ΕΟΑΝ: Το σχέδιο αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής στην ανακύκλωση
ΑυτοδιοίκησηΕιδήσειςΟικονομίαΠεριβάλλονΦυσικοί πόροι 24 Σεπτεμβρίου 2018 Αργύρης
Αντιμέτωποι με την μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή στον τομέα της ανακύκλωσης, που κατά κοινή ομολογία και επίσημες εκτιμήσεις ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ετησίως, σχηματίζοντας μία μεγάλη «μαύρη τρύπα» για την οικονομία αλλά και για το περιβάλλον, την υγιή επιχειρηματικότητα και την νόμιμη απασχόληση βρίσκονται το υπουργείο Περιβάλλοντος και ο Εθνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ).
Παράλληλα με τα θεσμικά και διοικητικά μέτρα που έχουν θεσμοθετηθεί, το ΥΠΕΝ και ο ΕΟΑΝ για την αντιμετώπιση της μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή στην ανακύκλωση ρίχνουν το βάρος των εξελίξεων στην κανονική και πλήρη λειτουργία του Εθνικού Μητρώου Παραγωγών (ΕΜΠΑ).
Μείωση φοροδιαφυγής
Ο πρόεδρος του ΕΟΝ Δημήτρης Πολιτόπουλος σε συνέντευξη του στο «Έθνος της Κυριακής» δήλωσε ότι από την μέχρι τώρα λειτουργία του ΕΜΠΑ διαπιστώνεται μείωση της φοροδιαφυγής κατά 10% και προανήγγειλε από το 2019 την πλήρη λειτουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας, όπου θα συλλέγονται και θα διασταυρώνονται όλα τα στοιχεία από τους παραγωγούς, τους δήμους και τα συστήματα ανακύκλωσης, τονίζοντας ότι μέσω αυτής της πληροφορίας θα αρχίσουν συστηματικές και εντατικές παρεμβάσεις της πολιτείας.
ΕΜΠΑ
Αναφερόμενος στον απολογισμό από την μέχρι τώρα λειτουργία του Εθνικού Μητρώου Παραγωγών όσον αφορά στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, ο κ Πολιτόπουλος σημείωσε ότι:
«Το Μητρώο είναι σε πάρα πολύ προχωρημένο επίπεδο. Ανήκει στο υπουργείο Περιβάλλοντος, και ο ΕΟΑΝ θα αντλήσει στοιχεία από το Μητρώο, όταν θα ανοίξει αυτή η ηλεκτρονική πλατφόρμα. Θα βλέπουμε την εξέλιξη, το κόστος, θα έχουμε μια πλήρη οικονομοτεχνική εικόνα ανά δήμο, πανελλαδικά. Σε ό,τι αφορά στο κομμάτι της φοροδιαφυγής στην ανακύκλωση -που έφτανε μέχρι το 45% – µε τα νέα μέτρα που έχουμε λάβει, ήδη υπάρχει μια μείωση περίπου στο 10%. Όσο η πληροφορία των μέτρων που λαμβάνονται – διοικητικά ή και ποινικά φτάνει στον τελικό χρήστη, θα συνεχίσει να μειώνεται. Στόχος µας η αύξηση της ανακύκλωσης».
Ο ίδιος τόνισε ότι «εμείς ως πολιτεία εκείνο που θέλουμε από τον δήµο είναι ετησίως να καταγράφουμε αύξηση της ανακύκλωσης. Από το 2019 θα υπάρχει ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου θα συλλέγονται αυτά τα στοιχεία και µέσω αυτής της πληροφορίας θα αρχίσουν και οι παρεμβάσεις της πολιτείας ώστε να αρθούν τα προβλήματα που τυχόν διαπιστώνονται σε κάποιους δήμους».
Οι δήμοι
Μιλώντας για τις προβλέψεις του νέου νόμου 4496/18 για την ανακύκλωση, που θεσμοθέτησε το ΥΠΕΝ και ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Σ. Φάμελλος ο πρόεδρος του ΕΟΑΝ σημειώνει ότι:
-«Έχουμε εισαγάγει τον θεσμό της κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας. Προσπαθούμε να ενεργοποιήσουμε σε τοπικό επίπεδο ενεργούς πολίτες άνεργους, οι οποίοι δημιουργώντας μια ΚΟΙΝΣΕΠ, µε την ανοχή του δήμου βέβαια, θα συνεργαστούν µε τον δήμο για τη διαχείριση των ανακυκλώσιμων. Αυτή είναι μια επιλογή που έχει ο δήμος. Η δεύτερη επιλογή είναι να τα κάνει ο ίδιος και η τρίτη επιλογή να συνεργαστεί µε έναν ιδιώτη. Αυτό είναι στη διακριτική ευχέρεια του δήμου».
Επιστροφή τέλους σακούλας
Το περιβαλλοντικό τέλος στην πλαστική σακούλα μείωσε κατά 80% τη χρήση της στην Ελλάδα, ενώ τα έσοδα, που στο πρώτο εξάμηνο έφτασαν τα 10,7 εκατομμύρια ευρώ, θα επιστραφούν στους πολίτες µε τσάντες πολλαπλών χρήσεων που θα διανεμηθούν µέσω των δήμων. Σειρά παίρνουν το 2019 τα καλαμάκια, τα ποτήρια, τα πιάτα, οι μπατονέτες και άλλα πλαστικά μίας χρήσης, όπως λέει στη συνέντευξή του, ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, Δημήτρης Πολιτόπουλος.
Ο ίδιος αναμένει πως η εφαρμογή του νέου νόμου 4496 θα «απογειώσει» μέσα στην επόμενη εξαετία τα ποσοστά ανακύκλωσης στη χώρα, ενώ θεωρεί εφικτό τον στόχο που θέτει η ΕΕ να φτάσουν στο 65% ως το 2035, από μόλις 5% που ανακυκλώνουν σήμερα οι δήµοι.
Διανομές μέσω των δήμων
-Σχετικά με τον περιορισμό της χρήσης της πλαστικής σακούλας ο κ Πολιτόπουλος τόνισε ότι «το μέτρο πηγαίνει πάρα πολύ καλά. Η δέσμευσή µας να πέσουμε το 2019 στις 90 σακούλες ανά άτομο θα υλοποιηθεί και είναι πιθανό να πέσει ακόµη παρακάτω. Υπήρχαν διάφορες μετρήσεις για το πού βρισκόμασταν πριν από το μέτρο. Με την ευνοϊκότερη χρησιμοποιούσαμε 240 σακούλες κατ’ άτομο τον χρόνο, µε τη δυσμενέστερη 400. Οι 400 κατ’ άτομο σημαίνουν 4 δισεκατομμύρια σακούλες στη χώρα. Σκοπός µας είναι να πέσουμε στα 900 εκατομμύρια. Στα δύο πρώτα τρίμηνα έχουν δηλωθεί περίπου 10, 7 εκατομμύρια ευρώ ως έσοδα από το σχετικό τέλος και έχουν εισπραχθεί περίπου 9,7 εκατομμύρια. Όλα τα έσοδα που θα εισπραχθούν θα κατατεθούν σε διάφορες υποδράσεις και όλες θα έχουν ως σκοπό να επιστραφούν ανταποδοτικά τα χρήματα στους Έλληνες, γιατί δεν ήταν ένα μέτρο εισπρακτικό, αλλά ανταποδοτικό. Θα έχουμε διαφόρων ειδών σακούλες που θα δοθούν στους πολίτες. Πλαστικές ανακυκλώσιμες πολλαπλών χρήσεων, πάνινες, πιθανόν διχτάκια, αλλά και καροτσάκια για άτομα τρίτης ηλικίας. Έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για τη δημοπράτηση, ευελπιστούμε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου -το αργότερο τους πρώτους μήνες του 2019 θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Θα μπορέσουμε να αρχίσουμε τη διανομή σε μια σύνθετη διαδικασία. Σταδιακά οι δήµοι και σύμφωνα µε τις δυνατότητές τους θα δέχονται τις σακούλες και θα τις μοιράζουν στους πολίτες. Επόμενο βήµα είναι τα πλαστικά μίας χρήσης».
Σχετικά Άρθρα
- Αυτογκόλ στην ανακύκλωση μπαταριών, από πλασματικά στοιχεία υπολογισμού
- ΥΠΕΝ: η χώρα μας πρέπει να κάνει άλματα στην ανακύκλωση
- Επιστροφή εγγύησης για πλαστικές, μεταλλικές γυάλινες συσκευασίες
- ΕΔΣΝΑ: ικανοποιητικοί οι ρυθμοί ανακύκλωσης στην Αττική
- Βγήκε η εγκύκλιος για την επιβολή του τέλους ταφής
- ΕΕΔΣΑ: 12+1 μέτρα για «πράσινες» επενδύσεις 3 δις € και 10.000 θέσεις εργασίας