ecopress
Κινητοποίηση για καθαρισμό στη ρεματιά Μυλοποτάμου, κομποστοποίηση οργανικών κατάλοιπων στην Μυρτιδιώτισσα, σεμινάριο για εκπαιδευτικούς, σημειακές δενδροφυτεύσεις. Το πρόγραμμα «Το ταξίδι για την Αναγέννηση των... ΕΕΠΦ- ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ: Στα Κύθηρα – πάντα έτοιμοι για δράση!

Κινητοποίηση για καθαρισμό στη ρεματιά Μυλοποτάμου, κομποστοποίηση οργανικών κατάλοιπων στην Μυρτιδιώτισσα, σεμινάριο για εκπαιδευτικούς, σημειακές δενδροφυτεύσεις.

Το πρόγραμμα «Το ταξίδι για την Αναγέννηση των Κυθήρων» ξεκίνησε πριν 2 χρόνια, το σημαντικό όμως είναι ότι συνεχίζεται σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση και αναλυτικά αναφέρεται ότι:

Άλλη μια επίσκεψη της επιστημονικής ομάδας του προγράμματος στα Κύθηρα πραγματοποιήθηκε το διήμερο 23-24 Νοεμβρίου. Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), συντονιστής του προγράμματος, επιστήμονες από το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων του ΕΛΓΟ-Δήμητρα και από το Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, η ομάδα περιπατητών του Frank (Pyrgos House), μαθητές και καθηγητές του Γυμνασίου Κυθήρων υπό την καθοδήγηση της Γυμνασιάρχου τους, ο Σύλλογος Κοινωφελών Έργων Μυλοποτάμου με τον Πρόεδρό του, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Χώρας και ο πάντα δραστήριος γεωτέχνης Θανάσης Σάμιος, που βρίσκεται στην καρδιά του προγράμματος.

Οι δράσεις οργανώθηκαν, έγινε καταμερισμός της δουλειάς κι έτσι μέσα σε δύο μέρες τα αποτελέσματα ήταν πραγματικά εντυπωσιακά.

-Έγινε η υποδομή για τη λειτουργία χώρου κομποστοποίησης μέσα στον Βοτανικό Κήπο, δίπλα στην Μονή Μυρτιδιώτισσας, για την κάλυψη των αναγκών του κήπου σε οργανικό λίπασμα. Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι έγινε κινητοποίηση από την ΕΕΠΦ των μαθητών όλων των σχολείων του νησιού, ώστε να συγκεντρώσουν οργανικά κατάλοιπα από τα σπίτια τους, που είναι απαραίτητα για τον εμπλουτισμό των άλλων υλικών του κομπόστ. Επιπλέον, προσφέρθηκε ειδικός θρυμματιστής για το θρυμματισμό των κλαδιών από τις ελιές, επίσης απαραίτητο υλικό για το κομπόστ. Πάνω από 15 άτομα δούλεψαν ασταμάτητα, άφησαν όμως πίσω τους μετά από 2 ώρες, κάτι χειροπιαστό.

-Άλλη ομάδα ασχολήθηκε διεξοδικά με το θέμα της ρύπανσης της Ρεματιάς της «Νεράιδας» ή «Φόνισσας» στο Μυλοπόταμο και τις δυνατότητες αντιμετώπισης αυτού του κρίσιμου αλλά και επί δεκαετίες χρονίζοντος προβλήματος. Αποφασίστηκαν τα πρώτα βήματα στο πλαίσιο της συνεργασίας της ΕΕΠΦ, του Συλλόγου Κοινωφελών Έργων Μυλοποτάμου, του Βιολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών και άλλων ειδικών επιστημόνων ώστε να ακολουθήσει παρέμβαση προς το Δήμο ή και την Περιφέρεια.

-Το απόγευμα της πρώτης ημέρας, πραγματοποιήθηκε ενημερωτικό σεμινάριο για τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, των σχολείων του νησιού όπου παρουσιάστηκαν τα προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που διαχειρίζεται η ΕΕΠΦ. Ακολούθησε συζήτηση και ερωτήσεις σχετικά με την απαραίτητη διαδικασία εγγραφής των σχολείων στα προγράμματα και δίκτυα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Γυμνάσιο με πρωτοβουλία της Γυμνασιάρχου κας Σταυρούλας Φατσέα, εντάχθηκε στο Διεθνές Δίκτυο των Νέων Δημοσιογράφων για το Περιβάλλον.

-Την Κυριακή το πρωί βρέθηκαν όλοι (περίπου 40 άτομα) στο πεδίο, σε προεπιλεγμένες περιοχές για να πραγματοποιήσουν μία ακόμη σημειακή αναδάσωση. Η ΕΕΠΦ, επιστήμονες από το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και το Πανεπιστήμιο Αθηνών (Τμήμα Βιολογίας), ο Frank με τους περιπατητές του αλλά κυρίως τα παιδιά της Γ’ Γυμνασίου με τέσσερις καθηγητές τους και τη γυμνασιάρχη τους. Και ήταν αυτά που με τη δουλειά που έκαναν και το ζήλο που επέδειξαν, θα λέγαμε ότι έκλεψαν την παράσταση.

-“Είναι σ’ αυτά που επενδύουμε για να δημιουργήσουμε τους αυριανούς υπεύθυνους αλλά και εμπνευσμένους πολίτες” τονίζεται στο τέλος της ανακοίνωσης.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας