ecopress
Του Νίκου Ηλιάδη* Με αφορμή τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη και το Εθνικό Μητρώο Υποδομών, που έχει αναλάβει να υλοποιήσει στη χώρα μας το ΤΕΕ,... Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης: η εμπειρία της 3D πλατφόρμας στη Σιγκαπούρη

Του Νίκου Ηλιάδη*

Με αφορμή τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη και το Εθνικό Μητρώο Υποδομών, που έχει αναλάβει να υλοποιήσει στη χώρα μας το ΤΕΕ, παρουσιάζεται η δημιουργία ψηφιακής αναπαράστασης της Σιγκαπούρης, το πιο σημαντικό έργο στον κόσμο που αποδεικνύει τη δύναμη της πλατφόρμας 3D εμπειρίας και τη στρατηγική 3D εμπειρίας της πόλης.

Ψηφιακή αναπαράσταση της Σιγκαπούρης από την εταιρεία Dassault Systems. Ένας νέος κόσμος δημιουργήθηκε και κινδυνεύουμε να είμαστε ξένοι….

Παρουσιάζεται η Δημιουργία ψηφιακής αναπαράστασης της Σιγκαπούρης ως πόλης με όλα τα συστήματα, τα κτίρια και τα δεδομένα λειτουργίας της. Όλα τα σχετικά με την πόλη έχουν περάσει στην σχετική πλατφόρμα, και οι κατασκευαστικές επεμβάσεις μελετώνται και προγραμματίζονται ψηφιακά για την εξασφάλιση καλύτερης ζωής για τους κατοίκους της. Δείτε στο βίντεο:

 

Με αφορμή τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη και το Εθνικό Μητρώο Υποδομών υπερπολύτιμα πολυεργαλεία στα χέρια της πολιτείας, του τεχνικού κόσμου, της Δικαιοσύνης, των πολιτών που ανακοινώθηκε ότι υλοποιείται από το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας. Όλες οι θεσμικές γραμμές και τα γεωχωρικά δεδομένα σε έναν ενιαίο χάρτη και όλες οι πληροφορίες με λίγα «κλικ» στην οθόνη του υπολογιστή μηχανικών, επενδυτών και πολιτών.

Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης και Εθνικό Μητρώο Υποδομών με τη σφραγίδα του ΤΕΕ

 

Η ψηφιακή αναπαράσταση / καταχώρηση έγινε από την Dassault Systems

Στο σχετικό video αναφέρεται ότι, αυτή η συνεργασία με τη Singapor αφορά τη δημιουργία αυτής της ψηφιακής αναπαράστασης της πόλης, σε τρεις διαστάσεις 3D, ώστε να μπορούμε να βιώσουμε την ίδια την πόλη. Για να αξιολογήσουμε τις λύσεις, να κατανοήσουμε πώς λειτουργεί και πώς μπορεί να βελτιωθεί.

Το Virtual Singapore θα υποστηρίζεται από την πλατφόρμα 3D εμπειρίας. Η Σιγκαπούρη αντιμετωπίζει πολλές αστικές προκλήσεις. Οι ερευνητές προσπαθούν να αντιμετωπίσουν ορισμένες προκλήσεις μέσω μοντέλων προσομοίωσης και αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να έχουμε ένα ενοποιημένο τρισδιάστατο μοντέλο της Σιγκαπούρης. Γι ‘αυτό ξεκινήσαμε το πρόγραμμα, εικονική Σιγκαπούρη. Στόχος του είναι να συγχρονίσει όλες τις τρισδιάστατες προσπάθειες από διάφορες υπηρεσίες της κυβέρνησης σε μια κοινή πλατφόρμα, έτσι ώστε όλες οι δημόσιες υπηρεσίες να μπορούν να κάνουν χρήση ενός κοινού μοντέλου 3D ψηφιακής πόλης της Σιγκαπούρης. Είναι το πιο σημαντικό έργο στον κόσμο που αποδεικνύει τη δύναμη της πλατφόρμας 3D εμπειρίας και τη στρατηγική 3D εμπειρίας της πόλης. Είναι σαν πολλά προγράμματα που κάναμε στο παρελθόν με τη βιομηχανία, αλλά αυτό είναι μια πολύ- βιομηχανία.

Όταν μάθαμε για την πλατφόρμα 3D, είχαμε το αίσθημα ότι έχει δυνατότητες να μας επιτρέψει να χτίσουμε μια εικονική Σιγκαπούρη. Επομένως, αν κοιτάξετε την πλατφόρμα καινοτομίας προϊόντων και τη συμπεριλάβετε σε ένα πλαίσιο σε όλη την πόλη, η δύναμη της πλατφόρμας προέρχεται από τη συγκέντρωση διαφορετικών τύπων πληροφοριών, διαφορετικών τύπων δεδομένων. Η τρισδιάστατη πόλη μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη ζωή και την ποιότητα ζωής και τον προγραμματισμό στη Σιγκαπούρη, επειδή δημιουργεί ένα μοναδικό πλαίσιο αναφοράς, και επιπλέον, προσφέρει ένα περιβάλλον σχεδίασης και ένα περιβάλλον συγγραφής στο οποίο μπορείτε να διεγείρετε σενάρια μέσα σε αυτήν. Μόλις έχουμε δεδομένα και προσθέσουμε ετικέτες σε έναν τρισδιάστατο χάρτη, αυτό μας επιτρέπει να οπτικοποιήσουμε ορισμένα από αυτά τα δεδομένα και μοτίβα σημείων, τις τάσεις που μπορούν πραγματικά να μας βοηθήσουν καλύτερα, ειδικά στον πίνακα στέγασης και ανάπτυξης. Αυτό θα βελτιώσει πραγματικά τον τρόπο που θα σχεδιασθούν οι πόλεις και τα κτήματά μας.

Σήμερα ο κόσμος τροφοδοτείται από τεράστια ποσότητα δεδομένων και προχωρά, θα λάβουμε επίσης πληροφορίες δυναμικού σε πραγματικό χρόνο, όπως συσκευές IoT. (Με τις IoT συσκευές μπορείτε να παρακολουθείτε και να ελέγχετε από απόσταση την θερμοκρασία, υγρασία, διαρροή νερού, κατανάλωση ενέργειας, κίνηση, την παρουσίας καπνού και αερίων και μέσω NB-IoT ή WiFi).

Οι εφαρμογές του ΙοΤ είναι πάρα πολλές. Μερικά παραδείγματα είναι στο χώρο της υγείας, της ενέργειας, της βιομηχανίας , σε κτίρια, σε κέντρα δεδομένων, στο λιανικό εμπόριο, σε κατοικίες (smart homes), σε Δήμους (smart cities) κα.

Αναπτύξαμε το National Science Experiment για να συλλέξουμε δεδομένα αστικού περιβάλλοντος και να επιτρέψουμε στους μαθητές μας να αποκτήσουν πληροφορίες από τα δεδομένα που συλλέχθηκαν. Μπορούμε να μεταφέρουμε τα δεδομένα σε εικονική Σιγκαπούρη και να τα αντιπροσωπεύσουμε στον εικονικό κόσμο. Μετράμε τη θερμοκρασία, την πίεση, την υγρασία, τα φώτα, τα επίπεδα θορύβου, τη θερμοκρασία υπερύθρων, καθώς και τα βήματα κίνησης και μέτρησης.

Είναι χρήσιμο ως ανάλυση να δούμε τα δεδομένα σε τρισδιάστατη μορφή, επειδή καταλήγουμε σε ευρείες ερωτήσεις τις οποίες μπορούμε στη συνέχεια να αναλύσουμε και να δούμε τις λεπτομέρειες χρησιμοποιώντας μια πλατφόρμα όπως η πλατφόρμα Virtual Singapore. Έχουμε δει μεγάλο ενδιαφέρον από άλλες πόλεις σε όλο τον κόσμο για το τι συμβαίνει εδώ στη Σιγκαπούρη.

Προσπαθούμε εδώ με αυτό το έργο ειδικότερα να εναρμονίσουμε το προϊόν, τη ζωή και τη φύση, προκειμένου να φτάσουμε όχι μόνο σε μια, ας πούμε, έξυπνη πόλη, αλλά το πιο σημαντικό ίσως ως μια πιο βιώσιμη, εξυπνότερη, ζώντας στην πόλη.

Μου αρέσει η ειλικρίνεια με την Dassault Systems, όχι μόνο με την ομάδα Ε & Α (Eρευνας και Ανάπτυξης ) αλλά και με την ανώτερη διοίκηση γενικά. Η Dassault Systems κοιτάζει μπροστά και σχεδιάζει καλά πλαίσια με τη Σιγκαπούρη. Η Dassault Systems έχει μια μακρά ιστορία συνεργασιών τα τελευταία 30 χρόνια με πολλές εταιρείες. Αλλά η συμφωνία αυτή είναι με μια κυβέρνηση. Αυτή πρόκειται να μοιραστεί ένα όραμα για την πόλη για τα επόμενα 50 χρόνια. Αυτός ο εικονικός κόσμος μιας πόλης πρόκειται να είναι η πρώτη στον κόσμο. Αλλά πρόκειται επίσης να αλλάξει το παιχνίδι – να σκεφτούμε την πόλη του μέλλοντος και αυτό κάνουμε μαζί με τη Σιγκαπούρη.

Η δημιουργία μοντελοποίησης πληροφοριών (BIM- Building Information Modeling ) είναι μια διαδικασία που υποστηρίζεται από διάφορα εργαλεία, τεχνολογίες και συμβάσεις που περιλαμβάνουν τη δημιουργία και διαχείριση ψηφιακών αναπαραστάσεων φυσικών και λειτουργικών χαρακτηριστικών των περιοχών. Τα μοντέλα πληροφοριών δόμησης (BIM) είναι αρχεία υπολογιστών και περιέχουν δεδομένα τα οποία μπορούν να επεξεργασθούν, να ανταλλαχθούν ή να δικτυωθούν για να υποστηρίξουν τη λήψη αποφάσεων σχετικά με ένα ενσωματωμένο στοιχείο.

Το λογισμικό BIM χρησιμοποιείται από άτομα, επιχειρήσεις και κυβερνητικούς φορείς που σχεδιάζουν, κατασκευάζουν, λειτουργούν και συντηρούν κτίρια και ποικίλες φυσικές υποδομές, σχετικά με το νερό, τα απορρίμματα, το ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο, τα βοηθητικά μέσα επικοινωνίας, τους δρόμους, τους σιδηροδρόμους, τις γέφυρες, τα λιμάνια , τις σήραγγες.

Η ιδέα του BIM βρίσκεται σε εξέλιξη από τη δεκαετία του 1970. Η ανάπτυξη προτύπων και η υιοθέτηση του BIM έχει προχωρήσει με διαφορετικές ταχύτητες σε διαφορετικές χώρες. Τα πρότυπα που αναπτύχθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2007 και μετά αποτελούν τη βάση του διεθνούς προτύπου ISO 19650, που κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2019.

Το ΒΙΜ για να αντιμετωπίζονται τα επιμέρους ως ολοκληρωμένα αρμονικά σύνολα, εφαρμόζεται:

Στην Ασία: στις χώρες Κίνα, Χόγκ Κόγκ , Ινδία, Ιράν, Μαλαισία, Σιγκαπούρη, Ιαπωνία, Νότιος Κορέα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Στην Ευρώπη: Στις χώρες Αυστρία, Τσεχία, Εσθονία , Γαλλία , Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λιθουανία, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρωσία, Σλοβακία, Ισπανία, Ελβετία, και Βέβαια Ηνωμένο Βασίλειο ,

Στη Βόρειο Αμερική: Στον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες .

Στην Αφρική: στη Νιγηρία και στην Νότιο Αφρική,

Στην Ωκεανία: Στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Έχουν αναπτυχθεί εφαρμογές που συνεργάζονται στοιχεία (data) από διαφορετικές εφαρμογές λογισμικού. Έτσι διευκολύνεται η συνολική εναρμόνιση κατασκευών σε παγκόσμιο επίπεδο . Η περίπτωση χρήσης «φτωχού» λογισμικού είναι εμπόδιο στην ανάπτυξη της σχετικής ολιστικής βιομηχανίας των κατασκευών . Για την επίτευξη διαλειτουργικότητας μεταξύ λογισμικών , έχουν αναπτυχθεί ουδέτερα, μη ιδιοκτησιακά ή ανοιχτά πρότυπα για κοινή χρήση δεδομένων BIM μεταξύ διαφορετικών εφαρμογών λογισμικού.

Τον Ιανουάριο του 2019, η ISO δημοσίευσε τα δύο πρώτα μέρη του ISO 19650, παρέχοντας ένα πλαίσιο για τη δημιουργία μοντελοποίησης πληροφοριών, με βάση τα πρότυπα διεργασιών που αναπτύχθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τον Αύγουστο του 2004, μια έκθεση του Εθνικού Ινστιτούτου Προτύπων και Τεχνολογίας των ΗΠΑ (NIST) εκτιμούσε συντηρητικά ότι 15,8 δισεκατομμύρια δολάρια χάθηκαν ετησίως από τη βιομηχανία κεφαλαιουχικών εγκαταστάσεων των ΗΠΑ λόγω της ανεπαρκούς διαλειτουργικότητας που προέκυψε από την «εξαιρετικά κατακερματισμένη φύση της βιομηχανίας» των κατασκευών, τις ακατάλληλες επιχειρηματικές πρακτικές, την έλλειψη τυποποίησης και ασυνεπούς υιοθέτησης τεχνολογίας μεταξύ των ενδιαφερομένων επενδυτών. Και τα διάφορα κατασκευαστικά και περιβαλλοντικά συστήματα δεν λειτουργούσαν αρμονικά στον ενδεδειγμένο βαθμό με αποτέλεσμα τις οικονομικές αυτές απώλειες. Οι απώλειες στη χώρα μας που δεν έχει αρχίσει καν να ασχολείται με το σύστημα αυτό και δεν συμπεριλαμβάνεται στις χώρες που το αξιοποιούν, είναι προφανείς.

*Νίκος Ηλιάδης, Πολ/κός Μηχ/κός ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΑΘΗΝΑ , M.Sc. ( Structural Engineering , Concordia University Montreal Canada ) ,Ph.D.( University of Maryland USA, -Technology and Vocational Education ), τ.Ειδ.Γραμματέας του ΥΠΕΠΘ ,τ. εκπρόσωπος των Υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες ( Μ.Ε.Α. ) τ. Διοικητής ΠΓΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ , τ. μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Παιδαγωγικών Ινστιτούτων της Ευρώπης (http://www.cidree.org/), τ. εκπρόσωπος της Κυβέρνησης στο Δ.Σ. του CEDEFOP (https://www.cedefop.europa.eu/)του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση , Επίτιμος Σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας