ecopress
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η στοχευμένη και μεθοδική προσπάθεια, που καταβάλλει ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) για τη δημιουργία Περιφερειακού Κέντρου Ελέγχου... Ενεργειακό Περιφερειακό Κέντρο Ελέγχου ΝΑ Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η στοχευμένη και μεθοδική προσπάθεια, που καταβάλλει ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) για τη δημιουργία Περιφερειακού Κέντρου Ελέγχου της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται, όπως υπογράμμισε σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, για μια διαδικασία που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και υπό την αιγίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

«Καθώς ενοποιείται η ηλεκτρική αγορά ενέργειας της Ευρώπης, δημιουργούνται Περιφερειακά Κέντρα Ελέγχου των ηλεκτρικών συστημάτων τα οποία ως τώρα ήταν εθνικά. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΑΔΜΗΕ διεκδικεί σε συνεργασία με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το Περιφερειακό Κέντρο Ελέγχου της Νοτιοανατολικής Ευρώπης να δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αυτό -συνέχισε ο κ. Μανουσάκης- «είναι πολύ σημαντικό, καθώς ένα τέτοιο κέντρο θα διασφαλίζει τη συνεργασία των ηλεκτρικών συστημάτων της (ευρύτερης) περιφέρειας και θα ενδυναμώσει τον ρόλο της Ελλάδας ως κόμβου μεταφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Η Θεσσαλονίκη τόπος ζεύξης δύο Περιφερειακών Κέντρων

Η προσπάθεια του ΑΔΜΗΕ, σε συνεργασία με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), υπό την αιγίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επιδιώκει –σύμφωνα με τον κ. Μανουσάκη– να αποτελέσει η Θεσσαλονίκη τον τόπο ζεύξης δύο περιφερειακών κέντρων: πρώτον, Ελλάδας –Ιταλίας και δεύτερον, Ελλάδας –Βουλγαρίας –Ρουμανίας.

Το πρώτο Περιφερειακό Κέντρο (Ελλάδας – Ιταλίας) δημιουργείται αυτές τις μέρες. «Ο ΑΔΜΗΕ έχει κάνει, ήδη, μια συμφωνία να δημιουργήσει ένα περιφερειακό κέντρο μαζί με την Ιταλία. Ταυτόχρονα, γίνεται η συζήτηση για το πού θα είναι η έδρα του Περιφερειακού Κέντρου στο οποίο θα συμμετέχει η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Ρουμανία, σ αυτό το πλαίσιο υπάρχει η διεκδίκηση, διεκδικούμε να είναι η Ελλάδα και μάλιστα η Θεσσαλονίκη η τοποθεσία που θα δημιουργηθεί αυτό το Κέντρο», διευκρίνισε ο κ. Μανουσάκης.

Στόχος είναι –σύμφωνα με τον κ. Μανουσάκη- τα δύο κέντρα να συνενωθούν, ώστε να δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη ένα Περιφερειακό Κέντρο Ελέγχου, στο οποίο θα μετέχουν διαχειριστές από την Ιταλία έως τη Ρουμανία και το οποίο θα ελέγχει τη συνεργασία των συστημάτων και της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας των γειτονικών κρατών.

Σύντομα οι οριστικές αποφάσεις

Από την εξέλιξη της διαδικασίας αναμένεται –όπως είπε ο κ. Μανουσάκης, ότι «μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα, θα έχουν ληφθεί οι οριστικές αποφάσεις. Αν αυτό συμβεί μέσα στο 2020, καθώς έχουμε ήδη μεριμνήσει για την κτιριακή υποδομή και για τον εξοπλισμό, θα λειτουργήσει το Περιφερειακό Κέντρο Ελέγχου στη Θεσσαλονίκη».

Το “αποτύπωμα” του Περιφερειακού Κέντρου Ελέγχου στη Βόρεια Ελλάδα

Ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ υπογράμμισε ότι, «πέραν του γεγονότος ότι θα προσληφθεί εξειδικευμένο προσωπικό κατά κύριο λόγο από την Ελλάδα, (σ.σ. το Περιφερειακό Κέντρο Ελέγχου) θα ενδυναμώσει τη στρατηγική θέση της χώρας, γιατί εξαρτάται σε ποια χώρα είναι το Περιφερειακό Κέντρο Ελέγχου, για τον ρόλο που παίζει η χώρα στην ενοποίηση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας».

 

 

 

Κ.Χατζηδάκης: «Θέλουμε να βγάλουμε το διοικητικό ζουρλομανδύα που έχει η ΔΕΗ»

«Θέλουμε να βγάλουμε το διοικητικό ζουρλομανδύα που έχει η ΔΕΗ. Είναι η μόνη επιχείρηση που το Υπερταμείο έχει, ας πούμε το Δημόσιο, την πλειοψηφία των μετοχών και είναι ανοιχτή στον ανταγωνισμό», επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό 9.84, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Η ΔΕΗ – πρόσθεσε – δεν είναι σαν τις αστικές συγκοινωνίες, που μπορούν να πηγαίνουν με κάποια συγκεκριμένη διαδικασία του νόμου περί ΔΕΚΟ. Η ΔΕΗ έχει ανταγωνιστές. Οι ανταγωνιστές της αποφασίζουν σε δευτερόλεπτα. Η ΔΕΗ πρέπει να κινηθεί με τον αραμπά. Λοιπόν, αυτό θέλουμε να αλλάξουμε μεταξύ των άλλων», τόνισε αναφερόμενος σε σχετικό νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί το επόμενο διάστημα στη Βουλή.

Σε σχέση με το άνοιγμα της επιχείρησης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι η ΔΕΗ δεν θα μπορεί να τα κάνει όλα μόνη της και ότι «μιλάμε από τώρα ανοικτά και για συνεργασίες με ιδιώτες». Υπενθύμισε επίσης, ότι η μεγαλύτερη ηλεκτρική εταιρεία της χώρας έχει μερίδιο μόλις 3 % στις ΑΠΕ.

 

Τέλος, αναφερόμενος στη μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, ο υπουργός είπε ότι θα υπάρξουν σύμβουλοι αποκρατικοποίησης που θα κάνουν προτάσεις και κατέληξε: «Μιλάμε πάντως για ένα μοντέλο μερικής ιδιωτικοποίησης, το οποίο δεν είναι πρώτη φορά που εφαρμόζεται στην Ελλάδα. Δηλαδή, στα δίκτυα έχουμε τον ΔΕΣΦΑ στο φυσικό αέριο, δίκτυο που έχει ιδιωτικοποιηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ κατά 66%, παρακαλώ! Έχουμε τον ΑΔΜΗΕ, που ήταν πάλι στη ΔΕΗ, τους πυλώνες τους μεγάλους, που έχει ιδιωτικοποιηθεί κατά 49%. Επομένως, ας μη δείχνουν προς εμένα να λένε το κλασικό ‘ο νεοφιλελεύθερος, ο νεοφιλελεύθερος’. Γιατί αν είμαι εγώ, είναι κι αυτοί».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας