Θέρμανση: επτά συμβουλές εξοικονόμησης για μειωμένο λογαριασμό
Αστικό περιβάλλονΕιδήσειςΕνέργειαΟικονομίαΧρήμα 25 Νοεμβρίου 2021 ecotypos
Έναν πολύτιμο οδηγό καλών πρακτικών για την εξοικονόμηση ενέργειας στα νοικοκυριά ούτως ώστε να επιτευχθεί μείωση του κόστους σε μία εποχή, που η ενεργειακή κρίση βρίσκεται σε εξέλιξη και οι τιμές καλπάζουν. Ποιες είναι επτά οι οδηγίες που πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές.
Περισσότερες χρήσιμες από ποτέ μπορούν να φανούν σε χιλιάδες νοικοκυριά οι συμβουλές για την ενεργειακή εξοικόνομηση εντός της οικίας, οι οποίες εφόσον εφαρμοστούν μπορούν να μειώσουν αθροιστικά το κόστος της ενέργειας κατά 25% . Οι πρακτικές συμβουλές και οδηγίες για το βαρύ χειμώνα που έρχεται και την ενεργειακή κρίση να βρίσκεται σε εξέλιξη δίνονται από τον καθηγητή Ενεργειακών Συστημάτων στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών ΑΠΘ κ. Άγι Παπαδόπουλο, πρόεδρο της ΕΥΑΘ.
1η Η τακτική συντήρηση σε λέβητα και καυστήρα είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία και το περιβάλλον. Ακόμη και σε συστήματα σχετικά καινούργια, η έλλειψη συντήρησης επιφέρει μείωση της απόδοσης θέρμανσης έως 10%, σε παλιότερα συστήματα έως 20%. Η συντήρηση του καυστήρα πετρελαίου είναι απαραίτητη κάθε χρόνο, αυτή του φυσικού αερίου ανά διετία και ο καθαρισμός του λέβητα σε πιο αραιά διαστήματα.Ειδικά αν πρόκειται για λέβητα πετρελαίου ο καθαρισμός επιβάλλεται κάθε τετραετία.
2η Η διακοπτόμενη λειτουργία στα συστήματα θέρμανσης στις κατοικίες (π.χ., κλείσιμο των καλοριφέρ όταν οι ένοικοι λείπουν στη δουλειά), ειδικά εφόσον το κτήριο είναι θερμομονωμένο, δεν είναι η οικονομικότερη λύση. Αν λείπει κάποιος οκτώ ώρες είναι προτιμότερο να ρυθμίσει τη θερμοκρασία στους 14-15 βαθμούς, παρά να κλείσει το σύστημα τελείως.
3η Όταν, συνήθως για οικονομικούς λόγους, επιλέγονται μεμονωμένα συστήματα θέρμανσης, όπως είναι τα τοπικά κλιματιστικά (που είναι αντλίες θερμότητας) που λειτουργούν π.χ. σε ένα ή δύο δωμάτια, μπορεί η λύση να φαντάζει συμφέρουσα, αλλά τελικά αποδεικνύεται ακριβότερη από ό, τι υπολογίζεται αρχικά. Επιπροσθέτως, προφανώς δεν θερμαίνεται όλο το σπίτι, με αποτέλεσμα οι συνθήκες θερμικής άνεσης να μην είναι ιδανικές
4η Στα σπίτια που θερμαίνονται με κλιματιστικά, πρέπει να έχει κανείς κατά νου ότι όταν ρυθμίζει σε όσο υψηλή θερμοκρασία το κλιματιστικό, η κατανάλωση αυξάνεται δυσανάλογα. Επομένως, όχι πάνω από 24 ή 25 βαθμούς. Επιπροσθέτως, όσο χαμηλότερη είναι η εξωτερική θερμοκρασία, τόσο μειώνεται η απόδοση του κλιματιστικού, άρα αποφεύγουμε τις πολύ ψυχρές νυχτερινές ώρες, εφόσον είναι δυνατόν.
5η Στα σπίτια όπου έχουν εγκατασταθεί αντλίες θερμότητας αέρα νερού, που θερμαίνουν δηλαδή μέσω των θερμαντικών σωμάτων, λειτουργούμε όπως και όταν έχουμε λέβητες αερίου.
6η Η θέρμανση με ηλεκτρικό λέβητα ή με ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα σε όλο το σπίτι είναι η δαπανηρότερη των λύσεων. Εάν χρησιμοποιούνται μόνο τοπικά, ως λύση ανάγκης, το κόστος είναι λογικό, αλλά οι συνθήκες θερμικής άνεσης μη ικανοποιητικές.
7η Τέλος, φέτος, που ο καλός αερισμός του σπιτιού είναι -λόγω της πανδημίας- ακόμα πιο σημαντικός, οι καταναλωτές πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι ο καλύτερος -ως προς τη θέρμανση- τρόπος αερισμού είναι ο εντατικός σύντομης διάρκειας. Είναι δηλαδή καλύτερο να αερίζουμε όλο το σπίτι για 5 ή 10 λεπτά με ορθάνοιχτα παράθυρα κάθε 1 ή 2 ώρες, παρά για μισή ώρα με μισάνοιχτα, όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι χαμηλή. Κι αυτό διότι όταν τα παράθυρα ανοίξουν για σύντομο χρόνο, δεν προλαβαίνουν να κρυώσουν τα δομικά στοιχεία του σπιτιού (πάτωμα, τοίχοι).
Σχετικά Άρθρα
- Ενέργεια: δέκα λύσεις για εξοικονόμηση και μειωμένο λογαριασμό
- ΔΕΗ myEnergy Coach: ψηφιακό εργαλείο για εξοικονόμηση ενέργειας
- ΤΕΕ/ΤΔΕ: συμβουλές για εξοικονόμηση ενέργειας στα νοικοκυριά
- ΡΑΕ: πόσο κοστίζει το ρεύμα που καταναλώνουν οι συσκευές
- ΥΠΕΝ: αρχίζουν περικοπές ρεύματος από τους δημόσιους χώρους
- Η άναρχη δόμηση στα εμπόδια για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων