ecopress
  Διονύσης Κεκάτος / ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ: “H ΕΑΕ υπήρξε πάντα παρούσα και αρωγός σε κάθε προσπάθεια προστασίας του οικιστικού,  ανθρωπογενούς περιβάλλοντος”. Επετειακή Ημερίδα για τα... Επετειακή ημερίδα για τα 70 χρόνια της Ελληνικής Αρχιτεκτονικής Εταιρείας

 

Διονύσης Κεκάτος / ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ: “H ΕΑΕ υπήρξε πάντα παρούσα και αρωγός σε κάθε προσπάθεια προστασίας του οικιστικού,  ανθρωπογενούς περιβάλλοντος”.

Επετειακή Ημερίδα για τα 70 χρόνια της Ελληνικής Αρχιτεκτονικής Εταιρείας (ΕΑΕ) (1946 – 2016), με θέμα «Μια πορεία από το παρελθόν στο μέλλον» πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας στο κέντρο της Αθήνας.

-«Η Ελληνική Αρχιτεκτονική Εταιρία, που κλείνει 70 χρόνια παρουσίας και συστηματικής δουλειάς πάνω στο σύνολο των ζητημάτων που αφορούν  την Αρχιτεκτονική, τον Πολεοδομικό Σχεδιασμό, την Πολιτιστική Κληρονομιά, και το Περιβάλλον, υπήρξε πάντα παρούσα και αρωγός σε κάθε προσπάθεια προστασίας του οικιστικού,  ανθρωπογενούς περιβάλλοντος.  Επεξεργάστηκε και διατύπωσε θέσεις σε όλα τα σημαντικά ζητήματα που ανέκυψαν τα χρόνια αυτά, τα οποία υπήρξαν κρισιμότατα για την εξέλιξη του αστικού χώρου».

Αυτά τόνισε απευθύνοντας χαιρετισμό,  εκ μέρους της διοίκησης του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών- Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ),  κατά την έναρξη των εργασιών της ημερίδας, ο Διονύσης Κεκάτος, αντιπρόεδρος του ΔΣ του ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ και εκτελεστικό μέλος της διοίκησης της κατασκευαστικής εταιρίας μετρό του ελληνικού δημοσίου,  «Αττικό Μετρό ΑΕ»,.

-Η Ελληνική Αρχιτεκτονική Εταιρία, είπε ακόμη ο Διονύσης Κεκάκτος εργάστηκε συστηματικά και με συγκεκριμένες παρεμβάσεις για την προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς  και βραβεύτηκε για το έργο της. Στήριξε και πρόβαλλε το έργο των αρχιτεκτόνων και υποστήριξε την εξέλιξη των νεότερων συναδέλφων. Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων τον οποίο εκπροσωπώ σε αυτή την σημαντική συνάντηση και έχει την αντίστοιχη δική του ιστορία δράσεων και πρωτοβουλιών , συναντήθηκε με την Ελληνική Αρχιτεκτονική Εταιρεία σε κοινές προσπάθειες,  υποστηρίζοντας και υποστηριζόμενοι σε μια σειρά από ζητήματα. Τα έντυπα και η ιστοσελίδα του συλλόγου υπήρξαν και παραμένουν πάντα ανοιχτά για την προβολή του έργου σας το οποίο εκτιμούμε βαθύτατα». Ο εκπρόσωπος της διοίκησης του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ τόνισε ακόμη ότι «σήμερα σε μια εποχή  κρίσης σε πολλά επίπεδα , κρίσης που θέτει διακυβεύματα τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος όσο και για τον ρόλο και την επιστημονική και επαγγελματική υπόσταση των αρχιτεκτόνων, η μεταξύ μας συνεργασία καθίσταται περισσότερο από απαραίτητη». Και ο κ. Κεκάτος τόνισε ακόμη στον χαιρετισμό του ότι: «Βρισκόμαστε λοιπόν εδώ για να τιμήσουμε το έργο σας και να δηλώσουμε το διαρκές ενδιαφέρον μας για κάθε περαιτέρω συνεργασία. Εύχομαι μακροημέρευση και ευόδωση των στόχων της εταιρείας και καλή επιτυχία στην σημερινή συνάντηση».

Σύμφωνα με τους διοργανωτές η Ημερίδα αποτελεί την πρώτη εκδήλωση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, που προέκυψε από την τελευταία εκλογική διαδικασία της ΕΑΕ. Ο κεντρικός στόχος της είναι κατ’ αρχήν να προσεγγίσει και αναδείξει τις δράσεις και τα κεκτημένα που προέκυψαν από την μακρόχρονη δραστηριότητα και παρουσία της ΕΑΕ στο Αρχιτεκτονικό γίγνεσθαι του τόπου μας, αναφερόμενη συνοπτικά μεν αλλά αναδεικνύοντας την σημασία αυτών των δράσεων και την ευρύτερη επίδραση τους.

Η ιστορία της Ελληνικής Αρχιτεκτονικής Εταιρίας

Η Ελληνική Αρχιτεκτονική Εταιρεία ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1946 από 20 διαπρεπείς Έλληνες Αρχιτέκτονες, τους : Ανδρέα Κριεζή, Εμμανουήλ Λαζαρίδη, Παύλο Μιχαλέα, Ανδρέα Πλουμιστό, Νικόλαο Νικολαίδη, Λεωνίδα Μπόνη, Βασίλειο Κασσάνδρα, Γεώργιο Βυργιώτη, Δημήτρη Κατσάρη, Νικόλαο Παπαχρήστου, Γεώργιο Πάνζαρη, Παναγιώτη Μεταξά,Αλέξανδρο Μεταξά, Φώτιο Νικολούδη, Κυριακούλη Παναγιωτάκο, Νικόλαο Σακελλαρόπουλο, Ελένη Κανελλοπούλου, Γεώργιο Κωνσταντινίδη, Ευάγγελο Ρουσόπουλο και Ιωάννη Φιλιππόπουλο.

Η πρώτη Γενική Συνέλευση της Εταιρείας πραγματοποιήθηκε στις 30 Ιανουαρίου 1947.

Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας συγκροτήθηκε από τους: Πρόεδρο : Ανδρέα Κριεζή Αντιπρόεδρο: Εμμανουήλ Λαζαρίδη Γεν. Γραμματέα: Γεώργιο Βυργιώτη Ταμία : Νίκο Σακελλαρόπουλο Μέλη : Παύλο Μιχαλέα, Λεωνίδα Μπόνη και Ανδρέα Πλουμιστό Έκτοτε Πρόεδροι διετέλεσαν οι:Ανδρέας Κριεζής1947-48,Νικόλαος Νικολαιδης1948-50,Βασίλειος Κασσάνδρας1950-69, Γεώργιος Πάντζαρης1969-72, Δημήτριος Τριποδάκης 1972-88, Δημήτριος Κώνστας 1988-2001, Λουκιανός Παγώνης 2001-10 και Γιάννης Μιχαήλ 2010-17.

Τον Δεκέμβριο του 1990 η Ελληνική Αρχιτεκτονική Εταιρεία τιμήθηκε για τα 45 χρόνια της δραστηριότητάς της και τις προσπάθειές της επί 5ετια για την αναβίωση του Ανάβατου Χίου με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών.

Από την ίδρυσή της έχει αναπτύξει πολυποίκιλη δράση και έχουν υιοθετηθεί απόψεις της που αφορούσαν σε προβλήματα της χώρας σχετικά με την Αρχιτεκτονική, τον Πολεοδομικό Σχεδιασμό, την Πολιτιστική Κληρονομιά, το Περιβάλλον καθώς και άλλα θέματα σχετιζόμενα με τους ιδρυτικούς σκοπούς της που είναι:

-Η ανάπτυξη της Αρχιτεκτονικής και των Καλών Τεχνών στην Ελλάδα, η προβολή του έργου Ελλήνων και ξένων Αρχιτεκτόνων και η ενημέρωση του κοινού σε ζητήματα της Αρχιτεκτονικής.

-Η διατύπωση θέσεων για αντιμετώπιση και επίλυση θεμάτων που σχετίζονται με την Αρχιτεκτονική, τον Πολεοδομικό Σχεδιασμό και άλλα συναφή ζητήματα, όπως η άσκηση του επαγγέλματος των αρχιτεκτόνων στην Ελλάδα καθώς και η συνεργασία με τους κατά περίπτωση αρμοδίους για την επίτευξη των υπό των Ελλήνων Αρχιτεκτόνων επιδιωκομένων σκοπών.

-Η ανάπτυξη της αρχιτεκτονικής τέχνης και η διαμόρφωση προσαρμοσμένων στον ελληνικό χαρακτήρα οικοδομικών μεθόδων. -Η πρόοδος της οικοδομικής τέχνης και των συναφών με την αρχιτεκτονική τεχνών.

-Η καλλιέργεια και η ανάπτυξη στενής συνεργασίας και αλληλεγγύης μεταξύ των μελών της και με το κοινωνικό σύνολο. Καθώς και η προώθηση συνεργασιών μεταξύ ανερχομένων αλλά και καταξιωμένων αρχιτεκτόνων, επιστημόνων συναφών κλάδων και καλλιτεχνών.

Κυριότεροι τομείς εκδηλώσεων, δράσεων και προγραμμάτων της ΕΑΕ κατά την περίοδο 1946-2016 υπήρξαν οι ακόλουθοι:

 • Οργάνωση και διενέργεια Σεμιναρίων-Ημερίδων ανά τακτά διαστήματα.
 • Προγραμματισμός τακτικών ομιλιών ξένων και Ελλήνων Αρχιτεκτόνων η Επιστημόνων και Καλλιτεχνών συναφών κλάδων.
 • Οργάνωση Αρχιτεκτονικών διαγωνισμών και εκθέσεων.
 • Συγκρότηση ομάδων εργασίας για ποικίλα θέματα όπως επαγγελματικά, προστασίας ιστορικών κτιρίων, πλαισίου για τους Αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς κλπ.
 • Εκδόσεις βιβλίων και 2μηνιαίων ενημερωτικών δελτίων.
 • Δημοσιεύσεις θέσεων και γνωμοδοτήσεων επί κρισίμων θεμάτων Αρχιτεκτονικού, Πολεοδομικού κλπ. χαρακτήρα στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο.
 • Απονομή βραβείων σε φοιτητές για διπλωματικές εργασίες.
 • Αποδοχή δωρεών και χορηγιών από φορείς της Ελλάδας και του Εξωτερικού, αλλά και από φυσικά πρόσωπα και μέλη.
 • Απονομή επαίνων σε μέλη για την προσφορά ιδιαιτέρων υπηρεσιών.
 • Προώθηση συνεργασιών με φορείς της Ελλάδας και του Εξωτερικού στην οργάνωση εκδηλώσεων, συνεδρίων, πρωτοβουλιών κλπ.
 • Ανάληψη πρωτοβουλιών ειδικού χαρακτήρα για συγκεκριμένα θέματα ιδιαίτερης σημασίας (πχ. Ανάβατος Χίου κλπ.).
 • Εκπροσώπηση σε εκδηλώσεις άλλων συναφών φορέων της Ελλάδας και του εξωτερικού. 13.Ανάδειξη των διακρίσεων, του έργου κλπ. των μελών της.
 • Οργάνωση τακτών εκδηλώσεων κοινωνικού χαρακτήρα όπως ταξίδια και εκδρομές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, συνεστιάσεις, συναντήσεις κλπ.

Η Ελληνική Αρχιτεκτονική Εταιρεία είναι μη κερδοσκοπικό σωματείο. Οι πόροι της προκύπτουν από τις συνδρομές των μελών της που κατά καιρούς ενισχύονται από επιδοτήσεις ή δωρεές από το Κράτος, Οργανισμούς, Ιδιώτες κλπ. Μέλη της Ελληνικής Αρχιτεκτονικής Εταιρείας είναι αρχιτέκτονες 15ετούς τουλάχιστον εμπειρίας, με αποδεδειγμένη επιστημονική και επαγγελματική δράση.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας