ecopress
Στο πλαίσιο του προγράμματος  ENI CBC Med (European Neighbourhood Instrument Cross-Border Cooperation “Mediterranean Sea Basin Programme”), που αποτελεί πολύπλευρη πρωτοβουλία διασυνοριακής συνεργασίας στην περιοχή... ENI CBC Med: πρόγραμμα για έργα περιβάλλοντος και ενεργειακής εξοικονόμησης

Στο πλαίσιο του προγράμματος  ENI CBC Med (European Neighbourhood Instrument Cross-Border Cooperation “Mediterranean Sea Basin Programme”), που αποτελεί πολύπλευρη πρωτοβουλία διασυνοριακής συνεργασίας στην περιοχή της Μεσογείου επελέγησαν 41 έργα.

Η καλύτερη διαχείριση των αποβλήτων, των υδάτων και των παράκτιων περιοχών, η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης στα δημόσια κτίρια είναι οι κύριες προκλήσεις, που αντιμετωπίζονται από τα 41 έργα, που επελέγησαν για χρηματοδότηση στο πλαίσιο της πρώτης πρόσκλησης για τα 41 έργα, από 439 υποβληθείσες προτάσεις.

Η αξία αυτών των 41 έργων ανέρχεται στα 110 εκατ. €, εκ των οποίων 100 εκατ. € συνεισφέρει η ΕΕ. Από το σύνολο 282 των εμπλεκομένων οργανισμών το 61% προέρχεται από τις συνεργαζόμενες μεσογειακές χώρες.

Το Πρόγραμμα ENI CBC Med (European Neighbourhood Instrument Cross-Border Cooperation “Mediterranean Sea Basin Programme”) αποτελεί πολύλευρη πρωτοβουλία διασυνοριακής συνεργασίας στην περιοχή της Μεσογείου.

Διαθέτει προϋπολογισμό 209 εκατ. € και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Γειτονίας (ΕΜΓ).

Το πρόγραμμα αποσκοπεί στη χρηματοδότηση έργων συνεργασίας, που από κοινού υλοποιούνται από δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς, από τις δύο όχθες της Μεσογείου, σε τομείς, όπως είναι η επιχειρηματική ανάπτυξη, ο βιώσιμος τουρισμός, η μεταφορά της τεχνολογίας και η καινοτομία, η κοινωνική ένταξη, η διαχείριση υδάτων και αποβλήτων,η ενεργειακή απόδοση κα.

Η Αυτόνομη Περιφέρεια της Σαρδηνίας διαχειρίζεται το Πρόγραμμα ENI CBC Med, για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των 14 συμμετεχουσών χωρών (Αλγερία1 , Κύπρος, Αίγυπτος, Γαλλία, Ελλάδα, Ισραήλ, Ιταλία, Ιορδανία, Λίβανος, Μάλτα, Παλαιστίνη, Πορτογαλία, Ισπανία και Τυνησία).

Η δημιουργία καινοτόμων επιχειρήσεων, η ανάπτυξη οικονομικής αξίας δικτύων σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, η διαφοροποίηση του τουρισμού, η μεταφορά της τεχνολογίας, η ένταξη των γυναικών και των νέων, που στερούνται πρόσβασης στην εκπαίδευση-κατάρτιση και αγορά εργασίας (young people Not in Education, Employment or Training- NEETS).

Παρουσίαση

Παρουσίαση του  INNOMED-UP (Promoting UPcycling in Circular Economy through INNovation and education for creative industries in MEDiterranean cities) με συντονιστή το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο  θα λάβει χώρα την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019 στο ERGON HOUSE, Μητροπόλεως 23 στο Σύνταγμα και ώρα 11.30 -12.30.

INNOMED-UP

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση η παρουσίαση γίνεται  στο πλαίσιο της εναρκτήριας συνάντησης των εταίρων του ευρωμεσογειακού έργου INNOMED-UP που πρόσφατα εγκρίθηκε από το πρόγραμμα 2014-2020 ENI CBC “Mediterranean Sea Basin Programme” με συνολικό προϋπολογισμό ύψους € 3,1 εκ. που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά € 2,8 εκ. (90%) κατά και Εθνικούς Πόρους (10%).

Είναι γνωστό το πολυετές και πολύπλευρο κοινωνικό και περιβαλλοντικό ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι μεσογειακές πόλεις σχετικά με την διαχείριση απορριμμάτων. Ταυτόχρονα όμως, διαθέτουν μια μακρά παράδοση και ιστορία στις δημιουργικές και πολιτιστικές δραστηριότητες. Το έργο INNOMED-UP επιχειρεί μέσω καινοτόμων πρακτικών κι εργαλείων να συνδέσει τα δύο αυτά χαρακτηριστικά με κύριο στόχο την κατάρτιση μιας στρατηγικής για την κυκλική οικονομία στην Μεσόγειο στην οποία εμπλέκονται μικρομεσαίες δημιουργικές και πολιτιστικές επιχειρήσεις δημιουργώντας κυκλικά δίκτυα συνεργασίας και ανταλλαγής εντός των πολεοδομικών ιστών. Ευελπιστούμε, ότι μεταξύ των αναμενόμενων αποτελεσμάτων είναι και η εξαγωγή ενός καινοτόμου μοντέλου κυκλικής οικονομίας που θα μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλες παραγωγικές δραστηριότητες των πόλεων.

Στο έργο συμμετέχουν επτά (7) εταίροι από όλη την Μεσόγειο (Ελλάδα, Ιταλία, Ιορδανία, Τυνησία και Παλαιστίνη) ενώ οι δραστηριότητες του έργου θα αναπτυχθούν αντίστοιχα σε έξι (6) πόλεις της Μεσογείου (Αθήνα, Πράτο και Παλέρμο, Αμάν, Τύνιδα και Χεβρώνα).

Μέσω του INNOMED-UP ενώνουν τις δυνάμεις τους πανεπιστημιακά ιδρύματα (ΕΜΠ & Birzeil University) που θα παρέχουν και θα προωθήσουν την επιστημονική και τεχνολογική γνώση, φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης (Δήμοι Πράτο & Τύνιδας) που θα παρέχουν κρίσιμα εργαλεία εφαρμογής περιβαλλοντικών και τοπικών πολιτικών, ΜΚΟ (Future Pioneers & CRESM ) με στόχο να εμπλέξουν ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και τεχνικοί σύμβουλοι (ΕΠΕΜ) που θα παρέχουν πολύτιμη τεχνική βοήθεια σε θέματα εφαρμογών κυκλικής οικονομίας.

Νέα πρόσκληση

Νέα πρόσκληση για Στρατηγικά Έργα ανακοινώθηκε το Μάρτιο 2019 και επικεντρώθηκε σε 7 θεματικές προτεραιότητες, με στόχο να συμβάλουν στην αντιμετώπιση μερικών από τις κοινές βασικές κοινωνικόοικονομικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις σε μεσογειακό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτής της πρόσκλησης που ολοκληρώθηκε στις 3 Ιουλίου, υποβλήθηκαν 198 προτάσεις. Η οικονομική αξία των προτάσεων είναι περίπου 660 εκατ. €, σχεδόν 10 φορές μεγαλύτερη από τα 68,5 εκατ. € του διαθέσιμου προϋπολογισμού. Η αξιολόγηση βρίσκεται σε εξέλιξη.

Περισσότερες πληροφορίες: www.enicbcmed.eu

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας