ecopress
Της Ντίνας Καράτζιου/ Από κόσκινο θα περνάν οι μισθωτές που αξιώνουν μείωση του ενοικίου της κατοικίας της. Ποιες είναι οι αλλαγές. Τι καταγγέλλουν οι... Ενοίκια: από “κόσκινο” οι μισθωτές για τυχόν εικονικές αναστολές εργασίας

Της Ντίνας Καράτζιου/

Από κόσκινο θα περνάν οι μισθωτές που αξιώνουν μείωση του ενοικίου της κατοικίας της. Ποιες είναι οι αλλαγές. Τι καταγγέλλουν οι ιδιοκτήτες. Πως η απορρυθμισμένη αγορά εργασίας δημιουργεί συνθήκες για «εικονικές» αναστολές πολλές φορές μονομερώς και  εν αγνοία των εργαζομένων!

Φραγμό στις εικονικές αναστολές εργασίας επιχειρεί το Υπουργείο Εργασίας που στοχεύουν στη μείωση των μισθωμάτων κατοικίας και την είσπραξη των προβλεπόμενων αποζημιώσεων από το Δημόσιο. Οι αλλαγές που θεσμοθετεί το υπουργείο μετά από τις καταγγελίες της ΠΟΜΙΔΑ όπως αυτές διατυπώθηκαν στο 38 συνέδριο της, προβλέπουν ως απαραίτητη προϋπόθεση να πραγματοποιούνται οι αναστολές συμβάσεων μόνον κατόπιν προαναγγελίας.

Ένα «συγνώμη» κι ένα «ευχαριστώ»

Δεν είναι τυχαίο, ότι κατά τη διάρκεια του 38ου  συνεδρίου της ΠΟΜΙΔΑ, οι ιδιοκτήτες άκουσαν ένα «ευχαριστώ» από τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, και ένα «συγνώμη» από τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Αδωνι Γεωργιάδη, καθώς εκόντες – άκοντες, σηκώνουν ένα μεγάλο βάρος της κοινωνικής πολιτικής που ασκεί το κράτος ενόψει της πανδημίας. Οι ιδιοκτήτες κατήγγειλαν ούτε λίγο ούτε πολύ, υποβολιμαίες πρακτικές μισθωτών: Έκαναν λόγο «περί εικονικών αναστολών εργασίας που αναγγέλλονται πολύ μετά το διάστημα που δήθεν αφορούν, με σκοπό την μείωση των μισθωμάτων κατοικίας, αλλά και την είσπραξη των προβλεπομένων αποζημιώσεων από το Δημόσιο». Ανέφεραν ακόμη, ότι  «στις περιπτώσεις αυτές το δικαίωμα μείωσης αναγγέλλεται στον εκμισθωτή σε χρόνο που κατά κανόνα έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης COVID, με αποτέλεσμα να χάνεται το δικαίωμα είσπραξης της νόμιμης αποζημίωσης, ενώ ο ενοικιαστής παρακρατεί μονομερώς και αυθαιρέτως τη μείωση από τα επόμενα μισθώματα».

Μονομερείς  αναστολές εν αγνοία των εργαζομένων!

Στον αντίποδα των καταγγελιών από τους ιδιοκτήτες οι μισθωτές ως πληττόμενοι εργαζόμενοι, στη δίνη της πανδημίας αλλά και σε μία απορρυθμισμένη  αγορά εργασίας, έρχονται αντιμέτωποι ένθεν κακείθεν με αναστολές συμβάσεων που γίνονται, σε αρκετές περιπτώσεις ερήμην τους, μονομερώς και οι ίδιοι το μάθαιναν, κατόπιν εορτής.  Οπότε καθυστερούσε στη συνέχεια και η ενημέρωση των ιδιοκτητών, που επέφερε όλο αυτό το ντόμινο καθυστερήσεων και εκπρόθεσμων δηλώσεων Covid που δεν γίνονται αποδεκτές.

Η νέα ρύθμιση

Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης ανέλαβε δέσμευση στο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ, να επιληφθεί του θέματος και η αντίδραση του ήταν άμεση. Εκδόθηκε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας με τη νέα ρύθμιση επανέρχεται από τον μήνα Φεβρουάριο η διαδικασία εκ των προτέρων υποβολής εντύπων μεταβολής κατάστασης του προσωπικού των επιχειρήσεων στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», για όλες τις περιπτώσεις.

Ειδικά όσον αφορά στις αναστολές συμβάσεων εργασίας, σε συνέχεια της από 29 Ιανουαρίου ενημέρωσης ότι θα συνεχιστούν και τον Φεβρουάριο (κατά τα πρότυπα της λίστας ΚΑΔ κλειστών και πληττόμενων επιχειρήσεων της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης του Ιανουαρίου), επισημαίνεται, ότι  η διαδικασία δήλωσης των αναστολών εκ μέρους των εργοδοτών τροποποιείται και καθίσταται προαναγγελτική, με βάση την εμπειρία των τελευταίων μηνών και με στόχο την πιο ορθολογική λειτουργία του συστήματος. Πιο συγκεκριμένα:

Μόνον με προαναγγελία οι αναστολές συμβάσεων εργασίας

*Η αναστολή συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων προαναγγέλλεται τουλάχιστον την προηγούμενη μέρα της έναρξης της αναστολής. Ειδικά όμως για τις συμβάσεις εργασίας που τίθενται σε αναστολή από την 1η έως και την 5η Φεβρουαρίου 2021, προς διευκόλυνση των επιχειρήσεων, οι υπεύθυνες δηλώσεις προαναγγελίας των εργοδοτών-επιχειρήσεων υποβάλλονται εντός του πρώτου πενθημέρου του μηνός αυτού.

*Η προαναγγελία μπορεί να αφορά, είτε αυτοτελή χρονικά διαστήματα εντός του Φεβρουαρίου είτε ολόκληρο τον μήνα.

*Σε κάθε περίπτωση, κάθε μεταβολή της προαναγγελθείσας αναστολής συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων προαναγγέλλεται και αυτή, με τη διαδικασία της προσωρινής ανακλήσεως.

Η προσωρινή ανάκληση επίσης προαναγγέλλεται τουλάχιστον την προηγούμενη μέρα από την έναρξη της μεταβολής.

*Υπογραμμίζεται ότι σε περίπτωση που δεν τηρηθεί η ανωτέρω διαδικασία της προαναγγελίας η υπεύθυνη δήλωση είναι άκυρη και δεν παράγει τα αποτελέσματα της αναστολής σύμβασης εργασίας, μεταξύ των οποίων είναι το ότι ο εργοδότης συνεχίζει εκείνος να αμείβει τους εργαζομένους του, αλλά και ότι ο εργαζόμενος εν αναστολή δεν δικαιούται μείωσης του ενοικίου της κύριας ή της φοιτητικής κατοικίας τέκνου του.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας