ecopress
«Οι υπογραφές για το Ταμείο Υποδομών θα πέσουν εντός του Σεπτεμβρίου. Με τα 600 εκατ. ευρώ που θα συγκεντρωθούν συνολικά θα χρηματοδοτηθούν μικρά και... Εντός του Σεπτεμβρίου το Ταμείο Υποδομών, με 600 εκ ευρώ για έργα ενέργειας και περιβάλλοντος

«Οι υπογραφές για το Ταμείο Υποδομών θα πέσουν εντός του Σεπτεμβρίου. Με τα 600 εκατ. ευρώ που θα συγκεντρωθούν συνολικά θα χρηματοδοτηθούν μικρά και μεσαία έργα υποδομών, με έμφαση στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος». Αυτά τόνισε ο Α. Χαρίτσης, σε συνέντευξη, που παραχώρησε στο CNN Greece

– «Έχουν ήδη ενεργοποιηθεί συνολικά πόροι 3,7 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων για την Ελλάδα και με τα projects που θα υπογράφουν το φθινόπωρο θα ανέλθουμε στα 5 δισ. ευρώ», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Ερωτηθείς για τα νέα προγράμματα που θα υπαχθούν στο «Ταμείο Γιούνκερ» ο κ. Χαρίτσης αναφέρθηκε ενδεικτικά στη δημιουργία Ταμείου Υποδομών ύψους 600 εκατ. ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με 200 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, κατά 200 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και κατά 200 εκατ. ευρώ από πόρους του ΕΣΠΑ.

«Οι υπογραφές για το Ταμείο Υποδομών θα πέσουν εντός του Σεπτεμβρίου. Με τα 600 εκατ. ευρώ που θα συγκεντρωθούν συνολικά θα χρηματοδοτηθούν μικρά και μεσαία έργα υποδομών, με έμφαση στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης και εξήρε τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα Δημόσιων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Παναγιώτη Κορκολή για την επιτυχία του εγχειρήματος.

Η συνεργασία με την ΕΤΕπ

Στο σημείο αυτό ο κ. Χαρίτσης υπογράμμισε τη σημαντική πρόοδο που έχει καταγραφεί τους τελευταίους μήνες στις συνομολογήσεις χρηματοδοτικών συμβάσεων τόσο απευθείας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζας Επενδύσεων (EIB) όσο και με τον επενδυτικό βραχίονα της, το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο (EIF). Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στις συναντήσεις που είχε προσφάτως με τον πρόεδρο της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόγιερ και με επιτελικά στελέχη της τράπεζας στο Λουξεμβούργο και τις οποίες χαρακτήρισε παραγωγικές, δεδομένου ότι σε αυτές αναγνωρίσθηκε η ελληνική πρόοδος και τέθηκαν οι βάσεις για τα επόμενα βήματα συνεργασίας.

«Πέρα λοιπόν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων έχουμε υπογράψει απευθείας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων συμβάσεις έργων που ξεπέρασαν τον τελευταίο χρόνο τα 2,4 δισ. ευρώ. Στη βάση αυτή οι εκταμιεύσεις κεφαλαίων από την ΕΤΕπ θα ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ το 2017», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί πως τα κεφάλαια αυτά ήδη χρηματοδοτούν υποδομές και επενδύσεις, αναπτυξιακά έργα στους δήμους και στις τοπικές κοινωνίες, αλλά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με βασικό σκοπό τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης δίνει μεγάλο βάρος στη λειτουργία του Υπερταμείου Συνεπενδύσεων (Equity Fund of Funds) το προσεχές διάστημα. Το εν λόγω Ταμείο αποτελεί ένα καινοτόμο χρηματοοικονομικό εργαλείο συμμετοχικής χρηματοδότησης στο οποίο η Ελλάδα δεσμεύει 260 εκατ. ευρώ και η ΕΤΕπ μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων 60 εκατ. ευρώ.

Το Υπερταμείο Συνεπενδύσεων εκτιμάται ότι θα μοχλεύσει χρηματοδότηση άνω του 1 δισ. ευρώ για καινοτόμες και υποσχόμενες επιχειρήσεις, με τη συμμετοχή επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι όροι και οι προϋποθέσεις χρηματοδότησης του Υπερταμείου Συνεπενδύσεων θα είναι αυστηροί, καθώς σκοπός του εγχειρήματος δεν είναι απλά η ενίσχυση επιχειρήσεων, αλλά η δημιουργία κερδών, ώστε μέσω της ανακύκλωσης τους, να δίνεται η δυνατότητα χρηματοδότησης περισσότερων επιχειρήσεων.

Οι δαπάνες του ΠΔΕ

Τέλος, στις δηλώσεις του προς το CNN Greece o κ. Χαρίτσης παρουσιάσθηκε καθησυχαστικός για την πορεία του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, τονίζοντας πως η εκταμίευση των προβλεπομένων δαπανών θα επιταχυνθεί τους επομένους μήνες, όπως είθισται, δεδομένου ότι το ΠΔΕ είναι «οπισθοβαρές». Να σημειωθεί πως οι δαπάνες του ΠΔΕ διαμορφώθηκαν σε 1,1 δισ. ευρώ στο πρώτο επτάμηνο του έτους παρουσιάζοντας μείωση έναντι του στόχου κατά 522 εκατ. ευρώ. Στο σύνολο του 2017 έχουν προβλεφτεί δαπάνες 6,75 δισ. ευρώ, ήτοι στο πεντάμηνο Αυγούστου – Δεκεμβρίου θα πρέπει να εκταμιευτούν 5,65 δισ. ευρώ ή 1,13 δισ. ευρώ σε μηνιαία βάση για να επιτευχθεί ο ετήσιος στόχος.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας