Σιγκαπούρη: το 3D μέλλον του αστικού σχεδιασμού και των κατασκευών
ΑρχιτεκτονικήΑστικό περιβάλλονΕιδήσειςΕπιχειρήσειςΈργαΟικονομίαΥποδομέςΧωροταξία 9 Ιουνίου 2023 Αργύρης
Του Νίκου Ηλιάδη*
Το πρόγραμμα, τρισδιάστατη εικονική Σιγκαπούρη αποτελεί ένα πρωτοποριακό διεθνώς έργο συλλογής και αξιοποίησης, σε ενιαία 3D πλατφόρμα δεδομένων αστικού περιβάλλοντος, που οδηγεί στο μέλλον των κατασκευών και τη λειτουργία της έξυπνης και ψηφιακής πόλης της νέας εποχής.
Οι κατασκευές στο νέο περιβάλλον που δημιουργείται με τις νέες τεχνολογίες, το Internet και τις φιλελεύθερες αξίες. Οι διεθνείς αντιπαλότητες για την κυριαρχία των επικοινωνιών.
Η δημιουργία ψηφιακής αναπαράστασης της Σιγκαπούρης ως πόλης με όλα τα συστήματα, τα κτίρια και τα δεδομένα λειτουργίας της. Όλα τα δεδομένα σχετικά με την πόλη έχουν περάσει στην σχετική πλατφόρμα, και οι κατασκευαστικές επεμβάσεις μελετώνται και προγραμματίζονται ψηφιακά για την εξασφάλιση καλύτερης ζωής για τους κατοίκους της.
Το κράτος / πόλη Σιγκαπούρη είναι από τις πλέον ανεπτυγμένες περιοχές στον κόσμο με υψηλό επίπεδο ζωής για τους κατοίκους της.
Ένα σύστημα της μορφής αυτής …ίσως θα μπορούσε να βοηθήσει προς τη βιώσιμη ανάπτυξη και των ελληνικών πόλεων εξουδετερώνοντας τις παθογένειες της άναρχης κατάστασης που επικρατεί στη χώρα μας, όπως δημιουργήθηκαν από την έλλειψη αρχικού ρυθμιστικού και πολεοδομικού σχεδιασμού.
Ψηφιακή αναπαράσταση της πόλης της Σιγκαπούρης με όλες τις λειτουργίες της
-«Στόχος του προγράμματος «εικονική Σιγκαπούρη» είναι να συγχρονίσει όλες τις προσπάθειες διαφόρων υπηρεσιών της κυβέρνησης σε μια κοινή πλατφόρμα, έτσι ώστε όλες οι δημόσιες υπηρεσίες να μπορούν να κάνουν χρήση ενός κοινού μοντέλου τρισδιάστατης (3D) ψηφιακής απεικόνισης της πόλης της Σιγκαπούρης. Είναι το πιο σημαντικό έργο στον κόσμο που αποδεικνύει τη δύναμη της τρισδιάστατης 3D εμπειρίας . Είναι όμοιο με πολλά προγράμματα που κάναμε στο παρελθόν στη βιομηχανία, αλλά αυτό είναι κάτι πολύ περισσότερο» σημειώνεται στην παρουσίαση της εταιρεία Dassault Systems, που υλοποιεί το έργο και αναφέρεται ότι:
-«Αυτή η συνεργασία με τη Σιγκαπούρη αφορά τη δημιουργία αυτής της ψηφιακής αναπαράστασης της πόλης, σε τρεις διαστάσεις 3D, ώστε να μπορούμε να βιώσουμε την ίδια την πόλη. Για να αξιολογήσουμε τις λύσεις, να κατανοήσουμε πώς λειτουργεί και πώς μπορεί να βελτιωθεί. Η εικονική Σιγκαπούρη θα υποστηρίζεται από την πλατφόρμα τρισδιάστατης (3D) εμπειρίας. Η Σιγκαπούρη αντιμετωπίζει πολλές αστικές προκλήσεις. Οι ερευνητές προσπαθούν να τις αντιμετωπίσουν μέσω μοντέλων προσομοίωσης. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να έχουμε ένα τρισδιάστατο μοντέλο της Σιγκαπούρης».
Στην παρουσίαση της πλατφόρμας της Σιγκαπούρης από την εταιρεία Dassault Systems που την δημιούργησε, επίσης αναφέρεται ότι:
-«Όταν μάθαμε για την τρισδιάστατη πλατφόρμα 3D, είχαμε το αίσθημα ότι έχει δυνατότητες να μας επιτρέψει να χτίσουμε μια εικονική Σιγκαπούρη. Η δύναμη της πλατφόρμας προέρχεται από τη συγκέντρωση διαφορετικών τύπων πληροφοριών, και διαφορετικών τύπων δεδομένων. Η τρισδιάστατη πόλη μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη ζωή, την ποιότητα ζωής και τον προγραμματισμό στη Σιγκαπούρη, επειδή δημιουργεί ένα μοναδικό πλαίσιο αναφοράς, και επιπλέον, προσφέρει ένα περιβάλλον σχεδίασης και ένα περιβάλλον συγγραφής της κατάστασης που μπορεί να δημιουργήσει σενάρια επίλυσης προβλημάτων». Στην ίδια παρουσίαση περιγράφεται ότι:
-«Αναπτύξαμε αυτό το πείραμα για να συλλέξουμε δεδομένα αστικού περιβάλλοντος και να επιτρέψουμε στους μαθητές μας να αποκτήσουν πληροφορίες από τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν.
Μπορούμε να μεταφέρουμε τα δεδομένα στην εικονική Σιγκαπούρη και να δημιουργήσουμε έναν εικονικό κόσμο. Μετράμε τη θερμοκρασία, την πίεση, την υγρασία, τα φώτα, τα επίπεδα θορύβου, καθώς και την κίνηση.
Είναι χρήσιμο να δούμε τα δεδομένα σε τρισδιάστατη μορφή, επειδή μπορούμε στη συνέχεια να τα αναλύσουμε και να δούμε τις λεπτομέρειες χρησιμοποιώντας μια πλατφόρμα, όπως η πλατφόρμα της εικονικής Σιγκαπούρης. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από άλλες πόλεις σε όλο τον κόσμο για το τι συμβαίνει εδώ στη Σιγκαπούρη.
Προσπαθούμε με αυτό το έργο ειδικότερα να εναρμονίσουμε τη ζωή και τη φύση, προκειμένου να φτάσουμε όχι μόνο σε μια έξυπνη πόλη, αλλά το πιο σημαντικό ίσως σε μια πιο βιώσιμη, εξυπνότερη, ζώντας στην εικονική πόλη.
Μόλις έχουμε δεδομένα θα έχουμε τη δυνατότητα να οπτικοποιήσουμε ορισμένα από αυτά τα δεδομένα και να μας βοηθήσουν καλύτερα, ειδικά στον πίνακα στέγασης και ανάπτυξης. Αυτό θα βελτιώσει πραγματικά τον τρόπο που θα σχεδιασθούν οι πόλεις.
Η Σιγκαπούρη είναι ένα κράτος / πόλη. Η εικονική Σιγκαπούρη εξαλείφει την αναγκαιότητα να δοκιμάσουμε αυτά τα σχέδια σε πραγματικό φυσικό περιβάλλον που έχουμε πολύ λίγες δυνατότητες.
Σήμερα ο κόσμος τροφοδοτείται από τεράστια ποσότητα δεδομένων. Θα συμπεριλάβουμε επίσης πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο, από συσκευές».
«Η Dassault Systems αρέσκεται στην ειλικρίνεια, όχι μόνο σχετικά με την ομάδα έρευνας και ανάπτυξης Ε & Α αλλά και με την ανώτερη διοίκηση γενικά. Η Dassault Systems κοιτάζει μπροστά και σχεδιάζει ορθολογικά πλαίσια για τη Σιγκαπούρη» αναφέρεται ακόμη στην παρουσίαση και επισημαίνεται ότι:
Η Dassault Systems έχει μια μακρά ιστορία συνεργασιών τα τελευταία 30 χρόνια με πολλές εταιρείες. Αλλά η συμφωνία αυτή είναι με μια κυβέρνηση. Αυτή η συμφωνία πρόκειται να μοιραστεί ένα όραμα για την πόλη για τα επόμενα 50 χρόνια. Αυτός ο εικονικός κόσμος μιας πόλης πρόκειται να είναι η πρώτη στον κόσμο.
Αλλά πρόκειται επίσης να αλλάξει το παιχνίδι – να σκεφτούμε την πόλη του μέλλοντος και αυτό κάνουμε μαζί με τη Σιγκαπούρη»
Δείτε την παρουσίαση της τρισδιάστατης Σιγκαπούρης στο βίντεο
Η πρόσβαση στο Διαδίκτυο θεμελιώδης για την ισότητα ευκαιριών
Αυτή η πίστη στην οικονομική διαφάνεια και τη δύναμη της τεχνολογίας εκτείνεται περαιτέρω στις αξίες και τις προτεραιότητες που πρέπει να ακολουθήσει το κέντρο της πολιτικής σήμερα.
Η αξιοποίηση της τεχνολογίας και η πλοήγηση στον αντίκτυπό της είναι οι βασικές προκλήσεις της εποχής μας και όμως, παρά τις δεκαετίες στην ψηφιακή επανάσταση, πολλοί εξακολουθούν να υποτιμούν τον αντίκτυπο του διαδικτύου. Μετασχηματίζει εντελώς όλα τα στοιχεία της κοινωνίας και δημιουργεί ευκαιρίες που θεωρήθηκαν σχεδόν αδύνατες πριν από πολύ καιρό.
Μέρος της αποτυχίας αναγνώρισης του αντίκτυπου του Διαδικτύου είναι η αδυναμία μας να ποσοτικοποιήσουμε πλήρως την αξία του, πόσο μάλλον να κατανοήσουμε τις επιπτώσεις. Για όσους δεν έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο, οι συνέπειες μπορεί να είναι καταστροφικές.
Η πρόσβαση στο Διαδίκτυο έχει γίνει θεμελιώδης για όποιον ενδιαφέρεται για την ισότητα ευκαιριών. Είναι μια πλατφόρμα για τη ζωή, τη μάθηση και τα προς το ζην. Είναι κάτι περισσότερο από το δικαίωμα στην ενημέρωση.
Σε έναν διασυνδεδεμένο κόσμο, πρόκειται για την ελευθερία, καθώς συνδέει ανθρώπους και επιχειρήσεις με ιδέες και αγορές, επιτρέποντας μεγαλύτερη ενσωμάτωση των αναπτυσσόμενων χωρών στην παγκόσμια οικονομία, παράλληλα με το άνοιγμα νέων εμπειριών και ευκαιριών.
Είναι, από πολλές απόψεις, κλειδί για την αποκέντρωση και τον εκδημοκρατισμό του κόσμου, εμπλοκή περισσότερων ατόμων με αυτονομία και αυξημένη ικανότητα συμμετοχής στην επιχειρηματικότητα και το εμπόριο.
Η αρχιτεκτονική του Διαδικτύου και οι φιλελεύθερες δημοκρατικές αξίες
Σύμφωνα με το ίδρυμα του τέως πρωθυπουργού της Αγγλίας Τόνυ Μπλερ , υπάρχει μια ισχυρή γεωπολιτική συνιστώσα της ώθησης για σύνδεση του κόσμου. Οι ανησυχίες υφίστανται για τις αξίες, την εξουσία και τη διακυβέρνηση και, γενικότερα, τη διεθνή δημοκρατική τάξη για τον ψηφιακό κόσμο. Πρέπει να αναληφθεί δράση από έναν συνασπισμό εθνών που είναι πρόθυμοι να ενεργήσουν σύμφωνα με αρχές συμβατές με φιλελεύθερες δημοκρατικές αξίες. Οι εταιρείες παγκόσμιας τεχνολογίας, ιδίως οι μεγάλοι τεχνολογικοί γίγαντες, έχουν την ευθύνη να τηρούν αυτές τις αρχές όταν φέρνουν το Διαδίκτυο σε νέα μέρη του κόσμου.
Η Κίνα έχει να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο. Η επιδίωξη της τεχνολογικής κυριαρχίας και του ελέγχου της σύγχρονης ψηφιακής οικονομίας, μεταξύ άλλων μέσω του «ψηφιακού δρόμου του μεταξιού» Digital Silk Road, περιλαμβάνει μια ώθηση υλικού για τη σύνδεση χωρών, καθώς και μια απόπειρα επιρροής των προτύπων μέσω της αποφυγής διεθνών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών ( ITU). Διάφορες πρακτικές αποτελούν τη στρατηγική της Κίνας για την παγκόσμια επιρροή.
Ο κίνδυνος μιας διάσπασης και ενός ρήγματος στην κοινή και πανταχού παρούσα αρχιτεκτονική του Διαδικτύου θα αποτελούσε βαθιές γεωπολιτικές προκλήσεις και θέματα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο .
Έχει αναδειχθεί η άποψη ότι «η Κίνα στοχεύει στη δημιουργία φυσικής και ψηφιακής υποδομής ασύρματων-τηλεπικοινωνιών πέμπτης γενιάς (5G) ως σκαλοπάτι για ευρύτερη κυριαρχία στις τεχνολογίες πληροφοριών αναδυόμενων και επόμενης γενιάς». Η άποψη αυτή ήταν κεντρική στην δυτική αντίθεση στην Κινεζική εταιρεία Huawei . Η Huawei είναι μια κινεζική πολυεθνική εταιρεία τηλεπικοινωνιακών δικτύων και τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού και υπηρεσιών που εδρεύει στο Σενζέν της Γκουανγκντόνγκ. Είναι από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού στον κόσμο Το Ηνωμένο Βασίλειο απαγόρευσε την εγκατάσταση εξοπλισμού Huawei σε δίκτυα του Ηνωμένου Βασιλείου , αν και η εταιρεία έχει ήδη ισχυρή θέση στην Αφρική.
Η εταιρεία δραστηριοποιείται στο δίκτυο της Νότιας Αφρικής και συνεργάζεται με την Safaricom στην Κένυα, ενώ μια άλλη κινεζική εταιρεία που είναι θέμα για τις ΗΠΑ και υπόκειται σε «αμερικανική δράση» , η ZTE, δραστηριοποιείται στην Ουγκάντα. Περίπου 70% των σταθμών βάσης 4G στην Αφρικανική ήπειρο κατασκευάζονται από την Huawei, η οποία έχει ήδη υπογράψει συμβόλαιο για το πρώτο εμπορικό δίκτυο 5G της Νότιας Αφρικής. Η εταιρεία συμμετέχει επίσης σε πρωτοβουλίες όπως το Smart Africa Alliance ( Συμμαχία για την έξυπνη Αφρική ) .
Η δορυφορική τεχνολογία προχωρά, ανοίγοντας πιθανές νέες ευκαιρίες για τη σύνδεση του παγκόσμιου πληθυσμού μέσω των δορυφόρων LEO (χαμηλής τροχιάς στη γη) . Οι κινεζικές εταιρείες, συνήθως σε στενό συντονισμό με την κυβέρνηση, επενδύουν επίσης σε δορυφόρους LEO με φιλοδοξίες να παρέχουν δωρεάν Wi-Fi σε περιοχές που δεν καλύπτονται αυτήν τη στιγμή.
Η εξεύρεση εταιρικών σχέσεων για την ανάπτυξη θα είναι απαραίτητη για την ισορροπία δυνάμεων τις επόμενες δεκαετίες .
Η Διεθνής Ένωση τηλεπικοινωνιών International Telecommunication Union ( ITU)
Η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών (ITU) είναι η εξειδικευμένη υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τις τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών – ΤΠΕ.
Ιδρύθηκε το 1865 για τη διευκόλυνση της διεθνούς συνδεσιμότητας σε δίκτυα επικοινωνιών, την εκχώρηση παγκόσμιου ραδιοφάσματος και δορυφορικών τροχιών, αναπτύσσει τα τεχνικά πρότυπα που διασφαλίζουν την απρόσκοπτη διασύνδεση δικτύων και τεχνολογιών και προσπαθεί να βελτιώσει την πρόσβαση σε Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών σε υποεξυπηρετούμενες κοινότητες παγκοσμίως. Κάθε φορά που πραγματοποιείτε μια τηλεφωνική κλήση μέσω του κινητού, έχετε πρόσβαση στο Διαδίκτυο ή στέλνετε ένα email, έχετε όφελος από το έργο της ITU.
Η ITU είναι δεσμευμένη να συνδέει όλους τους ανθρώπους του κόσμου – όπου κι αν ζουν και όποια κι αν είναι τα μέσα τους. Μέσα από τη δουλειά της , προστατεύει και υποστηρίζει το δικαίωμα όλων στην επικοινωνία.
Σύμφωνα με την εντολή του WSIS ( The World Summit on the Information Society Forum , represents the world’s largest annual gathering of the ICT for development community.- Η Παγκόσμια Σύνοδος Κορυφής για το Φόρουμ της Κοινωνίας της Πληροφορίας αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη ετήσια συγκέντρωση στον κόσμο της κοινότητας τεχνολογίας πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ) για την ανάπτυξη.) .Η ITU συνεχίζει να διαδραματίζει βασικό ρόλο στο WSIS, την υλοποίηση και παρακολούθηση.
Η οικογένεια της ITU μεγαλώνει και γίνεται ολοένα και πιο ποικιλόμορφη.
Τα μέλη της ITU εξελίσσονται σύμφωνα με τις κύριες τάσεις στον κλάδο. Τα τελευταία χρόνια, η ITU έχει καλωσορίσει βασικούς παράγοντες από τους τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας, του χρηματοοικονομικού τομέα, της υγείας, της βιομηχανίας και των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας.
Στην ITU, μέλη από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα εργάζονται από κοινού για να βοηθήσουν στη διαμόρφωση της μελλοντικής πολιτικής της τεχνολογίας της πληροφορικής και των επικοινωνιών (ΤΠΕ) και του ρυθμιστικού περιβάλλοντος, των παγκόσμιων προτύπων και των βέλτιστων πρακτικών για τη διάδοση της πρόσβασης στις υπηρεσίες ΤΠΕ.
Η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ήταν πάντα στο επίκεντρο του έργου της ITU. Τώρα περισσότερο από ποτέ, οι επιχειρήσεις συνειδητοποιούν ότι ο δρόμος προς τη βιώσιμη ανάπτυξη μπορεί να βρεθεί σε στενή συνεργασία με τις κυβερνήσεις, τον ακαδημαϊκό κόσμο, καθώς και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς, σε μια κοινή προσπάθεια να τεθούν σε εφαρμογή οι σωστοί κανόνες για την προώθηση των επενδύσεων, της καινοτομίας και των ευκαιριών.
Το παρακάτω video δίνει μια εικόνα της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών
Συγκεκριμένα αναφέρει :
Τα μέλη της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών ( ITU) συνδέουν τον κόσμο. Η οικογένεια της ITU μεγαλώνει. Όλο και πιο ποικιλόμορφο. Για να υλοποιήσουμε την υπόσχεση της ψηφιακής οικονομίας. Με 193 κράτη μέλη και περισσότερα από 900 μέλη. Από κορυφαίες εταιρείες έως ΜΜΕ σε διαφορετικούς τομείς όπως Τηλεπικοινωνίες, Διαδίκτυο, Εκπομπές, Δορυφόρους, Λογισμικό, Τεχνητή Νοημοσύνη, Αυτοκίνητα, έξυπνες πόλεις, πανεπιστήμια , Φορείς Έρευνας και Ανάπτυξης (Ε και Α) , Διεθνείς και Περιφερειακούς Οργανισμούς. Μέλη της ITU προέρχονται από κάθε γωνιά του πλανήτη:
Αφρική 44 κράτη μέλη + 50 εταιρείες, Οργανισμοί & Ακαδημία
Αμερική 35 κράτη μέλη + 200 εταιρείες, Οργανισμοί & Ακαδημία
Αραβικά κράτη 21 κράτη μέλη + 75 εταιρείες ,Οργανισμοί & Ακαδημία
Ασία και Ειρηνικός 38 κράτη μέλη + 200 εταιρείες, οργανισμοί και ακαδημαϊκή κοινότητα
Κοινός πλούτος ανεξάρτητων κρατών 10 κράτη μέλη + 15 εταιρείες, Οργανισμοί & Ακαδημαϊκός κόσμος
Ευρώπη 45 κράτη μέλη + 225 εταιρείες ,Οργανισμοί & Ακαδημία
Περιφερειακές και Διεθνείς + 150 Οργανισμοί
Επικοινωνία: με τον International Telecommunication Union Membership@itu.int δείτε εδώ
Η ITU εκτιμά ότι θα κοστίσει περίπου 450 δισεκατομμύρια δολάρια η επίτευξη καθολικής πρόσβασης στο διαδίκτυο μέχρι το 2030.
Το χάσμα χρήσης – που οφείλεται σε ζητήματα οικονομικής δυνατότητας , δεξιοτήτων και συνάφειας στο διαδίκτυο – αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο για την πρόσβαση στο διαδίκτυο .
Εκτιμάται ότι μέχρι το 2030, επιπλέον 840 εκατομμύρια άνθρωποι θα χρειαστούν βοήθεια για την πρόσβαση σε μια συσκευή. Από αυτά, περίπου 385 εκατομμύρια θα εξακολουθούν να ζουν σε ακραία φτώχεια ( με αποδοχές μικρότερες από < 1,90 δολάρια την ημέρα) και μπορεί, σε πρώτη φάση, να απαιτούν επιδοτήσεις για την κάλυψη του πλήρους κόστους ενός smartphone εάν πρόκειται να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο.
Τα άμεσα οικονομικά οφέλη από την καθολική πρόσβαση στο διαδίκτυο είναι σημαντικά. Εκτιμάται ότι τα άμεσα οικονομικά οφέλη από την καθολική πρόσβαση στο διαδίκτυο στον αναπτυσσόμενο κόσμο ανέρχονται συνολικά σε περίπου 8,7 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Η ITU διεξήγαγε μια σειρά παγκόσμιων και περιφερειακών οικονομετρικών μελετών μοντελοποίησης για να εκτιμήσει τον αντίκτυπο της διείσδυσης του διαδικτύου στο ΑΕΠ.
Είναι σκόπιμο να σημειωθεί ότι ο οικονομικός αντίκτυπος της αύξησης της κινητής σύνδεσης για χώρες χαμηλού εισοδήματος είναι ιδιαίτερα σημαντικός, ενώ θα γίνεται λιγότερο σημαντικό καθώς αυξάνονται τα εισοδήματα των χωρών.
Όχι μόνο τα οικονομετρικά οφέλη υπερτερούν κατά πολύ του κόστους – κατά μέγεθος πάνω από 30 φορές στην περίπτωση της Ανατολικής Ασίας και του Ειρηνικού – αλλά αυτά τα οφέλη είναι πιθανό να υποτιμηθούν. Υπάρχουν τρεις λόγοι για τους οποίους γίνεται αυτό. Λαμβάνοντας υπόψη τη μακροοικονομική αύξηση της παραγωγικότητας της πρόσβασης στο διαδίκτυο, οι εκτιμήσεις αυτές δεν περιλαμβάνουν τα ευρύτερα κοινωνικοοικονομικά οφέλη από την καθολική πρόσβαση στο διαδίκτυο, όπως: άμβλυνση της φτώχειας, βελτιωμένα αποτελέσματα στον τομέα της υγείας και της εκπαίδευσης, πιθανή αποκατάσταση των ανισοτήτων μεταξύ των φύλων μέσω της οικονομικής ένταξης, και βελτιώσεις σε άλλες διαστάσεις .
Νίκος Ηλιάδης, Πολ/κός Μηχ/κός Ε.Μ.Π. , M.Sc. ( Concordia University Montreal Canada ) ,Ph.D. ( University of Maryland USA, ) Technology and Vocational Education, τ.καθηγητής ΠΑΤΕΣ/ΣΕΛΕΤΕ, τ.Καθηγητής ΤΕΙ Πειραιώς, τ.Ειδ.Γραμματέας του ΥΠΕΠΘ για τα ΤΕΙ ,τ. εκπρόσωπος των Υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες ( Μ.Ε.Α. ) τ. Διοικητής ΠΓΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ , τ. μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Παιδαγωγικών Ινστιτούτων της Ευρώπης (http://www.cidree.org/), τ. εκπρόσωπος της Κυβέρνησης στο Δ.Σ. του CEDEFOP (https://www.cedefop.europa.eu/ )του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση , Επίτιμος Σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου
Σχετικά Άρθρα
- Το 3D μέλλον αστικού σχεδιασμού και κατασκευών
- Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης: η εμπειρία της 3D πλατφόρμας στη Σιγκαπούρη
- ΕΜΠ: έρευνα για την ασφάλεια των έξυπνων πόλεων από κυβερνοαπειλές
- ΥΠΕΝ: εγκύκλιος για τα Σχέδια Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων
- ERGOCAD: οι ψηφιακές καινοτομίες κατασκευών στο digital construction
- Έξυπνες πόλεις: σε δημόσια διαβούλευση η ψηφιοποίηση 315 ΟΤΑ