ecopress
Η Περιφέρεια Αττικής πραγματοποιεί  ενημερωτική δράση και διανομή εντύπου για τον πλημμυρικό κίνδυνο, για την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας. Στο μεταξύ εκδόθηκε έκτακτο δελτίο... Ενημερωτική καμπάνια για τον πλημμυρικό κίνδυνο- έρχεται ο «Διομήδης»

Η Περιφέρεια Αττικής πραγματοποιεί  ενημερωτική δράση και διανομή εντύπου για τον πλημμυρικό κίνδυνο, για την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας. Στο μεταξύ εκδόθηκε έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων για το καιρικό σύστημα με το όνομα “Διομήδης” (“Diomedes”) το οποίο προβλέπεται να προκαλέσει κακοκαιρία από τη Δευτέρα (10/01/2022), με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τους πολύ θυελλώδεις ανέμους και τις πυκνές χιονοπτώσεις κυρίως στα ορεινά.

Το υλικό της καμπάνιας για τον πλημμυρικό κίνδυνο διαμορφώθηκε από την Περιφέρεια Αττικής με τη συνεργασία του Κέντρου Beyond του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, περιέχει οδηγίες σχετικά με τον τρόπο που μπορούν να μείνουν ασφαλείς οι πολίτες πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τις πλημμύρες.

Μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι οι πολίτες θα πρέπει να:

  • Να μένουν μακριά από εκβολές, κοίτες, ιρλανδικές διαβάσεις γέφυρες και ορμητικά νερά
  • Να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών
  • Αποφύγουν να κολυμπήσουν ή να οδηγήσουν μέσα σε νερά πλημμύρας
  • Να φεύγουν αμέσως από περιοχές που έχει δοθεί εντολή εκκένωσης
  • Αν είναι σε ανοικτό χώρο να μείνουν μακριά από περιοχές που έχουν πλημμυρίσει ή είναι επικίνδυνες να πλημμυρίσουν τις επόμενες ώρες
  • Να δίδουν ιδιαίτερη προσοχή σε ηλεκτροφόρα καλώδια που μπορεί να βρίσκονται σε λιμνάζοντα νερά

Στο ενημερωτικό υλικό περιέχονται αναφορές και οδηγίες σχετικά και με την πρόληψη. Μεταξύ άλλων τονίζεται ότι οι πολίτες θα πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στις προειδοποιήσεις και στα έκτακτα δελτία καιρού, να ενημερώνονται σχετικά με τα τοπικά σχέδια εκκένωσης της περιοχής τους και να εντοπίζουν ασφαλείς χώρους. (Δείτε επιπλέον πληροφορίες στο σχετικό επισυναπτόμενο έντυπο).

Στο έντυπο της καμπάνιας αναφέρονται αναλυτικές οδηγίες ως εξής:

Προετοιμάσου ΤΩΡΑ

Ενημερώσου αν κατοικείς, εργάζεσαι ή συχνάζεις σε περιοχή που πλημμύρισε έστω και μία φορά κατά το παρελθόν. Μάθε ό.τι περισσότερο μπορείς για τον τύπο του πλημμυρικού κινδύνου που απειλεί την περιοχή σου, την συχνότητά του και την έντασή του.

Παρακολούθησε τις προγνώσεις καιρού και δώσε ιδιαίτερη προσοχή στις προειδοποιήσεις και τα έκτακτα δελτία. Ειδικό αν η περιοχή σου κινδυνεύει από αιφνίδιες πλημμύρες παρατήρησε τα καιρικά φαινόμενα και κυρίως τυχόν ενδείξεις όπως έντονες βροχοπτώσεις.

Ενημερώσου σχετικά με το σχέδιο εκκένωσης της περιοχής σου και παρακολούθησε τα σεμινάρια της Περιφέρειας Αττικής. Εντόπισε τις διαδρομές και τους ασφαλείς χώρους συγκέντρωσης / καταφύγια.

Συγκέντρωσε προμήθειες για την περίπτωση αποκλεισμού και ετοίμασε ένα σακίδιο πλάτης με προμήθειες για την περίπτωση εκκένωσης. Λάβε υπόψη τις ειδικές ανάγκες κάθε ατόμου, όπως φάρμακα, και τυχόν κατοικίδιων ζώων. Έχε επιπλέον μπαταρίες και συσκευές φόρτισης για τηλέφωνα και άλλο κρίσιμο εξοπλισμό, πχ ιατρικό εξοπλισμό, ραδιοφωνάκι (σε περίπτωση διακοπής των τηλεπικοινωνιών), φακό.

Προστάτεψε την ακίνητη και κινητή περιουσία σου. Απέφυγε την παραμονή σε υπόγειους χώρους. Καθάρισε τα Φρεάτια, τις υδρορροές και τις σχάρες. Μετέφερε σε ασφαλή θέση σε ψηλότερο επίπεδο τα αντικείμενα αξίας, καθώς και τις ηλεκτρικές συσκευές και τα καλώδια. Φύλαξε τα σημαντικά έγγραφα σε αδιάβροχα κουτιά και δημιούργησε ψηφιακά αντίγραφα.

Κατά  τη ΔΙΑΡΚΕΙΑ

Πήγαινε προσεκτικά και με ψυχραιμία σε ασφαλές υψηλό σημείο ανάλογα με τη θέση που βρίσκεσαι και την κατάσταση της πλημμύρας. Ενημέρωσε τις αρχές και τους δικούς σου ανθρώπους.

Αν είσαι μέσα σε κτίριο φύγε από το υπόγειο και ανέβα στο ισόγειο και ακόμα πιο ψηλά, αν υπάρχουν κι άλλοι όροφοι. Σε περίπτωση ανάγκης ανέβα στην ταράτσα και κάνε σήμα για βοήθεια. Κλείσε την τροφοδοσία του ηλεκτρικού ρεύματος και την παροχή νερού.

Αν είσαι σε ανοιχτό χώρο ανέβα σε μεγαλύτερο υψόμετρο, μείνε μακριά από εκβολές, κοίτες ποταμών και ρεμάτων, ιρλανδικές διαβάσεις, γέφυρες, ορμητικά νερά, κατολισθήσεις και σε καμία περί­πτωση μην επιχειρήσεις να διασχίσεις χείμαρρο πεζή ή με αυτοκίνητο.

Μόλις 15 εκατοστά ορμητικού νερού μπορούν να σε ρίξουν κάτω, και 30 εκατοστά ορμητικού νερού μπορούν να παρασύρουν το όχημά σου.

Αν είσαι μέσα σε αυτοκίνητο και έχει ακινητοποιηθεί εγκατέλειψέ το καθώς ενδέχεται να παρασυρθεί ή να πλημμυρίσει.

Μείνε μακριά από ηλεκτροφόρα καλώδια καθώς υπάρχει κίνδυνος ηλεκτροπληξίας.

Ενημερώσου για την εξέλιξη των καιρικών συνθηκών, τις προειδο­ποιήσεις και τα έκτακτα δελτία.

Ακολούθησε πιστά τις οδηγίες των αρμόδιων Αρχών. Αν δοθεί εντολή εκκένωσης φύγε αμέσως από την περιοχή και βοήθησε τους συνανθρώπους σου και τα ζώα

Μείνε ασφαλής ΜΕΤΑ

Αν είσαι σε ανοικτό χώρο μείνε μακριά από περιοχές που έχουν πλημμυρίσει ή είναι επικίνδυνες να ξαναπλημμυρίσουν τις επόμενες ώρες. Πρόσεξε διότι η πλημμύρα ενδέχεται να έχει μεταβάλει τα χαρακτηριστικά γνώριμων περιοχών και τα νερά να έχουν παρασύρει μέρη του δρόμου, των πεζοδρομίων κλπ. Εγκυμονούν κίνδυνοι από σπασμένα οδοστρώματα, περιοχές με επικίνδυνη κλίση, λασποροές κλπ. Τα νερά ενδέχεται να είναι μολυσμένα αν έχουν παρασύρει μαζί τους απορρίμματα, αντικείμενα και νεκρά ζώα. Επίσης μην πλησιάζεις σε περιοχές που έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις και πτώσεις βράχων. Έλεγξε αν το σπίτι ή ο χώρος εργασίας σου κινδυνεύει από πτώση βράχων.

Αν πρέπει οπωσδήποτε να βαδίσεις ή να οδηγήσεις σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει προσπάθησε να βρεις σταθερά έδαφος και απέφυγε νερά που ρέουν. Αν βρεθείς μπροστά σε δρόμο που έχει πλημμυρίσει σταμάτησε και άλλαξε κατεύθυνση. Απέφυγε τα λιμνάζοντα νερά καθώς ενδέχεται να κρύβουν υπόγεια καλώδια ή διαρροές από εγκαταστάσεις και υπάρχει κίνδυνος ηλεκτροπληξίας.

Εξέτασε καλά τα κτίρια που έχουν πλημμυρίσει και ιδιαίτερα τον ηλεκτρολογικό εξοπλισμό με προσοχή πάντα λόγω κινδύνου ηλεκτροπληξίας. Φόρεσε κλειστά παπούτσια και βαριά γάντια, εξέτασε τα δίκτυα του ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και αποχέτευσης, καθώς και τους τοίχους, τις πόρτες, τις σκάλες και τα παράθυρα.

Μην εμποδίζεις τα συνεργεία διάσωσης και ακολούθησε τις οδηγίες των Αρχών.

Σε πολυσύχναστα σημεία

Η  Ενημερωτική  Δράση πραγματοποιείται  σε πολυσύχναστα σημεία της Αττικής όπως: πλατείες, εμπορικά κέντρα, σταθμούς Μετρό και έξω από σχολικές μονάδες. Η διανομή των εντύπων θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες στους Δήμους της Αττικής.

Με αφορμή τη σχετική ενημερωτική δράση ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης επισημαίνει: «Η λήψη μέτρων προστασίας από φυσικά φαινόμενα όπως είναι οι πλημύρες, την εποχή που βιώνουμε σε παγκόσμιο επίπεδο τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης είναι επιβεβλημένη. Οφείλουμε να είμαστε προνοητικοί προκειμένου να προστατέψουμε τις ζωές μας. Όπως έχει αποδειχθεί σε διεθνές επίπεδο, οι κάτοικοι ευάλωτων περιοχών είναι ασφαλέστεροι σε περίπτωση που έχουν προνοήσει για την προστασία τους από τους κινδύνους που εγκυμονούν φυσικές καταστροφές όπως οι πλημμύρες. Η Περιφέρεια Αττικής συνεργάζεται συστηματικά με την Κεντρική Διοίκηση, την Πολιτική Προστασία, τους επιστημονικούς και πανεπιστημιακούς φορείς και υλοποιεί σημαντικά έργα που στοχεύουν στην ενίσχυση και θωράκιση της ζωής και της περιουσίας των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται το master plan της Περιφέρειας Αττική για την αντιπλημμυρική θωράκιση των πρόσφατα καμένων περιοχών. Θέλουμε οι πολίτες της Αττικής να αισθάνονται ασφαλείς».

ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ

Καιρικό σύστημα με το όνομα “Διομήδης” (“Diomedes”) προβλέπεται να προκαλέσει κακοκαιρία από σήμερα Δευτέρα (10/01/2022), με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τους πολύ θυελλώδεις ανέμους και τις πυκνές χιονοπτώσεις κυρίως στα ορεινά. Από την Τετάρτη (12-01-2022) αναμένεται να σημειωθεί αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.

Πιο αναλυτικά:

Α. Σήμερα Δευτέρα (10-01-2022) ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στα Δωδεκάνησα, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τη νότια Κρήτη, τα θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας και από το βράδυ στο κεντρικό και το νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά και τη Θεσσαλία.

Την Τρίτη (11-01-2022) ισχυρές βροχές προβλέπονται στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τα νοτιότερα τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως στη Φθιώτιδα και την Ευρυτανία) και τη βόρεια Εύβοια. Τοπικά ισχυρές καταιγίδες θα  εκδηλώνονται στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη.

Την Τετάρτη (12-01-2022) κατά τόπους ισχυρές βροχές προβλέπονται στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και μέχρι το μεσημέρι στη Θεσσαλία, τις Σποράδες και την Εύβοια.

Β. Πολύ θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι θα πνέουν την Τρίτη  (11-01-2022) στο βόρειο Αιγαίο και την Τετάρτη (12-01-2022) και την Πέμπτη (13-01-2022) στο μεγαλύτερο μέρος του Αιγαίου. Μικρή εξασθένηση των ανέμων αναμένεται από το βράδυ της Πέμπτης.

Γ. Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειώνονται από το βράδυ της Δευτέρας (10-01-2022) στα ορεινά της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας. Την Τρίτη (11-01-2022) κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά – ημιορεινά Μακεδονίας, Θεσσαλίας, της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς και βαθμιαία σε πεδινές περιοχές της Θράκης και της ανατολικής Μακεδονίας. Την Τετάρτη (12-01-2022) πρόσκαιρα πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κατά τόπους στις  προαναφερθείσες περιοχές και στην Εύβοια.

Δ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση την Τετάρτη (12-01-2022). Την Πέμπτη (13-01-2022) και την Παρασκευή (14-01-2022) τις πρωινές και βραδινές ώρες θα σημειώνεται ισχυρός παγετός στη  βόρεια Ελλάδα.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας