ecopress
Της Ντίνας Καράτζιου/ Με κρατική κάλυψη του 80% των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα  για το σύνολο των νοικοκυριών θα αντιμετωπιστεί το επικείμενο κύμα ανατιμήσεων... Ενέργεια: κρατική κάλυψη του 80% των αυξήσεων στο ρεύμα

Της Ντίνας Καράτζιου/

Με κρατική κάλυψη του 80% των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα  για το σύνολο των νοικοκυριών θα αντιμετωπιστεί το επικείμενο κύμα ανατιμήσεων στην ενέργεια. Πως θα γίνει η κρατική επιδότηση στα νοικοκυριά που θα καλύψει τους φουσκωμένους λογαριασμούς.  Πόσο θα διαρκέσει. Ποιο είναι το πακέτο μέτρων  που αφορά την ενέργεια και τις πράσινες επενδύσεις που ανακοινώθηκε στη ΔΕΘ.

energeia

Συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια  ανακοίνωσε από το βήμα της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη,  ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Αν και τα μέτρα που θα απαλλάξουν τους καταναλωτές από τις υπέρογκες αυξήσεις στο ρεύμα οι οποίες  είναι προ των πυλών θα εξειδικευτούν τις επόμενες ώρες από τον υπουργό ΥΠΕΝ κ. Κώστα Σκρέκα, εντούτοις ήδη δόθηκε το πλαίσιο που θα δημιουργηθεί.

Ειδικό Ταμείο

Ανακοινώθηκε η δημιουργία Ειδικού Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης το οποίο θα καλύπτει τουλάχιστον το 80% των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα για όλους τους καταναλωτές. Σε πρώτη φάση, το Ειδικό αυτό Ταμείο θα χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 150 εκατομμυρίων ευρώ. Όπως διευκρίνισε στη συνέχεια ο  κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γιάννης Οικονόμου, η επιδότηση αφορά όλα τα τιμολόγια της ΔΕΗ σημειώνοντας ότι οι ιδιωτικές εταιρείες παροχής ρεύματος θα αναγκαστούν να ακολουθήσουν γιατί διαφορετικά θα χάσουν πελάτες.

Πυροδότηση του ανταγωνισμού

Ο ίδιος εξήγησε , ότι το γεγονός αυτό θα πυροδοτήσει και τον ανταγωνισμό μεταξύ των εταιρειών έτσι ώστε σε πολλές περιπτώσεις αυτή η απορρόφηση της ακρίβειας να μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη. Υπογράμμισε ακόμη, ότιαυτό δεν σημαίνει μόνο ότι εξοικονομούν χρήματα τα νοικοκυριά αλλά και οι επιχειρήσεις έτσι ώστε να περιφρουρήσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να μην φορτώνονται βάρη που πολλές φορές μετακυλύουν στους καταναλωτές

Πως θα  γίνει η επιδότηση

Για το 4ο τρίμηνο του 2021 (μήνες Οκτώβριο έως Δεκέμβριο)  θα πιδοτηθούν για το σύνολο του πληθυσμού οι πρώτες 300 Kwh με ποσό 30 Euro/Mwh, αντισταθμίζοντας σχεδόν το σύνολο της αναμενόμενης αύξησης του ρεύματος.  Σημειώνεται ότι η μέση κατανάλωση για ένα τυπικό νοικοκυριό κυμαίνεται στις 300-400 Kwh μηνιαίως. Η ανωτέρω επιδότηση ισχύει και για επαγγελματικά τιμολόγια χαμηλής τάσης. Το κόστος για το τρίμηνο ανέρχεται σε 150 εκατ. ευρώ και θα επιδοτηθεί από την ανακατανομή των εσόδων του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών αερίων ρύπων.

Δυνατότητα επιμήκυνσης επιδότησης

Μάλιστα  κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά από σχετική ερώτηση , για τον το μέτρο στήριξης είναι δυνατόν να συνεχιστεί και πέραν του τριμήνου, εφόσον οι ανατιμήσεις στο ρεύμα συνεχιστούν,  ο πρωθυπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι  «θα εξετάσουμε την πορεία της αγοράς και προφανώς, αν χρειαστεί να παρέμβουμε συμπληρωματικά, δεν θα διστάσουμε να το κάνουμε».

Επίδομα θέρμανσης

Επίσης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι το επίδομα θέρμανσης που θα δοθεί το Δεκέμβριο του 2021 θα είναι αυξημένο κατά 20%με το δημοσιονομικό κόστος για το τρέχον έτος να ανέρχεται στο 2021 στα 15 εκατ. ευρώ.

Πράσινη επιχειρηματικότητα

Προβλέπονται επίσης φορολογικά μπόνους στην πράσινη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.  Από την 1η Ιανουαρίου 2022 και για τρία έτη, επιλεγμένες δαπάνες που αφορούν σε  πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση θα εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατά τον χρόνο της πραγματοποίησής τους, προσαυξημένες κατά ποσοστό έως εκατό τοις εκατό (100%). Όπως τονίστηκε από τον πρωθυπουργό κατά την εξαγγελία του συνολικού πακέτου μέτρων , το μέλλον  της οικονομίας είναι μόνο πράσινο. Υπογράμμισε δε, ότι η πράσινη μετάβαση διαπερνά όλες τις πολιτικές, με την κλιματική κρίση να προβάλλει ως η νέα πρόκληση της εποχής η οποία ευθύνεται, μεταξύ άλλων, και για το πρόσφατο κύμα των ανατιμήσεων στην ενέργεια.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας