενής για όλους τους  αναδόχους η ροή πληρωμών: «Αυτό σε συνδυασμό με τις άλλες δυσκολίες και καθυστερήσεις  αποτελεί έναν καθοριστικό παράγοντα, που μειώνει ακόμα περισσότερο την εγρήγορση και την αποτελεσματική αντίδραση στις προκλήσεις απαιτήσεις προκύπτουν».

-Υπάρχει και μία αυξανόμενη πίεση, «απολύτως εύλογη σε πολιτικό επίπεδο και σε επίπεδο κοινωνίας και μη κυβερνητικών οργανώσεων για την ολοκλήρωση του έργου».

Με βάση αυτές τις διαπιστώσεις επισημάνθηκε από την πλευρά των μελετητών ότι: «είναι αναγκαία η αναζήτηση και υιοθέτηση μιας συμβιβαστικής λύσης, ώστε να ολοκληρωθεί το έργο αποτελεσματικά σε συγκεκριμένο χρόνο».

Συμμόρφωση με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές επιταγές

H Προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας «Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ ΥΠΕΝ» Χρυσούλα Κούρτελη.

Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της ημερίδας, η Προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας «Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ ΥΠΕΝ» Χρυσούλα Κούρτελη, τόνισε: «Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δρώντας με στόχο την αποτελεσματική προστασία της βιοποικιλότητας και σε συμμόρφωση με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές επιταγές, έχει θεσπίσει ένα σημαντικό αριθμό προστατευόμενων περιοχών. Για τη θεσμική τους θωράκιση, έχει προχωρήσει στην εκπόνηση των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών και των Σχεδίων Δράσης, τα οποία καθώς ολοκληρώνονται και εγκρίνονται σταδιακά, πρόκειται να οδηγήσουν στην έκδοση αντίστοιχων προεδρικών διαταγμάτων για τις προστατευόμενες περιοχές».

Δυναμική και συνεχώς εξελισσόμενη διαδικασία

O Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής Κωνσταντίνος Δημόπουλος.

Χαιρετίζοντας από την πλευρά του την εκδήλωση, ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής Κωνσταντίνος Δημόπουλος, δήλωσε: «Η Ελλάδα είναι μια από τις πιο πλούσιες χώρες στον κόσμο, όσον αφορά στη βιοποικιλότητα, καθώς φιλοξενεί μια μοναδική ποικιλία οικοσυστημάτων. Η ανάγκη προστασίας και η ανάδειξη της χλωρίδας και της πανίδας της χώρας μας, έχουν οδηγήσει στη δημιουργία των προστατευόμενων περιοχών και στη λήψη πολιτικών, νομοθετικών, οργανωτικών και χρηματοδοτικών μέτρων για τη διαχείρισή τους. Πρόκειται για μια δυναμική και συνεχώς εξελισσόμενη διαδικασία, μέσω ενός μεγάλου αριθμού επιτελικών μελετών και προγραμμάτων που εκπονούνται, ενώ παράλληλα εκδίδονται κανονιστικές πράξεις, που αποσκοπούν στην ουσιαστική προστασία και διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών».

Τι είπαν οι υπηρεσαικοί παράγοντες

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της ημερίδας, ο Προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος Ευάγγελος Γκουντούφας, από τη Γενική Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής, Διεύθυνση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας (Τμήμα Προστατευόμενων Περιοχών) ο Χαράλαμπος Βερβέρης και η Κωνσταντίνα Μασίκα και από την ίδια Διεύθυνση (Τμήμα Βιοποικιλότητας) ο Ευάγγελος Μπαδιεριτάκης, παρουσίασαν τις αρμοδιότητες των διευθύνσεων και των τμημάτων τους.

Επίσης, παρουσιάστηκαν από στελέχη του Υπουργείου τα θεσμοθετημένα σχέδια δράσης για τα είδη χλωρίδας και πανίδας κοινοτικού ενδιαφέροντος, ο νέος Ευρωπαϊκός Κανονισμός για την αποκατάσταση της Φύσης, οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες και τα Σχέδια Διαχείρισης για τις περιοχές Natura, η εποπτεία και η αξιολόγηση του καθεστώτος διατήρησης προστατευόμενων ειδών και οικοτόπων.

Αποκατάσταση του δασικού οικοσυστήματος Δαδιάς

Η ημερίδα ολοκλήρωσε τις εργασίες της με την παρουσίαση, από τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δασικών Έργων και Υποδομών, Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος Σταύρο Τσιλίκουνα, της αποκατάστασης του δασικού οικοσυστήματος της Δαδιάς, μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές στην περιοχή του Έβρου.

«Σχέδιο δράσεων επικοινωνίας του ΥΠΕΝ»

Η ημερίδα εντάσσεται στο έργο: «Σχέδιο δράσεων επικοινωνίας του ΥΠΕΝ», το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από πόρους του ΕΣΠΑ 2014-2020, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος: «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας