Ενεργειακές Κοινότητες: τα σχήματα που πριμοδοτούνται και ποιά «κόβονται»
ΕιδήσειςΕνέργειαΕπιχειρήσειςΕυρωπαϊκή ΈνωσηΟικονομίαΠεριβάλλονΧρήμα 15 Φεβρουαρίου 2021 Αργύρης
Του Κώστα Βουτσαδάκη/
Χρηματοδοτικά προγράμματα και θεσμικά εργαλεία για την υποστήριξη των Ενεργειακών Κοινοτήτων ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κορυφαίοι παράγοντες του οποίου ξεκαθαρίζουν ωστόσο ότι η στήριξη θα απευθύνεται στις πραγματικές κοινότητες και όχι στα σχήματα που διαμορφώθηκαν προκειμένου να εκμεταλλευθούν τα πλεονεκτήματα της νομοθεσίας χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις.
«Στηρίζουμε τις ενεργειακές κοινότητες αλλά δεν δεχόμαστε την καταδολίευση του πλαισίου για ίδιο όφελος από εκείνες που δεν ικανοποιούν τις προϋποθέσεις για τις οποίες θεσπίστηκε. Αυτό το φαινόμενο πρέπει να το σταματήσουμε», ανέφεραν συγκεκριμένα οι παράγοντες του ΥΠΕΝ.
Στο ίδιο πλαίσιο η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας στη διαδικτυακή εκδήλωση του ΚΑΠΕ με θέμα «Ο θεσμός των Ενεργειακών Κοινοτήτων στην πορεία για την Ενεργειακή Μετάβαση στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας» διαβεβαίωσε ότι «όλα τα μέτρα έχουν ως στόχο την ενίσχυση του ρόλου των πραγματικών Ενεργειακών Κοινοτήτων. Των Ενεργειακών Κοινοτήτων των πολλών και όχι των λίγων και των συγγενών, εκείνων στις οποίες συμμετέχουν ΟΤΑ, που προάγουν την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία. Των Ενεργειακών Κοινοτήτων στις οποίες συμπολίτες μας ενώνουν τις δυνάμεις τους και φτιάχνουν έναν τοπικό ζωντανό οργανισμό, που συμμετέχει ενεργά στα ενεργειακά δρώμενα αυτής της χώρας, και ο οποίος έχει συσταθεί και λειτουργεί με διαφανείς όρους και κανόνες».
Η κα Σδούκου υπογράμμισε την αποφασιστικότητα του Υπουργείου να προστατεύσει τις Ενεργειακές Κοινότητες στις οποίες συμμετέχουν ΟΤΑ, καθώς και όσες έχουν άνω των 60 μελών (με τα 50 φυσικά πρόσωπα). Ειδικότερα δε για τη Δυτική Μακεδονία, το ΥΠΕΝ αναγνωρίζοντας τις ιδιαίτερες συνθήκες που διαμορφώνει ο σχεδιασμός για την απολιγνιτοποίηση, έχει δώσει παράταση ενός χρόνου στην εφαρμογή των μέτρων σχετικά με την υποχρέωση συμμετοχής ή μη σε διαγωνισμό για τις ΕΚΟΙΝ που δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Μέσα στο 2021 θα ενεργοποιηθεί πρόγραμμα ύψους 2,5 εκατ. ευρώ από το Πράσινο Ταμείο για τις Ενεργειακές Κοινότητες στη Δυτική Μακεδονία. Το πρόγραμμα θα αφορά στη χρηματοδότηση δράσεων υποστήριξης των Ενεργειακών Κοινοτήτων και πιλοτικών έργων». Το ΚΑΠΕ έχει αναλάβει τη σύνταξη του τεχνικού οδηγού και η πρόσκληση από το Πράσινο Ταμείο αναμένεται εντός του 2021.
Πέρα από το πρόγραμμα που αφορά τη Δυτική Μακεδονία, το ΥΠΕΝ προχωρά στην εναρμόνιση με το ενωσιακό δίκαιο και τους κανόνες των κρατικών ενισχύσεων προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τη δημιουργία χρηματοδοτικών προγραμμάτων για ΕΚΟΙΝ. Παράλληλα, εξετάζονται κι άλλες βελτιώσεις, όπως η επέκταση της εξαίρεσης από τις ανταγωνιστικές διαδικασίες και μετά την 1.1.2022 για τις ΕΚΟΙΝ στις οποίες συμμετέχουν ΟΤΑ ή μεγάλος αριθμός μελών και η υιοθέτηση του σχεδίου που εκπονεί το ΚΑΠΕ για την ανάπτυξη ΕΚΟΙΝ με τη συμμετοχή των Δήμων, στο πλαίσιο αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας στις τοπικές κοινωνίες.
Σχετικά Άρθρα
- Ενεργειακές κοινότητες: εμπόδια προς την «ενεργειακή δημοκρατία»
- Πλατφόρμα για αυτοπαραγωγή, ενεργειακές κοινότητες, εξοικονόμηση
- ΚΑΠΕ: τεχνική υποστήριξη για ενεργειακές κοινότητες
- Ενεργειακές Κοινότητες: ο ΔΕΔΔΗΕ απορρίπτει τις μισές αιτήσεις, λόγω δικτύου
- Αυτοδιοίκηση: τα εμπόδια για ενεργειακές κοινότητες και έργα φωτισμού
- Aυτοπαραγωγή ενέργειας: 10.934 αιτήσεις, στο πρώτο επτάμηνο του 2024