Έσπασαν το φράγμα των 10 γιγαβάτ οι ΑΠΕ
ΕιδήσειςΕνέργειαΕπιχειρήσειςΕυρωπαϊκή ΈνωσηΟικονομίαΥποδομές 22 Μαρτίου 2023 Αργύρης
Του Κώστα Βουτσαδάκη/

Έσπασε το φράγμα των 10 γιγαβάτ το παραγωγικό δυναμικό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις αρχές του 2023, επεσήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης, μιλώντας στο 4ο Power & Gas Forum.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, οι νέες μονάδες ΑΠΕ που προστέθηκαν πέρυσι ήταν κοντά στο 1,9 γιγαβάτ (583 μεγαβάτ στο σύστημα μεταφοράς και 1,3 γιγαβάτ στο δίκτυο διανομής). Πλέον αυτών οι δυο διαχειριστές μεταφοράς και διανομής (ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ) έχουν εκδώσει προσφορές σύνδεσης για μονάδες συνολικής ισχύος 23,5 γιγαβάτ (από τα οποία τα 5,7 γιγαβάτ εκδόθηκαν πέρυσι).
Ο κ. Μανουσάκης ανέφερε ότι το 2022 η συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα αυξήθηκε κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες (39 % από 33 το 2021), ενώ πέρυσι σημειώθηκε και το ρεκόρ κάλυψης του συνόλου της ζήτησης ρεύματος από ΑΠΕ επί 5 συνεχόμενες ώρες.
Ο κ. Μανουσάκης υπογράμμισε ακόμη ότι με τις επενδύσεις που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ, ο ηλεκτρικός χώρος, που θα είναι διαθέσιμος και για τις νέες μονάδες ΑΠΕ, αυξάνεται από 17 γιγαβάτ σήμερα σε 28 γιγαβάτ το 2030. Επεσήμανε ακόμη την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών αδειοδότησης των έργων μεταφοράς όπως και της διαδικασίας έγκρισης του θεσμικού πλαισίου για την αποθήκευση ενέργειας.
Σχετικά Άρθρα
- Οι ΑΠΕ κάλυψαν τα φορτία ηλεκτροδότησης του καύσωνα
- ΔΕΗ: αύξηση κατά 32 % στην ισχύ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
- Οι σταθμοί στον οικονομικό και ενεργειακό μετασχηματισμό της ΔΕΗ
- Οι ΑΠΕ διασώζουν το σύστημα ηλεκτροδότησης στον καύσωνα
- ΔΕΗ: αύξηση του μερίσματος, ανάπτυξη σε ΑΠΕ και τηλεπικοινωνίες
- Μείωση τιμών και υπερπαραγωγή πράσινης ενέργειας τον Μάρτιο










