ecopress
Του Βαγγέλη Ματράγκου* Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ MSc Δίκτυο Συμβούλων Μηχανικών Η 3η αναθεώρηση του Κανονισμού Επεμβάσεων Κτιρίων (ΚΑΝΑΠΕ) ανοίγει το δρόμο για τη σεισμική... Ένα ακόμη βήμα προς την ασφάλεια των κτιρίων

Του Βαγγέλη Ματράγκου* Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ MSc

Δίκτυο Συμβούλων Μηχανικών

Η 3η αναθεώρηση του Κανονισμού Επεμβάσεων Κτιρίων (ΚΑΝΑΠΕ) ανοίγει το δρόμο για τη σεισμική ενίσχυση των κτιρίων με προγράμματα χρηματοδότησης, όπως ισχύει για την ενεργειακή εξοικονόμηση. Ταυτοχρόνως κατά τα πρότυπα του Ιταλικού Κανονισμού, δίνει εφικτή τεχνική και νομοθετική λύση στους ιδιοκτήτες  να βελτιώσουν την ασφάλεια του κτιρίου τους, ανάλογα με τις λειτουργικές ανάγκες αλλά και τις οικονομικές δυνατότητές τους.

Η σεισμική τρωτότητα των κτιρίων πριν το 1985, που αντιστοιχεί στο 70% του κτιριακού αποθέματος της χώρας είναι σημαντικά μεγάλη. Για αυτά τα κτίρια έχει παρέλθει η περίοδος επαναφοράς του σεισμού, για τον οποίο μελετήθηκαν.

Είναι πλέον ΦΕΚ (3197B/22) η 3η αναθεώρηση του ΚΑΝΕΠΕ του Κανονισμού Επεμβάσεων Κτιρίων, μετά από πολύμηνες διαδικασίες της κοινής επιτροπής του ΤΕΕ και του ΟΑΣΠ, στην οποία έχω την τιμή να είμαι μέλος.

Η σημασία της 3ης αυτής αναθεώρησης στην ασφάλεια του πολίτη είναι εξαιρετικά σημαντική διότι υιοθετεί, κατά τα πρότυπα του Ιταλικού Κανονισμού, τις ενδιάμεσες στάθμες επιτελεστικότητας στα κτίρια με αποτέλεσμα πλέον σε κάθε ιδιωτικό κτίριο να έχει τη δυνατότητα ο ιδιοκτήτης να προβαίνει σε μερική ενίσχυση του κτιρίου ανάλογα με τις λειτουργικές ανάγκες του αλλά και τις οικονομικές δυνατότητές του, ώστε να κάνει το κτίριο στο οποίο μένει περισσότερο ασφαλές από ότι είναι σήμερα, χωρίς να είναι υποχρεωμένος να πληροί τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές των νέων κτιρίων, κάτι που θα ήταν πολλές φορές λειτουργικά και οικονομικά ανέφικτο.

Η ουσία των βασικών αλλαγών της 3ης αναθεώρησης φαίνεται στους παρακάτω πίνακες:

Στον ΠΑ. 2.2 ουσιαστικά βλέπουμε την προσπάθεια να καταταχθούν οι οικοδομές ανάλογα με την χρονολογία μελέτης τους, σε μια ελάχιστη βασική σεισμική κλάση.

Τι σημαίνει όμως Β2+ Β3 κλπ;

Από τους 2 παρακάτω πίνακες προκύπτει η απάντηση:

Καταρχάς η στάθμη επιτελεστικότητας Α, Β και Γ έχει να κάνει με το πόσες βλάβες επιθυμούμε να έχει η κατασκευή μας αμέσως μετά τον σεισμό σχεδιασμού.

Στις νέες οικοδομές η ελάχιστη στάθμη επιτελεστικότητας (Σ.Ε) είναι η Β1. Αυτή δηλαδή στην οποία η σεισμική επιτάχυνση αντιστοιχεί σε σεισμό με περίοδο επαναφοράς 475 χρόνια.

Άρα σε κτίρια που μελετήθηκαν μεταξύ του 1985 και 1995 από τους πίνακες προκύπτει πως έχουν μελετηθεί να έχουν σημαντικές βλάβες, όχι κατάρρευση, αλλά βλάβες, οι οποίες μπορούν με μεγάλο βέβαια κόστος να αναταχθούν, για σεισμό με περίοδο επαναφοράς 70 χρόνια.

Για τα κτίρια δε προ του 1985 η περίοδος επαναφοράς του σεισμού για τον οποίο μελετήθηκαν είναι 40 χρόνια, που σημαίνει πως θεωρητικά αυτός ο σεισμός θα έπρεπε να έχει ήδη συμβεί στη ζωή τους μιας και για ένα κτίριο του 1970 έχουν περάσει μέχρι σήμερα πάνω από 50 χρόνια, περισσότερα δηλ. από την περίοδο επαναφοράς.

Από τον συνδυασμό επομένως των παραπάνω πινάκων προκύπτει πως η σεισμική τρωτότητα των κτιρίων πριν το 1985 που αντιστοιχεί στο 70% του κτιριακού αποθέματος της χώρας είναι σημαντικά μεγάλη. Αυτά τα κτίρια θα λέγαμε χαρακτηριστικά ότι «παίζουν παράταση», αφού έχει παρέλθει η περίοδος επαναφοράς του σεισμού για τον οποίο μελετήθηκαν.

Την ανάγκη νομοθετικής παρέμβασης, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα για επεμβάσεις προσιτές στους ιδιοκτήτες και λειτουργικές για τα κτίρια είχα παρουσίασει αναλυτικά πριν 2,5 χρόνια σε προηγούμενο άρθρο μου Δείτε εδώ στο ecopress

Με την 3η αναθεώρηση του Κανονισμού Επεμβάσεων Κτιρίων η πολιτεία παρέχει πλέον την δυνατότητα στον ιδιοκτήτη για κτίρια με σπουδαιότητα Ι και ΙΙ, που περιλαμβάνει τις κατοικίες, να αναβαθμίσει το κτίριό του τόσο, όσο να ανέβει μια έστω σεισμική κλάση. Δηλαδή για τα κτίρια πριν το 1985 αρκεί να πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις, ώστε η σεισμική κλάση να ανέλθει από την Β3 στην Β3+ και όχι στην Β1, που ήταν η ελάχιστη υποχρέωση μέχρι τώρα.

Στην πράξη η αναβάθμιση σε κλάση Β1 ήταν στις περισσότερες περιπτώσεις ανέφικτη, τόσο λειτουργικά, διότι θα απαιτούσε εκτεταμένες παρεμβάσεις που θα καθιστούσαν μη λειτουργικά τα κτίρια, αλλά και οικονομικά διότι το κόστος θα ήταν απαγορευτικό.

Αυτό είχε όλα αυτά τα χρόνια σαν αποτέλεσμα τα κτίρια να αφήνονται στην τύχη τους μιας και η λογική του κανονισμού ήταν «ή όλα ή τίποτα».

Η 3η αναθεώρηση δίνει τεχνική και νομοθετική λύση σε αυτό το πρόβλημα αλλά κυρίως παρέχει το πρώτο βήμα για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες δημιουργίας χρηματοδοτικών εργαλείων κατ’ αντιστοιχία της ενεργειακής αναβάθμισης, ώστε οι ιδιοκτήτες να μπορέσουν να επιδοτήθούν και την αντισεισμική αναβάθμιση της κατοικίας τους.

*Βαγγέλης Ματράγκος, Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ MSc, Μέλος κοινής Επιτροπής ΤΕΕ- ΟΑΣΠ

ΦΕΚ: η 3η αναθεώρηση του ΚΑΝΕΠΕ του Κανονισμού Επεμβάσεων Κτιρίων

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας