ecopress
Αιφνίδια παραίτηση από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) του ΥΠΕΝ υπέβαλε ο Νίκος Χιωτάκης. Το βράδυ της Δευτέρας 13... ΕΟΑΝ: αιφνίδια παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου

Αιφνίδια παραίτηση από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) του ΥΠΕΝ υπέβαλε ο Νίκος Χιωτάκης. Το βράδυ της Δευτέρας 13 Φεβρουαρίου 2024 βραβεύθηκε στον Ορχομενό, την επόμενη ημέρα έγινε γνωστό ότι παραιτήθηκε και τρεις ημέρες μετά δημοσιοποίησε ο ίδιος επιστολή παράιτησης του, δηλώνοντας ότι «αποχωρώ προκειμένου να ασχοληθώ αποκλειστικά με τις προσεχείς τοπικές εκλογές του Οκτωβρίου». Οι πληροφορίες λένε ότι έχει ήδη βρεθεί ο αντικαταστάτης του.

Με μία προδήλως βιαστικά γραμμένη επιστολή, όπως σχολιάζουν οι παραλήπτες της, που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στους υπαλλήλους του Οργανισμού και στα συνεργαζόμενα συστήματα ανακύκλωσης, η οποία ακολούθως αυτούσια αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του ΕΟΑΝ, ο Νίκος Χιωτάκης την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023 έκλεισε τον κύκλο του στη διοίκηση του ΕΟΑΝ. Στην επιστολή του αναφέρει ότι:

-«Ολοκληρώθηκε η θητεία μου στον Ελληνικό Οργανισμό ΑΝακύκλωσης, που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2019, αφού αν και μου προτάθηκε από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα ο ορισμός μου ως Διευθύνων Σύμβουλος στον ΕΟΑΝ για την επόμενη τριετία, πήρα, δύσκολα, την απόφαση να αποχωρήσω προκειμένου να ασχοληθώ αποκλειστικά με τις προσεχείς τοπικές εκλογές του Οκτωβρίου». Kαι κάνοντας ο ίδιος απολογισμό της τριετούς θητεία του στον ΕΟΑΝ σημειώνει ότι: «τα αποτελέσματα έχουν θετικό πρόσιμο σίγουρα, αφού σήμερα λειτουργούν νόμιμα όλα τα Συλλογικά Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης και αυξήθηκε η ανακύκλωση».

Η παραίτηση του κου Χιωτάκη ωστόσο, είχε γίνει γνωστή τρεις ημέρες νωρίτερα, από το πρωί της Τρίτης 14 Φεβρουαρίου 2023, στο περιθώριο του συνεδρίου «future of plastics», στις εργασίες του οποίου είχε ανακοινώσει επίσημα τη συμμετοχή του ο ΕΟΑΝ, όταν ο κος Χιωτάκης ενώ αναμένονταν δεν παραβρέθηκε και εκπροσωπήθηκε ο οργανισμός από απεσταλμένη υπάλληλο του.

Μόλις το προηγούμενο βράδυ της Δευτέρας 13 Φεβρουαρίου 2023 ο κος Χιωτάκης βραβεύθηκε σε πανηγυρική εκδήλωση του Επιμελητήριου Βοιωτίας. Σχετικά ανακοινώθηκε  ότι: «η εορταστική εκδήλωση έγινε με την παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από την επιμελητηριακή κοινότητα της χώρας, εκπροσώπων της πολιτικής ζωής του τόπου, εκπροσώπων του α` και του β` βαθμού Αυτοδιοίκησης, της Εκκλησίας και των παραγωγικών, κοινωνικών και πολιτιστικών φορέων της τοπικής κοινωνίας». Το Επιμελητήριο Βοιωτίας μεταξύ άλλων βράβευσε τους εκπροσώπους του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης κκ. Ευάγγελο Καραμίντζιο, πρόεδρο του ΔΣ και τον Νικόλαο Χιωτάκη, διευθύνοντα σύμβουλο…»

Είναι αξιοσημείωτο ότι η παραίτηση του κου Χιωτάκη δεν ανακοινώθηκε από το ΥΠΕΝ, όπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις με ευχαριστήριο λόγο για τις υπηρεσίες που προσέφερε. Πάντως ο κος Χιωτάκης μεταξύ πολλών άλλων ευχαριστεί για τη συνεργασία τους, τον υπουργό ΠΕΝ Κώστα Σκρέκα και τον προκάτοχο του Κωστή Χατζηδάκη.

Η επιστολή παραίτησης

Το πλήρες κείμενο της επιστολής παραίτησης του κου Χιωτάκη έχει ως εξής:

«Αγαπητές και αγαπητοί συνεργάτες, φίλες και φίλοι,

Ολοκληρώθηκε η θητεία μου στον Ελληνικό Οργανισμό ΑΝακύκλωσης, που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2019, αφού αν και μου προτάθηκε από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα ο ορισμός μου ως Διευθύνων Σύμβουλος στον ΕΟΑΝ για την επόμενη τριετία, πήρα, δύσκολα, την απόφαση να αποχωρήσω προκειμένου να ασχοληθώ αποκλειστικά με τις προσεχείς τοπικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω πρώτα τον Υπουργό κ. Κώστα Σκρέκα, ο οποίος μου ανέθεσε τα καθήκοντα του Διευθύνοντος Συμβούλου του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, για την εμπιστοσύνη του και την συνεργασία του τα δύο τελευταία χρόνια, καθώς και τον προκάτοχό του Υπουργό κ. Κωστή Χατζηδάκη ο οποίος με όρισε Προέδρο του Διοικητικού Συμβουλίου τον πρώτο χρόνο, για την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία του.

Αυτά τα τρία χρόνια προσπάθησα να συμβάλω στην προσπάθεια της Κυβέρνησης, των Δήμων, των ΦοΔΣΑ, των Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης, της «αγοράς» της ανακύκλωσης, των περιβαλλοντικών και οικολογικών οργανώσεων αλλά πρωτίστως των, κάθε ηλικίας, συμπολιτών μας στην ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση, την ορθή λειτουργία και την εφαρμογή της σύγχρονης νομοθεσίας, ώστε να γίνει ο διαχωρισμός των απορριμμάτων καθημερινή συνήθεια και να αυξηθούν τα ποσοστά της ανακύκλωσης, της επαναχρησιμοποίησης και της μείωσης των πλαστικών. Προσπάθησα να συμβάλω επίσης στην αλλαγή νοοτροπίας και συμπεριφοράς κάθε πολίτη με στροφή προς την κυκλική οικονομία και την βιώσιμη ανάπτυξη της πατρίδας μας.

Τα αποτελέσματα έχουν θετικό πρόσιμο σίγουρα, αφού σήμερα λειτουργούν νόμιμα όλα τα Συλλογικά Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης και αυξήθηκε η ανακύκλωση μεσοσταθμικά στα επτά ρεύματα αποβλήτων περισσότερο από 10% αυτά τα τρία χρόνια. Όμως ο δρόμος είναι μακρύς και πρέπει όλοι να επιταχύνουμε για να επιτύχουμε τους εθνικούς στόχους που έχουν τεθεί ως το 2030.

Οφείλω να ευχαριστήσω τα άριστα επιστημονικά καταρτισμένα στελέχη του ΕΟΑΝ για τις συνέργειες, τις εισηγήσεις τους καθώς και τις πολλές υπηρεσίες που προσφέρουν στον ΕΟΑΝ, ιδιαιτέρως δε, την γραμματέα του ΔΣ κ. Αλίκη Μήτσου για την καθημερινή φροντίδα και διεκπεραίωση όλων των θεμάτων του γραφείου και του Διοικητικού Συμβουλίου.

Επίσης να ευχαριστήσω τις υπηρεσίες του ΥΠΕΝ, τις Διοικήσεις των ΣΣΕΔ, τους ΦοΔΣΑ και βέβαια την ΚΕΔΕ και τους Δήμους της χώρας για την συνεργασία μας. Τέλος ευχαριστώ τους Προέδρους κ.Βαγγέλη Καραμίντζιο και κ. Γιώργο Βρεττάκο, τον πρώην Διευθύνοντα Σύμβουλο κ.Ιωάννη Σιδέρη, καθώς και έναν-έναν και μία-μία όλα τα μέλη του Διοικητικού μας Συμβουλίου για την άριστη μεταξύ μας συνεργασία και την συμβολή τους στις εργασίες και τα αποτελέσματα του ΕΟΑΝ 2019-2022, παρά τη δύσκολη συγκυρία, λόγω της πανδημίας».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας