ecopress
Με τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη δημιουργείται ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα, το οποίο συγκεντρώνει, συστηματοποιεί και ενσωματώνει  ψηφιακή γεωχωρική πληροφορία που τηρείται από διαφορετικούς φορείς... Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης: τι περιλαμβάνει και τι αλλάζει για μηχανικούς & πολίτες

Με τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη δημιουργείται ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα, το οποίο συγκεντρώνει, συστηματοποιεί και ενσωματώνει  ψηφιακή γεωχωρική πληροφορία που τηρείται από διαφορετικούς φορείς της δημόσιας διοίκησης και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και αφορά το καθεστώς ιδιοκτησίας, δόμησης, εκμετάλλευσης ή και προστασίας της ακίνητης περιουσίας με σκοπό αυτή να καταστεί διαλειτουργικά διαθέσιμη μέσω ενιαίας διαδικτυακής πλατφόρμας. Το ΤΕΕ ενημερώνει τι είναι, τι περιλαμβάνει και τι αλλάζει για μηχανικούς, επαγγελματίες δικηγόρους, συμβολαιογράφους και άλλες ειδικότητες και  τους πολίτες ως ιδιοκτήξτες ακινήτων και επενδυτές.

Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης και Εθνικό Μητρώο Υποδομών με τη σφραγίδα του ΤΕΕ

ΕΝΙΑΙΟΣ ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ – ΣΕ 300 ΛΕΞΕΙΣ

Το ΤΕΕ πρότεινε και ανέλυσε, η κυβέρνηση νομοθέτησε και ανέθεσε στο ΤΕΕ την υλοποίηση μίας ολοκληρωμένης, θεσμικά θωρακισμένης και σύγχρονης λύσης για τη δημιουργία ενός και μόνο ψηφιακού χάρτη, κοινού για όλη την δημόσια διοίκηση αλλά και τους πολίτες, με όλες τις «θεσμικές γραμμές», δηλαδή με όλα τα απαραίτητα, για την αδειοδότηση κάθε είδους επένδυσης, γεωχωρικά δεδομένα.

Σήμερα η υλοποίηση αυτής της λύσης παρουσιάζεται μέσα από ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα.Στόχος είναι να μπορεί ο οποιοσδήποτε πολίτης, μηχανικός ή επενδυτής, από το σπίτι του ή το γραφείο του, με λίγα κλικ στον υπολογιστή του, εύκολα και γρήγορα, να πάρει ολοκληρωμένη, έγκυρη και θεσμικά ασφαλή πληροφορία, για το τί επιτρέπεται, τί απαγορεύεται, με ποιους όρους και προϋποθέσεις, για να φτιάξει αυτό που τον ενδιαφέρει, οπουδήποτε στην Ελλάδα.

Σε δεύτερο επίπεδο, μέσα από τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη, μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης το Εθνικό Μητρώο Υποδομών, δηλαδή ένα πληροφοριακό σύστημα και πάλι με γεωχωρική αναφορά όπου θα αποτυπωθούν από όλη τη δημόσια διοίκηση και τους δημόσιους φορείς, όλες οι δημόσιες υποδομές, όπως γέφυρες, έργα οδοποιίας, αντιπλημμυρικά, ύδρευσης-άρδευσης-αποχέτευσης, δημόσια κτίρια και πολλά άλλα. Μαζί με τα τεχνικά τους στοιχεία, άδεις – εγκρίσεις-μελέτες, ώστε να αποτελέσουν την ταυτότητα κάθε έργου, αλλά κυρίως με στοιχεία για τις αρμοδιότητες, τον τρόπο κατασκευής και ιδίως συντήρησης.

Σημείο κλειδί στον σχεδιασμό και ολοκλήρωση του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη είναι όχι μόνο η ενσωμάτωση υφιστάμενων δεδομένων αλλά η διαλειτουργικότητα με άλλα πληροφοριακά συστήματα, είτε του ΤΕΕ (e-Άδειες, Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου) είτε άλλων φορέων (ΥΠΟΙΚ, Κτηματολόγιο κλπ) που ήδη υπάρχουν αλλά και νέα που τώρα δημιουργούνται (Πρόγραμμα Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», Ψηφιοποίηση Αρχείων Πολεοδομικής Πληροφορίας).

Έτσι συμβάλει και στην αποδοτικότητα κάθε αρμόδιου δημόσιου φορέα, παρέχοντας όλη την πληροφόρηση που χρειάζεται για την ορθότερη λήψη αποφάσεων, την ορθολογικότερη διαχείριση των οικονομικών και ανθρώπινων πόρων, καθώς και την εφαρμογή διορθωτικών και αναπτυξιακών ενεργειών ώστε να επιτευχθούν οι στρατηγικές κατευθύνσεις.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Τί είναι ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης

Η εποχή απαιτεί έξυπνες λύσεις σε σύνθετα προβλήματα και γνωρίζουμε όλοι ότι μία από τις κυριότερες κακοδαιμονίες της ελληνικής οικονομίας διαχρονικά έγκειται στο έλλειμμα απλού και διαφανούς πλαισίου για την οργάνωση του χώρου και την αδειοδότηση των επενδύσεων. Είναι άλλωστε σε όλους γνωστά δεκάδες προβλήματα στην προώθηση και αδειοδότηση κάθε είδους επένδυσης, από την μικρότερη μέχρι την μεγαλύτερη, τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα μας.

O Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός πρότεινε δημοσίως, από το 2018, και τεκμηρίωσε μία ολοκληρωμένη, θεσμικά θωρακισμένη και σύγχρονη λύση για τη δημιουργία ενός και μόνο ψηφιακού χάρτη, κοινού για όλη την δημόσια διοίκηση αλλά και τους πολίτες, με όλες τις «θεσμικές γραμμές», δηλαδή με όλα τα απαραίτητα γεωχωρικά δεδομένα για την αδειοδότηση κάθε είδους και μεγέθους επένδυσης.

Αυτή η πρόταση για τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη ονομάστηκε από το ΤΕΕαρχικά «ΟΝΕclickLIS» (δηλαδή OneClickLandInformationSystem). Στόχος είναι να μπορεί ο οποιοσδήποτε πολίτης ή επενδυτής, από το σπίτι του ή το γραφείο του, με λίγα κλικ στον υπολογιστή του, να πάρει ολοκληρωμένη, έγκυρη και θεσμικά ασφαλή πληροφορία για το τί επιτρέπεται, τί απαγορεύεται, με ποιους όρους και προϋποθέσεις, για να φτιάξει αυτό που τον ενδιαφέρει.

Η λύση, στη βάση της, είναι σήμερα απλή: να δημιουργηθεί ένας ενιαίος ψηφιακός χάρτης, με ασφάλεια δικαίου, όλων των απαραίτητων για την αδειοδότηση γεωχωρικών δεδομένων. Ένας χάρτης με βάση το υπόβαθρο του Κτηματολογίου, που θα περιλαμβάνει την οικοδομική και ρυμοτομική γραμμή, τα όρια των δασικών εκτάσεων, τα όρια των προστατευόμενων περιοχών, τα όρια των αρχαιολογικών χώρων, τις γραμμές των αιγιαλών και όλες τις απαραίτητες θεσμικές γραμμές – και επιπλέον τους όρους δόμησης και τις χρήσεις γης. Όσο προωθείται η κτηματογράφηση της χώρας, θα προστίθενται και τα όρια όλων των οικοπέδων.

Το ΤΕΕ πρότεινε συγκεκριμένο τρόπο, χρονοδιάγραμμα και χρηματοδότηση ώστε να ενοποιηθούν όλα τα διάσπαρτα έργα πληροφορικής και γεωχωρικών δεδομένων που γίνονται ή έγιναν από το δημόσιο και περιλαμβάνουν σχετικά στοιχεία. Η πρόταση παρουσιάστηκε επισήμως το 2018 σε όλα τα κόμματα και τους οικονομικούς και κοινωνικούς φορείς της χώρας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σε ένα από τα πρώτα της νομοσχέδια, νομοθέτησε τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη και τη λειτουργία του, ενώ παράλληλα προώθησε την ωρίμανση και αργότερα τη χρηματοδότηση αυτού του έργου, ως μια μεγάλη θεσμική μεταρρύθμιση. Προέβλεψε τη δημιουργία και χρήση του στη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού της χώρας. Ήταν από τα πρώτα έργα που εντάχθηκαν στο ΤΑΑ και είναι από τα πρώτα μεγάλα έργα του προγράμματος «Ελλάδα 2.0» που ολοκληρώνεται.

Τί περιλαμβάνει ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης

Με τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη δημιουργείται ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα, το οποίο συγκεντρώνει, συστηματοποιεί και ενσωματώνει  ψηφιακή γεωχωρική πληροφορία που τηρείται από διαφορετικούς φορείς της δημόσιας διοίκησης και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και αφορά το καθεστώς ιδιοκτησίας, δόμησης, εκμετάλλευσης ή και προστασίας της ακίνητης περιουσίας με σκοπό αυτή να καταστεί διαλειτουργικά διαθέσιμη μέσω ενιαίας διαδικτυακής πλατφόρμας.

Στόχος του είναι η βελτίωση και διεύρυνση της εξυπηρέτησης του πολίτη, των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων και επενδυτών, μέσω της δημιουργίας ολοκληρωμένων υπηρεσιών «μίας στάσης» για τις οικονομικές και επενδυτικές δραστηριότητες που σχετίζονται με τη δόμηση και τον χωρικό σχεδιασμό  στους τομείς Τουρισμού, Παραγωγικών-Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων, Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων και Κατοικίας. Ταυτόχρονα, θα συμβάλλει στην αποδοτικότητα κάθε αρμόδιου δημόσιου φορέα, παρέχοντας όλη την πληροφόρηση που χρειάζεται για την ορθότερη λήψη αποφάσεων, την ορθολογικότερη διαχείριση των οικονομικών και ανθρώπινων πόρων, καθώς και την εφαρμογή διορθωτικών και αναπτυξιακών ενεργειών ώστε να επιτευχθούν οι στρατηγικές κατευθύνσεις.

Το έργο αναλύεται σε επιμέρους δράσεις για την τροφοδότηση και ολοκλήρωση των συστημάτων με τις αναγκαίες προς το σκοπό του  πληροφορίες καθώς και σε  επιχειρησιακές λειτουργίες και  διαδικασίες για την ψηφιοποίηση, ενσωμάτωση και τήρηση νέας πληροφορίας, οι οποίες αφορούν:

  • Στη λειτουργική ενοποίηση του Συστήματος Γεωγραφικών Πληροφοριών «e-Πολεοδομία ΙΙΙ» με όλα τα επιμέρους σχετικά ηλεκτρονικά συστήματα και βάσεις δεδομένων (π.χ. Κυρωθέντες Δασικοί Χάρτες, Ορθοφωτοχάρτες, περιοχές Natura και πληροφοριακά συστήματα της Ελληνικό Κτηματολόγιο AE, Βάσεις Δεδομένων Δηλώσεων Αυθαιρέτων Κτισμάτων και e-Άδειες του Τ.Ε.Ε., e-Ευρετήριο Αιγιαλών και χάρτες αντικειμενικών αξιών του ΥΠΟΙΚ, αρχαιολογικό κτηματολόγιο κλπ.) που έχουν αναπτυχθεί μέχρι σήμερα και αφορούν το δομημένο περιβάλλον, το θεσμοθετημένο χωροταξικό, πολεοδομικό-ρυμοτομικό και κτιριοδομικό πλαίσιο και το καθεστώς προστασίας.
  • Στην επέκταση αυτών με πρόσθετη πληροφορία για το Νομικό, Χωροταξικό, Πολεοδομικό-Ρυμοτομικό και Κτιριοδομικό πλαίσιο, με σκοπό τη δημιουργία ολοκληρωμένων υπηρεσιών «μίας στάσης» για τις Οικονομικές-Επενδυτικές δραστηριότητες που σχετίζονται με Δόμηση στους τομείς Κατοικίας, Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων, Τουρισμού και Παραγωγικών-Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων.
  • Στην ένταξη των ανωτέρω ενοποιημένων συστημάτων σε παραγωγική και υποχρεωτική λειτουργία, με διαρκή επικαιροποίηση της πληροφορίας τους από εξουσιοδοτημένους χρήστες μηχανικούς, κατόπιν σχετικής νομοθετικής έγκρισης, μέσω διαδικασιών και πλήρως τεκμηριωμένων μηχανισμών τήρησης και ενημέρωσης.
  • Στη δημιουργία και λειτουργία κεντρικής πύλης ολοκληρωμένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών μίας στάσης, βασισμένων σε ανοιχτά πρότυπα.
  • Στη δημιουργία μηχανισμού αξιολόγησης/έγκρισης των πληροφοριών που υποβάλλονται για ένταξη στον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη, με βάση πρότυπους δείκτες αξιολόγησης δεδομένων από πιστοποιημένους επαγγελματίες μηχανικούς
  • Στη δημιουργία κρίσιμων πληροφοριακών συστημάτων με λειτουργικότητες που στόχο έχουν την ενίσχυση της συνολικής επάρκειας του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη όπως :
  • Γεωγραφικού συστήματος πληροφοριών Δομημένων Επιφανειών και Μητρώου Κτιρίων, για την πραγματοποιημένη δόμηση  και την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίων,
  • Γεωγραφικού συστήματος πληροφοριών διαχείρισης ζωνών αντικειμενικών αξιών και συντελεστών εμπορικότητας,
  • πληροφοριακού συστήματος, χωροθέτησης και αδειοδότησης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων,
  • βάσης δεδομένων και συστήματος γεωγραφικών πληροφοριών του Εθνικού Μητρώου Υποδομών,
  • Μηχανισμού Διαχείρισης Ροών κύκλου ζωής των μελετών που προκηρύσσονται
  • Στην παροχή υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας, οι οποίες έχουν κρίσιμη ενισχυτική επίδραση στην βιωσιμότητα και επιτυχή λειτουργία του Έργου όπως :
  • υπηρεσίες αναβάθμισης των υποδομών υφιστάμενων πληροφοριακών συστημάτων που θα ενσωματωθούν στο έργο (ΤΕΕ και ΥΠΕΝ κλπ.),
  • υπηρεσίες απομακρυσμένων ψηφιακών υπογραφών για τους πιστοποιημένους επαγγελματίες μηχανικούς.

Τί πετυχαίνει ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης

Οι κύριοι στόχοι του Έργου μπορούν να συνοψιστούν ως ακολούθως:

  • Βελτίωση της αποδοτικότητας των διαχειριζόμενων πόρων.
  • Βελτίωση του επιπέδου των παρεχόμενων υπηρεσιών του Δημοσίου προς τρίτους (πολίτες, επιχειρήσεις, δημόσιους και κοινωνικούς φορείς, κ.λπ.).
  • Δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων για την αποδοτική διαχείριση των αδειοδοτήσεων που χορηγεί η πολιτεία.

Με το Έργο αυτό, το Δημόσιο αποκτά μία ηλεκτρονική Βάση Δεδομένων, χωρικά ενεργοποιημένη και διαχειριζόμενη σε περιβάλλον Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίζει γρηγορότερα τις υποθέσεις των πολιτών, των επιχειρήσεων και των επενδυτών, ενώ ταυτόχρονα επιτυγχάνονται και μια σειρά από σημαντικούς επιμέρους στόχους Χωροταξικής Πολιτικής που αφορούν ιδίως:

α) την ταυτότητα των κτιρίων,

β) την άμεση συσχέτιση των προβλεπόμενων κατηγοριών χρήσεων γης και των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ), όπως αυτοί αναφέρονται στην εκάστοτε Εθνική Ονοματολογία Οικονομικών Δραστηριοτήτων,

ώστε να διευκολύνεται και εξυπηρετείται αποτελεσματικά η επιχειρηματική δραστηριότητα που συνδέεται με διαδικασίες αδειοδοτήσεων και έκδοσης βεβαιώσεων από τη Δημόσια Διοίκηση κ.α.

Επιπρόσθετα, με την αξιοποίηση καινοτόμων, σύγχρονων Ηλεκτρονικών εργαλείων και εφαρμογών επιτυγχάνονται επιμέρους στόχοι όπως :

  • Εξυγίανση της δημόσιας διοίκησης
  • Απλούστευση διαδικασιών και βέλτιστη εξυπηρέτηση πολιτών, επιχειρήσεων και επενδυτών
  • Προστασία περιβάλλοντος
  • Βελτιστοποίηση αδειοδότησης επιχειρήσεων προς όφελος της επιχειρηματικότητας
  • Αντιμετώπιση περιπτώσεων έκτακτης ανάγκης και ακραίων φυσικών φαινομένων
  • Μετριασμός και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Ε.Ε και τη διεθνή κοινότητα
  • Υλοποίηση των Στόχων βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ
  • Ενίσχυση οικονομικών και επενδυτικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τη δόμηση και τον χωρικό σχεδιασμό στους τομείς του τουρισμού, των παραγωγικών-επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, της ανάπτυξης δημοσίων ακινήτων και της κατοικίας στο σύνολο.
  • Καταγραφή και πλήρη ενημέρωση για το σύνολο των φυσικών πόρων της χώρας και των περιοχών περιβαλλοντικού και πολιτιστικού πλούτου.
  • Τέλος, σημειώνεται ότι με την υλοποίηση του Έργου, σε επίπεδο πενταετίας, δημιουργούνται τουλάχιστον 150 νέες άμεσες θέσεις εργασίας και αρκετές εκατοντάδες έμμεσες θέσεις εργασίας.

Τί αλλάζει με τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη

Η πολεοδομική νομοθεσία, στο σύνολό της, καλύπτει εύρος πολεοδομικών εφαρμογών ή περιοχών, αστικού σχεδιασμού και τον έλεγχο της αυθαίρετης δόμησης. Η Πολιτεία, ενεργοποιώντας την επόμενη μεγάλη μεταρρύθμιση στο πλαίσιο της δόμησης και του πολεοδομικού σχεδιασμού της χώρας, με τον Ν.4635/2019, νομοθέτησε τη δημιουργία του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη της χώρας. Ο ΕΨΧ αποτελεί μια ολοκληρωμένη, θεσμικά κατοχυρωμένη και καινοτόμα λύση σε ότι αφορά την ολοκληρωμένη διαχείριση και αξιοποίηση των γεωχωρικών δεδομένων που σχετίζονται με τον χωρικό σχεδιασμό, το καθεστώς ιδιοκτησίας, δόμησης, εκμετάλλευσης ή και προστασίας της ακίνητης περιουσίας και στοχεύει στην βελτίωση και διεύρυνση της εξυπηρέτησης του πολίτη και του επαγγελματία μηχανικού, στην απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και στην προώθηση των επενδύσεων. .

Στο πλαίσιο αυτό, το ΤΕΕ, ανέλαβε την υλοποίηση του «Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη και του Εθνικού Μητρώου Υποδομών»,  έργου πυλώνα, για τη Δημόσια Διοίκηση και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και την διάθεση άμεσης και νομοθετικά έγκυρης πληροφόρησης. Ο ΕΨΧ είναι ένα σύγχρονο πληροφοριακό σύστημα βασισμένο σε πρότυπες μεθοδολογίες και προδιαγραφές, το οποίο παράγει, διαλειτουργεί, συγκεντρώνει, συστηματοποιεί, ενσωματώνει, διαχειρίζεται και διαθέτει μέσω ενιαίας διαδικτυακής πύλης ολοκληρωμένη γεωχωρική πληροφορία και δεδομένα, πανελλαδικής κλίμακας που αφορούν:  το θεσμοθετημένο πολεοδομικό – ρυμοτομικό πλαίσιο (e-πολεοδομία) όπως αυτό τροποποιείται και ισχύει κάθε φορά για τις εντός και εκτός σχεδίου περιοχές,  τους όρους και περιορισμούς δόμησης, την προστασία (δάση, περιβάλλον, αρχαιολογία, αιγιαλοί/παραλία), το καθεστώς ιδιοκτησίας (κτηματολόγιο), τις αντικειμενικές αξίες ακινήτων, τις θεσμοθετημένες χρήσεις σε αντιστοιχία με τους επιτρεπόμενους ΚΑΔ.

Επιπλέον, το έργο του ΕΨΧ περιλαμβάνει τις ακόλουθες συμπληρωματικές υπηρεσίες, χωρικές βάσεις δεδομένων και πληροφοριακά συστήματα, με στόχο τη συνέργεια και επαύξηση της λειτουργικότητας και αποτελεσματικότητας των ήδη λειτουργούντων πληροφοριακών συστημάτων του ΤΕΕ (e-Άδειες, δηλώσεις αυθαιρέτων, Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου):

  • Αεροφωτογράφηση, επεξεργασία και δημιουργία ψηφιακού ορθοφωτοχάρτη, 3D μοντέλου εδάφους και επιφανείας, και 3D Μητρώου Κτιρίων / Δομημένων Επιφανειών της πραγματοποιημένης δόμησης στα 5 πολεοδομικά Συγκροτήματα Λεκανοπεδίου Αττικής, Θεσσαλονίκης, Πατρών, Ηρακλείου και Τρικάλων. Το μητρώο περιλαμβάνει τα περιγράμματα, αριθμό ορόφων, ύψη, επιφάνεια και όγκο όλων των κτισμάτων, αριθμό διαμερισμάτων καθώς και πληροφορία της ταχ. διεύθυνσης αυτών και των μετρητών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Σάρωση και ψηφιοποίηση των στελεχών και των σχεδίων των οικοδομικών αδειών που τηρούνται στα αρχεία των ΥΔΟΜ των 5 ως άνω πολεοδομικών συγκροτημάτων και δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου των αδειών προ του 2018 με γεωαναφορά, για την προστασία των φυσικών και έντυπων αρχείων και την ευκολότερη και άμεση διάθεση και αξιοποίηση των στοιχείων τους.

Το έργο περιλαμβάνει επίσης την υλοποίηση πληροφοριακού συστήματος διαχείρισης ροών κύκλου ζωής μελετών, με στόχο την παρακολούθηση τη πορείας των μελετών του χωρικού σχεδιασμού (ΤΠΣ και ΕΠΣ) που έχουν προκηρυχθεί από το ΤΕΕ και την ενημέρωση του ΕΨΧ μετά την έγκριση αυτών και τη δημοσίευσή τους σε ΦΕΚ. Τέλος, τη δημιουργία Εθνικού Μητρώου Έργων και Υποδομών το οποίο στοχεύει στο να συμβάλλει στην έγκαιρη προετοιμασία αντιμετώπισης φυσικών ή ανθρωπογενών καταστροφών, τον μετριασμό και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, αλλά και την θωράκιση των περιφερειακών και τοπικών κοινοτήτων.

Τί ακολουθεί για τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη

Από το 2024, για πρώτη φορά στη χώρα, θα μπορεί κάθε πολίτης ή επενδυτής να γνωρίζει τί χτίζει και πού, τι μπορεί να λειτουργήσει και με ποιες προϋποθέσεις σε κάποιο σημείο της χώρας, χωρίς να πάει σε καμία υπηρεσία.

Αυτό θα είναι πραγματικότητα με την παραγωγική λειτουργία του συστήματος για τις περιοχές όπου είναι ολοκληρωμένος ο πολεοδομικός σχεδιασμός και έχουν ενσωματωθεί όλα τα γεωχωρικά δεδομένα. Θα ακολουθούν προοδευτικά τα επόμενα χρόνια και οι περιοχές που ο πολεοδομικός σχεδιασμός τώρα εξελίσσεται με το Πρόγραμμα Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης».

Το σύστημα δεν λύνει τα προβλήματα της γραφειοκρατίας και της πολυνομίας, αλλά παρουσιάζει ενοποιημένη και κωδικοποιημένη τη θεσμική πληροφορία που ισχύει, εστιασμένη σε κάθε περιοχή και οικοδομικό τετράγωνο και οικόπεδο, αν υπάρχει. Λειτουργεί ταυτόχρονα ως μοναδικό σημείο έγκυρης πληροφόρησης. Σήμερα ανακοινώνεται ότι μπαίνει σε δοκιμαστική λειτουργία, καθώς έχουν ενσωματωθεί τα περισσότερα παλαιότερα έργα γεωχωρικής πληροφορίας. Το σύστημα όμως θα αναπτύσσεται μελλοντικά με όλες τις νέες μελέτες αλλά και όσα στοιχεία επικαιροποιούνται. Και αυτή η λειτουργία είναι η δύναμή του. Θα αποτελεί τον υποδοχέα των γεωχωρικών δεδομένων που όλοι χρειάζονται και τον προβολέα τους στο κοινό.

Μελλοντικά, με αυτά τα στοιχεία, θα μπορεί σε μια μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων, να εκδίδει άδεια δόμησης μέσα από το ηλεκτρονικό σύστημα οικοδομικών αδειών, που λειτουργεί το ΤΕΕ.

Και σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, όταν ωριμάσει και θεσμικά αυτή η μεγάλη μεταρρύθμιση που συντελείται με τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη, θα μπορεί κάποιος να εκδίδει, μέσα από ένα αντίστοιχο, διασυνδεδεμένο σύστημα, και κάθε άδεια (εγκατάστασης, λειτουργίας κλπ), ώστε να μηδενιστεί, πρακτικά, η γραφειοκρατία και η ταλαιπωρία για την προετοιμασία, έναρξη και λειτουργία κάθε είδους επένδυσης, μεγάλης ή μικρής.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας