ecopress
Της Ντίνας Καράτζιου/ Με τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών στο ψηφισθέν νομοσχέδιο για το Κτηματολόγιο οριστικοποιήθηκε ο αριθμός των δόσεων και η έναρξη της ημερομηνίας... ΕΝΦΙΑ: ποιοι και πως θα πληρώσουν μειωμένο φόρο, πόσοι απαλλάσσονται

Της Ντίνας Καράτζιου/

Με τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών στο ψηφισθέν νομοσχέδιο για το Κτηματολόγιο οριστικοποιήθηκε ο αριθμός των δόσεων και η έναρξη της ημερομηνίας καταβολής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ. Ωστόσο εκτιμάται, ότι ένας στους τέσσερις ιδιοκτήτες θα πληρώσουν μειωμένο ΕΝΦΙΑ ή θα τύχουν ολικής απαλλαγής. Ποια είναι τα κριτήρια

Οριστικοποιήθηκε ο τρόπος καταβολής του φόρου για την ακίνητη περιουσία, με τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που εισήχθη στο ψηφισθέν νομοσχέδιο για το κτηματολόγιο.  Η εξόφληση του φετινού ΕΝΦΙΑ, θα γίνει σε έξι μηνιαίες ισόποσες δόσεις, όπως αναφέρει το άρθρο 77 του νόμου «Εκσυγχρονισμός του Ελληνικού Κτηματολογίου, νέες ψηφιακές υπηρεσίες και ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις». Ειδικότερα η πρώτη δόση θα πρέπει να έχει εξοφληθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021 και η τελευταία δόση ώς τις 28 Φεβρουαρίου 2022.

Οριστικό τέλος

Μάλιστα η εν λόγω νομοθετική ρύθμιση, βάζει οριστικό τέλος στο σενάριο αλλά και τα αιτήματα για τυχόν παράταση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων πέραν 27ης Αυγούστου που ορίστηκε ως καταληκτική ημερομηνία. Κι αυτό γιατί . θα πρέπει να προηγηθεί η εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος και στη συνέχεια να υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ. Επίσης, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να έχει σαφή εικόνα για την εισοδηματική κατάσταση του εκάστοτε φορολογουμένου προκειμένου να προχωρήσει στη συνέχεια σε μείωση η απαλλαγή.

Μειωμένος ΕΝΦΙΑ

Βάσει των υπαρχουσών εκτιμήσεων, μειωμένος στο μισό θα είναι ο ΕΝΦΙΑ που θα πληρώσουν 1,5 περίπου ιδιοκτήτες, ενώ για κάποιους, προδιαγράφεται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις ολική απαλλαγή.  Η μείωση του ΕΝΦΙΑ που έρχεται ως συνέπεια της συρρίκνωσης των εισοδημάτων πολλών επαγγελματιών λόγω της πανδημίας, αφορά κυρίως ελεύθερους επαγγελματίες και δη ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων αλλά και εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα που τέθηκαν σε αναστολή σύμβασης, των οποίων τα εισοδήματα μειώθηκαν δραματικά το 2020.

Αφορολόγητο

Ενας ακόμη σημαντικός λόγος για τον οποίο το δηλωθέν εισόδημα θα είναι αισθητά μειωμένο, είναι γιατί, οι κρατικές ενισχύσεις που έλαβαν το 2020, δεν «μετρούν» στο φορολογικό εισόδημα .Παράλληλα η εξαίρεσή τους από τα τεκμήρια, αποτελεί μια δεύτερη δικλίδα ασφαλείας, καθώς δεν κινδυνεύουν να φορολογηθούν για υψηλότερο (τεκμαρτό) εισόδημα, από το πραγματικό που απέκτησαν το προηγούμενο έτος Για παράδειγμα, οι εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτοί που μπήκαν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και ελάμβαναν την ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ τον μήνα, τα ποσά αυτά είναι αφορολόγητα και δεν προστίθενται στα υπόλοιπα εισοδήματα.

Το 50% του ΕΝΦΙΑ για 1.5 εκ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από τη στατιστική επεξεργασία των  εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ για το 2020, απαλλάχθηκαν από το 50% ή ακόμη και από το σύνολο του ΕΝΦΙΑ που αναλογούσε στα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία τους 1.220.476 φυσικά πρόσωπα Λόγω της μείωσης των εισοδημάτων το 2020, εκτιμάται ότι φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα απαλλαγούν από τον μισό ή ολόκληρο τον ΕΝΦΙΑ, περισσότεροι από 1.500.000 φορολογούμενοι.

Τα κριτήρια για μειωμένο ΕΝΦΙΑ

Τα εισοδηματικά κριτήρια για μειωμένο ΕΝΦΙΑ είναι:

* 9.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα για άγαμο

* 10.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα για έγγαμο χωρίς παιδιά

*11.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα για έγγαμο με ένα παιδί και

* 12.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα για έγγαμο με δύο παιδιά.

Επίσης:

*Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του, (λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος) να μην υπερβαίνουν τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
*Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίου πόλεως οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένειά του, να μην υπερβαίνουν τα 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τα 150.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο χωρίς παιδιά ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.
* Ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.

Ολική απαλλαγή

Ολική απαλλαγή Στις οικογένειες, που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή έχουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστό 80% και άνω, χορηγείται πλήρης (100%) απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, εφόσον πληρούν σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
* Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος ήτοι:

*16.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα για έγγαμο με τρία εξαρτώμενα μέλη:

*17.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα για έγγαμο με τέσσερα εξαρτώμενα μέλη:

*18.000 ευρώ με πέντε εξαρτώμενα μέλη

15.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα  για έγγαμο με δύο εξαρτώμενα μέλη, το ένα με αναπηρία 80% και άνω.

Επίσης, εφόσον:

*Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του, (λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος) να μην υπερβαίνουν τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
* Ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.

 

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας